8 dingen die je als buitenmens in Karlsruhe wilt doen

Stap op de fiets en ontdek Karlsruhe eens op een andere manier! In en rondom de stad vind je veel groen en bijzondere, rustige plekjes. Zo maak je van een weekendje stad een echte outdoor-citytrip. Je vraagt je af wat er als buitenmens in Karlsruhe te doen is? Ik ging twee dagen op pad en verzamelde acht tips voor deze stad in het zuiden van Duitsland.

1. Een fiets huren om Karlsruhe te ontdekken

Karlsruhe is een fietsstad. De eerste tweewieler, de Draisine, werd door Freiherr Drais uitgevonden en je raadt het al: hij kwam uit Karlsruhe. Een paar eeuwen later werd Karlsruhe door de Duitse fietsersbond uitgeroepen tot meest fietsvriendelijke stad van Duitsland. En inderdaad: Karlsruhe kun je perfect op de fiets ontdekken. Zogenaamde Fahrradstraßen, waar fietsers voorrang hebben en overig verkeer maximaal 30 km per uur mag rijden, en brede fietspaden maken het super aangenaam om door de stad te trappen. Dus huur zeker een fiets als je op citytrip in Karlsruhe bent! Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de KVV.nextbikes. Met een app ontgrendel je zo’n fiets en binnen de zone mag je ‘m overal weer achterlaten.

2. Fietsen door het Oberwald (met dierenpark)

Als je door het Oberwald fietst, kun je nauwelijks geloven dat het levendige centrum van Karlsruhe maar een paar kilometer weg is. Het is een groene oase van rust en ruimte. Als ik er op een zondagochtend doorheen fiets, genieten vroege vogels van het frisse voorjaarsweer. Het Oberwald blijkt voor de inwoners van Karlsruhe een geliefde hardloopplek. Bij het dierenpark zet ik mijn fiets in een rek. Aan het einde van de 20e eeuw was er in de dierentuin niet meer voldoende plek om alle dieren op te vangen. En zo werden er grote terreinen in het Oberwald vrijgemaakt om zo natuurlijk mogelijke leefruimtes te creëren. Je moet dus af en toe goed zoeken tussen het groen, maar als je mazzel hebt, komen de Alpengemzen of dromedarissen gewoon naar je toe.

3. Chillen en picknicken in de Schlossgarten

Niet te missen als je in de stad bent: het Schloss Karlsruhe. Vanuit de ‘Fächerstraßen’, de straten die als stralen rondom het paleis liggen, zie je het imposante gebouw altijd. Ooit gebouwd als lustslot voor Markgraaf Karl Wilhelm von Baden-Durlach, is het gebouw nu het Badische Landesmuseum. Aangrenzend ligt de Schlossgarten, dat aan het einde van de 20e eeuw voor de tuinbouwtentoonstelling aangelegd werd. Het in Engelse landschapsstijl aangelegde park is perfect voor een kort wandelingetje, een picknick of om gewoon even tot rust te komen.

4. De botanische tuin in Karlsruhe bezoeken

Vanaf de Schlossgarten ga je zo de botanische tuin van Karlsruhe in. Wel even je fiets parkeren, want hier mag je alleen lopen. En eigenlijk is slenteren ook het perfecte tempo om de botanische tuin te bekijken. Het slingerende pad leidt me langs de bloeiende magnolia en perkjes vol voorjaarsbloemen naar de kas. De interessante constructie uit glas en staal herbergt tropische planten en cactussen. Zowel binnen als buiten is de botanische tuin een rustige, groene oase.

Het buitengedeelte van de botanische tuin in Karlsruhe is gratis, voor de kas betalen volwassenen €3,-.

5. Struinen door het middeleeuwse Durlach

De moeder van Karlsruhe: zo wordt het stadsdeel Durlach ook wel genoemd. Eigenlijk is het best vreemd dat het nu een deel van de stad is want Durlach was er al veel eerder. Al in 1196 werd Durlach in een oorkonde genoemd, ruim drie eeuwen voordat Karlsruhe werd opgericht. Vanuit het centrum is het een klein halfuur fietsen naar deze wijk met middeleeuwse flair. Ik kijk mijn ogen uit als ik na een stukje industriegebied opeens tussen de vakwerkhuizen sta. Dit is ook Karlsruhe?! Ik lk loop over keitjes door kleine straatjes waar pastelkleurige huizen en vakwerk elkaar afwisselen. Het is zondag en de kleine winkeltjes zijn dicht, maar toch is het gezellig op straat, waar mensen gewoon wat rondslenteren en koffie drinken op de zonnige terrassen. Niet te missen in Durlach is…

6. De Turmberg beklimmen

Je verwacht het nauwelijks in het vlakke Karlsruhe, maar in Durlach staat een berg. Oké, een heuvel dan. De Turmberg markeert met zijn 257 meter het begin van het noordelijke Zwarte Woud en zo’n heuvel vraagt natuurlijk om een klimmetje. Sportievelingen nemen het pad vol trapjes omhoog, maar je kunt ook relaxed met de Turmbergbahn de heuvel op. Deze oudste nog werkende kabeltram brengt je in een paar minuten naar het uitzichtpunt. Niet vergeten te genieten van het uitzicht onderweg want het is voorbij voor je het weet. Op de Turmberg heb je een geweldig uitzicht op Karlsruhe. Bij helder weer kun je in de verte zelfs de Vogezen zien! Ook een leuke plek voor de zonsondergang.

7. Je verwonderen in het ZKM Karlsruhe

Een museum – hoe komt dat nou op een lijstje met tips voor buitenmensen terecht? Het Zentrum für Kunst und Medien (ZKM) is niet zomaar een museum. Het is een wereldwijd uniek cultureel centrum met ruimtelijke kunst. Onderzoek, productie, tentoonstellingen en educatie komen hier samen op een bijzondere manier. Hier ga je niet alleen maar kijken, maar ook doen. Zodra ik de tentoonstelling ‘BioMedien’ binnenloop, word ik erin mee gezogen. Wat zijn eigenlijk media die zich als levende wezens gedragen? En hoe gaan we daar als mens mee om? Ik zie hoe twee robots door kunstmatige intelligentie steeds anders op elkaar reageren: de een met licht, de ander met geluid. Daarna ‘praat’ met een VR-bril op met kwallen en kan ze door verschillende toonhoogtes naar me toe laten komen of juist afschrikken.

Erg tof dat je als bezoeker zelf kunt bepalen hoe je meer over dit onderwerp te weten wilt komen: lees je alleen de uitleg over de kunstwerken of word je hier zelf onderdeel van?

Tip: Op vrijdag is het ZKM vanaf 14:00 uur gratis toegankelijk.

8. Naar de zonsondergang in de Rijnhaven kijken

Met haar ligging aan de Rijn heeft Karlsruhe natuurlijk ook een haven. Want toen de stroming van de rivier werd verlegd, werd deze perfect voor de scheepvaart. Nog altijd is er in de havens veel bedrijvigheid. En nu volgt er een insider tip. Op het eerste gezicht lijken de havens niet de meest idyllische plek, maar er is één spot die perfect is om de zonsondergang te bekijken. Bij de aanlegsteiger van de MS Karlsruhe, waar ook ongeveer de tram stopt, kijk je in het voorjaar precies naar de plek waar de zon ondergaat achter de kranen en andere havengebouwen. Niet voor niks zijn hier zitplaatsen aan het water gemaakt!

Restaurant-tips voor Karlsruhe: vers, regionaal, bio en veggie

  1. Vers, huisgemaakt en helemaal vega(n): bij Café Luuc kon ik nauwelijks kiezen tussen alle heerlijke gerechten. Laat in de middag heb je nog zon op het terras, maar ook binnen zit je gezellig.
  2. Klauprecht noemt zichzelf een Wohlfühl-Café en ik snap wel waarom. Als je een plekje weet te bemachtigen, zit je lekker knus. Gekookt en gebakken wordt bijna uitsluitend met regionale producten.
  3. Elke dag een ander vegetarisch gerecht: hoe krijgen ze het bij Alina Café voor elkaar op de 12 vierkante meter van de zeecontainer?
  4. De Vietnamese Mama Thanh opende in 2019 een klein, maar fijn restaurant in Karlsruhe. Op de kaart staan typisch Vietnamese gerechten, uitgebreide pokébowls en sushi.
  5. Zin in een uitgebreid frühstück? Ook niet hotel-gasten kunnen genieten van het ontbijt in Hotel Rio. Veel vega(n), regionaal en huisgemaakt.

Tip: In het voorjaar kun je een bezoek aan Karlsruhe goed combineren met wandelen en watersport aan de Bodensee. Terwijl de natuur in andere delen van het land nog wat tijd nodig heeft, krijg je hier al het echte lentegevoel. Ben je er in het winter? Ga dan winterwandelen in het Zwarte Woud. Met de tram kun je direct vanuit Karlsruhe naar Baiersbronn en Freudenstadt reizen.

– Disclaimer: ik werd voor deze reis uitgenodigd door Tourismus Marketing GmbH Baden-Württemberg. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij. –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *