De fietstassen zijn ingepakt, de routekaart op de goede pagina opengeslagen, de camera’s vol geladen en… we hebben een helm op. Oftwel: klaar om te gaan! Voor ons liggen drie etappes van de Fietsroute Berlijn-Kopenhagen in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern (Noord-Duitsland). Het is een meerdaagse fietsroute die als een groen-blauwe band door het lieflijke landschap slingert: vol natuur, meren, vogels, kleine dorpjes en glooiende heuvels.
680 kilometer en 13 etappes lang is de Fietsroute Berlijn – Kopenhagen. Vijf etappes daarvan gaan door de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Dit deel kenmerkt zich door de vele meren van de Mecklenburgischer Seenplatte, verschillende natuurparken met 260 verschillende vogels waaronder kraanvogels en visarenden, historische stadjes en een glooiend landschap. Onderweg kun je overnachten in pensions, sommige zelfs als Bett & Bike gekenmerkt en daarom extra praktisch voor fietsers.
Etappe 1 Fietsroute Berlijn-Kopenhagen: Waren – Krakow am See
- Lengte: 51,7 km
- Hoogtemeters: 180 m omhoog, 200 m omlaag
- Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
- Bekijk de etappe op Komoot
Start in Waren aan de Müritz
De middag voor de start van onze fietstocht zijn mijn fietsmaatje Antonette en ik met de trein aangekomen in Waren (Müritz). Na koffie met taart hebben we tijd om op ons gemak het stadje te bekijken. Het ligt midden op de Mecklenburgische Seenplatte, aan het grootste binnenmeer van Duitsland: de Müritz. We slenteren wat door de historische binnenstad met smalle straatjes en klimop beklede bakstenen gebouwen tot we in de haven zijn. Met uitzicht op het water genieten we bij Café Leddermann van een hapje en een drankje. Als de zon ondergaat, lopen we weer richting het hotel. We starten morgen vroeg, dus op tijd naar bed!
Fietsen door stille natuur en langs vele meren
We zitten pas een paar minuten op de fiets, als we de stad verruilen voor een idyllisch vlonderpad. Links en rechts van ons is het alleen nog maar groen. Het is een voorbode voor de rest van onze fietsvakantie op de Radweg Berlin-Kopenhagen – we zullen veel door de stille natuur van Mecklenburg-Vorpommern fietsen. En langs water! Alleen al op onze eerste etappe fietsen we langs vijf meren. Van de Kölpin See rijden we door het glooiende landschap naar de Jabelscher See en dan verder naar de Fleesensee. Op warme zomerdagen heb je in ieder geval genoeg plekjes voor een frisse plons.
Op tweederde van de route lassen we een korte pauze voor Kaffee & Kuchen in. Op de Fietsroute Berlijn – Kopenhagen fiets je vooral door de natuur, maar af en toe kom je ook een klein dorpje of stadje tegen, waar je een hapje kunt eten of bij de bakker iets voor onderweg kunt halen. Vol nieuwe energie stappen we daarna weer op de fiets voor de laatste kilometers. Fijne fietspaden door bossen en weilanden brengen ons naar Krakow am See. We ontmantelen onze fietstassen en checken in bij het hotel. Ondanks dat de zon inmiddels is verdwenen, kan ik het niet laten nog even in de Krakower See te springen. Dat hoort gewoon bij een fietsvakantie in Mecklenburg-Vorpommern!
Etappe 2 Fietsroute Berlijn-Kopenhagen: Krakow am See – Schwaan
- Lengte: 63,2 km
- Hoogtemeters: 230 m omhoog, 280 m omlaag
- Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
- Bekijk de etappe op Komoot
Het zadel weer op: van Krakow naar het kleurrijke Güstrow
Het zonnetje is nog maar waterig als we de volgende dag in Krakow weer op de fiets stappen. En tegen de tijd dat we de stad uit zijn en het bos in fietsen, voelen we de eerste druppels. Gelukkig is de route mooi. Op de fiets ‘glijden’ we door het glooiende heuvellandschap. De klaprozen zijn als kleine rode verfvlekjes verdeeld in de groene tarwevelden. Aan de rand van het fietspad zien we een haas zitten. De velden worden afgewisseld met bossen – fijn, want inmiddels is de miezerregen veranderd in dikke druppels. Bij een houten hutje schuilen we even en besluiten dan maar gewoon door te fietsen naar Güstrow. Daar maken we gauw onze fiets vast en ploffen neer op de luie stoelen bij een bakkerij. Tijd voor taart. Van de verse rabarbertaart en warme koffie krijgen we gauw weer energie. En wat zien we daar? De zon piept door de wolken heen. Hop, naar buiten! De stad met een mix van historische baksteengotiek-gebouwen en felgekleurde huizen ziet er in het zonnetje nog leuker uit. We fietsen wat rond. Maar op de regenradar hebben we gezien dat ons een onweersbui nadert, dus als we het droog willen houden, zullen we door moeten fietsen.
Langs het water naar Bützow en Schwaan
Vanaf Güstrow tot aan Bützow worden we constant begeleid door het water. Waar water is, is het fietspad meestal vlak en dus gaat het fietsen bijna vanzelf. Boven ons cirkelen ooievaars, rode wouwen en soms zelfs een buizerd. Het ruikt naar een warme zomermiddag en onze regenjassen drogen in de zon, voordat ze zelfs uit kunnen trekken omdat het zo lekker warm is. Dit is een fietsvakantie op z’n best.
We moeten echter niet teveel achterom kijken want daar hangt een donkere onweersbui. Dus zetten we onze e-bikes een standje hoger en trappen lekker door. In Bützow slaan we bij het meer rechtsaf en rijden vervolgens bijna in een rechte lijn naar Schwaan. Op de kaart dan tenminste, want het fietspad volgt het glooiende heuvellandschap. De deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is precies vlak genoeg om relaxt te kunnen fietsen, precies heuvelachtig genoeg voor een interessant landschap.
De tarwehalmen op de hellingen bewegen met de wind mee en soms lijkt het daardoor net alsof we ons in een zee van groene tarwe bevinden. En voor we het weten, fietsen we Schwaan binnen. We hebben net onze fietsen op het binnenpleintje van het pension gezet en een drankje besteld als het buiten begint te plenzen. Net op tijd! Gelukkig trekken de donkere wolken weer weg en kunnen we met het warme avondlicht nog even van Schwaan genieten, voordat we moe en voldaan in bed ploffen.
Etappe 3 Fietsroute Berlijn-Kopenhagen: Schwaan – Rostock/Warnemünde
- Lengte: 43 km
- Hoogtemeters: 280 m omhoog, 300 m omlaag
- Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
- Bekijk de etappe op Komoot
Volle vaart naar havenstad Rostock
Na een lekker ontbijtje pakken we onze fietstassen voor de laatste keer weer in. Vandaag fietsen we de laatste etappe van de Fietsroute Berlijn-Kopenhagen in Mecklenburg-Vorpommern. Het is overigens ook de laatste etappe in Duitsland: in Rostock kun je de ferry naar Denemarken nemen om verder naar Kopenhagen te fietsen. Wij gaan echter door naar Warnemünde om nog een middag aan de kust door te brengen. Maar zo ver is het nog niet, eerst maar eens op de fiets stappen!
Hoe dichter we bij de kust komen, hoe vlakker de heuvels worden, hoe sneller we vooruit komen. Maar niet té snel want er vliegen steeds weer roofvogels over ons heen. Af en toe staan we even stil om aan de hand van de staart, vleugels en kleuren te bepalen welke vogel we nu weer zien. Is het een rode wouw of toch een buizerd? Na ongeveer 30 kilometer laten we het landelijke gebied van Mecklenburg-Vorpommern achter ons en fietsen Rostock binnen. Op het eerste gezicht: een rauwe havenstad. Als je beter kijkt: een Hanzestad met een interessante mix van oud en nieuw. Huizen met veelkleurige gevels in verschillende vormen op het marktplein en in de Kröpeliner Straße zijn verwijzingen naar het Hanze-verleden van de stad. Maar ook vandaag de dag varen er nog regelmatig schepen in en uit. Vanuit de Stadthafen bijvoorbeeld, waar je ook een paar leuke horecagelegenheden aan het water vindt. En wie goed kijkt, zal hier en daar vette street art in Rostock spotten.
Fietsen naar de Ostsee: Warnemünde
Na lekkere Kaffee & Kuchen in Rostock hebben we genoeg energie voor de laatste kilometers van onze fietstrip. De Radweg Berlin – Kopenhagen gaat aan de oostelijke kant van de Unterwarnow naar de Überseehafen, waar je de ferry naar Denemarken kunt nemen. Wij sluiten onze meerdaagse fietsroute in Mecklenburg-Vorpommern af aan de Ostsee: in de kustplaats Warnemünde. Van Rostock naar Warnemünde is het nog een klein uurtje fietsen. Oké, met de fikse wind tegen een uur.
Zo rustig en idyllisch als het in de kleine straatjes met historische vakwerkhuisjes is, zo druk en levendig is het aan de kade van de Alter Strom. Als alle dagjestoeristen weg zijn, slenteren we nog wel met een ijsje door het historisch centrum. Nu fietsen we door naar het aller noordelijkste puntje van onze fietsreis: de vuurtoren van Warnemünde. De zee beukt tegen de ene kant van de pier, aan de andere kant stroomt het water een stuk rustiger in en uit de haven. Als de zon door de wolken piept, kleurt het water blauwgroen. Nog een laatste keer maken we een selfie met onze fietsen. Geschafft!
Overnachtingstip: Blijf je nog een nachtje in Warnemünde? In het DOCK INN Hostel slaap je in stijl. Het ho(s)tel is namelijk gemaakt van oude zeecontainers. En dat is stukken comfortabeler als het klinkt. Wie zin heeft in de hostel-vibe, boekt een plekje in een van de dorms en kan ’s avonds rondhangen in een van de gemeenschappelijke ruimtes. Heb je graag wat meer luxe? Dan zijn er ook suites, appartementen en twee- en vierpersoonskamers. En niet te vergeten: een sauna, bioscoop-container en zelfs een boulderhal.
FAQ – Meerdaagse fietsroute Berlijn – Kopenhagen
Ja! Aan de etappes in Mecklenburg-Vorpommern liggen bijvoorbeeld de stations Fürstenberg/Havel, Waren (Müritz) en Rostock.
De drie etappes die wij fietsten waren goed te doen. Ze waren tussen 50 en 60 kilometer lang en hadden maar weinig hoogtemeters (max. 400). Het landschap is glooiend met geleidelijke hellingen. De fietspaden zijn goed, overwegend geasfalteerd met af en toe een stukje gravel.
Het is de moeite waard even af te stappen in Waren (Müritz), Krakow am See, Gützow en Rostock.
In elk restaurant waar we hebben gegeten, hadden ze in ieder geval een vegetarische optie. Verwacht geen overweldigend aanbod aan vega opties. Als je navraagt, zijn de mensen vaak wel bereid met je mee te denken welke gerechten vegetarisch gemaakt kunnen worden.
Contant geld, een bandenplakset en iets te eten. Je fietst regelmatig een lang stuk door de natuur zonder dat je een (grotere) plaats tegenkomt. Buiten het hoogseizoen zijn niet alle horecagelegenheden geopend. Het is dus het beste om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn.
– Disclaimer: Ik maakte deze fietsreis in samenwerking met Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij. –