Op de Düte-Tour fietsen door het Osnabrücker Land

Osnabrücker Land fietsen

Met haar glooiende heuvels en goed bewegwijzerde fietsnetwerk is het heel fijn fietsen in het Osnabrücker Land. Hier is voor iedere wat wils: een vlakke fietstocht langs het water of een wat meer uitdagende route in het heuvelachtige zuiden. De Düte-Tour valt absoluut in de laatste categorie. Begint deze fietsroute nog rustig in de binnenstad van Osnabrück, zul je na een paar kilometer toch flink moeten trappen. Maar het is de moeite waard: je wordt beloond met prachtige uitzichten en mooie plekjes in de natuur.

De Düte-Tour door het Osnabrücker Land in het kort

Fietsen vanuit het centrum van Osnabrück

Het leuke aan deze fietstocht is dat je ‘m kan beginnen in het centrum van Osnabrück. Als je dus op citytrip in Osnabrück bent en zin hebt in een dagje natuur, hoef je alleen maar een fiets te huren en erop te stappen. Je fietst vervolgens een heel stuk langs de kabbelende rivier de Hase richting de wijk Lüstringen. Tot daar is de tour erg makkelijk en vlak, maar daardoor stiekem ook een beetje saai.

Het hoogtepunt van de Düte-Tour: de Limberg

Dat verandert echter als je dan echt de stad verlaat en door het platteland gaat fietsen. Hier wordt het langzaam heuvelachtiger en het landschap daardoor ook interessanter. Je fietst door Kloster Oesede, waar -zoals de naam al doet vermoeden- je ook aan een klooster voorbij fietst. Wat veel mensen niet weten, is dat zich hier ook een openluchttheater midden in het bos bevindt: de Waldbühne Kloster Oesede. Met hier en daar een flinke helling fiets je naar Georgsmarienhütte. Hier kom je op het letterlijke hoogtepunt van de Düte-Tour: de Limberg met zijn 171 meter. Overigens zie je rondom Georgsmarienhütte ook het beste resultaat van al die klimmetjes: tussen de bomen door word je steeds weer even getrakteerd op een mooi uitzicht over het Osnabrücker Land.

Langs verschillende bezienswaardigheden van het Osnabrücker Land

Met de wind in de haren fiets je de Limberg weer af. Wat een heerlijk gevoel! De fietsroute voert je door Althagen en Holzhausen, waar een idyllisch beekje met picknickplaats op je wacht. In Holzhausen fiets je ook langs Kloster Ohrbeck. Dat ziet er op het eerste gezicht misschien oud uit, het gebouw stamt pas uit 1971. Ach, mooi is het in ieder geval. Niet ver erna fiets je langs de Gedenkstätte Augustaschacht. In dit voormalig pomphuis zijn tussen 1944 en 1945 vreselijke dingen gebeurd. De Augustaschacht diende in die periode namelijk als werkkamp voor de Gestapo. Nu huisest dit gebouw tentoonstellingen over die tijd.

Waar is eigenlijk de Düte?

Je vervolgt de fietsroute richting Hasbergen. Hier denk je even dat het gedaan is met de natuur, maar al gauw ben je de stad weer uit en fiets je weer door de velden. En hier kom je dan ook eindelijk het stroompje tegen waar deze fietsroute door het Osnabrücker Land zijn naam aan te danken heeft: de Düte. Deze beek ontspringt in het Teutoburger Wald en weet zich vervolgens erg goed te verstoppen. Op de Düte-Tour steek je ‘m maar een keer over, in de buurt van de ijszaak Samanda. Bij mooi weer kan je dus vlak voor het einde van je fietstocht van een ijsje met uitzicht op de Düte genieten. Daarna fiets je nog een paar makkelijke kilometers door Osnabrück en het gezellige Katharinenviertel weer terug naar het startpunt van je fietstocht.

Meer fietsen in Duitsland?

Ook op andere plekken in Duitsland kan je mooi fietsen. Deze fietsroutes heb ik zelf gedaan en kan ik je aanraden:

  • Fietsen langs het water is altijd leuk, vooral als je weet dat aan de andere kant van het water Polen begint. Een fietstocht op de Oder-Neiße-Radweg tussen Neuzelle en Frankfurt (Oder) is gemakkelijk, relaxed en ook nog eens mooi.
  • Fietsen over grenzen: dat kan op de Grenzgängerroute Teuto-Ems. Deze fietsroute brengt je over de voormalige landsgrenzen van wat nu het Osnabrücker Land, Münsterland en Ostwestfalen-Lippe zijn. Spannend is dat deze paden vroeger zowel door handelaars als door zoutsmokkelaars werden gebruikt. Nu kom je vooral idyllische landschappen en mooie dorpjes tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *