Vlak over de grens in Duitsland kun je heerlijk vakantie vieren in Tecklenburg en omgeving. Glooiende heuvels, romatische vakwerkstadjes, weilanden vol wilde bloemen, felgekleurde koolzaadvelden en goed onderhouden fiets- en wandelpaden: het Tecklenburger Land heeft alles voor een actieve vakantie in Duitsland. Of je nu een dagje weg wilt om te fietsen of vanuit Tecklenburg meerdere uitstapjes met het hele gezin wilt maken, hier vind je tips voor een geslaagde vakantie.

Wandelen in de buurt van Tecklenburg

Weidse uitzichten, dichtbegroeide bossen, vakwerkboerderijen met knusse cafés, indrukwekkende rotsformaties en zelfs een canyon: het Tecklenburger Land heeft behoorlijk wat te bieden! Niet voor niets werd het Tecklenburgerland in 2015 tot ‘Premiumwanderregion’ uitgeroepen. Wat mij betreft is de omgeving van Tecklenburg een van de beste bestemmingen als je wilt gaan wandelen net over de grens in Duitsland.

Wandelen op de Teutoschleifen in het Tecklenburger Land

Dwars door dit gebied loopt de Herrmannsweg. Deze 156 kilometer lange wandelroute is een van de Top Trails of Germany. Maar je hoeft echt niet meteen zoveel kilometers te maken! Van de mooiste stukjes in het Tecklenburger Land zijn korte routes gemaakt: de Teutoschleifen. Die zijn tussen de 6,5 en 13 en daarom perfect als dagwandeling tijdens je vakantie in Tecklenburg of omgeving. Alle acht Teutoschleifen liggen in de buurt van het stadje Tecklenburg en enkele wandelroutes kun je zelfs in Tecklenburg starten. Extra fijn is dat de Teutoschleifen goed zijn gemarkeerd, dus verdwalen kan bijna niet.

De hoogtepunten van de Teutoschleifen bij Tecklenburg

Elk van de Teutoschleifen heeft zijn eigen kenmerken en hoogtepunten. Ze zijn allemaal de moeite waard. Heb je maar tijd voor een of twee wandelingen? Dan kan ik je deze in het bijzonder aanraden.

Wandelen bij de Dörenther Klippen

Wie wel eens een wandeling bij de Dörenther Klippen heeft gemaakt, kan bevestigen: deze rotsen zijn ontzettend indrukwekkend. De Dörenther Klippen bestaan uit een vier kilometer lang stuk vol grillige zandsteenrotsen, die op sommige plekken wel 20 meter hoog zijn. De Teutoschleife is bijna 10 kilometer lang die voornamelijk door het bos loopt. Eentje voor liefhebbers van bos dus! Maar ook van weidse uitzichten want vanaf de rotsen heb je goed zicht op het Tecklenburger Land. Parkeren kan op de Wanderparkplatz Dörenther Klippen.

Hoogtemeters maken op het Tecklenburger Bergpfad

Wie denkt dat je zo vlak over de grens in Duitsland geen hoogtemeters kan maken, heeft het mis. Dat bewijst de Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad wel. Je wandelt deels door het bos en deels door open velden. Een echte highlight is de voormalige steengroeve bij Brochterbeck, die gevuld is met helder water dat bij zonlicht ontzettend blauw lijkt. Dit is bovendien een van de wandelingen die je direct in Tecklenburg kan starten en die je dus goed met een bezoek aan dit idyllische vakwerkstadje kunt combineren.

Canyon Blick: een indrukwekkende kloof

De eerste keer dat ik bij de Canyon Lengerich was, wist ik niet wat ik zag. Een diepe kloof met helderblauw water! En dat net over de grens in Duitsland! In elk seizoen ziet de kloof er weer anders uit en de Teutoschleife Canyon Blick is daarom het hele jaar door de moeite waard. Ga je in het voorjaar, dan bloeien de koolzaadvelden en dat zorgt voor eindeloze glooiende heuvels die bijna licht lijken te geven. Ga je in het najaar, word de canyon omringd door gekleurde loofbomen en in de winter kan je juist veel beter ín de kloof kijken.

Wandelen op de kortere Teutoschleifchen (3 – 7 km)

Ben je met jonge kinderen op vakantie in Tecklenburg of heb je gewoon meer zin in een kort wandelingetje? Dan zijn de Teutoschleifchen echt iets voor jou! Ze zijn een stuk minder lang dan de bekendere Teutoschleifen, maar minstens zo mooi. Dat komt doordat de wandelingen zo ingekort zijn, dat je langs de hoogtepunten van de langere wandelingen komt én ze makkelijk vanaf een parkeerplaats kunt lopen. Zo is de wandeling Canyon Tour 5,3 kilometer lang en een ingekorte versie van de Canyon Blick. Je komt wél langs de indrukwekkende canyon, maar gaat vervolgens niet door de omgeving. Er zijn in totaal acht Teutoschleifchen: Dreikaiserstuhl, Brochterbecker Landpartie, Modersohn’s Paden, Canyon Tour, Ladbergener Pättken, Köllbachtal, Schachselwiesen en Steinbecker Runde. De kortste route is 3 kilometer, de langste 7 kilometer.

Langeafstandsroutes in het Tecklenburger Land

Ook als je meerdere dagen achter elkaar wilt wandelen, kun je dit prima doen tijdens een vakantie in de omgeving van Tecklenburg. Door het Tecklenburger Land lopen twee langeafstandsroutes:

  1. Wandel zoals Arminius op de heuvelrug van het Teutoburger Woud met de Hermmansweg. Terwijl de Romeinse commandant in 9 n. Chr. de legendarische Varusslag won, kun je vandaag de dag de naar hem genoemde langeafstandswandelweg rustig bewandelen. Ruim 50 km van de in totaal 156 km lange wandelroute verloopt door het Tecklenburger Land. Onderweg leer je zowel de prachtige natuur als culturele hoogtepunten kennen.
  2. De Santiago de Compostela in het klein kun je ervaren op het stuk Jakobsweg dat door het Tecklenburger Land verloopt. Onderweg kom je een aantal plekken tegen die vanuit geschiedeniskundig en religieus oogpunt interessant zijn. Zo wandel je in Leeden bijvoorbeeld langs de voormalige cisterciënzer kloosterkerk en een kloostergebouw uit 1490.

Fietsen in de buurt van Tecklenburg

Het landschap rondom Tecklenburg is nog vlak genoeg om relaxed te kunnen fietsen, maar heuvelachtig genoeg voor interessante uitzichten. Daarom kun je hier ook goed op fietsvakantie gaan of gewoon een dagje komen fietsen.

Fietsen langs burchten en kastelen

Het is een sprookjesachtig mooie route: de 100 Schlösser Route door het Münsterland. In totaal is de fietsroute 960 km lang en neemt je mee naar de mooie kastelen en romantische waterburchten, naar eeuwenoude landhuizen en idyllische boerderijen, naar bloeiende paleistuinen, indrukwekkende kloosters en oude kerken. Op deze route combineer je dus natuur met historie en cultuur. De Schlösser Route kan in vier kortere fietstochten worden opgedeeld, waarvan de noordelijkste fietsroute door het Tecklenburger Land gaat. Deze start in de stad Münster waarna je een heel stuk vlak fietst. Hoe noordelijker je komt, hoe dichter in de buurt van het Teutoburger Wald, dus hoe heuvelachtiger.

Rondje Tecklenburg langs vakwerk en cultuur

Op deze route wordt het romantisch! Je begint in het prachtige vakwerkstadje Tecklenburg en maakt vervolgens een rondje door de heerlijk groene natuur ten noorden van het stadje en door een aantal andere mooie dorpen. Langs de zuidelijke helling van het Teutoburger Wald bereik je eerst Brocherterbeck, dat net als Tecklenburg vol vakwerkgebouwen is. Vervolgens rijd je door het idyllische Bocketal, parallel aan de stoomlocomotievenlijn naar Ibbenbüren. Na een kleine slinger naar het stadje Mettingen fiets je naar Westerkappeln, waar het voormalige landhuis Haus Cappeln het afstappen waard is. Vervolgens fiets je langs Haus Hehwerth in Lotte en het Habichtswald weer terug naar Tecklenburg.

In totaal is de route is 60 km lang en maakt bijna 450 hoogtemeters. Daarom is deze route vooral geschikt voor de sportieve fietsers of om met een e-bike af te leggen.

Tip: het Tecklenburger Land is onderdeel van het Münsterland. Ook in de rest van deze regio is ontzettend veel te beleven voor actieve vakantiegangers. Bekijk de pagina met tips voor het Münsterland voor meer inspiratie.

De stad Tecklenburg: tips en bezienswaardigheden

Wie op vakantie in het Tecklenburger Land is, wil natuurlijk ook het stadje Tecklenburg zelf bezoeken. Tecklenburg vormt het bruisende hart van deze regio vlak over de grens in Duitsland. Smalle straatjes slingeren dwars door het het centrum van Tecklenburg en nemen je mee langs de mooiste vakwerkhuizen. Er zijn maar weinig stadjes waar zoveel vakwerk te zien is als hier! In het voorjaar steken de felgekleurde bloemen in de bakken onder de ramen en het groen van de bomen sterk af tegen het zwart-wit van de huizen. Slenter op je gemakje door de stad of volg de route Stadtschleife Tecklenburger Romantik om de idylle van deze plaats in je op te nemen.

Wie in de zomer over het gezellige pleintje midden in de stad loopt, zal veel moeite moeten doen om de uitnodigende terrassen te weerstaan. Ga je lekker van de zon zitten genieten of zoek je een plekje in de schaduw van de meer dan 400 jaar oude boom? In de koudere maanden is het juist gezellig om binnen te gaan bij de cafés in de historische gebouwen.

En het hele jaar door bieden de winkels en kleine boetiekjes in Tecklenburg handgemaakte spullen aan. Bij de een koop je zelfgemaakte zeep, bij de ander romantische decoratie voor in huis of ouderwets snoepgoed. Leuk om mee te nemen als herinnering aan je vakantie in Tecklenburg en omgeving, of als cadeautje voor de thuisblijvers.

Een van de andere bezienswaardigheden in Tecklenburg is de burcht aan de rand van het stadje. Deze middeleeuwse bucht vormt het indrukwekkend decor van het openluchttheater in Tecklenburg, de Freilichtbühne. Het hele jaar door worden hier professionele musicals, theaterstukken, opera’s en operettes opgevoerd. En dat al sinds 10 juli 1924, toen hier voor het eerst Wilhelm Tell van de bekende Duitse auteur Friedrich Schiller werd vertoond. Met meer dan 2300 zitplaatsen is het het grootste openluchttheater van Duitsland en door zijn bijzondere coulisse is het een ervaring om hier een stuk bij te wonen.

Vragen over een vakantie bij Tecklenburg beantwoord

Voor wie is een vakantie in het Tecklenburger Land geschikt?

Voor de actieve vakantieganger die graag fietst of wandelt. Doordat er ook korte en makkelijke routes zijn, kun je ook heel goed met je gezin op vakantie naar Tecklenburg.

Wat is de mooiste wandeling in de buurt van Tecklenburg?

Elk van de Teutoschliefen is de moeite waard. Als ik er een moet aanraden, zou het de wandeling bij de Dörenther Klippen zijn.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Tecklenburg?

Bezoek je Tecklenburg, zul je zeker het centrum met vakwerkhuizen, de burcht met openluchttheater en de kleine winkeltjes willen zien. Bekijk het artikel voor meer tips.

Wat kun je in Tecklenburg en omgeving met kinderen doen?

In de omgeving van Tecklenburg zijn geocaching-routes uitgezet. Ook zijn er korte wandeltochten die voor kinderen spannend zijn, zoals de Canyon Tour en het Hexenpfad. In het nabijgelegen Ibbenbüren kunnen kinderen zich uitleven in het sprookjesbos met rodelbaan of in het klimpark.