Grenzen oversteken met de fiets op de Grenzgängerroute Teuto-Ems

Grenzgängerroute fietsen net over de grens in Duitsland

Met de fiets grenzen oversteken: het kan op de Grenzgängerroute Teuto-Ems. Goed, je gaat dan wel niet van het ene naar het andere land, maar het gaat hier om de oude, vergeten en meestal onzichtbare grenzen tussen het Osnabrücker Land, het Münsterland en Ostwesfalen-Lippe, maar ook grenzen tussen landgoederen en die tussen de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Maar je kan hier vooral heel erg mooi fietsen!

Grenzgängerroute Teuto-Ems: fietsen net over de grens in Duitsland

De drie regio’s die deze fietsroute doorkruist, bevindt zich vlak over de grens in Duitsland. Heb je dus zin om een weekendje te fietsen in Duitsland, maar wil je vooral op de fiets en niet in de auto zitten? Dan is de Grenzgängerroute echt iets voor jou. De 148-kilometer lange Grenzgängerroute is prima als je een lang weekend gaat fietsen net over de gren sin Duitsland, maar de tocht laat zich ook in drie dagroutes opdelen.

Over smokkelpaden en grenzen: de geschiedenis achter de Grenzgängerroute

In totaal kun je op de fietsroute twaalf grenzen oversteken, zowel voormalige als huidige. Hier merk je tegenwoordig weinig van, behalve dat er bordjes op de (voormalige) grenzen zijn aangebracht. Nog veel spannender is dat deze paden vroeger zowel door handelaars als door zoutsmokkelaars werden gebruikt.

De Grenzgängerroute Teuto-Ems in het kort

Drie dagfietstochten van de Grenzgängerroute

Je kan de Grenzgängerroute Teuto-Ems ook opdelen in drie dagtochten:

  1. Glandorf – Sassenberg – Warendorf – Ostbever – Glandorf: 66 kilometer
  2. Bad Iburg – Hilter a.T.W. – Bad Laer – Glandorf – Lienen – Bad Iburg: 55 kilometer
  3. Bad Rothenfelde – Dissen a.T.W. Borgholzhausen – Versmold – Bad Rothenfelde: 48 kilometer

Door schitterende natuur en pittoreske dorpjes

Wat staat je te wachten op de Grenzgängerroute Teuto-Ems? Een afwisselend langschap met glooiende heuvels, voornamelijk vlakke fietspaden en kleine, gezellige dorpjes, waar het altijd wel de moeite waard is om even af te stappen. Ik weet nauwelijks waar ik moet beginnen met het noemen van hoogtepunten en bezienswaardigheden langs de Grenzgängerroute. Wie alles wil ontdekken, kijkt het beste even op de website van de Grenzgängerroute, maar waar je ook gaat fietsen, deze plekken mag je zeker niet missen.

Het boomkroonpad in Bad Iburg: wandelen tussen de boomtoppen.

Houd je van mooie uitzichten? Maak dan een stop bij het boomkroonpa in Bad Iburg. Je kan wel 600 meter over het pad tussen de boomtoppen lopen. et is een fantastisch gevoel om op een hoogte te zijn met spechten, eekhoorntjes en andere boswezens. Hier en daar staan informatieborden, die meer vertellen over wat er tussen de boomkronen en daarachter in het Teutoburger Wald te zien is.

Het ontspannen Bad Laer

Dat rust niet meteen saai betekent, bewijst deze kleine stad in het Osnabrücker Land wel. Overal – in de cafés, in de kleine boetiekjes en gewoon op straat – hangt een ontspannen sfeer. Loop een rondje door de binnenstad vol vakwerk of reserveer een plekje bij het wekelijkse bosbaden.

De Feldsee in Sassenberg

De route tussen Glandorf en Sassenberg is een mooie afwisseling tussen uitgestrekte weilanden en schaduwrijke bossen. En dan sta je plotseling aan een 13 hectare groot meer omringd door bos: de Feldmarksee. Wie barst van de energie kan hier zwemmen, kanoën of een korte boswandeling maken. En anders vind je hier zeker een goed plekje om te picknicken.

Warendorf: meer dan alleen paarden

Warendorf staat bekend om zijn paarden want hier bevindt zich een Landgestüt, waar al 180 jaar hengsten gefokt worden. Maar Warendorf heeft meer te bieden en daar kom je bijvoorbeeld achter als je met de stadsgids meegaat. Dan ontdek je bijvoorbeeld dat alle prachtige gebouwen in Warendorf eeuwenoud zijn omdat Warendorf tijdens de WOII gespaard bleef en dat het het Duitse spreekwoord ‘Halte die Klappe’ (hou je mond) komt van de klapstoelen in de kerk, waar priesters zo tegenaan konden leunen, dat het leek alsof ze urenlang konden staan bidden.

Een tip voor liefhebbers van lekker eten is Brauhaus Warintharpa. Hier eet je stevige kost voor prettige prijzen. Mijn aanrader: typische asperge-rösti en een glas huisgemaakte rabarberlimonade.

Het blotenvoetenpad in Lienen

Lienen zelf is een schattig vakwerkdorpje waar de rozenstruiken tegen de gevels kruipen. Bijzonder is hier het Barfußpark. In dit park zijn verschillende bodems aangelegd, die je met je blote voeten kan bewandelen: van houtsnippers tot een modderig beekje. Praktisch: je kan je spullen in een kluisje bewaren. De euro die erin gaat, geldt als donatie voor het verder gratis blotevoetenpark.

Zoutwater inademen in het oudste gradeerwerk van Europa in Bad Rothenfelde

Het fijne van de zilte zeelucht combineren met de heuvels van het Osnabrücker Land? Dan ben je in Bad Rothenfelde aan het goede adres. Hier staan de oudste gradeerwerken van Europa. Zout water druppelt langs dunne takjes van de sleedoorn en vernevelt daarbij. Goed voor je luchtwegen, maar ook nog eens mooi om te zien.

Lekker culinair op de Grenzgängerroute: asperges, aardbeien en andere specialiteiten

Ook liefhebbers van lekker eten komen op de Grenzgängerroute niet te kort. De fietsroute gaat dwars door de asperge-regio en daarom is het extra lekker om hier in de asperge-tijd op de fiets te stappen. Zelf at ik het ‘witte goud’ tijdens mijn eerste overnachting in Landhotel Buller en mmm… de witte asperges waren sappig en zacht van smaak, de groene licht pittig en nog een beetje knapperig. Ze gingen perfect samen met de huisgemaakte daslookpesto. Sla als asperge-fan zeker ook Glandorf, dé aspergestad, niet over.

Maar ook de aardbeien uit deze regio zijn om te watertanden. Langs de fietsroute vind je meerdere boerderijen, waar je superverse aardbeitjes kan kopen. Toen ik het erf van Erdbeer- und Spargelhof Toppheide op fietste, werd er een nieuwe lading aardbeien van de akker gebracht. Ik kocht een halve kilo en de boer moest lachen toen ik zei dat hij het zakje kon laten zitten omdat ik ze toch meteen ging eten.

Tip: bekijk op de website van de Grenzgängerroute de kaart met alle boerderijen waar je lokale specialiteiten kunt eten en kopen. Wat dacht je van versgebakken brood, huisgemaakte marmelade of verse geitenkaas?

Overnachten langs de Grenzgängerroute Teuto-Ems

Of je nu in een kleinschalig familiehotel in een van de dorpjes of liever in een b&b op het platteland wil overnachten: langs deze fietsroute net over de grens in Duitsland vind fijne accomodaties. Een overzicht van alle accommodaties langs de Grenzgängerroute vind je op de officiële website. Een van de nachten verbleef ik in het Landhotel Buller en dat kan ik je echt aanraden.

De eerste zonnestralen wekken me al vroeg; ik ben vergeten de gordijnen dicht te doen. Dan maar lekker vroeg ontbijten: energie tanken voor de ruim 40 kilometer die ik voor me heb. “Veel van wat je op het buffet ziet, is regionaal,” vertelt de dame des huizes, “De honing komt hier uit Hagen, de sapjes uit Bad Iburg, de eieren van de boerderij hier verderop en als er straks weer genoeg aardbeien zijn, maken we de jam weer zelf.” En lekker dat het is! Mijn favoriet: de huisgemaakte rabarbercompote. “Oh, die was ik vergeten. De rabarber groeit hier natuurlijk ook op het land,” voegt ze eraan toe als ik uitcheck.

Een stukje uit mijn reisverslag van het lange fietsweekend op de Grenzgängerroute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *