Fietsen van Ulm naar de Blautopf in Blaubeuren in Duitsland

Blautopf in Duitsland

De Blautopf is een bijzonder natuurfenomeen in Duitsland. Het water in dit kleine meertje is zó blauw, dat je bijna niet gelooft dat het echt is. Combineerd met het felle groen van de planten en bomen er omheen en de een eeuwenoude watermolen met vakwerk is de Blautopf een magisch aandoende plek. Je bereikt de Blautopf bijvoorbeeld met een fietstocht vanuit Ulm. Extra leuk: je fietst steeds langs de Blau, een rivier waarvan zijn naam de kleur eer aan doet.

Fietsen van Ulm naar de Blautopf in het kort

  • Lengte: 20,3 kilometer (Ulm – Blautopf)
  • Tijd: ongeveer 1,5 uur
  • Hoogtemeters: 150 meter omhoog, 110 omlaag
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Begin- en eindpunt: Ulm, Hauptbahnhof
  • Horeca: in Ulm, Blaubeuren of in Café am Blautopf

Fietsen langs de Blau naar de Blautopf

Zo sta je nog in de levendige binnenstad van Ulm en zo fiets je door de prachtige, groene natuur. Als je steeds de rivier de Blau blijft volgen, kom je vanzelf bij de Blautopf in Blaubeuren uit. Deze 22 kilometer lange rivier stroomt namelijk aan de zuidelijke Schwäbische Alb van de Blautopf naar Ulm. In Ulm mond de rivier uit in de Donau. Je zou kunnen denken dat hij zijn naam de te danken heeft aan de heldere blauwe kleur, maar dat is niet zo. In de voor-Germaanse tijd hebben veel rivier die uitmonden in de Donau een vergelijkbare naam gekregen, zoals de Nau, Drau en Sau (nu: Save). Hoe dan ook, de kleur van de rivier is alvast een voorproefje op wat je bij de Blautopf te wachten staat.

Door het Blautal langs het Rusenschloss Blaubeuren en de Große Grotte

Maar voor het zover is, passeer je nog een aantal andere mooie plekjes op de Schwäbische Alb. De fietsroute slingert door het Blautal en langs de weg zie je hier en daar indrukwekkende rotspartijen boven de bomen uitsteken. En terwijl je op de eerste kilometers naar het het dorpje Blaustein zo af en toe nog een glimp van de autoweg opvangt, zie je daarna écht alleen nog maar natuur. Vlak voordat je in Blaubeuren aankomt, passeer je het Rusenschloss Blaubeuren. Het is zeker de moeite waard om hier even van de fiets te stappen en een stukje de heuvel op te lopen. Van het kasteel uit de 12e eeuw is niet meer dan een ruïne over, maar het uitzicht over het Blautal is hier schitterend. Onder de ruïne bevindt zich de Große Grotte, een grot waar vroeger neanderthalers moeten hebben gewoond. In totaal zijn er elf lagen gevonden, die tot wel 100.000 jaar geleden gedateerd worden. Helaas zijn zowel een deel van de ruïne als de gehele grot sinds een aantal jaar niet meer toegankelijk omdat er renovatiewerkzaamheden nodig zijn.

Blautopf: magisch natuurfenomeen in Duitsland

Vanaf daar is het nog een klein kwartiertje fietsen naar de Blautopf, een ongelooflijk blauwe waterbron. Oké, even een beetje natuurkunde voor dummies: de blauwe kleur ontstaat door een fysisch effect van lichtverstrooiing tot nanodeeltjes kalk die in het water ronddrijven. Afhankelijk van de lichtinval lijkt het water daarom soms diep donkerblauw en soms juist turquoise. Dit maakt de Blautopf in Duitsland alleen maar mysterieuzer.

Blaubeuren: vakwerk, watermolens en water

Ook de rest van Blaubeuren is een bezoekje waard. Het stadje heeft idyllische watermolens, smalle kanalen en typische vakwerkhuizen. Tot de bezienswaardigheden van Blaubeuren behoren niet alleen de Blautopf, maar ook het klooster, het Urgeschichtliches Museum Blaubeuren en distilleerderij Brennerei Rössle. Koop daarna vooral nog een verse pretzel voordat je weer naar Ulm gaat fietsen, want die zijn hier in het Zuiden van Duitsland bijzonder lekker. En die geven je weer genoeg energie om de 20 kilometer terug naar Ulm te trappen.

Tip: Ben je nog niet uitgefietst? Vanuit Blaubeuren kan je de Schwäbische Alb op fietsen richting Laichingen. Dit is een route voor sportieve fietsers, die vanwege de glooiende heuvels met rapsvelden en weidse uitzichten de klimmetjes zeker waard is. En dan dat gevoel als je naar beneden raast en Ulm in de verte ziet liggen…

Meer fietsen in Duitsland

  • Houd je er ook zo van om langs een rivier te fietsen? Dan vind je de Oder-Neiße-Radweg vast ook mooi. Deze langeafstandsfietsroute volgt de rivier de Oder en de Neiße.
  • Kan je wel tegen een klimmetje? De Düte-Tour in het Osnabrücker Land is een fietstocht voor sportievelingen die wel van een klimmetje houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *