Fietsen in Potsdam: geschiedenis, meren en de watertaxi

Fietsen in Potsdam Duitsland

Als je Potsdam op de kaart bekijkt, zie je dat deze stad in Brandenburg eigenlijk een eiland is. Het ligt midden tussen de meren en bovendien is de omgeving van Potsdam ontzettend groen. Daarom is het leuk om te gaan fietsen als je in Potsdam bent. Wie interesse heeft in de Duits-Duitse geschiedenis, kan hier tijdens een fietstocht veel bijzondere plekken bezoeken. Maar ook als je gewoon een ontspannen fietstochtje wil maken, is deze route erg mooi.

De fietsroute door Potsdam in het kort

  • Kilometer: ongeveer 30 kilometer
  • Tijd: een kleine 2 uur
  • Hoogtemeters: 135 omhoog, 134 omlaag
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Voor liefhebbers van de Duits-Duitse geschiedenis: Schloss Cecilienhof

De eerste historisch belangrijke plek die je tegenkomt is, Schloss Cecilienhof. Hier vond in de zomer van 1945 de Conferentie van Potsdam plaats, die de volgende jaren in Europa zou bezegelen. Onder andere de Amerikaanse president Harry Truman en de Russische voorzitter van de Raad van Volkscommissarissen Josef Stalin hebben elkaar hier ontmoet. Vandaag de dag is het kasteel een populaire bestemming voor excursies. Of je nu naar binnen wil of niet, het is in ieder geval de moeite waard even je fiets neer te zetten en een kijkje in het binnenhof te nemen.

Langs het water naar Sacrow

Vanaf daar fiets je langs de Jungfernsee, over de Brücke des Friedens en dan nog een stuk langs de Krampnitzsee. Je hebt steeds weer het water aan je rechterhand. Alleen daarom al wordt deze fietsroute in Potsdam niet snel saai. Helaas fiets je ook een stukje langs de autoweg, maar Rotkehlchenweg (leuke naam!) kan je die gelukkig alweer verlaten. Vanaf daar is het simpel: alleen maar de Straße nach Sacrow -een fijn fietspad door het bos- volgen. En de naam doet het al vermoeden: uiteindelijk kom je in Sacrow terecht. Hier staat een klein kerkje: de Heilandskirche. Deze is in Italiaanse stijl met een vrijstaande kerktoren gebouwd. De schetsen voor dit bijzondere kerkje zijn gemaakt door niemand minder dan koning Friedrich Wilhelm IV.

Met de Watertaxi over de Havel

Als je nog een paar honderd meter verder fietst langs het water, kom je bij de aanlegsteiger van de watertaxi. Watertaxi? Dit is echt een geweldig fenomeen in Potsdam. De watertaxi’s varen op verschillende plekken in en rondom Potsdam. Voor een klein extra bedrag mag je ook je fiets meenemen. Daardoor kan je zo opeens weer aan de andere kant van de Havel staan. De watertaxi biedt volop mogelijkheden om je fietstocht in te korten of juist te verlengen. En dan hebben we het nog niet eens over het mooie uitzicht vanaf het water gehad!

Een pauze bij Gasthausbrauerei Meierei im Neuen Garten

De watertaxi brengt je van Sacrow naar de overkant en legt aan bij Gasthausbrauerei Meierei. Natuurlijk kan je meteen weer verder fietsen richting het centrum van Potsdam, maar waarom niet nog even pauzeren bij dit fijne restaurant? Vroeger werd het gebouw gebruikt als melkerij, pompstation en restaurant. Binnen bevonden zich statige melk- en theesalons voor de koning en het hof en dat kan je nog goed terugzien. Bij mooi weer is het echter de moeite waard buiten op het terras met uitzicht op de Havel te gaan zitten. Geniet van een huisgebrouwen biertje of een alcoholvrije Fassbrause (een soort kruidenlimonade). Verder staan er op de kaart stevige, Duitse gerechten zoals biergoulasch en Pruisische aardappelsoep. Maar ook vegetariërs vinden hier iets lekkers, zoals de goede vegaburger die ik at.

Langs de ‘spionnenbrug’ terug naar het centrum van Potsdam fietsen

Vanaf de Meierei is het niet meer ver terugfietsen naar het centrum van Potsdam. Wie nog energie heeft, kan ik een kleine omweg naar de Glienicker Brücke aanraden. Enkelen zullen deze brug ook wel als de ‘spionnenbrug’ uit de film Bridge of spies kennen. De Glienicker Brücke lag in de tijd van de Koude Oorlog op de grens van West-Berlijn en de DDR. De brug werd wereldberoemd door de agentenruil op 11 februari 1986 waarbij de Sovjet-dissident Anatoli Sjtsjaranski en een aantal andere gevangenen uit het Oostblok werden uitgewisseld tegen vijf geheim agenten die in het westen gevangen zaten. Nog altijd is de brug in twee kleuren groen gekleurd en is de voormalige grens midden op de brug herkenbaar.Vanaf de brug kun je overigens ook een glimp opvangen van het indrukwekkende Schloss Babelsberg aan de overkant. Vanaf hier fiets je nog een klein kwartier terug naar het centrum van Potsdam.

Tips voor als je gaat fietsen in Potsdam

  • Wil je een fiets huren in Potsdam? Dan kan dat bijvoorbeeld bij Pedales. Je huurt voor €12,- per dag bijvoorbeeld een gewone stadsfiets of voor €27,- een e-bike. Bij Pedales helpen ze je de fiets aan het begin van je tocht goed af te stellen en geven ze ook graag tips mooie routes.
  • Alle gemarkeerde fietstochten in Potsdam vind je op de website van Potsdam zelf (informatie in het Duits).
  • Wil je nog iets lekkers meenemen voor onderweg? Ik kan je de piadina’s van Piccolo Pane in Potsdam zeker aanraden. Als je van tevoren even belt, liggen de Italiaanse sandwiches voor je klaar en kan je ze zo meenemen op je fietstocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *