Je wilt op vakantie of een dagje weg in Duitsland net over de grens? Je wilt graag lekker naar buiten om te fietsen, wandelen en actief bezig te zijn? Dan is het Osnabrücker Land een goede bestemming voor een actieve vakantie. Het zachte heuvellandschap van het Osnabrücker Land is geschikt om zowel te fietsen als te wandelen. En ook voor wie graag andere outdoor-activiteiten doet, bijvoorbeeld op het water, heeft deze regio in het grensgebied van alles te bieden.

Actieve vakantie in de omgeving van Osnabrück

Osnabrück is de enige grote stad in Duitsland die midden in een natuur- en geopark ligt. Als je Osnabrück vanuit een vliegtuig zou bekijken, zie je dat de stad omringd wordt door enorm veel groen. Dit natuur- en geopark heet TERRA.vita en behoort vanwege de veelzijdigheid aan landschappen en een een bodem met bijzondere mineralen en fossielen tot het erfgoed van UNESCO. Met in het noorden de Ankumer Höhen, in het oosten het Wiehengebergte en in het zuiden het Teutoburger Wald heeft het Osnabrücker Land een prachtig veelzijdig landschap.

Wie graag een uitdagende wandeling of fietstocht wil maken, vind mooie routes in de zuidelijke regio, want daar moet je af en toe flink wat hoogtemeters maken. En bovendien bevinden zich daar een aantal van de mooiste stadjes van het Osnabrücker Land, zoals Bad Essen en Bad Laer! Wie graag wat rustiger aan doet, kan vanuit Osnabrück langs het kanaal naar het noorden fietsen. Dit deel wordt gekenmerkt door mysterieuze moerassen, heidegebieden en lichte naaldbossen.

En het mooie is: je hoeft niet ver te reizen! Het Osnabrücker Land is een prima bestemming voor een vakantie of uitstapje vlak over de grens in Duitsland. Osnabrück ligt namelijk op een kleine 220 kilometer rijden vanaf Utrecht en vanaf daar zijn de andere bestemmingen niet ver meer. Osnabrück is bovendien goed bereikbaar met het openbaar vervoer want de IC Amsterdam-Berlijn stopt meerdere keren per dag in Osnabrück. Het lokale openbaar vervoer zorgt dat je ook ter plekke behoorlijk wat kunt doen als je de auto liever een keer laat staan.

Fietsen in het Osnabrücker Land

Actief of ontspannen fietstochten: het is beide mogelijk in het Osnabrücker Land. De regio beschikt over een uitstekend fietsroutenetwerk met veel wegwijzerborden, gemarkeerde routes, uitgebreide routeinformatie online en in flyers, goede fietskaarten en GPX-bestanden. Daarom kun je je fietstocht in het Osnabrücker Land goed en simpel van tevoren plannen. Dan hoef je onderweg alleen nog maar te genieten.

Tip: Bezoek tijdens je fietstocht in het Osnabrücker Land ook eens een Hofcafé in de omgeving van Osnabrück. Sommige boerderijen hebben een café geopend waar je in plattelandssfeer kan genieten van heerlijke huisgemaakte taart.

De mooiste lange routes voor een fietsvakantie in het Osnabrücker Land

Wil je meerdere dagen achter elkaar fietsen? Kies dan een van de langeafstandsroutes in het Osnabrücker Land. Onderweg fiets je langs genoeg dorpen en steden voor een hapje eten of een overnachting. Daar heb je meestal ook de mogelijkheid een museum te bezoeken en te winkelen bij bijzondere boetiekjes. Fietsen in het Osnabrücker Land is dus meer dan alleen natuur!

Grenzgängerroute

148 km lang is de Grenzgängerroute Teuto-Ems en dezeroute steekt in totaal 12 grenzen over, zowel voormalige gebiedsgrenzen als de huidige tussen de verschillende deelstaten. De route kan je in drie rondes opdelen en is dus perfect voor een lang weekend fietsen. Onderweg kom je veel cultuurhistorische hoogtepunten, boerderijwinkels en mooie stadjes tegen.

Hase-Ems-Tour

De 332 km lange route begint bij de bron van Hase in Melle en loopt dan tot Quackenbrück langs deze kabbelende rivier. Daarna fiets je het Emsland in en volg je de rivier de Ems. In een cirkel fiets je via Meppen, Lingen, Rheine en Ibbenbüren weer terug naar Osnabrück. Omdat je steeds de rivierloop volgt, maak je nauwelijks hoogtemeters en daarom is dit een heerlijk ontspannen fietstocht.

Friedensroute

Op de Friedensroute Osnabrück – Münster fiets je 163 kilometer in de sporen van de vredesruiters. Tijdens de vredesonderhandelingen die voorafgingen aan de Vrede van Westfalen reden zij heen en weer om iedereen op de hoogte te houden. Meer over tijd leer je onderweg, maar je fietst ook door afwisselende natuur en mooie dorpjes.

Dagtochten om te fietsen in de omgeving van Osnabrück

Liever een dagje fietsen vlak over de grens in Duitsland? Ook dat is in deze mooie regio mogelijk! Of je nu een eigen fiets bij je hebt of er eentje wil huren, Osnabrück is een goed uitgangspunt voor verschillende fietstochten.

Düte-Tour

De Düte-Tour is voor fietsers die van een uitdaging houden. Begint deze fietsroute nog rustig in de binnenstad van Osnabrück, zul je na een paar kilometer toch flink moeten trappen. Maar het is de moeite waard: je wordt beloond met prachtige uitzichten en mooie plekjes in de natuur.

Osnabrücker Rundtour

Op een rondje van bijna 50 kilometer maak je kennis met de mooiste plekken in de omgeving van Osnabrück. Het is niet moeilijk fietsen, maar trek vanwege alle bezienswaardigheden wel een dag uit voor deze tocht. Zo fiets je bijvoorbeeld langs het meertje Rubbenbruchsee, de dierentuin, een watermolen uit 1245 en een mijnbouwtunnel uit de 19e eeuw.

Tip: op de blog van het Osnabrücker Land schreef ik een artikel over fietstochten die je vanuit Osnabrück kunt maken.

Wandelen tijdens je vakantie in het Osnabrücker Land

Het Osnabrücker Land is een van de grensregio’s waar je prachtig kan wandelen net over de grens in Duitsland. Maak je een wandeling tijdens je vakantie in het Osnabrücker Land, leer je niet alleen de natuur kennen, maar ook plekken van cultuurhistorisch en aardkundig belang. Zo kun je onderweg steeds weer een stop maken om iets bijzonders te zien.

Wandelingen in het zuidelijke Osnabrücker Land

Osnabrück wordt aan de zuidoostelijke kant ingesloten door het Teutoburger Wald en het Wiehengebergte. Dit zijn eeuwenoude middelgebergtes die met hun heuvelruggen zorgen voor een spannend landschap. Wie graag wat hoogtemeters op een wandeling maakt, is daarom ten zuidoosten van Osnabrück, in de buurt van de kuuroorden, op de juiste plek. Behalve mooi wandelen, kan je hier dus ook lekker ontspannen.

Freedenblüte in Bad Iburg

Deze rondwandeling in Bad Iburg kan je natuurlijk altijd maken, maar ongeveer twee weken per jaar is het op de heuvel Freeden bijzonder mooi. Eind maart, begin april bloeit hier namelijk de holwortel: een schattig wit en roze bloempje. De TERRA.Track Freedenblüte neemt je acht kilometer mee langs de groene heuvels van het Osnabrücker Land die in april bezaaid zijn met deze kleine bloempjes.

TERRA.track Borgberg

In het heuvelachtige landschap rondom Hagen am Teutoburger Wald zijn veel gemarkeerde wandelroutes. Mijn favoriet is de TERRA.track Borgberg omdat die echt langs alle hoogtepunten in de buurt komt: de eeuwenoude kersenbomen, verschillende vakwerkboerderijen, de mysterieuze Duvensteine en een fantastisch uitzicht op het Tecklenburger Land.

Kersenwandeling in Hagen a.T.W.

In Hagen am Teutoburger Wald staan meer dan 2000 kersenbomen, die elk voorjaar voor een waar bloesemspektakel zorgen. Wandel een van de drie kersenwandelingen en je weet zeker dat je het mooiste van de kersenbloesem te zien krijgt.

TERRA.track Zittertal in Bissendorf

Bij een wandeling door het Zittertal in Bissendorf krijg je direct een vakantiegevoel. Glooiende heuvels, mooie vakwerkboerderijen, het idyllische beekje de Zitter en de heerlijke taart van Café Barth – het is hier prachtig! Wandeltip: TERRA.track Zittertal of Holterberg.

Langeafstandswandeling Ahornweg

In de vorm van een acht slingert de langeafstandsroute Ahornweg door het zuidelijke Osnabrücker Land. De twee lussen komen in kuuroord Bad Iburg bij elkaar en daarom kan je de wandeling goed opdelen. Dit is een wandeling voor liefhebbers van uitzichten want je komt langs maar liefst vijf uitzichttoren en vijf heuveltoppen.

TERRA.tracks in Bad Essen

Kuuroord Bad Essen is op zichzelf al een bezoek waard, maar al helemaal als je ook wil gaan wandelen. Dit stadje ligt direct aan het Wiehengebergte en in een klein kwartier sta je vanuit het centrum midden in het bos. Aanraders zijn de TERRA.track Magalosaurus (19 km) en de TERRA.track Goethegang (3,2 km).

Wandelen in het noordelijke Osnabrücker Land

Het Osnabrücker Land ligt maar op iets meer dan 100 kilometer van de Noordzeekust. Het zal je dan ook niet verbazen dat het noordelijke deel van de regio vrij vlak is. Maar vlak is niet automatisch saai. Je hebt hier juist bijzondere landschappen! Sla het noorden dus niet over tijdens je vakantie in het Osnabrücker Land.

Mysterieuze moerassen

Dit beschermde natuurgebied in de buurt van Bramsche wordt kenmerkt door een mozaïek van heidevelden, beboste duinen en duinvalleien waar zich moerassen en meertjes hebben gevormd. Een mysterieus landschap dat je met de TERRA.track Grasmoor goed kan ontdekken.

Prachtig paarse heide

Op een kleine tachtig kilometer over de Duitse grens ligt een heidegebied dat niet bekend, maar erg de moeite waard is: de Wacholderhain bij Merzen-Plaggenschale. Om de TERRA.track Wacholderhain extra bijzonder te maken, is er ook nog een blotevoetenpad aangelegd.

TERRA.track Nettetal

Deze TERRA.track Nettetal is een korte wandeling vlakbij Osnabrück. Afwisselend loop je door het bos, langs de rivier de Nette en door open velden. Zeker niet missen: de historische watermolen Knollmeyer’s Mühle.

TERRA.track Kulturpfad Königstannen

Aan het Stichkanal tussen Osnabrück en Bramsche begint de TERRA.track Kulturpfad Königstannen. Waar deze koninklijke dennenbomen hun naam aan te danken hebben en welke bijzonderheden er langs het pad te zien zijn, lees je op informatieborden.

Andere outdoor-activiteiten in het Osnabrücker Land

En wanneer je tussen dat wandelen en fietsen door ook wel eens iets anders wil doen, zijn er nog genoeg andere activiteiten in het Osnabrücker Land te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stand up paddling?

Stand up paddling op het kanaal in Osnabrück

Vlak buiten het centrum van Osnabrück bevindt zich het Stichkanal, een zijkanaal dat de haven van Osnabrück verbindt met het Mittellandkanal. Het kanaal is 14,5 km lang, dus je kan een behoorlijke SUP-tour vanuit Osnabrück maken. Een SUP-board kan je lenen bij de Stadtpaddler en echte beginners kunnen zelfs een workshop bij hen volgen. Een leuke activiteit als je op vakantie bent in het Osnabrücker Land.

Wandel tussen de boomkronen op het Baumwipfelpfad in Bad Iburg

Een fantastische ervaring: op bijna 30meter hoogte wandel je tussende boomtoppen. Het houten boomkroonpad in Bad Iburg is 600 lang en Hier en daar staan informatieborden, die meer vertellen over wat er tussen de boomkronen en daarachter in het Teutoburger Wald te zien is. Een bijzonder gevoel om op een hoogte te zijn met spechten, eekhoorntjes en andere boswezens.

Bosbaden in de kuuroorden

Laat je zwemkleding maar thuis, want bosbaden want bosbaden heeft niets met water te maken. Je duikt wél het bos in om daar te genieten van de frisse lucht en de kracht van de bomen. Je maakt langzame bewegingen en doet onderweg samen met een cursusleider mindfulness-oefeningen. Begeleid bosbaden kun je doen in de kuuroorden Bad Iburg, Bad Essen en Bad Laer. Ga je liever in je eentje op pad? Daarvoor is in Bad Laer een speciaal stukje in het bos ingericht.

Veelgestelde vragen over het Osnabrücker Land

Waar ligt het Osnabrücker Land?

Het Osnabrücker Land ligt vlak over de grens in Duitsland, ter hoogte van Enschede.

Hoe is het weer in het Osnabrücker Land?

Osnabrück en omgeving hebben een vergelijkbaar klimaat als Nederland: mild. Je hebt ook kans op een buitje, dus neem je regenjack mee.

Wat is het mooiste gebied om te wandelen in het Osnabrücker Land?

Het gebied ten zuiden van Osnabrück is heuvelachtig en het meest veelzijdig. Maar ook de noordelijke regio heeft veel te bieden. Als je een gemarkeerde TERRA.track volgt, weet je bijna altijd zeker dat je goed zit.

Wat is de mooiste fietstocht in het Osnabrücker Land?

De Grenzgängerroute Teuto-Ems is door de fietsersbond ADFC bekroond met 4 sterren en dat is ‘ie zeker waard!

Wat is de leukste (outdoor-)activiteit tijdens een vakantie in het Osnabrücker Land?

Je kan hier vooral erg goed wandelen of fietsen, maar ook suppen, zwemmen, bosbaden, boulderen en zelfs indoor-surfen.