De bergen in met Hanwag Tatra GTX

Review Hanwag wandelschoenen Tatra GTX dames

Trek een goed paar schoenen aan en je kunt ein-de-loos wandelen. Precies dat gevoel heb ik als ik in mijn wandelschoenen van Hanwag stap. De Hanwag Tatra GTX is een stevige wandelschoen die heel geschikt om in de bergen te wandelen. Na heel veel kilometers over smalle bergpaadjes, door natte bossen en over puntige rotsen is het de balans op te maken. Dit is een review van de wandelschoen Hanwag Tatra GTX.

Robuust, stevig en comfortabel

Wandelschoenen moet je inlopen, wordt er wel gezegd. Nou, deze Hanwag wandelschoenen zaten lekker vanaf het moment dat ik ze uit de doos trok. Voor de vorm heb ik er nog een rondje mee in de duinen van Noord-Holland gelopen, maar ik had er ook meteen mee de Alpen in kunnen gaan. Het is een BC-wandelschoen die ondersteuning biedt op onstabiel en rotsachtig terrein, onder meer door de hoge schacht en de zool. Tegelijkertijd is de schoen nog redelijk flexibel, waardoor je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Prima voor een lange wandeling in de bergen of trektocht dus!

Wat mij meteen opviel toen ik de schoenen uit de doos haalde: de Hanwag Tatra GTX heeft weinig naden. Een groot pluspunt, want daardoor zijn er ook weinig drukpunten die kunnen gaan irriteren. Tijdens de vele kilometers die ik inmiddels op de wandelschoenen heb gelopen, heb ik zelf nog nul keer last van drukpunten gehad. Wat een verademing.

Waterdicht en een goed profiel

Bij het lezen van de naam dacht je het waarschijnlijk al: de Hanwag Tatra GTX is waterdicht door het ademende Gore-Text membraam. Echt waterdicht, en dat ook nog na ruime twee jaar dragen. Zulk waterdicht materiaal heeft als nadeel dat de schoenen van binnen minder snel drogen zodra ook dat vochtig is geworden. Maar dan moet je wel eerst door een diepe plas zijn gelopen, want door de gevouwen binnenflap houden je voeten eigenlijk goed droog.

Nu we het toch over nattigheid hebben: de Vibram-zool zorgt voor goede grip, ook als de ondergrond ietwat vochtig is. Voorzichtigheid blijft natuurlijk geboden, maar ik laat me door een beetje nattigheid op de rotsen meestal niet tegenhouden omdat ik me met de Hanwag Tatra GTX erg zeker voel. De zool is bovendien behoorlijk dik waardoor je kleine, puntige steentjes nauwelijks voelt. De extra rubberen rand om de tenen en hiel zorgen ten slotte voor extra bescherming van de schoen.

Review Hanwag Tatra GTX voor dames: plussen en minnen

Echt fijn vind ik…

 • …het stevige, maar comfortabele design van de schoen.
 • …dat de Tatra GTX perfect waterdicht is.
 • …dat de wandelschoen geen drukpunten heeft.
 • …de zool met diep profiel, die voor grip en comfort zorgt.

Iets om rekening mee te houden is…

 • …dat als de schoenen van binnen nat zijn, het door het Gore-Tex membraam wel even duurt voordat ze drogen.
 • …dat het door de Gore-Tex binnenvoering op warme dagen ook best warm in de schoen wordt.

Specificaties van de Hanwag Tatra GTX

 • Classificatie: B/C
 • Bovenkant: Nubuckleer
 • Voering: Gore-Tex
 • Membraam: Gore-Tex
 • Zool: Vibram AW Integral

Update: Inmiddels is er een nieuwe versie van deze wandelschoen, de Tatra II GTX*. De specificaties zijn hetzelfde, het uiterlijk van de schoen is minimaal veranderd. Op mijn andere blog Alpen Actief lees je een uitgebreide review van de Tatra II GTX.

Hanwag: Duitse degelijkheid en duurzaamheid

Aan het begin van de 20e eeuw werd de eerste Hanwag-schoen geproduceerd in het Beierse Viehkirchen. Wat volgde, was geen booming business en snelle groei, maar juist geleidelijke vooruitgang. Zoals het bij de Duitse degelijkheid past. De kerncompetentie, een robuuste outdoor-schoen maken, werd nooit uit het oog verloren, ook niet toen bijvoorbeeld in de jaren 60 een uitstapje naar skischoenen gemaakt werd. Schoenmaker, blijf bij je leest – het resultaat mag er zijn bij Hanwag.

Een degelijke schoen dus, maar ook duurzaam. Duurzaam in gebruik omdat de materialen zorgvuldig worden gekozen en daarom lang meegaan. De wandelschoenen van Hanwag zijn verzoolbaar, zodat de schacht behouden kan blijven en je schoenen dus nog langer meegaan. Oorspronkelijk vanuit economisch oogpunt – nieuwe zolen zijn goedkoper dan een heel nieuw paar schoenen – en dus ook goed voor de natuur omdat je langer met een paar schoenen doet. Maar ook duurzaam in de productie omdat die geheel in Europa plaatsvindt en Hanwag naar een milieuvriendelijke productie streeft.

De Hanwag Tatra GTX wandelschoenen zijn fijn als je…

 • …lange wandelingen in de bergen gaat maken, op rotsachtig terrein, maar geen veeleisende alpine acitiviteiten zoals ijsklimmen gaat doen. Ik had tijdens mijn wandelingen in de Ammergauer Alpen heel veel plezier van mijn Hanwags.
 • …gaat wandelen in nat terrein en je voeten droog wilt houden. In het vroege voorjaar en het najaar kan het in de middelgebergtes zoals de Harz ook wel eens heel erg nat zijn. Dan trek ik graag deze middelhoge wandelschoenen aan, zodat m’n voeten droog blijven.
 • …je een trektocht van meerdere dagen in een (middel)gebergte gaat maken en je voeten goede ondersteuning wilt bieden.

[*Dit artikel bevat affiliate links. Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks. Bedankt!]  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *