Tips voor een actief weekendje weg in Hannover en omgeving

Tips voor een actief weekendje weg in Hannover en omgeving

Combineer jij je stedentrip graag met natuur? Hannover is dé stad voor een actief weekendje weg. In de stad zelf zijn veel parken en ontdek je gave, duurzame initiatieven. En de omgeving van Hannover heeft prachtige natuur, zoals de Deister, een keten van heuvels waar je prachtig kan wandelen en fietsen. Dit gebied bereik je met een treinreis van minder dan een halfuur dus je kan lekker rustig aan doen. Als je zin hebt om tijdens je volgende citytrip lekker veel in het groen te zijn, maar ook van het stadsleven wil genieten, stap dan zeker in de trein naar Hannover.

Een weekendje weg in Hannover: wat te doen en zien

Zodra je het station uitloopt, zal je het zien: Hannover is ontzettend groen. Niet alleen vind je hier overal parken, groenstroken en perkjes vol bloemen, Hannover heeft ook nog eens een hippe, alternatieve kant met veel duurzame initiatieven en cafés. En wist je dat Hannover op loopafstand van het centrum een meer van 78 hectare groot heeft? De grasvelden, strandjes en bankjes vragen eromheen vragen gewoon om een picknick. Dat een grote stad zó groen kan zijn, heeft me onwijs verrast.

Fietsen tijdens je weekendje weg in Hannover

De tip voor als je veel van Hannover wil zien: een fiets huren. Hannover is erg fietsvriendelijk met brede fietspaden en parken die met voetgangers worden gedeeld. En niet onbelangrijk: overal staan rekken om je fiets aan vast te zetten, waardoor je makkelijk even kan afstappen voor een stukje te voet, een kop koffie of een foto. Ga bijvoorbeeld op de fiets op zoek naar street art in Hannover en ontdek de creatieve kant van de stad.

Een aanzienlijk deel van de street art bevindt zich in de wijk Linden. Hier woonden vroeger de arbeiders. Een beetje smoezelig was het er. Nu staat Linden erom bekend hip en alternatief te zijn. Linden is bovendien perfect voor iedereen die graag weg van de toeristische hotspots op ontdekkingstocht gaat. Je vindt er veel street art en op elke hoek ontdek je wel een leuk cafeetje. Ondanks dat het hier echt cool is, is het hier overdag heerlijk rustig op straat. Linden kan je dus prima op de fiets ontdekken. Mijn lievelingsplekjes in de wijk Linden:

  • Als je vanaf de binnenstad van Hannover de rivier de Leine volgt, kom je vanzelf in de wijk Linden terecht. Onderweg passeer je de Glockensee, waar veel street art te vinden is, en Strandleben, waar je in een strandstoel van beach food kan genieten of een SUP kan huren. Waar je ook aan de Leine gaat zitten, gezellig is het er sowieso.
  • Kulturzentrum Faust: op dit ietwat ruige terrein vinden allerlei evenementen plaats. Maar het barst hier ook van street art. Tussendoor kan je even op adem komen in de Biergarten.
  • Fräulein Schlicht: een klein, maar fijn cafeetje waar regionale en seizoensgebonden lekkernijen op het menu staan. Tussen de taarten staat altijd wel een vegan variant. Mijn tip: de Buttermilchwaffeln, mmm!
  • Een bonte mix van bijzondere speciaalzaken, cafés met een ongedwongen sfeer, kleine restaurantjes en kunst waar je maar kan kijken: dat is de Limmerstraße. Niet voor niets is limmern een werkwoord geworden. Het betekent zoiets als een beetje rondhangen, een hapje eten en vooral genieten van de dag. Dat kan je hier perfect.

De betoverende Herrenhäuser Gärten in Hannover

Een van de bezienswaardigheden van Hannover zijn de Herrenhäuser Gärten. Deze schitterende, koninklijke tuinen liggen ten noordoosten van het centrum van Hannover, vlak boven de wijk Linden. Het begon allemaal in 1638 toen hertog Georg von Calenberg hier de Große Garten met bijbehorende gebouwen liet aanleggen. Vervolgens liet zijn Johann Friedrich er een kasteel bouwen en gaf de opdracht om een lusttuin aan te leggen. In de jaren erna werd er nog van alles aangepast en toegevoegd tot er vier tuinen waren: behalve de Große Garten zijn er ook nog de Berggarten, de Georgengarten en de Welfengarten.

Elke tuin heeft zijn eigen stijl en bezienswaardigheden. Zo is de Großer Garten de grootste Duitse baroktuin en zul je hier behalve inheemse en exotische planten ook doolhoven, fonteinen en beeldhouwwerken vinden. Een bijzondere aanblik biedt ook de historische grot, die door ereburger Niki de Saint Phalle omgetoverd is tot een waar kunstwerk (dit moet je gewoon zien om het te snappen). De Berggarten is een botanische tuin met tropische planten, kassen en prachtige orchideeën. De Georgengarten is aangelegd in de stijl van een Engelse landschapstuin. Ben je een cactus-fan? Dan kun je hier je hart ophalen aan de ruim 3000 succulente soorten. De Welfengarten werd pas in 1866 aangelegd toen het Welfenschloss werd gebouwd. Door de annexatie van Hannover door Pruisen werd het kasteel omgebouwd tot een technische hogeschool, die later de Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover werd.

Al deze tuinen zien er uitnodigend uit voor een ontspannen wandeling. Hoewel… Je kunt er heel wat kilometers op een dag maken, zo groot zijn de tuinen. Je koopt een kaartje voor de Berggarten, de Georgengarten en de Berggarten, én voor het Museum Schloss Herrenhausen. In het zomerseizoen (apr-okt) kost dat €8,- en in het winterseizoen vanaf maandag t/m woensdag €5 (kasteel is dan dicht),- en de andere dagen €6,-. Dit zijn de prijzen voor 2021, bekijk hier actuele openingstijden van de Herrenhäuser Gärten en eventuele kortingen (Duits).

Met de scheve lift naar de tip van het Neues Rathaus

Dit is zeker geen originele tip, maar hoort gewoon bij een weekendje weg in Hannover: een bezoek aan het Neues Rathaus. Niet voor niets is het een van de fotospots van de stad. Het is een imposant bouwwerk dat ook nog eens prachtig gelegen is aan de Maschsee, een enorm meer. En: je kunt er genieten van een fantastisch uitzicht. Ben je klaar voor deze bijzondere ervaring? Alleen al de weg naar het uitzichtplatform is een belevenis op zich. De lift ernaar toe gaat namelijk scheef. Huh? Ja, echt, na een stukje recht omhoog vervolgt de lift zijn weg in een hoek van 17 graden. Dat kun je zien door het raampje in de lift. Eenmaal boven aangekomen heb je een heerlijk uitzicht over de stad aan de ene kant en de Maschee en het stadspark Eilenriede aan de andere kant.

Picknicken aan de Maschsee in Hannover

De beste afsluiter van je weekendje weg in Hannover? Een picknick aan de Maschsee. Ik geloofde mijn ogen niet toen ik zag wat voor enorm meer zich vlakbij de binnenstad van Hannover bevindt. Hier kan je een waterfiets huren, een rondvaart maken of… picknicken! Natuurlijk kan je je eigen picknick meenemen, maar als je jezelf iets wil gunnen, kan je er ook een bij Die Insel bestellen. Je kunt kiezen voor een door het restaurant samengestelde mand of zelf de hapjes bij elkaar kiezen. Vegetarisch of vegan? Geen probleem! Dan pakken ze je mand vol met heerlijke salades, naanbrood, falafel, groente en fruit.

Duurzaam overnachten: het nieuwe me and all hotel

Bij zo’n groene stedentrip in Hannover hoort natuurlijk ook een duurzame accommodatie. En laat er nu net een nieuw hotel geopend zijn dat waarde aan ons milieu hecht. Het me and all hotel, dat heel fijn centraal in Hannover ligt, is GreenSign Level 4 hotel. Dat betekent dat onder meer dat ze 100% groene stroom gebruiken, waterbesparende maatregelen treffen en alleen milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruiken. Verder is het voor me and all belangrijk om ‘local heroes’ een podium te geven. Daarom worden er in de bar bijvoorbeeld cocktails met gin en wodka uit Hannover geserveerd en vind je bij het ontbijt honing uit de regio. Het hotel is nog bezig om dit aanbod verder te ontwikkelen en daardoor steeds lokaler en duurzamer te worden.

Tip: ook als je hier niet overnacht, is de bar een bezoekje waard. Dit is geen typische, saaie hotelbar, maar een hippe plek waar binnenkort ook plaatjes zullen worden gedraaid en feestjes worden georganiseerd.

> Naar Hannover met kinderen? Bekijk dan de tips van Reiskoe!

Fietsen en wandelen in de omgeving van Hannover: de Deister

Niet alleen de stad zelf, maar ook de omgeving van Hannover is erg groen. Daarom kan je tijdens je weekendje weg in Hannover prima een dagje gaan fietsen of wandelen. Ten zuiden van de stad ligt het gebied de Deister. Deze keten van heuvels is prachtig groen en de perfecte plek om een dagje te gaan fietsen of wandelen tijdens je citytrip in Hannover. Bonuspunten voor deze regio omdat je maar 25 minuten in de trein van Hannover naar de Deister zit. Zo kun je stad en natuur dus echt goed combineren.

Wandelen naar de top: de Deisterkammweg

Je gelooft het bijna niet als je ziet hoe vlak het omliggende gebied is, maar het hoogste punt van de Deister is de Bröhn met 405 meter. De Annaturm gooit er nog een paar meter bovenop en daardoor heb je een prachtig uitzicht. Bij helder weer kan je het stadhuis van Hannover (herkenbaar aan de koepel) vanaf hier zien! Een mooie wandeling, die ook langs de Annaturm komt, is de Deisterkammweg. Deze wandelroute loopt over de heuvelrug en is in totaal 23 kilometer lang. Je kan starten bij station Barsinghausen en eindigen bij station Springe. Maar ook kortere etappes zijn mogelijk én goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op de website van Hannover vind je ideeën voor wandelingen in de Deister die je met het openbaar vervoer kan bereiken (Duits).

Ook erg leuk is het Walderlebnispfad dat start bij de parkeerplaats Waldkater en vanaf daar 2,5 kilometer langs stations met raadsels over het bos en haar bewoners leidt. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit ook leuk is voor de volwassen kinderen onder ons  Al was het maar vanwege de prachtige natuurtekeningen die door een designer uit de Deister zijn getekend. Aan het einde van het pad stroomt aan je linkerhand een klein riviertje naar beneden. Elk jaar tuigt een lokale vereniging hier de Wennigser Wasserräder op. Zelf gebouwde kermisattracties, gondelbanen en poppenspellen komen in beweging door het water. Echt een bijzonder en gaaf gezicht!

Fietsen langs de boerderijwinkels in de Deister: fietsroute ‘Von Hof zu Hof’

In de Deister zijn veel boerderijen met ieder zijn eigen lokale specialiteiten. De fietsroute ‘Von Hof zu Hof‘ (download kaart) verbindt een heleboel boerderijwinkels met elkaar, waardoor je op een dag lekker lokaal kunt genieten. Leuk om op die manier een picknick voor onderweg samen te stellen of om een cadeautje mee naar huis te nemen. Zo is er bijvoorbeeld Schreecks Hofladen in Wennigsen. Al jaren wordt hier op het land groente verbouwd en omdat mensen steeds meer vraag naar regionale producten hadden, besloot Insa Schreeck een boerderijwinkel te openen. Hier bakt ze met haar kleine team bovendien nog brood en taart. Van niet-verkochte groente koken ze soep. Van het fruit wordt jam gemaakt. Alles naar eigen recept. Op de vraag op welk recept ze bijzonder trots is, haalt ze bescheiden haar schouders op. Een voorbijganger zegt: ‘De chocolade-perentaart is hier ongeëvenaard, net als de citroen tartelettes trouwens.’ Zelf kan ik ook de ingelegde feta aanraden, wat een smaak!

Een andere boerderij die je zeker moet bezoeken op je fietstocht door de Deister, is Kornbrennerei H. Warnecker. Hier wordt al sinds 1826 met zelf verbouwd graan brandewijn en likeur gestookt. Voor deze zomer hebben ze een heerlijke frisse likeur met citroen gebrouwen. ‘Een beetje zoals limoncello, maar dan met de smaak van de Deister,’ vertelt Johann Warnecker (al de 5e generatie!) met een glimlach. Ik nam een flesje mee als souvenir van mijn weekendje weg in Hannover en omgeving, probeerde ‘m thuis met vrienden uit en kan beamen: een lekker zomers likeurtje!

Kasteel in de omgeving van Hannover: Slot Marienburg

Vind jij dat kastelen ook altijd iets magisch hebben? Bezoek dan zeker Slot Marienburg, dat ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Hannover ligt. Niet voor niets wordt het kasteel ook wel eens het ‘Neuschwannstein van het Noorden’ genoemd: het neogotische bouwwerk is erg indrukwekkend! En als je het verhaal achter de bouw ervan kent, is het helemaal leuk. Spoiler: het is een verhaal vol liefde en drama.

Met de auto rijd je in een halfuur van Hannover naar Schloss Marienburg en het kasteel is van maar t/m november ook goed met buslijn 300 vanuit Hannover bereikbaar.

FAQ – Weekendje weg in Hannover en omgeving

Wat zijn de bezienswaardigheden in Hannover?

Er is zoveel te zien in Hannover: het uitzicht vanaf het Neues Rathaus, de Maschsee, de Herrenhäuser Gärten, de historische binnenstad en nog veel meer.

Hoe kom ik in Hannover?

Hannover is goed bereikbaar met de IC Amsterdam – Berlijn. Je doet er dan 4,5 uur over.

Kan ik fietsen in Hannover?

Zeker weten! Brede fietspaden en veel groen maken Hannover geschikt om te fietsen. Bovendien bereik je zo lekker snel de wijken buiten het centrum, zoals Linden of Nordstadt.

Waar kan ik wandelen en fietsen in de omgeving van Hannover?

Ten zuiden van Hannover ligt de Deister, een mooi natuurgebied waar je prachtig kunt wandelen en fietsen. Het is ook nog eens goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Lees in dit artikel meer over de Deister.

Hoe kom je van Hannover naar de Deister?

In 25 minuten rijd je met de S-Bahn vanaf Hannover naar de Deister. Stap bijvoorbeeld uit in Barsinghausen of Springe en je bevindt je direct bij de wandelroute Deisterkammweg.

Meer inspiratie voor een stedentrip in Duitsland

  • Het wordt ook wel het zusje van Berlijn genoemd: Leipzig! Gave street art, industrieterreinen die tot kunst & cultuur-hotspots zijn omgetoverd, bijzondere architectuur, hippe cafés en een mooie groene omgeving – de stad heeft het allemaal.
  • Raïssa van de blog Nieuwe plekken ontdekken tipt een stedentrip naar Koblenz. Deze stad ligt op de plek waar de Moezel en de Rijn samenkomen en heeft een paar fantastische historische highlights.
  • Nog zo’n stad waar je waarschijnlijk niet meteen aan denkt bij het plannen van je stedentrip: Potsdam. Met de prachtige groene omgeving is deze stad in het oosten van Duitsland een mooie bestemming voor een actief weekendje weg.
  • Ulm is een heel verrassende bestemming voor een citytrip! Deze stad in het zuiden van Duitsland heeft onwijs veel bezienswaardigheden in het centrum én een omgeving die perfect is om te fietsen. Wat wil je nog meer tijdens een actief weekendje weg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *