Wandelen en ontspannen in vakwerkstadje Bad Essen

Bad Essen in Duitsland

Wie denkt dat kleine stadjes saai zijn, heeft het mis. Dat bewijst het Bad Essen in Duitsland wel. Achter de prachtige vakwerkgevels gaan creatieve ondernemers schuil, die innovatief omgaan met tradities. In de bosrijke omgeving kun je heerlijk wandelen en fietsen. In de buurt is van alles te zien, zoals sprookjesachtige kastelen. En kom je na een actieve dag weer terug in het centrum van Bad Essen, kun je genieten van wellness en met liefde bereide gerechten. Dit is dé plek voor een actief en ontspannen weekendje weg net over de grens in Duitsland.

Citta Slow: traditie en innovatie

Het eerste wat je opvalt als je uit de auto of bus stapt: de schitterende vakwerkhuizen. Je hebt Duitse steden waar een of twee van die typische huizen staan, maar Bad Essen staat er vol mee: huizen met de traditionele gevels van houten balken met witte vulling ertussen.

Het behoud van onder meer deze traditionele huizen is voor Bad Essen erg belangrijk, vooral sinds het stadje bij het Cittaslow-netwerk aangesloten zijn. Gemeenten met minder dan 50.000 inwoners kunnen het Cittaslow-keurmerk krijgen als ze aan bepaalde eisen voldoen. Hierbij staat het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving centraal. Voor Bad Essen is het belangrijk de waarden van het dorp te erkennen, te onderhouden en verder te ontwikkelen. Daarbij gaat het niet om massatoerisme, maar om een zo fijn mogelijke leefomgeving voor de inwoners van Bad Essen te creëren, waardoor gasten het ook naar hun zin hebben. ‘Einfach gut leben’, zo vatte Annette Ludzay van de Tourist-Info Bad Essen het samen toen ik voor het eerst het mooie vakwerkstadje bezocht. Bad Essen is een mooie bestemming voor wie duurzaam reist.

En dat voel je dus meteen als gast. Inwoners zijn trots op het stadje en delen dat graag met bezoekers, of die nu voor een dagje wandelen, een wellness-weekend of een gezondheidskuur komen. Je bent hier van harte welkom om van de ontspannen sfeer te genieten.

Wandelen in Bad Essen: bos, dino’s en uitzichten

Bad Essen ligt aan het Wiehengebergte, een laaggebergte dat zich kenmerkt door dichte bebossing en glooiende heuvels. Dat nodigt natuurlijk enorm uit om lekker te gaan wandelen.

In de omgeving van Bad Essen zijn een aantal mooie, gemarkeerde wandelroutes: de TERRA.tracks. De kortste route is de TERRA.track Goethegang, een rondwandeling van 3 km langs de bosrand. Een echt hoogtepunt op deze wandeling is het uitzicht vanaf de Himmelsterrasse. Als je liever een hele dag gaat wandelen, is de TERRA.track Megalosaurus een aanrader. Deze 19 km lange wandeling verbindt Bad Essen met de dinosaurussporen in Barkhausen. Dinosaurussporen? Ja, die zijn hier echt! 150 miljoen jaar geleden heerste hier namelijk een tropisch klimaat en leefden hier dino’s. Aan het begin van de 20e eeuw werden in een voormalige steengroeve pootafdrukken van deze indrukwekkende wezens gevonden. Ze zijn goed behouden en voor wandelaars en bezoekers te bekijken. Inkorten kan je deze flinke wandeling door te beginnen bij de Saurierfährten en vanaf daar het korte rondje te wandelen.

Voor de fanatieke wandelaars loopt er ook een langeafstandsroute langs Bad Essen: de DiVa-Walk. Met deze wandeling maak je een soort tijdreis in het Osnabrücker Land. Centraal staan de Dinosaurussen en de Varusslag (de Slag om het Teutoburger Wald). Daarmee is deze wandeling een spannende historische belevenis, die natuurlijk langs de dinosaurussporen voert, maar ook langs andere plekken met historische betekenis zoals het Eisenzeithaus Venne en het Museum van de Varusslag in Kalkriese. Je wandelt door een afwisselend landschap dat in de buurt van Bad Essen nog heuvelachtig is, maar richting het noorden een stuk vlakker wordt.

Tip: Bekijk de alle routes in en rondmo Bad Essen in de toerplanner van TERRA.vita. Klik een wandeling aan en je krijgt een (Duitse) beschrijving en een handige online kaart. Je kunt er ook het GPX-document downloaden. Wandel- en fietskaarten krijg je gratis of tegen een klein bedrag bij de Tourist-Info Bad Essen (Lindenstraße 25).

Kuuroord Bad Essen: dé plek om te ontspannen in het Osnabrücker Land

Na een dag wandelen kun je in Bad Essen weer lekker opladen. Het stadje is een van vier kuuroorden in het Osnabrücker Land. Ontspannen word je vanzelf wel als je hier een tijdje doorbrengt. Hier lijkt het tempo net iets lager te liggen zonder dat het meteen saai wordt. In tegendeel juist, heerlijk om een keer een beetje rustiger aan te doen. Bovendien maken de inwoners en ondernemers in Bad Essen goed gebruik van wat er in de bodem verstopt zit: oerzout. Dit zout zou een geneeskrachtige werking hebben.

Mineraalrijk zout in Bad Essen

Een van de dingen die Bad Essen bijzonder maakt, is het zoute grondwater. Dat bevindt zich al meer dan 200 miljoen jaar op 800 meter diepte. Met een mineraalgehalte van 31,8% is dit het mineraalrijkste zoute water van Europa. Dit water wordt in Bad Essen op verschillende manieren ter ontspanning gebruikt. Zo kan je bijvoorbeeld speciale therapie in de SoleSpa doen of een uurtje ademen in de zoutgrot. Dat laatste heb ik een keer uitgeprobeerd want ik was erg nieuwsgierig. Wat je doet in de zoutgrot? Een uurtje in een luie stoel chillen met een dekentje om je heen, terwijl er een nevel van zout water gecreëerd wordt. Ik liep heel relaxed weer naar buiten, kan ik je vertellen.

Maar voor de gezonde zoute lucht hoef je niet eens per se ergens naar binnen te gaan of te betalen. In het kuurpark van Bad Essen staat de SoleArena: een architectonisch bijzonder bouwwerk dat aan de buiten kant met sleedoorntakken bekleed is. Hierlangs loopt zout water en binnenin de SoleArena wordt ook zout water verneveld. Even diep ademhalen en dit zou wel eens goed voor je luchtwegen kunnen zijn. Maar de SoleArena ziet er ook gewoon spectaculair uit en is daarom sowieso een bezoek waard.

Beleef de kracht van de bomen tijdens het bosbaden

Maar er zijn meer manieren om te ontspannen in Bad Essen. Tijdens het bosbaden bijvoorbeeld. Er is niets mis met een stevige wandeling. En toch kan het soms juist van voordeel zijn om een beetje langzamer te gaan lopen. Heel veel langzamer eigenlijk. Dat is precies wat je tijdens het bosbaden, in het Duits Waldbaden genoemd, doet. In Bad Essen kan je van mei tot en met oktober elke zaterdag samen met een opgeleide bosbadgids zo’n bijzondere wandeling in Bad Essen doen. Dat probeerde ik uit! In een uur liepen we misschien slechts twee kilometer. Bewust slenteren, noemde Luisa Korte van de Tourist-Info Bad Essen dat. Onderweg maakte ze ons met kleine oefeningen attent op de rustgevende werking van het bos. Zweverig? Het is eigenlijk vooral heel interessant om eens langzaam door het bos te slenteren in plaats van zoveel mogelijk kilometers te maken. Ik keek met meer aandacht naar de bomen, luisterde naar de krakende sneeuw onder mijn schoenen en voelde de wind mijn huid afkoelen.

Enorme stukken taart en regionaal slow food

Wandelen, wellness, bosbaden: kan het nog beter worden? Ja! In Bad Essen kun je ook nog eens heel goed voor een lekker hapje eten terecht. Zoals het bij Cittaslow past, koken de gastronomen hier graag met verse, lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En waar je ook heengaat, je wordt hier met open armen ontvangen. Voor zo’n kleine plaats is er behoorlijk wat keuze.

Een café dat je echt niet mag missen: Das Kleine Haus. Achter de schitterende vakwerkgevel zit een heel gezellig en knus café. Een beetje alsof je bij oma op bezoek gaat. Voor ongeveer 3 euro krijg je een stuk taart dat makkelijk voor een lunch door zou kunnen gaan. De pruimentaart is een van de beste die ik ooit heb gegeten. Mmm! Ook bij de Kaffeemühle krijg je waar voor je geld. Hier wordt met verse, lokale en duurzame ingrediënten gekookt. Je kan hier zowel terecht voor een traditionele schnitzel als vegan pannenkoeken met bieten en mierikswortel. Of probeer eens de lokale specialiteit: de Kartoffelplate, een soort goed belegde pizza gemaakt van aardappel. Lokaal, dat krijg je ook bij Juttas Kochbar. Neem plaats in de weelderige tuin of in de knusse serre en geniet van huisgemaakte taart. Vergeet daarna niet een kijkje te nemen in de winkel waar behalve bloemen ook allerlei lokale producten zoals kruidenzout, mosterd, olie en tapenade worden verkocht.

Bezienswaardigheden in Bad Essen

Als je gaat wandelen in de omgeving van Bad Essen, zou je zeker nog een uurtje de tijd moeten inplannen om het plaatsje zelf te bekijken. Hiervoor hoef je niet eens een plan te hebben: waar je ook loopt, is het mooi in Bad Essen. De historische kern van het kuuroord staat vol vakwerkhuizen.

Een korte stadswandeling door Bad Essen

Om toch ergens met een korte stadswandeling te beginnen, doen we dat op de Historischer Kirchplatz met de St.-Nikolai-Kirche. In de zomer zitten de terrassen hier gezellig vol en steken de kleurrijke bloemen af tegen het zwart-witte vakwerk. Je loopt links om de kerk heen en lopen tegen de Alte Apotheke aan. Tegenwoordig is dit een hotel en café, maar vroeger zat hier -de naam zegt het al- een apotheek. Details zijn hiervan overgebleven en zul je ook zien als je een blik door het grote raam werpt.

Je slaat links af de Nikolaistraße in, langs Pekkas Privatrösterei, waar je terecht kunt voor vers gebrande koffiebonen. Sla dan nog een keer linksaf de Bergstraße in. Je loopt iets omhoog en komt dan bij de Schafstall. Deze 19e eeuwse voormalige schapenstal huisvest tegenwoordig tentoonstellingen van lokale kunstenaars. Ernaast staat de historische Wassermühle. Van april tot oktober is de molen elke zondag in bedrijf. Al sinds 1780 draait het rad van deze idyllische watermolen door het water dat uit de Schwanenteich naar beneden stroomt. Deze vijver bereik je door de trap links van de molen. Heb je gezien dat zelfs de eenden hier hun eigen vakwerkhuisje hebben?

Loop daarna links van de vijver de trap op het bos in. Neem het bospaadje dat eerst een stukje omhoog gaat en dan langs de bosrand verder loopt. Zo kom je bij de Himmelsterrasse. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op Bad Essen. Loop verder langs de bosrand tot je bij een speelplein komt. Sla daar rechtsaf de Platanenalleen in. Hier staat de SoleArena (meer daarover hierboven). Deze loop je helemaal uit tot je op de Lindenallee komt. Als je hier rechtsaf gaat, kom je weer op het kerkplein uit.

Bezoek de sprookjesachtige kastelen in Bad Essen

En alsof al die bezienswaardigheden nog niet genoeg zijn, liggen er ook nog eens twee kastelen in Bad Essen. Het meest sprookjesachtige van de twee is Schloss Ippenburg. Internationaal bekend werd het door de tuinfestivals die hier al sinds de jaren 90 georganiseerd worden door Viktoria Freifrau Von dem Bussche. Dat klinkt nu misschien als de normaalste zaak van de wereld, maar dat was toen heel vernieuwend.

Inspiratie deed de barones op bij Slot Beeckestijn in Velsen-Zuid. Toen ik haar een paar jaar geleden leerde kennen zei ze daarover: “Ja, die Hollanders kunnen dat wel, zo’n festival organiseren, maar in Duitsland was er nog niks vergelijkbaars. En dus organiseerde ik het zelf.” Daarbij sprankelden haar ogen achter haar ronde brilletje. En alles sprankjelt op Schloss Ippenburg. De tuinfestivals worden sinds 2020 niet meer georganiseerd, daarvoor in de plaats zijn de tuinen op alle zon- en feestdagen vanaf 1 mei tot en met 29 augustus geopend voor publiek.

Schloss Hünnefeld in Bad Essen ziet er veel eenvoudiger uit, maar is zeker ook een bezoek waard. Het is al sinds de 15e eeuw in het bezit van de familie Von dem Bussche-Hünnefeld. Omgeven wordt het kasteel met drie vleugels door twee slotgrachten en een park. In een van de bijgebouwen bevindt zich sinds een paar jaar een café dat door een Deense dame gerund wordt: Café Alte Rentei. Geniet van de heerlijke Deense gebakjes op het zonnige terras met uitzicht op het park en de duiventoren. Je kunt hier trouwens zelfs een nachtje blijven slapen want op de tweede etage van het café bevindt zich een bed & breakfast.

Overnachten in hotel Alte Apotheke in Bad Essen

Ik denk dat je al door hebt dat er zoveel in en om Bad Essen te doen is, dat je er makkelijk een weekend of langer kunt verblijven. Van alle overnachtingsmogelijkheden is het hotel de Alte Apotheke in Bad Essen de meest bijzondere. Het werd in 1720 als herenhuis gebouwd en vanaf 1830 als apotheek gebruikt. Twee jaar geleden heeft de familie Kornmeyer het met minimale aanpassingen omgetoverd tot een prachtig hotel met zeven kamers. Kleine details zoals oude apothekersflessen en maatbekers in plaats van waterglazen herinneren aan de voormalige functie van het gebouw.

De familie werkt zoveel mogelijk met natuurlijke en lokale producten. En omdat duurzaamheid voor hen belangrijk is, kies je bijvoorbeeld de avond van tevoren alvast wat je wil ontbijten, zodat er zo min mogelijk verspild wordt. Wil je toch nóg een stukje van dat heerlijke huisgemaakte hazelnotenbrood? Dan brengen ze je dat met een grote glimlach alsnog!

FAQ – Bad Essen in het Osnabrücker Land

Waar ligt Bad Essen?

Bad Essen ligt in het Osnabrücker Land, een regio vlak over de grens in Duitsland.

Wat is er te zien in Bad Essen?

Heel veel! Vakwerkhuizen, een historische watermolen, kastelen en nog meer. Het kuuroord ligt bovendien aan het Wiehengebergte, waar je lekker kunt wandelen in het bos.

Welke wandelingen kun je in de omgeving maken?

In Bad Essen starten verschillende gemarkeerde wandelroutes, zoals de TERRA.track Goethegang en TERRA.track Megalosaurus. Ook loopt de langeafstandsroute DiVa-Walk door Bad Essen.

Kun je fietsen in de omgeving van Bad Essen?

Het Osnabrücker Land is een goede regio om te fietsen. Door de heuvels van het Wiehengebergte moet je af en toe flink trappen, maar word je ook met mooie uitzichten beloond. In Bad Essen starten 9 korte en langere fietstochten die allemaal in de brochure ‘Radeln in der VarusRegion’ staan (verkrijgbaar bij de VVV).

Waar kan ik overnachten?

Voor zo’n kleine plaats heeft Bad Essen een groot aantal accommodaties zoals hotels, b&b’s en pensions. Uit eigen ervaring kan ik de Alte Apotheke aanraden.

2 reacties

  1. Hi! Super leuk artikel. Weet jij toevallig of de diverse wellness daar met of zonder badkleding zijn?

    1. Author

      Hoi Soraya, bedankt! Dat kan ik je helaas niet vertellen. Ik kan je aanraden op de website van de desbetreffende wellness te kijken; daar staat het meestal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *