11 ideeën voor een actieve vakantie in Duitsland dichtbij Nederland

Bestemmingen vakantie Duitsland dichtbij Nederland

Dit is een artikel voor wie er een paar dagen echt helemaal uit wil zijn, zonder gelijk uren te moeten rijden. Ook dichtbij Nederland kun je heerlijk op vakantie in Duitsland! Wat dacht je van het Sauerland, van de Moezelstreek of van het Münsterland? Deze vakantiebestemmingen liggen allemaal op maximaal 4 uur rijden van Utrecht. En toch krijg je er meteen een vakantiegevoel. De glooiende heuvels, de mooie vakwerkstadjes, de knusse cafés die er uitnodigend uitzien voor een pauze met Kaffee & Kuchen… Laat je verrassen door deze mooie gebieden in Duitsland!

1. Het verrassend veelzijdige Münsterland

2,5 uur rijden vanaf Utrecht
Enkele plaatsen goed bereikbaar met de trein, zoals Münster, Warendorf en Haltern am See

Rondom de Vredesstad Münster strekt zich een mooi gebied voor wandel- en fietstochten uit. Het Münsterland wordt gekenmerkt door vele kastelen, prachtige stadjes en prachtige natuur. Het Münsterland is niet ver van de Duits-Nederlandse grens en daarom een goede bestemming voor een lang weekend of korte vakantie. Hoewel… Er is genoeg te zien en doen voor een lange vakantie.

Mijn favorieten in het Münsterland

2. Wandelen en fietsen in het Tecklenburger Land

2,5 uur rijden vanaf Utrecht

Glooiende heuvels, romatische vakwerkstadjes, weilanden vol wilde bloemen, felgekleurde koolzaadvelden en goed onderhouden fiets- en wandelpaden: het Tecklenburger Land heeft alles voor een actieve vakantie in Duitsland dichtbij Nederland. Op een klein uurtje rijden van de grens kun je al mooie dagtochten maken. En als je er dan bent: bezoek zeker ook Tecklenburg. Een van de meest romantische en mooi gelegen vakwerkstadjes die ik zo dichtbij Nederland heb gezien!

Mijn favorieten in het Tecklenburger Land

  • Zeg je Tecklenburger Land, dan zeg je Dörenther Klippen. Het is wel aan te raden doordeweeks en/of buiten de vakanties hier te gaan wandelen, anders kan het er best druk worden.
  • Welke Teutoschleife je ook kiest, elk van de wandelroutes is de moeite waard

3. Slow travel in de Moezelvallei

4 uur rijden vanaf Utrecht
Enkele plaatsen goed bereikbaar met de trein, zoals Cochem en Trier

Bij de aanblik van de langzaam stromende Moezel doe je het als vanzelf wat rustiger aan. En dat is maar goed ook. Want de mooie plekjes in de Moezelvallei beleef je het beste op je gemak. Een fietstocht maken, slenteren door de stadjes aan de rivier, pauze houden bij een van de vele wijngaarden… Onthaasten en genieten zul je zeker tijdens een vakantie aan de Moezel in Duitsland.

Mijn favorieten in de Moezelvallei

  • Een lang weekend Trier: de stad zelf is prachtig en bovendien is Trier een goede uitvalsbasis voor fietstochten langs de Moezel en Saar of wandelingen door het bos.
  • Van Zell langs de Moezel naar Pünderich fietsen en daar het klimmetje naar de Prinzenkopfturm maken. Het uitzicht op de slingerende rivier is prachtig!
  • Een wandeling door de wijngaarden, bijvoorbeeld in Cochem of Zell. Steeds een stukje hoger en dan genieten van het uitzicht!

4. Een actieve vakantie in het Osnabrücker Land

2,5 uur rijden vanaf Utrecht
Osnabrück is goed bereikbaar met de trein, de kleinere plaatsen bereik je vanaf daar met de bus

Rondom de stad Osnabrück ligt een prachtig groen heuvellandschap: het Osnabrücker Land. De lichte hellingen zijn precies genoeg voor een interessant landschap en mooie uitzichtpunten. Maar ook weer niet té steil, waardoor je hier ontspannen fiets- en wandeltochten kunt maken. Én een behoorlijk aantal kilometers, als je wilt. Er is in ieder geval genoeg te zien!

Het Osnabrücker Land ligt ingeklemd tussen het Wiehengebergte en het Teutoburger Wald. Terwijl je in het noorden vlakke tours door weilanden en langs het water kunt maken, is het zuidelijke Osnabrücker Land juist heuvelachtiger. In het zuiden liggen ook een paar mooie vakwerkplaatsen, zoals Bad Essen en Bad Laer. Of je nu een van de kleinere stadjes of de stad Osnabrück als uitvalsbasis neemt, je hoeft nooit ver te rijden om veel te zien. Het Osnabrücker Land heeft alles voor een actieve vakantie in Duitsland dichtbij Nederland.

Mijn favorieten in het Osnabrücker Land

5. Sauerland: het land van 1000 bergen

3,5 uur rijden vanaf Utrecht
Enkele plaatsen goed bereikbaar met de trein, zoals Winterberg, Brilon en Meschede

Onterecht staat het Sauerland bij veel Nederlanders alleen bekend als wintersportregio. Ook voor een actieve zomervakantie in Duitsland dichtbij Nederland is het Sauerland heel geschikt. Niet voor niets wordt het ook wel het ‘Land van 1000 bergen’ genoemd. Sportievelingen kunnen hier flink wat hoogtemeters maken. Maar makkelijke routes – ook voor gezinnen – kun je hier ook vinden. De natuur van het middelgebergte wordt vooral door bos gekenmerkt. En tussen de bomen door heb je steeds weer een prachtig uitzicht!

Mijn favorieten in het Sauerland

6. Architectuurhoppen in het Ruhrgebied

Ongeveer 2 uur rijden vanaf Utrecht
De steden in het Ruhrgebied, zoals Essen, Krefeld en Oberhausen, zijn goed bereikbaar met de trein

Oké, het Ruhrgebied staat misschien nog niet heel hoog op je vakantiewensenlijstje. Maar dat gaat misschien veranderen als ik je het volgende vertel. De industrieterrein hebben in het Ruhrgebied grotendeels plaatsgemaakt voor hippe steden en wilde natuur. En architectuurliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen. In steden zoals Essen, Krefeld en Oberhausen is aan het begin van de 20e eeuw behoorlijk wat geëxperimenteerd met design. Je kunt in het Ruhrgebied echte Bauhaus-pareltjes vinden!

7. Écht net over de grens: het Emsland

Ongeveer 2 uur rijden vanaf Utrecht
Enkele plaatsen goed bereikbaar met de trein, zoals Meppen, Lingen en Papenburg

Dit is een tip voor vakantiegangers die echt niet ver willen rijden want je hoeft alleen maar de grens bij Drenthe over te stekken en je bent al in het Emsland! Als je ergens in Duitsland goed en makkelijk kunt fietsen, dan is het wel hier. En wt dacht je van watersport? Met de rivier de Ems, vele meren en natuurlijke de hoogveengebieden is er altijd water in de buurt. In het Emsland combineer je het relaxte landleven-gevoel met actief zijn. Je kunt genieten van bijzondere natuurgebieden, maar ook van kleine, historische steden zoals Meppen, Lingen Haselünne. Plof tussendoor eens neer op een gezellig terras of bij een boerderijcafé en je zult ook nog eens verwend worden met streekgerechten of andere lekkernijen.

8. Uitwaaien aan de Duitse Noordzeekust

Ongeveer 3,5 uur rijden vanaf Utrecht
Enkele plaatsen goed bereikbaar met de trein, zoals Wilhelmshaven en Norden/Norddeich

Voeten in het zand, wind in de haren, zout op de lippen en zon tanken. Aan de Duitse Noordzeekust is het goed vertoeven. Zeker als je van een actieve vakantie houdt, want aan zee is altijd wat te doen. Gemakkelijk fietsen langs de kust, een boottochtje op zee, een spannende wadlooptocht over de zeebodem of gewoon lekker uitwaaien op het strand: aan de Duitse Noordzee hoef je je zeker niet te vervelen.

Mijn favorieten aan de Duitse Noordzeekust

9. Wandelen in de spectaculair mooie Vulkaaneifel

Ongeveer 4 uur rijden vanaf Utrecht
Gerolstein en Daun zijn bereikbaar met de trein

Verrassend. Zo zou ik de Vulkaaneifel omschrijven. Op een kleine vuur uur rijden bevind je je in een écht heel ander landschap. Met steile rotspartijen en smalle bospaadjes, met helder blauwe vulkaanmeren en met een een enorme diversiteit aan flora en fauna. En het is er ook nog eens verrassend rustig. Want hoewel de Eifel een geliefde vakantiebestemming in Duitsland is, loop je op de wandelpaden echt geen file.

10. Tussen industriecultuur en natuur: Duisburg

Ongeveer 2 uur rijden vanaf Utrecht
Duisburg is goed bereikbaar met de trein, vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem zelfs zonder overstappen

Klimmen, fietsen en watersport. Als ik zeg dat ik deze activiteiten heb gedaan, geloof je waarschijnlijk bijna niet dat ik in een grote stad in het Ruhrgebied was. En toch kan het allemaal in Duisburg! Op een stilgelegd hoogovencomplex kun je je uitleven op de laagste (maar spectaculaire) klettersteig van Duitsland en ten zuiden van het centrum is het verrassend groen.

11. Meerdaagse fietstocht door het Oldenburger Münsterland

Rustzoekers, kilometervreters, eerste-keer-bikepackers en genietfietsers opgelet: het Oldenburger Münsterland zou zomaar jouw regio kunnen zijn. Je fietst steeds door het groen, afwisselen door weilanden, bossen, hoogveengebieden en velden, en onderweg kom je leuke verrassingen tegen. Oké, ik verklap er alvast twee: het openluchtmuseum in Cloppenburg en het blotevoetenpark met boomtent in Harkebrügge. Over de rest lees je meer in het artikel over mijn driedaagse fietstocht in het Oldenburger Münsterland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *