Wandelen langs de kersenbloesem in Hagen am Teutoburger Wald

Hagen am Teutoburger Wald wandelen

In Hagen am Teutoburger Wald staan meer dan 2000 kersenbomen, die elk voorjaar voor een waar bloesemspektakel zorgen. Zo ver je kunt kijken zijn dan bomen met kleine witte en roze bloemetjes te zien. Rond eind april is het daarom extra de moeite waard naar Hagen am Teutoburger Wald te reizen en te wandelen door het glooiende landschap met duizenden kersenbomen te maken. Wandel een van de drie kersenwandelingen en je weet zeker dat je het mooiste van de kersenbloesem te zien krijgt.

In Hagen am Teutoburger Wald staan al eeuwen kersenbomen

Vanwege de vruchtbare bodem werden al in de 16e eeuw kersen in Hagen am Teutoburger Wald verbouwd. Het was aan het begin van de 20e eeuw zelfs het belangrijkste fruitteeltgebied tussen Osnabrück en Münster. Tegenwoordig wordt er niet meer zoveel verdiend met de kersenbomen, maar het landschap blijft natuurlijk prachtig. Hagen am Teutoburger Wald is niet voor niets een geliefde bestemming voor dagtripjes, bijvoorbeeld vanuit Osnabrück.

Meer dan veertig soorten kersen

Je denkt misschien: een kers is een kers. Maar daar heb je het mis! Ruim veertig verschillende soorten kersenbomen zijn in Hagen am Teutoburger Wald te vinden. In totaal staan er rond dit kleine stadje in het Osnabrücker Land meer dan 2000 kersenbomen. Ben je benieuwd welke soorten er staan? Aan veel bomen hangt een bordje met de soortnaam. Op het ‘Kirschlehrpfad’ (kersen-leerpad) staan ongeveer 365 bomen die deels met uitsterven bedreigd worden. In de bloeitijd (april) en in de oogsttijd (eind juni/begin juli) worden hier rondleidingen gegeven. Wil je meer leren over kersen? Houd dan de website van Hagen am Teutoburger Wald in de gaten en meld je aan voor de kersenwandeling! Natuurlijk kan je ook zelf op pad gaan en de verschillende bomen bekijken én kersen proeven.

Tip: wil je zeker weten dat de kersenbomen in bloei staan? Bekijk dan de Blütenbarometer op de website van Hagen am Teutoburger Wald. Het is de moeite waard je vakantie in het Osnabrücker Land zo te plannen, dat je er ten tijde van de kersenbloesem bent!

Kersenwandeling in Hagen am Teutoburger Wald

De bloeiende kersenbomen zijn in het voorjaar bijna niet te missen als je in Hagen am Teutoburger Wald bent. Zodra je het centrum van Hagen verlaat en door het idyllische landschap er omheen wandelt, zie je honderden fruitbomen met witte bloemetjes. Als je nu zeker wil weten dat je het allermooiste ziet, kan je een van de drie kersenwandelingen maken. De kortste wandeling is 4 kilometer en laat je alleen het stukje met de meeste kersenbomen zien. De langste kersenwandelroute is 10,5 kilometer en neemt je behalve langs kersenbomen ook nog mee door de heuvels van het Teutoburgerwoud. De wandelingen worden goed aangegeven met kleine bordjes met kersen en nummer 1, 2 of 3 erop. Verdwalen is hier eigenlijk onmogelijk.

Tip: liever met de fiets op pad? Er is ook een ‘Kirschradroute’. Deze fietstocht van 29 kilometer maakt een rondje om Hagen am Teutoburger Wald en komt ook langs vele kersenbomen!

Culinair genieten met kersentaart, -likeur en… eigenlijk alles met kersen

Loopt het water je ook in de mond bij het denken aan zoveel kersen? Natuurlijk kan je in de periode dat de kersen rijp zijn, onderweg een paar plukken. Maar er is nog een andere optie: verse kersentaart eten. Bij de lange route kom je langs Landhotel Buller, waar je ook als niet-hotelgast van een lekker stuk taart kan eten. Wie echter nog meer puf heeft, kan ik aanraden vanuit Hagen am Teutoburger Wald nog een stuk in de andere richting te wandelen naar Gasthaus Jägerberg. Op hun terras met uitzicht over de raapzaadvelden smaakt je kersentaart extra lekker. Als je liever iets mee naar huis neemt, kan je ook langs Bürgerbüro op het stadhuis of Hof Ehrenbrink-Brockmeyer gaan. Daar verkopen ze verschillende producten van lokale kersen, zoals jam, chutney, likeur en zelfs een receptenboek.

Meer wandelen in het Osnabrücker Land

Het Osnabrücker Land is een fijn wandelgebied met glooiende heuvels, veel bos en een enorme diversiteit aan flora en fauna. Je vindt hier makkelijke wandelingen voor een luie zondagmiddag of meer inspannende touren voor wie wel wat uitdaging zoekt.

  • Ook een mooie wandeling die in Hagen am Teutoburger Wald begint: de TERRA.track Borgberg.
  • In Wallenhorst, in het noorden van het Osnabrücker Land, brengt de TERRA.track Alte Bauernschaft je langs historische hoogtepunten en idyllische boerderijen.
  • De TERRA.track Freedenblüte in Bad Iburg is vooral de moeite waard als eind maart/begin april de holwortel in bloei staat, maar ook de rest van het jaar is deze 8 kilometer lange rondwandeling mooi vanwege de weidse uitzichten en het diverse bos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *