Fietsen rond de Dümmer See

Fietsen rondom de Dümmer See

Houd je ook zo van fietsen langs het water? Spring jij onderweg ook graag eens in een meer voor een verfrissende duik? Dan is een fietstocht rondom de Dümmer See in Nedersaksen echt een goed idee. Dit enorme meer ligt niet ver over de grens en daarom kan je hier prima voor een dagje fietsen heen. Er zijn verschillende routes in de buurt van de Dümmer, maar een ding hebben ze gemeen: je fietst altijd door mooie natuur.

Dümmer-Rund-Tour rondom de Dümmer See

Er zijn een aantal fietsroutes die langs en rondom de Dümmer See gaan. Er zijn langeafstandsroutes die alleen langs de Dümmer komen en dagtochten die helemaal in het teken van dit natuurgebied staan. Als je een ontspannen dagtocht zoekt, is de Dümmer-Rund-Tour een goed idee.

 • Lengte: 27 kilometer (afkorting over de dijk mogelijk, dan 18 km)
 • Hoogtemeters: bijna geen
 • Tijd: ongeveer 2 uur
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Start- en eindpunt: Hüde
 • Horeca: in Lembruch, Hüde of direct aan de Dümmer See aan de zuid-oostelijke zijde
 • De fietsroute op een kaart: Download hier een kaart van het gebied rondom de Dümmer of download hier het gpx-bestand.

Meer fietsroutes rondom het meer

Maak je liever een langere fietstocht? Rondom de Dümmer See zijn nog meer routes:

 • De Dümmer-Dörfer-Tour is 33 kilometer lang en maakt een rondje door zeven dorpjes in de buurt van Dümmer See.
 • Met de Dümmer-Moor-Tour van 40 kilometer ontdek je het moeraslandschap rondom het meer.
 • Houd je van kunst? Dan is het Skulpturenpfad ‘See Sicht’ und ‘Die Sicht’ echt iets voor jou. Deze route van 16 kilometer brengt je langs allerlei kunstobjecten in de natuur.
 • Sinds juni 2020 voert de 84 kilometer lange Gute Route vanuit het heuvelachtige Osnabrücker Land naar de Dümmer See. Onderweg zijn er veel plekken waar je duurzaam kunt genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.
 • Ook de langeafstandsroute Brückenradweg Osnabrück – Bremen gaat langs de Dümmer. Let op: alleen de oostelijke route komt direct langs het meer.

Het bijzondere landschap rondom de Dümmer

De Dümmer is met zijn 16 vierkante kilometer het op één na grootste meer van de deelstaat Nedersaksen. Alleen het Steinhuder Meer bij Hannover is groter. De Dümmer See ligt midden in het natuurpark Dümmer. Het meer grenst aan uitgestrekte laagveengebieden en ligt tussen de Stemweder Berg en de Dammer Berge. Al met al is het een veelzijdig landschap waar je veel buitenactiviteiten kunt doen. Het is geen diep meer (1,5 meter), maar daarom kun je er prima zwemmen, zeilen, suppen of windsurfen. En in de omgeving kan je mooi fietsen of wandelen.

Het meer en de uitgestrekte laagvlakte hebben hun bestaan te danken aan de post-glaciale ontwikkeling. Water en wind vormden de dal-kom tussen de Stemweder Berg en de Dammer Berge. Ooit moet de Dümmer veel groter zijn geweest. Daarvan is een groot deel dichtgeslibd en geleidelijk aan als veengrond gecultiveerd.

Een paradijs voor vogel(liefhebber)s

Wie van vogels kijken houdt, zit bij de Dümmer See goed. De Dümmer is altijd al van groot belang geweest voor water- en rietvogels en steltloperachtigen. In de wintermaanden brengen hier duizenden watervogels tijd door. Zij gebruiken het gebied vooral als rustplaats op hun weg tussen de broedgebieden in het noorden en de overwinteringsgebieden in het zuiden. In de zomermaanden zijn de uitgestrekte rietvelden het leefgebied van bijzonder zeldzame vogels. In het voorjaar is de nachtegaal of de blauwborst in wilgenstruiken te vinden. Futen met grote kuif en de vrij zeldzame zwarte stern broeden op de tapijten van vijver- en waterlelies.

De omliggende vochtige weiden en weilanden zijn ook een broedplaats voor vele weidevogels, zoals grutto, kievit, watersnip en wulp. Ook het zeer verborgen levende kwartelkoning is hier te vinden.

Tip: aan elke zijde van het meer staat een uitzichttoren vanwaar je goed zicht hebt op de leefgebieden van de vogels.

Te zien en doen tijdens een fietstocht bij de Dümmer

Behalve vogels kijken is er nog meer te doen in het gebied rondom de Dümmer. Terwijl aan de westelijke kant van het meer vooral natuur is, is het aan de overkant een stuk drukker. Hier vind je stranden, de haven, een aantal beach bars, surfscholen en het vakantiepark Marissa.

Als je je fietstocht wil combineren met iets cultureels, kan je in Lembruch het Dümmer-Museum bezoeken. In dit kleine museum ontdekt je hoe de regio veranderde van een oerlandschap in een cultuurlandschap. Je leert alles over de geschiedenis van het gebied en de vogels die je rondom de Dümmer kunt zien. Prijs: €2,50 voor volwassenen, €1,50 voor kinderen.

Van Osnabrück naar de Dümmer See met de Freizeitbus

De Dümmer See ligt een kleine 40 kilometer ten noordoosten van Osnabrück. Verblijf je in Osnabrück en wil je een dag fietsen bij de Dümmer See? Dan kan je heel eenvoudig met de Freizeitbus van Osnabrück naar de Dümmer See rijden. De Freizeitbus rijdt van 1 mei tot en met 3 oktober van Osnabrück naar plekken waar je bijzonder goed kan fietsen, zoals de het Tecklenburger Land en de Dümmer See. Het bijzondere: de bus heeft een aanhanger voor fietsen. Je meldt van tevoren telefonisch dat je je fiets wil meenemen, staat op het afgesproken tijdstip bij het station, koopt een kaartje (de fiets mag gratis mee) en je bent klaar om te gaan.

Tip: Lees hier meer over de Freizeitbus (Duitstalige website).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *