Wandelen op het boomkroonpad in Bad Iburg

Boomkroonpad Bad Iburg

Dat je in het Teutoburger Wald goed kan wandelen, wist je waarschijnlijk wel. Maar ben je ook al bekend met het boomkroonpad in Bad Iburg? Dit houten pad kronkelt op een hoogte van bijna 30 meter tussen de boomtoppen door. Even bevind je je op een hoogte met eekhoorns, vogels en andere bosdieren – heel bijzonder!

Het boomkroonpad in cijfers

Het is een indrukwekkende staaltje bouwwerk, het boomkroonpad in Bad Iburg. Al van verre is de uitzichttoren te zien en eenmaal dichtbij zie je pas echt goed wat voor een bijzondere constructie van hout en staal deze wandeling tussen de boomtoppen in Bad Iburg mogelijk maakt. En de cijfers zijn misschien wel net zo indrukwekkend:

  • 588,55 meter lang is het pad in totaal.
  • Je wandelt op verschillende hoogtes, tussen de 10 en 26 meter. Op de uitzichttoren tik je zelfs de 32 meter aan.
  • Om je heen zie je heel veel bomen. Sommige zijn wel 250 jaar oud en hebben een doorsnede van 110 centimeter.
  • Het bouwen van zo’n boomkroonpad kost natuurlijk ook iets: zo’n 5 miljoen euro in het geval van het Baumwipfelpfad Bad Iburg.
  • Imposant is de uitzichttoren waar je wandeling begint. Ook het gewicht is indrukwekkend: de staal- en houtconstructie weegt 250 ton, de liftschacht 90 ton en het fundament zonder heipalen ook nog eens 240 ton.
  • Met alleen het hout van de bruggen ben je er niet. Er werd ook nog eens ongeveer 70m³ lariksstammen met 5000 schroeven aan de brugleuningen en bordessen gemonteerd.

Uitzicht op het kasteel van Bad Iburg en het Teutoburger Wald

Goed, je hebt de 159 traptreden van de uitzichttoren getrotseerd – wat is er dan te zien? Een heleboel! Niet voor niets is het een van dé bezienswaardigheden van Bad Iburg: op geen enkele andere plek in dit kuuroord kun je zoveel zien en beleven. Vanaf de toren heb je een fantastisch uitzicht op het Schloss Iburg. Dit kasteel werd in 11e eeuw gesticht door bisschop Benno II van Osnabrück en was behalve de residentie van de prinsbisschoppen ook een Benedictijnenklooster. Hier werd Sophie Charlotte geboren. Waar je haar misschien van zou kunnen kennen: ze was de eerste koningin van Pruisen en de grootmoeder van Frederik de Grote. Leuk om hier na de wandeling over het boomkroonpad even binnen te lopen.

Voor de heuvel waar het kasteel op staat, ligt het Kneipp-Erlebnispark en de Charlottensee. Bad Iburg is een van de vier kuuroorden van het Osnabrücker Land en focust op een moderne manier op de leer van Sebastian Kneipp. Een van de uitingen hiervan is het belevenispark dat aan de voet van de heuvel is aangelegd. Hier draait het allemaal om water: er zijn voetenbaden, fonteinen en een speeltuin. Iets rechts daarvan ligt het meertje de Charlottensee, een fijne plek om even uit te rusten tijdens je actieve dagje weg in Duitsland. Je kunt er ook waterfietsen huren of cocktails in de strandbar drinken.

Loop je vervolgens over het pad en kijk je naar beneden, zul je het Waldkurpark zien. Hier kun je op eigen gelegenheid iets voor je gezondheid doen – bijvoorbeeld met het blotevoetenpad – of meedoen aan begeleid bosbaden. Ook staan er diverse kunstwerken in het bos, zoals houten sculpturen en de bijzondere boekenbank van de Osnabrückse kunstenaar Volker Johannes Trieb.

Spannende en educatieve stations langs het pad

Ook op het boomkroonpad zelf is van alles te zien en beleven. Er zijn meer dan 30 interactieve ervarings- en leerstations waar je op een leuke manier iets kunt leren over de flora, fauna en geologie van het Teutoburger Wald en de geschiedenis van de aarde. Heel veel informatie is visueel of verpakt als spel en daarom ook geschikt voor jonge kinderen en voor iedereen die geen Duits kan lezen. En voor dat laatste is sinds de zomer van 2020 ook een andere oplossing: met je telefoon kun je de QR-code op de bordjes scannen en krijg je de informatie in het Nederlands of Engels te horen. Bekijk de video op de website van het boomkroonpad om te zien hoe dat werkt.

Praktische informatie over een bezoek aan het boomkroonpad

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om het boomkroonpad te bezoeken? Goed idee! Het boomkroonpad in Bad Iburg is het hele jaar open, maar wel met verschillende openingstijden. Bekijk die op de website van het Baumwipfelpfad Bad Iburg. Daar vind je ook de actuele prijzen. In 2020 kostte entree voor een volwassene €8,-, voor kinderen vanaf 6 jaar €4,- en een familieticket €22,-. Met bepaalde kaarten, zoals een studentenkaart of kuurkaart, of als groep kun je korting krijgen.

Goed om te weten: het boomtoppenpad is ook rolstoeltoegankelijk doordat je met de lift naar de verschillende niveaus kunt komen. In plaats van de trap aan het einde van het pad, rijd je dan weer terug naar de ingang en neem je de lift naar beneden.

Regelmatig vinden er evenementen en excursies op en rondom het boomkroonpad plaats. Zo kun je in de lente en zomer met een gids gaan bosbaden en kun je in het vroege najaar een gave lichtshow bezoeken.

Tip: Bezoek ook de andere drie kuuroorden in het Osnabrücker Land! In Bad Essen kun je bijvoorbeeld heerlijk wandelen en na een actief dagje lekker ontspannen met wellness en een hapje eten.

Veelgestelde vragen over het boomkroonpad in Bad Iburg

Hoe lang is het boomkroonpad in Bad Iburg?

Het pad zelf is 439 meter lang. Tel daar de 117,8 meter van de eerste en 31,75 meter van de laatste trap bij op en je komt op een totaal van 588,55 meter.

Hoe hoog is het boomkroonpad in Bad Iburg?

Het pad begint op 26 meter hoogte en loopt af tot 10 meter hoogte. De uitzichttoren is 32 meter hoog.

Wat kost een bezoek aan het Baumwipfelpfad Bad Iburg?

Volwassenen: €8,-. Kinderen: €4,- (t/m 5 jaar gratis). Kortingen voor groepen, studenten en andere uitzonderingen mogelijk. Bekijk daarvoor de website.

Kan je met een rolstoel op het boomkroonpad?

De boomkroonpad is rolstoeltoegankelijk. Met de lift in de uitzichttoren kun je alle niveaus bereiken.

Mag de hond mee?

Honden zijn op het boomkroonpad niet toegestaan. Ben je met de hond? Dan staan er op aanvraag twee weerbestendige hondenboxen ter beschikking.

Wandelen in Bad Iburg in het Osnabrücker Land

Je kunt prachtig wandelen net over de grens in Duitsland. Behalve over het boomkroonpad kun je in de omgeving van Bad Iburg nog mooie andere tochten wandelen. In en aan de rand van dit kuuroord in het Osnabrücker Land starten veel gemarkeerde wandelroutes, zowel voor een dagwandeling als voor meerdaagse wandelingen. Dus ga je op een actieve vakantie in het Osnabrücker Land en houd je van wandelen, dan is Bad Iburg een goede bestemming.

Mijn tips voor mooie wandelingen in Bad Iburg:

  • In de vorm van een acht slingert de langeafstandsroute Ahornweg door het zuidelijke Osnabrücker Land. De twee lussen komen in kuuroord Bad Iburg bij elkaar en daarom kan je de wandeling goed opdelen.
  • Eind maart, begin april bloeit op de heuvels ten zuiden van Bad Iburg de holwortel: een schattig wit en roze bloempje. De TERRA.Track Freedenblüte neemt je acht kilometer mee door het gebied dat in die tijd bezaaid is met deze kleine bloempjes.
  • De 220 kilometer lange Hermannshöhen, een combinatie van de langeafstandroutes Hermannsweg en Eggeweg, loopt ook voor een gedeelte door Bad Iburg. Dit is een van de Top Trails of Germany.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *