Fietsen met verrassingen in het Oldenburger Münsterland

Fietsen Oldenburger Münsterland Noord-Duitsland

Lekker ontspannen fietsen door een groen landschap met kleine verrassingen onderweg: zo zou ik mijn fietstocht door het Oldenburger Münsterland samenvatten. Deze regio in Noord-Duitsland is perfect voor rustzoekers, kilometervreters, fietsgenieters of voor iedereen die z’n eerste meerdaagse tocht gaat fietsen.

Het Oldenburger Münsterland ligt in het noordwesten van Duitsland, dichtbij de grens met Nederland. Hier ervaar je de rust en ruimte van het platteland. Het landschap is afwisselend met bos, weilanden, velden, heide, hoogveengebieden en een aantal meren en rivieren. Omdat deze regio in Noord-Duitsland lekker vlak is, kun je er goed fietsen.

Terug in de tijd: Museumsdorf Cloppenburg

Halverwege de middag kom ik met de trein aan in Cloppenburg. Voordat ik morgen aan m’n meerdaagse fietstocht door het Oldenburger Münsterland begin, bezoek ik vandaag nog het Museumsdorf Cloppenburg. Meer dan vijftig historische gebouwen uit de 16e tot en met 20e eeuw geven hier een kijkje in het landleven van vroeger. De boerderijen, schuren, huizen, het bakhuis en alle andere gebouwen: ze zijn allemaal uit de regio hierheen gebracht en opnieuw opgebouwd. In twee wordt zelfs nog gewerkt: in de Töpferei bakken vier dames potten en in het Backhaus wordt dagelijks brood en Butterkuchen gebakken. Na een lekker stuk cake en een kop koffie kijk ik ook nog even in de windmolen waar je de trappen tot bijna in de nok kunt beklimmen en zo het fascinerende systeem dat de molen laat werken kunt zien.

Night at the museum: Sleeperoo in het openluchtmuseum

Als alle gasten weg zijn uit het openluchtmuseum, blijf ik achter. Waarom? Ik overnacht in de Sleeperoo in Museumsdorf Cloppenburg. Deze witte, kunststof-kubus van ongeveer 3 bij 3 bij 3 meter is aan vijf zijden doorzichtig. Binnenin bevindt zich alleen een bed. Terwijl ik op het comfortabele bed zit en een sapje uit de vegan snack-doos drink, zie ik hoe de laatste zonnestralen de moestuin van het openluchtmuseum verlichten. Daarna wordt het rap donker, dus ik poets m’n tanden in het bijgebouwtje en duik m’n bed in.

Een dag gevuld met water

Voordat de eerste gasten het openluchtmuseum binnenkomen, stap ik op de fiets. Mijn eerste doel voor vandaag: de Thülsfelder Talsperre. Dit recreatiegebied met het enorme Thülsfelder Stuwmeer is een waar vogelparadijs. Onder meer verschillende zwanen- en ganzensoorten en de spreeuw voelen zich hier thuis. En voor mij biedt het koele water een verfrissende douche. Op het strandje droog ik op in de zon en eet m’n ontbijt. Dan fiets ik in noordelijke richting verder door het Oldenburger Münsterland. Over het gladde asfalt gaat fietsen bijna vanzelf door het landschap van afwisselend weilanden, bossen en velden, dat zo typisch voor Noord-Duitsland is. Vanaf kort na Friesoythe volgt mijn fietsroute het Elisabethfehnkanal. Dat kan ik helemaal tot aan de haven in Barßel volgen. Onderweg maak ik nog een korte stop bij Café Zauberhaft waar ze een heerlijke ijskoffie voor me toveren. In de haven van Barßel beklim ik de uitzichttoren en kan bijna mijn eindpunt voor vandaag zien: Harkebrügge.

Extra leuk: ik fietste deze tocht op een e-bike die ontworpen en geproduceerd is in het Oldenburger Münsterland. Kalkhoff maakt al sinds 1919 fietsen en dat merk je: het leek wel alsof ik bijna vanzelf vooruit kwam.

Blote voeten en boomtent

En dan: schoenen uit! Want in Harkebrügge maak ik nog een korte wandeling en wel door het blotevoetenpark. Meer dan 50 stations zijn er met verschillende bodems. Ik loop over houtjes, door de modder, op een slackline en voel de textuur van tientallen soorten steen. En onderweg kom ik in het bos langs mijn accommodatie van vannacht: een boomtent. Op bijna twee meter hoogte hangt tussen drie grote eiken een tent. Als het begint te schemeren, klim ik via het laddertje in het midden van de tent omhoog. Ik kruip in m’n slaapzak. De waterdichte buitentent heb ik deels weggehaald, zodat ik door de binnentent omhoog kan kijken. De boomtoppen bewegen zachtjes in de wind, net als mijn boomtent. Langzaam wordt het steeds donkerder en verschijnen er steeds meer sterren. En wat hoor ik daar nou door het struiken ritselen? Voordat ik erachter kom, ben ik al in slaap gevallen.

Via hoogveen, heide en Hase naar Dinklage

Mijn fietstocht begint de volgende ochtend in de mist. Maar tegen de tijd dat ik het natuurgebied Molberger Dose bereik, verlicht de zon de plassen water in het moeras. De Molberger Dose is hoogveengebied, dat kon groeien doordat in de ijstijd grote lagergelegen valleien zijn ontstaan. Door het hoogveengebied weer nat te maken, wordt geprobeerd weer de typische vochtigheid te bereiken, zodat typische plant- en diersoorten behouden blijven of terugkomen. Ik loop een stukje door het moerasachtige terrein waar de heide nu volop in bloei staat en spring daarna weer op de fiets naar Lastrup. In het Dorfpark, een groot stadspark met een vijver en sporttoestellen, houd ik een taart-pauze. Vandaag een keer met meegenomen taart van de bakker: heerlijke Pflaumenkuchen.

Opgeladen fiets ik daarna door het Hasetal. Het fietspad volgt een heel stuk de slingerende rivier de Hase. En zo kom ik na bijna 80 kilometer aan in Dinklage. Deze plaats is vooral bekend vanwege de Burg Dinklage, een voormalige burcht waar nu het benedictijnenklooster gevestigd is. Maar daarover kom ik morgenochtend meer te weten. Nu is het tijd voor een plons in het zwembad en ontspanning in de sauna van het Vila Vita Burghotel.

Net als in Nederland kun je in het Oldenburger Münsterland fietsen aan de hand van knooppunten. Die kun je voor je fietstocht opschrijven en je hoeft alleen nog maar de fietsbordjes met groene opdruk te volgen. Alternatief kun je ook plannen met de fietsknoopplanner, het GPX-bestand downloaden en daarna uploaden naar een app zoals Komoot.

Met zuster Johanna door de Burg Dinklage

Het uurtje in de Burgtherme heeft z’n werk gedaan: de volgende ochtend sta ik weer helemaal fris op. Voordat ik verder ga met mijn fietstocht door het Oldenburger Münsterland, heb ik een bijzondere afspraak. Zuster Johanna leidt me rond door de Burg Dinklage. In de oudste waterburcht van Noord-Duitsland bevindt zich nu het klooster van de Benedictijnen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Vanuit deze oudste burcht van het Oldenburger Münsterland werd in de 17e en 18e eeuw de ‘Herrlichkeit Dinklage’ geregeerd. Zuster Johanna toont ons waar nu de kloostervertrekken en ontbijtzaal zijn, waar vroeger de knechten boven de stal sliepen. Ook nemen we een kijkje in de nabijgelegen watermolen, waar nu een tentoonstelling over de geschiedenis van de Burg Dinklage en kardinaal van Galen is. De plek ademt geschiedenis, maar wordt tegelijkertijd levendig gehouden door evenementen, workshops en een café.

Naar de ‘bergen’ van het Oldenburger Münsterland

In zuidelijke richting fiets ik daarna naar de Dammer Berge. Dit natuurgebied wordt ook wel het ‘Zwitserland van het Oldenburger Münsterland genoemt’. De reden? In een verder voornamelijk vlakke regio bevindt zich hier opeens een opvallend heuvelachtig landschap. Het is een stuwwal, die onstaan is tijdens het Saaleglaciaal. De Signalberg vormt met 146 meter het hoogste punt van de Dammer Berge en vlak daarbij in de buurt staat de uitzichttoren Mordkuhlenberg. Vanaf daar kan ik goed zien hoe de Dammer Berge zich als een langgerekte rij heuvels in verder vlak landschap van weilanden en velden bevindt. In de verte kan ik zelfs de Dümmer See zien.

En dan begin ik aan mijn laatste stukje van de fietsroute door het Oldenburger Münsterland. Via het Südlohner Moor – dat op dat moment helaas niet toegankelijk is vanwege het gevaar op bosbranden – fiets ik naar Vechta. Deze stad in het oosten van het Oldenburger Münsterland is het eindpunt van mijn fietstocht. Vechta is een universiteitsstad en dat merk je meteen aan de levendige flair. Ik maak nog een kleine omweg door het Zitadellenpark, dat een reconstructie van de historische Vechta-vesting is, die in de 17e eeuw als verdedigingswerk gebouwd werd. Vanaf daar is nog een paar minuutjes naar de gezellige binnenstad, waar ik bij het hippe café Charivari neerplof. Terwijl ik geniet van een hartige wafel met brie en vijgen (mmm!) kijk ik terug op een leuke fietstocht.

Etappe-overzicht fietstocht in het Oldenburger Münsterland

Etappe 1

Fietsen Oldenburger Münsterland Noord-Duitsland etappe 1
 • Route: Cloppenburg – Harkebrügge
 • Lengte: 66,8 km
 • Hoogtemeters: 170 m omhoog en 200 m omlaag
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Etappe 2

Fietsen Oldenburger Münsterland Noord-Duitsland etappe 2
 • Route: Harkebrügge – Dinklage
 • Lengte: 81,8 km
 • Hoogtemeters: 300 m omhoog en 270 m omlaag
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Etappe 3

Fietsen Oldenburger Münsterland Noord-Duitsland etappe 3
 • Route: Dinklage – Vechta
 • Lengte: 55,6 km
 • Hoogtemeters: 310 m omhoog en 300 m omlaag
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

– Disclaimer: Ik maakte deze fietstocht op uitnodiging van het Verbund Oldenburger Münsterland e.V.. Het artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en het enthousiasme dat je leest, is 100% van mij. –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *