Een heide-wandeling vlak over de grens: de Wacholderhain in Merzen

Heide wandeling in Duitsland net over de grens

Bij een wandeling over de heide in Duitsland denk je waarschijnlijk meteen aan de Lüneburger Heide. Maar ook dichter bij Nederland kun je een heide-wandeling in Duitsland maken. Op een kleine tachtig kilometer over de Duitse grens ligt een heidegebied dat een stuk minder bekend is: de Wacholderhain bij Merzen-Plaggenschale. Deze heide in het Osnabrücker Land is de perfecte plek voor een wandeling en picknick. Groot bijkomend voordeel: de Wacholderhain in Merzen is nog een echte Geheimtipp en daarom is het er lekker rustig.

De heide-wandeling over de Wacholderhain Merzen-Plaggenschale in het kort

Tip: wil je weten of de heide in Merzen al mooi paars kleurt? De Heid-O-Meter wordt dagelijks geactualiseerd en vertelt je wanneer hét moment is om een wandeling over de Wacholderhain te maken.

Heide in het Osnabrücker Land: de Wacholderhain bij Merzen-Plaggenschale

Was dit gebied ongeveer 200.000 jaar geleden nog met een dikke laag ijsbedekt, kwamen er in de 9e eeuw de eerste bewoners die met de zogeheten ‘plaggeneconomie’ begonnen. Plaggen is het verwijderen van de bovenste grondlaag met begroeiing. De verzamelde plaggen werden in de stal gelegd en vervolgens vermengd met uitwerpselen van dieren. Hierdoor ontstond prima compost voor de landbouw. Het nadeel van plaggen is echter dat de bodem bodem veel voedingsstoffen verliest omdat je steeds de bovenste laag weghaalt. Het gevolg: er ging een bijzonder plantje op groeien, dat wél tegen het gebrek aan voedingsstoffen kon. Je raad het al: de heide! Het is dus de plaggeneconomie die ervoor heeft gezorgd dat we hier nu een mooie heide-wandeling kunnen maken. En omdat we natuurlijk niet willen dat de heide weer verdwijnt, zijn er een aantal bijzondere bewoners geïntroduceerd: af en toe worden geiten en schapen losgelaten die ervoor zorgen dat het heidegebied niet weer volgroeit. Zij een lekker maaltje, wij een mooi wandelgebied.

De TERRA.track Wacholderhain: een heide-wandeling in Duitsland

Vanaf ongeveer half augustus tot half september staat de Wacholderhain in bloei en kleurt prachtig paars. Hét moment om een heide-wandeling in Duitsland te maken! Om het mooiste te zien van de heide Wacholderhain, is er een wandelroute uitgezet: de TERRA.track Wacholderhain. Deze start op de wandelparkeerplaats van Merzen-Plaggenschale (hé, snap je waar die naam vandaan komt?) en brengt je dan door de velden, via het bos naar de heide en weer terug. De TERRA.track over de Wacholderhain is een makkelijke wandeling die je prima met een picknick op de heide kunt combineren.

Op je blote voeten over de heide in Merzen

Behalve de schitterende heide, heeft de TERRA.track Wacholderhain nog een hoogtepunt: een blotevoetenpad. Er is een 500 meter lang pad met allerlei verschillende bodems aangelegd: van zacht mos tot gladde stenen tot prikkelende dennenappels. Dat betekent: schoenen uit en voelen maar! Aan het einde aangekomen kan je lekker picknicken op de bankjes met uitzicht over de heide, teruglopen via het blotevoetenpad of het rondje over de heide op je blote voeten afmaken. Spoel je voeten af bij het kraantje en trek je wandelschoenen weer aan om het laatste stuk terug naar de parkeerplaats te wandelen.

Appels, pruimen en peren plukken langs het wandelpad

Maar loop niet te snel terug, want je komt nog langs de ‘Mundrauballee’. In de oogsttijd hangen de bomen langs het wandelpad vol heerlijk rijp fruit: appels, peren en pruimen. Je mag hier zoveel van plukken (en eten!) als je wil. Als je de wandeling in omgekeerde richting loopt, kan je hier dus ook wat fruit voor je picknick op de heide plukken. Mmm! Vanaf hier is het nog een klein stukje terug naar de wandelparkeerplaats Gerbus, het einde van de heide-wandeling.

Meer wandelen in het Osnabrücker Land

Heb je door deze wandeling de smaak te pakken gekregen? Het Osnabrücker Land is met zijn glooiende heuvels en afwisselende landschap een mooie bestemming voor een wandelvakantie in Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *