Met de fiets op zoek naar street art in Hannover

Hannover Linden Kulturzentrum Faust street art

Lekker actief zijn kan ook in een stad! Hannover kan je bijvoorbeeld perfect op de fiets ontdekken. Al fietsend zul je heel veel street art in de verschillende wijken van Hannover vinden.

Street art in de wijk Linden in Hannover

In de wijk Linden woonde vroeger de arbeiders. Een beetje smoezelig was het er. Nu staat Linden erom bekend hip en alternatief te zijn. Linden is bovendien perfect voor iedereen die graag weg van de toeristische hotspots op ontdekkingstocht gaat. Je vindt er veel street art en op elke hoek ontdek je wel een leuk cafeetje. Op straat is het lekker rustig, ook al barst het in Linden van de toffe plekken.

De street art hotspots van Linden:

 • De Limmerstraße: Een bonte mix van bijzondere speciaalzaken, cafés met een ongedwongen sfeer, kleine restaurantjes en kunst waar je maar kan kijken. Niet voor niets is limmern een werkwoord geworden. Het betekent zoiets als een beetje rondhangen, een hapje eten en vooral genieten van de dag. Dat kan je hier perfect.
 • Op dit ietwat ruige terrein van Kulturzentrum Faust barst het van street art. Er vinden ook evenementen zoals concerten, lezingen en peotry slam-avonden plaats. Tijdens je fietstocht door Hannover kan je ook even op adem komen in de Biergarten.
 • Op de indrukwekkende gevels van de Struckmeyerstraße zijn vele kunstwerken geschilderd. Het meisje met de paardenbloem is een van de meest gefotografeerde street art werken van Hannover.

Street art in de Nordstadt van Hannover

In de Nordstadt hangt een ontspannen sfeer. Hier wonen veel studenten, jonge gezinnen en creatieve types. Even pauze van je street art fietstocht inHannover? Ga dan picknicken in de Welfengarten of zoek een gezellig café uit op de Engelbosteler Damm.

In de Nordstadt zul je wat beter moeten zoeken naar street art dan in bijvoorbeeld Linden. Maar wie hier de tijd neemt, zal prachtige kunstwerken vinden! Bijvoorbeeld:

 • In het tunneltje van de Kopernikusstraße waan je je even in een onderwaterwereld. Als je je daarna omdraait, heb je juist meer het gevoel in een dierentuin te zijn beland 😉
 • De Kornstraße ligt midden in de Nordstadt en hier bevindt zich onder meer het Unabhängiges Jugendzentrum, waar je zeker street art zult aantreffen.

Street art en graffiti in de Oststadt/List

In de oostelijke wijk van Hannover, List, hangt een vriendelijke, wat rustigere, misschien zelfs burgerlijke sfeer. Ten oosten van de Listerplatz vind je huizen met indrukwekkende Jugendstil-fassades. Het is geen deel van Hannover waar je veel street art verwacht, en toch zal je die hier aantreffen:

 • Het meest bekende kunstwerk is het Koekiemonster op de koekjesfabriek in de Lister Straße. Het verwijst naar de 20 kilo zware, vergulden koek die in 2013 werd gestolen uit het gebouw. Als ‘losgeld’ werd een donatie van €1000,- aan een dierenasiel en een donatie van chocoladekoekjes aan een kindertehuis geëist. Toen de koekjesfabriek 52.000 pakjes koeken aan 52 sociale inrichtingen doneerde, hing de koek met een rood lint aan een standbeeld voor de universiteit. Wie de dader was, is nooit bekend geworden.
 • De Bunker aan de Welfenplatz was tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilbunker. Nu is het een bekende graffiti hotspot, waar regelmatig nieuwe kunstwerken te bewonderen zijn.

Street art in Hannover: hier vind je de kunstwerken

Oké, je weet nu welke street art je in Hannover echt niet mag missen. Maar waar vind je de kunstwerken? In de wijken Linden, Nordstadt en Oststadt/List is zoveel street art te vinden, dat je die zeker gaat zien als je gaat rondlopen of rondfietsen. Ga je liever doelgericht op zoek? Hannover heeft handige kaartjes gemaakt:

Fietsen in Hannover

In het centrum van Hannover bereik je alles prima te voet. In de wijken met de meeste street art in Hannover kom je makkelijker met de fiets. Zo kan je op een dag veel meer zien! Hannover is erg fietsvriendelijk met brede fietspaden en parken die met voetgangers worden gedeeld. En niet onbelangrijk: overal staan rekken om je fiets aan vast te zetten, waardoor je makkelijk even kan afstappen voor een stukje te voet, een kop koffie of een foto.

Een fiets huren in Hannover

Geen eigen fiets bij je? In Hannover kan je op verschillende plekken een fiets huren:

 • Op het station zijn zeven dagen in de week twee Radstationen geopend. Behalve een fiets huren kan je hier ook je fiets laten repareren (alleen doordeweeks).
 • Nextbike heeft honderden fietsen op verschillende plekken in de stad staan. Na gratis registratie via de de website kan je met een app heel eenvoudig een fiets meenemen en later weer parkeren. Hoe dat werkt, lees je op de website.

Tip: Denk je eraan dat als je met de auto naar Hannover rijdt, je een groene milieusticker nodig hebt. Alternatief is er een goede treinverbinding tussen Amsterdam en Hannover.

2 reacties

 1. Gaaf hoor die streetart! Helaas is Hanover voor ons net te ver rijden vanaf Tilburg. In Rotterdam hebben we laatst ook fietsen gehuurd en hebben we een streetart rondje gemaakt door deze mooie stad! Ook echt een aanrader met kinderen (onze dochter vond het ook erg leuk!).

  1. Author

   Bedankt voor je leuke reactie! Voor een dagje is het inderdaad wat ver, maar misschien kunnen jullie er een weekend van maken? In Hannover is nog veel meer te zien en in de omgeving kan je bijvoorbeeld ook mooi wandelen of het Steinhuder Meer bezoeken. Bedankt voor de Rotterdam-tip, die komt op mijn reiswensenlijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *