Als je toe bent aan een ontspannen weekendje weg, ben je in Bad Laer in Duitsland helemaal aan het goede adres. Dat rust niet meteen saai betekent, bewijst deze kleine stad in het Osnabrücker Land wel. Overal – in de cafés, in de kleine boetiekjes en gewoon op straat – hangt een ontspannen sfeer. Wissel een rondje slenteren door de binnenstad af met een van de vele activiteiten in Bad Laer: bosbaden, yoga, zwemmen, een museumbezoek, een fietstocht door de prachtige omgeving… Na een weekend in Bad Laer voelde ik me alsof ik een week op vakantie was geweest.
Historisch vakwerkstadje in het Osnabrücker Land
Bad Laer ligt aan de voet van het Teutoburger Wald, vlak over de grens in Duitsland. Het vakwerkstadje heeft een rijke geschiedenis want op de plek waar zich nu het centrum bevindt, zijn archeologische vondsten gedaan die waarschijnlijk uit de Midden-Steentijd dateren. Het stadje Laer duikt als Lodre voor het eerst in een document in 851 op. Bijzonder is dat de stad niet een, maar twee centrums heeft, waardoor Bad Laer van bovenaf een soort 8-vorm heeft. Alle mooie plekjes bevinden zich op loopafstand van elkaar, dus begin je bezoek aan Bad Laer zeker met een rondje wandelen door de stad.
Een rondje langs de bezienswaardigheden van Bad Laer
Om een eerste indruk van Bad Laer te krijgen, kan je de ‘Liegende Acht‘ lopen. Doordat de stad zich rond twee pleinen – de Thieplatz en het kerkplein – heeft ontwikkeld, heeft de de stad een soort 8-vorm. Om alle bezienswaardigheden van Bad Laer te zien, is er een wandelroute: de ‘Liegende Acht’. Langs deze route staan informatieborden bij de historische highlights, onder meer bij de kerk, de vakwerkhuizen, de waterpomp en nog 17 plekken. Een van de meest indrukwekkende plekken vind ik de kerk St. Mariae Geburt met de Griese Toarn. De kerktoren heeft een kenmerkende trapgevel en is grotendeels gebouwd van het voor Bad Laer zo typische Piepstein – daarover verderop in dit artikel meer.
Een ander mooi plekje is het Kurpark met de Glockensee. Het park ligt midden in Bad Laer en is echt een heerlijke plek voor een korte pauze. Je kunt hier lekker aan het water gaan zitten of je uitleven op een van de sport- en speeltoestellen in het park. Ook is er een blotevoetenpad! Het water in het meertje komt trouwens uit de naastgelegen Quellkolk, de waterbron van Bad Laer, waar zowel zoet als zout water omhoog borrelt. Dit specifieke mengsel zorgt ervoor dat er bijzondere planten groeien, waardoor het water zijn prachtige blauw-groene kleur krijgt.
Heimatmuseum: nostalgie in Bad Laer
Een museum over de stadsgeschiedenis van zo’n kleine stad, kan dat interessant zijn? Het antwoord is absoluut ja! Ik bracht een bezoek aan het Heimatmuseum en werd eerst verwelkomd door een enorme Piepstein* en daarna door de enthousiaste vrijwilliger Axel Lohmann. Hij bood aan me door het museum te begeleiden en daar zei ik natuurlijk volmondig ‘ja’ tegen. Hij liet me enthousiast de vier ruimtes van het museum zijn, elk met een ander thema. Eentje gaat bijvoorbeeld over de linnenproductie – er staat nog een oud weefgetouw waar de dorpsdames af en toe zelfs nog op weven. De kamer die als traditionele keuken is ingericht is mijn favoriet. Axel haalde een koffiemolen uit de kast en liet me zien hoe daarmee vroeger surrogaatkoffie werd gemalen. Ook liet hij me een loodzwaar wafelijzer zien, dat precies op de houtkachel paste. Pure nostalgie.
*Piepstein is een gesteente met een bijzondere structuur. In Bad Laerer zoutbronnen werden mineralen in de loop van duizenden jaren op waterplanten en riet gedeponeerd, waar ze uithardden tot gesteente. Zo ontstond de typische Piepstein: een gesteente met een structuur van kleine pijpjes – in het Plattdeutsch ook wel Piep genoemd.
Tip: Axel Lohmann en zijn collega’s bieden regelmatig stadswandelingen door Bad Laer aan. Elke vrijdagmiddag om 16 uur begint de rondleiding op het Thieplatz. Aanmelden kan bij het VVV in Bad Laer.
Ontspannen & actief in Bad Laer: yoga, bosbaden en massages
Bad Laer is een van de vier kuuroorden in het Osnabrücker Land. Sinds 10.000 jaar bruist hier zout water uit de bron ‘Springmeyers Kolk’ omhoog en al in de 17e de eeuw ontstond daardoor de badcultuur in Bad Laer. Nog altijd komen mensen graag naar Bad Laer om te ontspannen. Niet alleen vanwege het heilzame zoute water, maar ook omdat Bad Laer aan het Teutoburger Woud grenst en het hele dorp een ontspannen sfeer uitstraalt.
Bosbaden in Bad Laer
Laat je bikini maar thuis, want bij bosbaden komt geen water kijken. Bosbaden ontstond in de jaren 80 als shinrin-yoku in Japan. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een boswandeling onder meer je bloeddruk en hartslag verlaagt, de productie van stresshormonen reduceert, je gevoel van welzijn stimuleert en je immuunsysteem verbetert.
Wat je daarvoor moet doen? Gewoon heel bewust door het bos lopen en vooral niet teveel nadenken. Als je het nou niet zo makkelijk vindt om dit in je eentje te doen, kan je elke zaterdag in Bad Laer samen met Brigitte Vedder bosbaden. Zij nodigt je uit tijdens de boswandeling al je zintuigen te gebruiken tijdens. Dat doet ze door verschillende kleine oefeningen en vragen te stellen. Zweverig? Helemaal niet. Brigitte staat stevig met twee voeten op de grond, weet waar ze het over heeft en laat bovendien de keuze of je meedoet helemaal aan jou over. Ik vond het een heerlijk relaxed uurtje met haar.
Als je liever alleen op pad gaat, kan dat in Bad Laer ook. Op de Blomberg is een mooi terrein aangelegd met kronkelende paadjes en bankjes op de meest idyllische plekjes. Hier word je als vanzelf helemaal zen.
Fietsen in de omgeving van Bad Laer
Doe je liever iets sportievers? Ook dat kan in Bad Laer! Een van mijn lievelingsroutes vlak over de grens in Duitsland, de Grenzgängerroute Teuto-Ems, gaat ook door Bad Laer. Deze langeafstandsroute is heel geschikt om in drie dagen achter elkaar te fietsen, maar je kunt er ook prima drie dagtochten van maken. Je kunt in dat geval route 3 in Bad Laer starten en eindigen. De tocht is dan 48 km lang en komt verder bijvoorbeeld nog langs aspergedorp Glandorf, het idyllische Lienen en het pittoreske Bad Iburg (met een gaaf boomkroonpad).
Andere mooie fietstochten die door Bad Laer gaan, zijn de 50 km lange Sole & Kneipp-Tour door het Osnabrücker Land en de langeafstandsroute Friedensroute Osnabrück – Münster. Maar ook als je alleen maar een klein rondje door de omgeving wilt maken, is er genoeg te zien. Fiets bijvoorbeeld van Bad Laer via de Kleiner Berg naar kuuroord Bad Rothenfelde en/of Hilter am Teutoburger Wald. Zo pak je behalve mooie natuur ook nog leuke vakwerkstadjes mee.
Yoga of ayurveda massage met Anne Hagedorn
Ben je na een actief dagje wel toe aan ontspanning? Dan kun je bijvoorbeeld een yoga of ayerveda massage met Anne Hagedorn gaan doen. Jaren geleden vertelde een medium haar eens dat zij heel goed iets met haar handen zou kunnen doen. Ze vergat dit tot ze niet meer zo enthousiast werd van haar baan. Ze ging zich verdiepen in yoga en ayurveda. Nu biedt ze in Bad Laer en omgeving een groot aanbod van ontspannende activiteiten aan. Zo geeft ze een aantal keer in de week yoga in Blomberg Klinik. Haar stijl is een mix van verschillende soorten yoga. “Ik zou niet weten welke stijl ik moest kiezen. Juist de combinatie is zo mooi,” vertelde ze me hierover. Heel fijn vond ik dat nadruk lag op wat op dat moment goed voelde, niet op hoe het eruit zag en dat Anne kleine aanwijzingen gaf om mijn houding te verbeteren.
Nog meer ontspannen kan je tijdens haar ayurveda massage: een massage voor het hele lichaam met sesamolie. Deze warme olie dringt zo diep in het weefsel, dat de massage heel veel goed voor het hele lichaam doet. Meer hierover kan Anne je perfect voor of na de massage uitleggen. Door haar relaxte karakter voel je je snel op je gemak en is het makkelijk om je te ontspannen.
Culinair genieten in Bad Laer: tips voor cafés en restaurants
Bij een ontspannen dagje of weekend in Bad Laer hoort natuurlijk ook lekker eten. En laat Bad Laer nou een fijn culinair aanbod hebben!
Piepstein-bonbons en -taart
De Piepstein was niet alleen een praktisch bouwmateriaal, maar ook inspiratie voor twee heerlijke lekkernijen uit Bad Laer. Konditorei & Café Dodt ontwikkelde de Piepstein-Praline: een bonbon die verrassend lijkt op de luchtige stenen. Zo hard als de steen is, zo zacht smelt de bonbon op je tong. Meer zin in taart? Kies dan voor de heerlijke Piepsteintorte. Let op: een stuk kan prima als lunch doorgaan 😉
Bäckerei Meyer: ouderwets lekker brood
Bij Bäckerei Meyer bakken ze brood zoals het hoort: met ingrediënten van goede kwaliteit, zonder troep. Niet voor niets is de heer Meyer sinds 2016 culinair ambassadeur van Nedersaksen en heeft hij onderscheidingen voor verschillende producten gekregen, waaronder het verrukkelijke hazelnootbrood.
Tip: neem de salted caramelcrème mee naar huis. Deze is gekookt met zout water uit de bron van Bad Laer. Ook leuk als cadeautje!
Slow food bij de Westerwieder Bauernstuben
Genieten van een grote verscheidenheid aan gerechten en producten van goede kwaliteit: dat is waar de Slow Food-beweging voor staat. De menukaart van de Westerwieder Bauernstuben straalt deze gedachte uit. Hier wordt gekookt naar het seizoen, er worden zoveel mogelijk lokale producten gebruikt en de traditionele Duitse keuken wordt met een moderne twist geserveerd. “Sommige dingen zijn voor jezelf zo normaal, dat je je er pas weer van bewust wordt, als je erover nadenkt of als je gasten zeggen hoe bijzonder het is,” zegt chef Schowe. In al zijn bescheidenheid duikt hij na een kort gesprekje weer snel de keuken in en tovert het seizoensdessert op mijn tafel: griesmeelpudding met pruimencompote en huisgemaakte sinaasappelparfait. Mmm!
Lekker, biologisch en voedzaam bij restaurant goldwerth
In restaurant goldwerth, onderdeel van Bio-Hotel Melter, tovert chef-kok Leonie Holtwerth samen met haar team de lekkerste gerechten op tafel, zowel vega als met vlees of vis. Wat je ook van de menukaart kiest, het is met 100% biologische ingrediënten gemaakt. De leveranciers zijn dan ook met zorg uitgezocht en waar mogelijk, komen die uit de regio. Kleine spraakballonnetjes op de menukaart vertellen je hier meer over, bijvoorbeeld dat niet alleen de eieren, maar ook de eierlikeur uit het buurdorp Glandorf komen. Mijn persoonlijke favoriet: de goldwerth taco’s met rode kool, appel en dadelcrème.
Overnachten in het Bio-Hotel Melter in Bad Laer
Zoals je merkt, is er genoeg te doen in Bad Laer voor een heel weekend. Als je wil blijven overnachten en een hotel in Bad Laer zoekt, kan ik je het het Bio-Hotel Melter aanraden. Gabriele en Ulrich Holtwerth leefden zelf al jaren op een duurzame manier en dat zag je al in kleine dingen terug in hun hotel. Toen ze in 2015 van het concept ‘bio-hotel’ hoorden, besloten ze dit 100% door te voeren. Dit gaat verder dan ecostroom en een groen dak. Al het eten en drinken is bijvoorbeeld van biologische afkomst. Als er meubels aan vervanging toe zijn, gaan ze op zoek naar een fair en duurzaam alternatief. Ook worden de kamers tijdens een verblijf alleen schoongemaakt als de gast daarom vraagt en wordt er zo min mogelijk gewassen en ga zo maar door! Het hotel had al een zwembad en om het gebruik hiervan te verduurzamen, wordt het water verwarmt door zonne-energie en gaat de sauna alleen aan als gasten daar om vragen.
“We gaan bovendien nog een stapje verder,” vertelt Gabriele met fonkelende ogen, “We willen ook duurzaam met ons personeel omgaan. Daarom bieden we hun fatsoenlijke werktijden, goede werkomstandigheden en een eerlijk loon.” Dit moet ervoor zorgen dat de werksfeer fijn is. ‘Ik hoop dat we deze onstspannen sfeer op onze gasten kunnen overdragen,’ voegt Gabriele toe. En dat lukt fantastisch. Iedereen neemt de tijd. Is het niet Gabriele die ‘s ochtends even een rondje langs de ontbijttafels gaat, is het wel een van de andere dames die precies op het juiste moment vraagt of je nog een kop koffie wil. Het is onmogelijk het biohotel Melter niet ontspannen te verlaten. Een fijne plek voor iedereen die graag duurzaam reist.
Tip: wel lekker eten, niet blijven slapen? Ook niet-hotelgasten kunnen genieten van de biologische keuken in restaurant goldwerth. Kijk hierboven bij de restaurant-tips voor Bad Laer!