Fietsen van Ulm naar de Blautopf in Blaubeuren in Duitsland

Fietsen naar de Blautopf in Blaubeuren Duitsland

Ik kon mijn ogen nauwelijks geloven toen ik tussen de bomen door een glimp opving van het blauwe water van de Blautopf in Blaubeuren. Deze waterbron is een bijzonder natuurfenomeen in de buurt van de stad Ulm, in het zuiden van Duitsland. Gecombineerd met het felle groen van de planten en bomen er omheen en de eeuwenoude watermolen met vakwerk is de Blautopf een magisch aandoende plek. Je kunt er natuurlijk heenrijden met de auto, maar veel leuker is om een fietstocht van Ulm naar de Blautopf te maken. Extra leuk: je fietst steeds langs de Blau, een rivier waarvan zijn naam de kleur eer aan doet.

Fietsen van Ulm naar de Blautopf in het kort

  • Lengte: 20,3 kilometer (Ulm – Blautopf)
  • Tijd: ongeveer 1,5 uur
  • Hoogtemeters: 150 meter omhoog, 110 omlaag
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Begin- en eindpunt: Bij het station van Ulm
  • Horeca: in Ulm, Blaubeuren of in Café am Blautopf

Fietsen langs de Blau naar de Blautopf

Stond ik net nog in de levendige binnenstad van Ulm, fietste ik een klein kwartier later al door de prachtige, groene natuur. Het was een doordeweekse dag in mei en dus lekker rustig op de fietspaden. Hartje zomer kan dat wel eens heel anders zijn, vertelden ze me bij het VVV. Wat ze me ook zeiden: het is heel eenvoudig om van Ulm naar de Blautopf te fietsen. Als je steeds de rivier de Blau blijft volgen, kom je vanzelf bij het prachtige meertje in Blaubeuren uit. Deze 22 kilometer lange rivier stroomt namelijk aan de zuidelijke Schwäbische Alb van de Blautopf naar Ulm. In Ulm mond de rivier uit in de Donau. Je zou kunnen denken dat hij zijn naam de te danken heeft aan de heldere blauwe kleur, maar dat is niet zo. In de voor-Germaanse tijd hebben veel rivier die uitmonden in de Donau een vergelijkbare naam gekregen, zoals de Nau, Drau en Sau. Hoe dan ook, de kleur van de rivier is alvast een voorproefje op wat je bij de Blautopf te wachten staat.

Door het Blautal langs het Rusenschloss Blaubeuren en de Große Grotte

Maar voor het zover is, passeer je nog een aantal andere mooie plekjes op de Schwäbische Alb. De fietsroute slingert door het Blautal en langs de weg zie je hier en daar indrukwekkende rotspartijen boven de bomen uitsteken. En terwijl je op de eerste kilometers naar het het dorpje Blaustein zo af en toe nog een glimp van de autoweg opvangt, zie je daarna écht alleen nog maar natuur. Vlak voordat je in Blaubeuren aankomt, passeer je het Rusenschloss Blaubeuren. Als ik tijd had, moest ik daar zeker even van de fiets afstappen en een stukje de heuvel op te lopen, had Anna van het VVV me gezegd. Dus dat is wat ik deed. En ik kan haar tip nu alleen maar aan jullie doorgeven. Van het kasteel uit de 12e eeuw is niet meer dan een ruïne over, maar het uitzicht over het Blautal is hier schitterend. Onder de ruïne bevindt zich de Große Grotte, een grot waar vroeger neanderthalers moeten hebben gewoond. In totaal zijn er elf lagen gevonden, die tot wel 100.000 jaar geleden gedateerd worden. Helaas zijn zowel een deel van de ruïne als de gehele grot sinds een aantal jaar niet meer toegankelijk omdat er renovatiewerkzaamheden nodig zijn.

Vanaf het Rusenschloss Blaubeuren is het nog een klein kwartiertje fietsen naar de Blautopf, de ongelooflijk blauwe waterbron. Ik snap dat je er graag zo snel mogelijk wil zijn, maar vergeet onderweg niet om je heen te kijken. Links en rechts van het pad bevinden zich eerst frisse, groene weides en daarachter bos met indrukwekkende rotsen.

Blautopf: magisch natuurfenomeen in Duitsland

Ik zette mijn fiets op slot, draaide me om en ving tussen het groen van de bomen al een glimp van het blauwe water op. Over een smal bospaadje wandelde ik richting het meertje. Wauw! Anna van het VVV in Ulm had me wel verteld dat het water heel blij was, maar toch keek ik mijn ogen uit toen ik bij de Blautopf aankwam. Ik kon nauwelijks geloven dat dit echt was. Had iemand vanochtend misschien blauwe kleurstof in het water gegooid?

Nee hoor, de kleur van de Blautopf in Blaubeuren is helemaal natuurlijk. Oké, even een beetje natuurkunde voor dummies: de blauwe kleur ontstaat door een fysisch effect van lichtverstrooiing tot nanodeeltjes kalk die in het water ronddrijven. Afhankelijk van de lichtinval lijkt het water daarom soms diep donkerblauw en soms juist turquoise. Dit maakt de Blautopf in Duitsland alleen maar mysterieuzer.

Op de dag dat ik er was, had het water een heldere groen-blauwe kleur. Ik wandelde een rondje over het bospaadje om de Blautopf heen en at een pretzel zoals ze die alleen in het zuiden van Duitsland kunnen maken: lekker zacht met een flinterdun, knapperig randje en zoutkorrels met een perfecte grootte. Het was die dag heel rustig, wat waarschijnlijk aan de tijd van het jaar en het weer lag. In de zomer moet je een stuk vroeger opstaan om de Blautopf voor jezelf te hebben.

Blaubeuren: vakwerk, watermolens en water

De Blautopf ligt aan de rand van Blaubeuren. Fiets voordat je teruggaat naar Ulm zeker nog even het stadje zelf in. Blaubeuren heeft idyllische watermolens, smalle kanalen en veel typisch Duitse vakwerkhuizen. Tot de bezienswaardigheden van Blaubeuren behoren niet alleen de Blautopf, maar ook het klooster, het Urgeschichtliches Museum Blaubeuren en de distilleerderij Brennerei Rössle. Begin je trek te krijgen? Dan vind je hier zeker een gezellig cafeetje. Of koop nog een verse pretzel voordat je weer op de fiets stapt, want die geeft je zeker weer genoeg energie om de 20 kilometer terug naar Ulm te trappen.

Tip: Ben je nog niet uitgefietst? Vanuit Blaubeuren kan je de Schwäbische Alb op fietsen richting Laichingen. Dit is een route voor sportieve fietsers, die vanwege de glooiende heuvels met rapsvelden en weidse uitzichten de klimmetjes zeker waard is. En dan dat gevoel als je naar beneden raast en Ulm in de verte ziet liggen…

Meer fietsen in Duitsland

  • Houd je er ook zo van om langs een rivier te fietsen? Dan vind je de Oder-Neiße-Radweg vast ook mooi. Deze langeafstandsfietsroute volgt de rivier de Oder en de Neiße.
  • Kan je wel tegen een klimmetje? De Düte-Tour in het Osnabrücker Land is een fietstocht voor sportievelingen die wel van een klimmetje houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *