48 uur stad & outdoor in Duisburg

Duisburg tips outdoor

Klimmen, fietsen en watersport. Als ik zeg dat ik deze activiteiten heb gedaan, geloof je waarschijnlijk bijna niet dat ik midden in het Ruhrgebied was. En wel in Duisburg. Waar industriecultuur en natuur elkaar ontmoeten, kun je net over de grens een verrassend leuk en actief weekend weg in Duisburg beleven.

Dag 1: De hotspots van Duisburg centrum ontdekken

14:00 Kunst kijken in het Immanuel-Kant-Park

Vanaf het station wandel ik richting het centrum van Duisburg. Al gauw kom ik op de eerste groene plek van de stad: het Immanuel-Kant-Park. In het circa 7 hectare grote park heeft het Lehmbruck-Museum een beeldentuin. 40 sculpture van internationale kunstenaars staan in het groen. Sommige permanent, sommige tijdelijk. Op warme dagen is het park trouwens ook een fijne plek voor een picknick tussen de kunst.

14:30 Koffie of een biertje in de Wallstraße

Aan het einde van het park aangekomen buig ik af naar de Wallstraße, de ‘hipsterstraat’ van Duisburg. Hier vind je kleine winkeltjes en unieke cafés. Bij Onkel Stereo kun je struinen tussen platen, boeken en handwerk, bierliefhebbers zullen blij worden van Bierbude en bij Evergreen kun je lekkere vegan taart eten. Op het kleine binnenplaatsje drink ik mijn matcha latte. De barista vraag ik naar haar lievelingsplekken in Duisburg. “Ben je al bij in het Rheinpark geweest? Met mooi weer is het daar erg leuk,” tipt ze me. Ik spring weer op de fiets.

15:00 Chillen in het Rheinpark

Vanuit het centrum is het een klein halfuurtje fietsen naar het Rheinpark in Duisburg. Overblijfselen van de ertsbunkers en de sinter-installatie verraden dat hier ooit zware industrie aan de Rijn heeft gestaan. Nu siert graffiti de resten van deze industriële gebouwen, is boven de spoorlijn een uitzichtplatform gebouwd, kun je op de ligbanken aan het water chillen en leven skaters zich in het park uit. Ertussen is alles groen. Een fijne plek om ’s middags te slenteren, relaxen en rond te kijken.

18:00 Flaneren door de Innenhafen Duisburg & hapje eten aan het water

Aan het einde van de middag stap ik weer op de fiets naar het centrum en ga in een ruk door naar de Innenhafen in Duisburg. Ook weer zo’n plek waar vroeger hard gewerkt werd en die nu een hotspot geworden is. Vroeger werd de haven ook wel de ‘broodmand van het Ruhrgebied’ genoemd omdat hier tarwe met schepen werd binnengebracht en opgeslagen. Nu is het een woon-, werk- en uitgaansgebied met een museum en veel horeca. Leuk om een uurtje te slenteren en dan neer te ploffen op een van de vele terrassen aan het water.

Reistip: Je kunt prima met de trein naar Duisburg vanuit Nederland. Vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem reis je zonder overstap naar Duisburg. Vanuit Amsterdam duurt de treinreis minder dan twee uur! Je boekt je reis bijvoorbeeld via NSInternational.nl*.

Dag 2: Actief in de groene omgeving van Duisburg

9:30 Op de fiets het groen in op de Duisburger Acht

Je verwacht het niet per se van een stad in het Ruhrgebied, maar rondom Duisburg vind je veel groen. De beste manier om dat te ontdekken: op de fiets. Na het ontbijt ga ik op pad, op het zuidelijke rondje van de Duisburger Acht, eerst richting de monding van de Rijn in het noorden. Het fel-oranje kunstwerk Rheinorange is niet te missen. Daarna fiets ik in zuidelijke richting langs de Rijn.

11:30 Lopen op een achtbaan: Tiger & Turtle

Een echte highlight op de fietsroute is het kunstwerk ‘Tiger & Turtle’ in het Angerpark. Altijd al over een achtbaan willen lopen? Hier kan het! De loopings zijn (deels) van trappen voorzien en zo klim je tot een hoogte van 13 meter. Het is een unieke wandelbrug, die dag en nacht geopend is. Terecht heeft de heuvel waar het kunstwerk op staat de naam Magic Mountain gekregen.

12:30 Koffiepauze bij branderij Röstcult

Als ik de achtbaan getrotseerd heb, begin ik al een beetje trek te krijgen. Ik besluit een kleine omweg naar de koffiebranderij Röstcult te maken. Een omweg die de moeite waard is, zo blijkt even later. De koffiebonen worden hier een paar keer week vers gebrand, de perzik-pannacotta-taart is heerlijk. En die enorme zakken koffie die tegen de muur liggen? “Dat is geen decoratie, die wachten om gebrand te worden,” vertelt de zoon van de eigenaar lachend, “Maar mooi is het natuurlijk wel.”

14:30 Suppen op de Sechs-Seen-Platte Duisburg

Ik fiets verder op de Südschleife van de Duisburger Acht en kom na ongeveer 40 kilometer bij de Sechs-Seen-Platte. De zes meren in dit recreatiegebied zijn door kiezelafgraving ontstaan. Klinkt misschien niet zo idyllisch, is het vandaag de dag wel. Vanaf de uitzichttoren op de Wolfsberg zie ik hoe enorm het gebied is. En zo groen!

Aan de rand van Masurensee verruil ik bij ALOHA mijn fiets voor een SUP-board. Roger en Heike hebben hier van een oude gereedschapsschuur een klein SUP-paradijs met strandje gemaakt. Roger geeft me een tip: “Als je onder de brug doorgaat, kom je op de Wolfssee. Daar is een klein eilandje, waar je omheen kunt varen, erg mooi.” Zo gezegd, zo gedaan. Het is inderdaad een mooi rondje en heerlijk relaxt suppen. Op het water, met de zon in mijn gezicht en omringd door groen, kan ik me bijna niet voorstellen dat ik me in een grote stad midden in het Ruhrgebied bevind.

17:00 Door het groen weer de stad in

Op de laatste kilometers naar het centrum van Duisburg ben ik weer verrast hoe groen het hier is. Eerst fiets ik een heel stuk langs het water, daarna door het Stadtwald. Ik maak nog een kleine stop bij het Wildschweingehege, waar jonge wilde zwijntjes aan het spelen zijn. Dan besluit ik op aanraden van een vriendin in een keer door te fietsen naar de Krümelküche, een vegan café iets ten zuiden van het centrum. Binnen is het net alsof je iemands woonkamer binnenstapt en ook buiten kun je gezellig zitten. En na een dag met een actief programma smaakt de burger extra goed.

Dag 3: Landschaftspark Duisburg-Nord

10:00 Op ontdekkingstocht naar industriecultuur en natuur

Het is nog maar moeilijk voorstelbaar als je nu over het terrein loopt, maar ooit werden hier vele tonnen staal verwerkt. Het Landschaftspark Duisburg-Nord is een stilgelegd hoogovencomplex. Toen de werkzaamheden stopten, veroverde de natuur het terrein langzaam terug. Het is nu een vrij toegankelijk park waar oude industrie en natuur met elkaar verweven zijn. Hochofen 5, waar ooit erts bij 2000 graden verhit werd, is nu een uitzichttoren van 70 meter hoog. Je kunt wandelen over de voormalige spoorlijnen waarop het staal vervoerd werd. En je zult je ogen uitkijken! Leuk feitje: van de 2000 plantensoorten die in de deelstaat Noordrijn-Westfalen voorkomen, leven er 700 in het Landschaftspark Duisburg-Nord.

Tip voor tussendoor: Trek gekregen? In het Landschaftspark Duisburg-Nord kun je een hapje eten bij het Hauptschalthaus of een snelle snack halen bij een van de kraampjes die in de zomer vlakbij de Hochofen 2 staan.

13:00 Klimmen en klettersteig in het Landschaftspark Duisburg-Nord

Het is zonder twijfel de laagste hut van de Deutsche Alpenverein die er is: de Nordparkhütte. Met 26 meter boven zeeniveau kun je je afvragen of je het zelfs een berghut kan noemen. Maar een ding is zeker: klimmen en klauteren kan je hier!

Samen met klim-instructeur Carsten start ik bij de Klettersteig Monte Thysso. Op de muren van voormalige ertsbunkers zijn staalkabels, touwbruggen, metalen voetsteunen en ladders aangebracht. Carsten laat me kort zien hoe ik me met de klettersteigset veilig zeker en dan starten we. Af en toe is het even zoeken naar een goede plek in het beton voor mijn handen en voeten. Soms gaan we een heel stuk horizontaal, soms klimmen we recht omhoog. “Wat denk je, zullen we over de kabelbrug?” vraagt Carsten. Natuurlijk! Ik heb de smaak te pakken en bounce naar de overkant. Nog een stukje langs en over de betonnen muur en dan komen we aan bij het Gipfelkreuz. Ja, ja, ook een hoogtepunt van 38 meter hoort natuurlijk zo’n stalen kruis te hebben. Daarna doen we nog een stukje over een ‘bergrug’: een stukje muur van zo’n 15 centimeter breed waar het links en rechts steil naar beneden gaat. We mogen dan midden in het Ruhrgebied zijn, op Monte Thysso krijg je zeker weten het alpiene gevoel!

Tip: Wie na de klettersteig nog niet genoeg heeft, kan zich ook uitleven op de ruim 900 klimroutes in de Klettergarten van de DAV Duisburg.

Heb je nog meer tijd? Combineer je bezoek aan Duisburg dan met een van de andere steden in het Ruhrgebied. Zo is er voor buitenmensen in Hamm ook van alles te beleven, of ga juist architectuur-hoppen in het Ruhrgebied. Of zoek nog meer het groen op! Vanuit de steden in het Ruhrgebied ben je snel in het Sauerland. Bekijk bijvoorbeeld mijn wandeltips voor het Sauerland.

– Disclaimer: Voor de reis naar Duisburg werd ik uitgenodigd door de Duisburg Kontor GmbH. Zoals je van me gewend bent, is het enthousiasme in dit artikel 100% dat van mij. –

* Dit is een affiliate link. Als je via deze link een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *