Boulderen, je hebt er vast wel eens van gehoord. Deze klimsport is net als puzzelen op de muur. Je klimt niet alleen omhoog, maar ook horizontaal en diagonaal. En: zonder zekering. Boulderen kun je binnen doen en is dus ook de perfecte activiteit als het een keertje regent op vakantie. Wil je een keertje gaan boulderen in Duitsland? Er zijn genoeg mogelijkheden!
Puzzelen met je lichaam op de klimwand
We beginnen bij het begin. Wat is boulderen eigenlijk? Boulderen is het klimmen van korte routes op een klimwand van maximaal 4,5 meter hoog. Buiten boulderen kan natuurlijk ook, dan klim je daadwerkelijk op een rots (boulder). Anders dan bij sportklimmen, boulder je zonder touw als zekering. Daarom liggen er in de boulderhal dikke valmatten op de grond. Als je buiten gaat boulderen, moet je zelf een crashpad meenemen, maar over outdoor-boulderen later meer.
De routes, die je boulders noemt, kun je zien als een soort puzzel op de klimwand. De uitdaging ligt in het ontdekken van de route van het begin- naar het eindpunt. En dat maakt boulderen tot een sport waar bijna iedereen wel mee kan beginnen. Naast kracht is namelijk ook een flinke portie denkwerk vereist. Dus als je net begint met boulderen en nog kracht moet opbouwen, kun je toch al toffe routes klimmen. En naarmate je meer kracht en flexibiliteit opbouwt, kun je steeds moeilijkere puzzels oplossen.
bouldering noun UK /ˈbəʊl.dər.ɪŋ/ an activity in which people climb up and over rocks at fairly low heights without using ropes
Cambridge Dictionary
Alleen, maar toch samen: boulderen is sociaal
Het grote voordeel van boulderen ten opzichte van top rope klimmen vind ik dat je het ook alleen kunt doen. Je hebt geen klimcertificaat en zekermaatje nodig, waardoor je altijd kunt gaan. Dat alleen zeker niet eenzaam betekent, bewijst boulderen wel. In de hal helpen boulderaars elkaar graag. Heb je al drie keer tevergeefs een route geprobeerd? Dikke kans dat een andere klimmer je vraagt of je hulp nodig hebt. Zelf leer ik het allermeest van mensen die beter zijn dan ik en soms kan een simpele hint je helpen de route uit te klimmen. Als je ervoor openstaat, zul je in de boulderhal makkelijk mensen ontmoeten en voordat je het weet, heb je er een klimbuddy bij!
Tip: Wil je een ander bij het boulderen helpen? Vraag dan eerst of diegene behoefte heeft aan een tip. Je wilt hem of haar niet de kans ontnemen de puzzel helemaal zelf op te lossen natuurlijk.
Over routes, boulders, moeilijkheidsgraden en meer
Je stapt voor het eerst een boulderhal binnen – waar begin je? Goed om te weten is dat er verschillende moeilijkheidsgraden zijn. Om de moeilijkheid van een boulder (route) aan te geven, zijn er schalen. Wereldwijd zijn er veel verschillende schalen. In Europa wordt bij het boulderen bijna altijd de Franse schaal toegepast. De makkelijkste route heeft het cijfer 2, een niveautje hoger is 3, nog hoger 4 tot je bij de moeilijkste schaal 9 komt. Bij de Franse schaal volgt op het cijfer een letter a, b of c en die kan weer gespecifieerd worden met een +. Zo heeft elke waarde dus zes moeilijkheidsgraden. Voorbeeld: 6a, 6a+, 6b, 6b+, 6c, 6c+.
In de boulderhal correspondeert de kleur van de grepen meestal met een moeilijkheidsgraad. Zo zie je in een oogopslag welke routes je kunt gaan klimmen. In veel boulderhallen hangt aan de begingreep ook een kaartje met de preciezere moeilijkheidsgraad. En over die begingreep gesproken: die is gemarkeerd, bijvoorbeeld met een tapeje. Twee stukjes tape betekent: hier begin je met beide handen. Anders zijn er twee grepen met een enkel stukje tape gemarkeerd. De eindgreep is ook gemarkeerd, met een andere kleur tape of een geplastificeerd stukje papier.
Boulderen in Duitsland: in de hal of buiten
Heb je ook zo’n zin gekregen om te boulderen op vakantie in Duitsland? Doen! In Duitsland zijn een heleboel plekken waar je kunt boulderen, zowel in de klimhal als buiten.
Tientallen indoor-boulderhallen in Duitsland
Boulderhallen vind je inmiddels in bijna elke (middel)grote stad in Duitsland. Grote steden zoals Berlijn, Keulen en Hannover hebben zelfs meerdere boulderhallen. Maar ook steeds meer kleinere plaatsen hebben een hal. Zo las ik laatst dat Bad Essen, een kleine plaats in het Osnabrücker Land, een kleine boulder-spot heeft waar je voor een kleine donatie kunt komen klimmen. Kortom: grote kans dat er op jouw vakantiebestemming een boulderhal is. De website Kletterszene houdt een kaart met alle klim- en boulderhallen bij. De blauw gemarkeerde locaties zijn boulderhallen. Een paar voorbeelden:
- De Boulderwelt in Dortmund is met 3250 m² de grootste boulderhal van Europa. Behalve ‘normale’ klimwanden heeft de hal ook een hangende bal waarop je kunt klimmen. Boulderwelt is inmiddels een keten geworden, met locaties in onder meer Dortmund, München en Regensburg.
- Een keertje bijzonder boulderen? Bij Flashh in Hamburg lichten de fluorescerende grepen op als het licht uitgaat.
- Bij Boulderplanet in Keulen kun je niet alleen binnen, maar ook buiten boulderen.
- De klimdroom voor veel boulderaars: een lange overhang. Nou, die heeft E4 in Nürnberg. Wel 9 meter lang kun je ondersteboven boulderen.
Buiten boulderen in Duitsland
Ben je klaar voor de volgende stap en wil je een keertje buiten boulderen? De bekendste outdoor-boulderspot in Europa is Fontainebleau in Frankrijk. Maar ook in Duitsland kun je buiten boulderen! In de Eifel heb je bijvoorbeeld bouldermogelijkheden in Glees en Kottenheim, en in het Ruhrtal bevindt zich het bouldergebied Avalonia. Andere regio’s in Duitsland die bekend zijn om het buiten boulderen zijn de Allgäu, het Odenwald en de Sächsische Schweiz.
Omdat ik hier zelf nog geen ervaring mee heb, raad ik je aan te googelen naar de buitenboulder-gebieden in Duitsland. De NKBV heeft hier bijvoorbeeld informatie. En als je op de naam van het gebied + boulderen (bijv. Sächsische Schweiz bouldern) zoekt, vind je ook informatie over de mogelijkheden. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de regels. Sommige gebieden bevinden zich in beschermde natuurgebieden en daarom zijn er extra regels over het gebruik van pof (magnesium) en de tijd van het jaar waarin je wel/niet mag boulderen. Bedenk ook dat je buiten geen valmat hebt en je dus zelf voor bescherming moet zorgen: een crashpad komt dan goed van pas.
Over buiten boulderen in Duitsland komt in 2022 meer informatie op Duitsland Actief.
Voor boulderen heb je weinig nodig, dus… los geht’s!
Ik kan me voorstellen dat je nu te springen staat om te beginnen met boulderen. Het is ook een onwijs toffe sport. En het fijne is: je hebt maar weinig nodig om te starten. Bij het boulderen trek je kleding aan die lekker zit en je niet hindert in je bewegingen. Dat kán speciale klimkleding zijn, maar normale sportkleding volstaat. Houd er rekening mee dat je bij het boulderen langs de ruwe wand zult bewegen en je kleding hierdoor sneller kapotgaat.
Belangrijker dan je kleding zijn de schoenen waarmee je gaat boulderen. In bijna elke boulderhal kun je klimschoenen huren voor een paar euro. Het is niet ideaal, maar je kunt ook klimmen op sportschoenen: kies dan een nauw zittend model met rubber aan de onderkant. Dat lijkt het meest op klimschoenen. Ga je vaker boulderen? Dan kun je overwegen een eigen paar aan te schaffen. Een instapmodel kost rond de €70,-, dus het geld dat je betaalt om ze te huren, heb je er zo uit.
Kortom: je wandelt een boulderhal binnen met sportkleding, huurt een paar schoenen en je kunt beginnen! Boulderen is wat dat betreft een sport waar je makkelijk mee kunt beginnen of die je tijdens je vakantie in Duitsland een keertje kunt uitproberen. Als je meer en vaker gaat klimmen, kun je altijd je eigen schoenen, een pofzak met magnesium en speciale klimkleding aanschaffen.
Klimmerspraat: woordenboek voor in de klimhal
Als je mensen in de boulderhal hoort praten, zullen er zeker termen als beta, campussen en dyno voorbijkomen. Ehh… Geen idee waar ze hebt over hebben? Dit zijn een paar veel gebruikte termen:
- Beta: informatie over hoe je een route kunt klimmen, de ‘oplossing’
- Campussen: klimmen zonder je voeten te gebruiken
- Crimper: een type greep die je alleen met je vingers kunt gebruiken
- Dynamisch klimmen: je snelheid gebruiken om te klimmen, waarbij je niet steeds vanuit stilstand begint (tegenovergestelde: statisch klimmen)
- Dyno: een dynamische beweging zoals het springen van greep naar greep, waarbij je meestal beide handen en voeten tegelijkertijd loslaat
- Flash: het in een keer uitklimmen van een voor jou nieuwe route
- Indraaien: je schouder en heup richting de muur draaien voor meer balans of bereik
- Op wrijving: je handen of voeten gebruiken op een stuk lege muur zonder grepen
- Pof: wit poeder dat gebruikt wordt om meer grip te hebben
- Toohook en heelhook: je tenen of hiel achter een greep klemmen
- Traverse: een horizontale route of deel van de route
Nog meer klimtermen leren? Bekijk het online klimwoordenboek.