Fietsen, zwemmen, lekker eten & stadjes: een korte vakantie in het Münsterland

Tips voor een korte vakantie in het Münsterland net over de grens in Duitsland

Sprookjesachtige kastelen, boerderijwinkels vol lekkernijen, glooiende heuvels, frisse meertjes en prachtige stadjes: dat en nog veel meer is het Münsterland. Vlak over de grens ligt deze mooie regio in Duitsland. Rijd je het Münsterland binnen, ben je meteen in vakantiestemming. Zin in een korte vakantie vol avontuur en ontspanning? Dan heb ik een paar tips voor je! Deze trip kun je precies zo nadoen of er lekker je eigen draai aan geven.

Start: paarden- & vakwerkstad Warendorf

Het is rond lunchtijd als ik met de trein in Warendorf aankom. Ik loop vanaf het station richting centrum en bij een van de eerste straatjes die ik insla, is het al raak: de eerste vakwerkhuizen heb ik gespot. Warendorf staat er vol mee. De stad in het Münsterland bleef grotendeels gespaard tijdens de wereldoorlog en daardoor staan er nog prachtige gebouwen in het centrum. Ik kijk mijn ogen uit op het marktplein! De gevels uit verschillende periodes zorgen voor een kleurrijke aanblik. Op de terrasjes is het inmiddels gezellig druk. Ik haal mijn fiets op – de komende 48 uur zal dit mijn vervoersmiddel zijn want het Münsterland is een echte fietsregio.

Hofladen Austermann: heerlijke, verse boerderijproducten

Voordat ik naar mijn accommodatie voor de komende nachten fiets, besluit ik nog een stukje in de andere richting langs de Ems te fietsen. De EmsRadweg gaat door Warendorf en kun je oppikken bij de brug aan de zuidelijke kant van stad. Voor ik het weet, fiets ik midden in het groen. Rechts van me de Ems, links van me weilanden, wilde bloemenvelden en een enkele boerderij. Na een klein halfuurtje fiets ik langs een uitzichtpunt aan de rivier. Ernaast is een tijdlijn met voorwerpen uit de verschillende periodes gebouwd. Nog een paar honderd meter verder bevindt zich Hofladen Austermann. Deze familieboerderij is gespecialiseerd in komkommers. Die vind je dan ook rijkelijk terug in de boerderijwinkel: als verse groente, maar ook op allerlei manieren ingelegd in weckglazen. Verder verbouwt de familie Austermann ook andere groenten en fruit. Verse asperges, aardbeien, radijsjes en nog veel meer kun je hier in het seizoen kopen. Verder biedt de winkel zelfgemaakte producten zoals jam en lokale producten zoals bier, kaas en yoghurt uit het Münsterland.

Extra leuk: Hofladen Austermann heeft ook een kleine verpakkingsvrije hoek, waar je je eigen glazen of doosjes kunt vullen met bijvoorbeeld pasta, rijst of noten. De boerderijwinkel heeft zo’n groot aanbod, dat ik eerst wel twintig minuten rondsnuffelde voordat ik mijn avondeten bij elkaar had gzocht. Bepakt en bezakt stap ik vervolgens weer op de fiets.

Het Iglu Camp van Campingpark Heidewald als uitvalsbasis

Grotendeels langs de Ems fiets ik richting mijn accommodatie voor de komende twee nachten. Vooral het stuk tussen Warendorf en Sassenberg is erg mooi: hier fiets je door de Emsauen – een prachtig, groen natuurgebied aan weerszijden van de rivier. Als ik op een houten brug stilsta om een foto te maken, loopt er plotseling een hert naar het water om te drinken. Zo dicht bij de stad en toch zo midden in de natuur.

Op een kleine 10 km fietsen van Warendorf ligt Campingpark Heidewald. Behalve plekken voor tenten, caravans en campers, heeft deze camping in het Münsterland sinds eind 2020 iets heel bijzonders: het Iglu Camp. Aan de rand van de camping, tegen de bosrand aan, staan acht mooie iglo’s van hout. Zodra ik door het houten poortje van het Iglu Camp ga, voel ik me nog meer ontspannen. In de iglo wacht me een gezellig, knus en ruim opgezet interieur. Buiten heeft deze bijzondere accommodatie nog een klein terrasje met een tafel, stoelen en ligbedden.

In het kleine, maar super praktisch ingerichte keukentje bereid ik mijn avondeten met regionale producten voor. In de avondzon geniet ik van de geitenkaas uit de regio en een licht biertje van de Finne Brauerei in Münster. Samen met de groenten en het huisgebakken vruchtenbrood van Hof Austermann is dit voor mij het perfecte picknick-eten. Heerlijk! De slaaphoek met tweepersoonsbed ziet er uitnodigend uit, maar ik besluit eerst nog even naar de nabijgelegen Feldmarksee te fietsen.

Sport en ontspanning bij de Feldmarksee

Op een klein kwartier fietsen van de camping ligt de Feldmarksee. Wel 13 hectare groot is het meer! En daarmee biedt het veel ruimte voor recreatie én natuur. In het midden van het meer ligt een vogeleiland waar beschermde soorten broeden. Zwemmen kan je bij het strandje van het Strandbad Feldmarksee. Hier bevindt zich ook een restaurant met de vorm van een houten schip, vanaf waar je een prachtig uitzicht op het meer hebt. Kun je je voorstellen hoe goed vertoeven het hier is als de zon ondergaat en je lekker op het terras met een cocktail zit? Iedereen die wat meer actie wil, kan bij het Bootshaus een waterfiets, stand up paddle board of zeilbootje huren.

Zelf fiets ik een rondje om het meer. Aan de zuidoostelijke oever bevindt zich een mooi naaldbomenbos waar je ook prima een wandelingetje kunt maken. Of je kunt uitleven op een van de sport- en speeltoestellen. Aan de Feldmarksee ga je je echt niet vervelen! Als de zon bijna ondergaat, fiets ik op m’n gemakje terug naar de camping. Nog geen halve dag ben ik in het Münsterland en ik heb nu al zoveel gezien!

Tip: voor het Strandbad moet je in 2021 een plekje reserveren via de website van de gemeente Sassenberg. Dat kost voor volwassenen €3,50 en voor kinderen €2,-. Voor de reserveringmoet je eerst een account maken. Je kunt ook zien hoeveel plekjes er nog vrij zijn.


Fietsen door het Münsterland: route ‘Von Tor zu Tor’

De eerste zonnestralen verlichten het Iglu Camp als ik op het terras voor de iglo zit te ontbijten. Ik pak mijn rugzak in en stap weer op de fiets. Op het programma: de fietsroute ‘Von Tor zu Tor’ in het Münsterland. Starten kun je de route overal want hij maakte een rondje. Ik pik ‘m op bij de Feldmarksee. Vanaf daar fiets ik een heel stuk tussen de weilanden door. De goudgele tarwevelden lichten op als de zon tussen de wolken doorpiept. Op verschillende plekken zijn langs de weg zijn velden met wilde bloemen aangelegd, een prachtig, kleurrijk gezicht. Als ik een stukje door het bos fiets, kom ik bij het Dreiländereck. Op dit ‘drielandenpunt’ kwamen ooit het graafschap Ravensberg en de prinsbisdommen Osnabrück en Münster samen, later de koninkrijken Pruisen en Hannover. Nu merk je niets meer van deze eeuwenoude grenzen en fiets je op je gemakje deze mooie route door het Münsterland.

Sprookjesachtig: Schloss Harkotten & Herrenhaus Harkotten

Als snel kom ik bij de eerste grote highlight van de fietstocht: Schloss Harkotten von Ketteler en Herrenhaus von Korff. Het is een zogenaamde ‘Doppelschlossanlage’ want het bestaat uit twee een kasteel en een herenhuis. Het werd in de 14e eeuw gebouwd door Heinrich II. von Korff. Zijn zoons besloten later dat ze beide een deel voor zichzelf wilden hebben. En zo is de bijzondere situatie ontstaan dat er twee herenhuizen tegen elkaar aanliggen. Op het enorme terrein zijn verder nog een voorburcht, molen, gerechtsgebouw met kerker, boswachterswoning, brouwerij en kapelletje te zien – die bleven na de scheiding wel in het gedeelde bezit van beide families.

Schloss Harkotten kun je niet bezoeken want hier is het designbedrijf sieger design gevestigd. Wat je wel kunt doen, is een van de vier wandelingen rondom het kasteel maken. De kortste is 25 minuten, de langste 100. Ik kies voor de oranje wandelroute – die duurt ongeveer een uur. Een goede keuze, zo blijkt, want meer dan eens heb ik een schitterend doorkijkje op Schloss Harkotten. In het bos ontdek ik verder nog een ijskelder, een monument en een Atlas-sculptuur, die verwijst de baron zijn vrouw als verrassing schonk.

Het Herrenhaus Harkotten kun je wel bezoeken, namelijk met een rondleiding. Het herenhuis werd aan het begin van de 19e eeuw opnieuw gebouwd onder leiding van de architect Adolf von Vagedes. Het resultaat is een statig huis met talrijke, versierde kamers. Tijdens de rondleiding vertelt Freifrau von Korff: “Zo’n acht jaar geleden begonnen we met restaureren omdat we de benedenverdieping open wilden stellen voor bezoekers. Onder de dikke lagen verf in de hal kwam plotseling een muurschildering vandaan. Een simpele restauratie werd daardoor een enorm project want de prachtige muurschilderingen bleken overal verstopt te zitten.”

Inmiddels is de restauratie op één kamer na klaar. Maar al die tijd hebben Freifrau en Freiherr von Korff wel rondleidingen aan gasten gegeven. Daardoor krijg je een uniek kijkje in de restauratiewerkzaamheden. “Kijk eens hier,” Freifrau von Korff wijst naar het plafond, “Hier heeft de restaurateur verticaal stukjes laten zitten van alle lagen behang die over de muurschilderingen zaten.” Ik zie blokjes met verschillende printjes uit verschillende tijden. Fascinerend! Na een rondleiding door het herenhuis laat ze me ook nog de kapel uit 1311 zien: een klein, idyllisch kapelletje met prachtig glas-in-lood. En dan is het voor mij weer tijd om op de fiets te stappen.

Even praktisch: op de website van Herrenhaus Harkotten kun je een rondleiding voor €10,- per persoon boeken.

Door velden en bossen naar Kloster Vinnenberg

Na de rondleiding stap ik weer op de fiets. Ik rijd een heel stuk afwisselend door bossen en weilanden, tot ik het Kloster Vinnenberg bereik. In juni 2005 verlieten de laatste benedictijner nonnen na meer dan 100 jaar om ouderdomsredenen het klooster. Tegen die tijd werd hier al bijna 800 jaar het contemplatieve gebed gecultiveerd en daarmee is het klooster het oudste Maria-bedevaartsoord van het bisdom Münster. Na een renovatie werd het klooster in 2010 weer geopend voor gasten die tot bezinning willen komen. Maar het is ook mogelijk om tijdens je fietstocht door het Münsterland even een kijkje binnen te nemen.

Historische steden Warendorf en Sassenberg

Vol energie fiets ik weer door na mijn korte pauze in de kloostertuin. De route is goed gemarkeerd – let op de bordjes met de groene poort en tussendoor ook de rode fietsbordjes – en daardoor fiets zonder problemen de route verder. Na een paar kilometer fiets ik de historische binnenstad van Warendorf binnen. Wat me deze keer opvalt: de vele beelden van paarden. Die zijn een verwijzing naar Warendorf als paardenstad. In Warendorf bevindt zich namelijk het Landesgestüt, waar al ruim 180 jaar hengsten gefokt worden. In 2007 werden met een grote actie meer dan 30 paardensculpturen met verschillende motieven verkocht, die nu nog op verschillende plekken in de stad te zien zijn. Via de kleine straatjes vol mooie gebouwen, kom ik op het marktplein terecht. Hier zoemt het geluid van gezellig kletsende mensen en glazen die proostend tegen elkaar klinken. Ik zet mijn fiets op slot en plof op het terras van In Mezzo, een restaurant waar authentiek Italiaanse gerechten, soms met een moderne twist, geserveerd worden. Ik bestel de piadina: een goed gevuld platbrood. Mmm!

Met frisse energie maak ik me daarna klaar voor de laatste tien kilometer terug naar de camping. Ik fiets door het park en de Emsauen, en tot slot nog een klein stukje langs de weg. Vlak voordat ik bij Campingpark Heidewald ben, fiets ik door Sassenberg. Samen met het buurdorp Füchtorf staat Sassenberg bekend als asperge-metropool van het Münsterland. Vroeger was het de residentie van de prins-bisschoppen van Münster. Uit die tijd staan er nog een paar mooie, oude gebouwen in het centrum. Sassenberg is klein en voor je het weet, fiets je het centrum weer uit. Dan is het nog een klein kwartier tot ik weer op de camping ben. Moe, maar voldaan geniet ik nog even van de laatste zonnestralen op het terras in het midden van het Iglu Camp, voordat ik mijn comfortabele bed in kruip.

Picknick met producten uit het Münsterland

Na een goede nacht pak ik mijn spullen alvast in. Dan klopt camping-eigenaresse Anja Peitz-Austermann op de deur van de iglo. “Guten Morgen!” zegt ze vrolijk, “Ik hoop dat je honger hebt?” Aan haar arm bungelt een picknickmand vol regionale lekkernijen, samengesteld door de Kosterei in Warendorf. Ik weet nauwelijks waar ik moet beginnen, zo lekker ziet het er allemaal uit! Heerlijk zachte geitenkaas van boerderij Scellebelle, muesli van Hafergut in Bünde, aardbeien-rabarberjam van Hof Lohmann, koffie van de Röstbar in Münster… en nog veel meer! Het een is nog lekkerder dan het ander, en ik geniet enorm van dit goede begin van de dag. Zo bijzonder dat deze diverse producten uit de omgeving komen. Dan smaakt het toch nog allemaal nét iets lekkerder!

Stand up paddling op de Emssee in Warendorf

Helaas zijn mijn 48 uur in het Münsterland bijna voorbij en fiets ik weer richting Warendorf. Maar voordat ik in de trein naar huis stap, maak ik nog een tussenstop bij de Emssee. Samen met Birgitt Helms van de watersportvereniging in Warendorf ga ik namelijk nog een rondje suppen!

Na een korte introductie gaan we meteen het water op. “Vind je het leuk om wat meer techniek te leren?” vraagt Birgitt als we op ons gemakje over het meer peddelen. Ze laat me drie verschillende technieken zien. “Dat is handig voor als je een langere tocht gaat maken: dan kun je steeds van techniek wisselen en andere spieren gebruiken,” legt ze uit. We bereiken het uiterste puntje van de Emssee, dat vol waterlelies ligt. “We houden altijd rekening met de natuur als we gaan suppen. Daarom vertellen we ook dat het beter is om niet te dicht bij de oever te komen, want daar kunnen vogels broeden. En ook de waterlelies laten we graag met rust,” vertelt Birgitt.

Ten slotte laat ze me nog zien hoe je op verschillende manieren een rondje kunt maken met het stand up paddle board. “Oké, deze is op eigen risico hoor,” zegt ze glimlachend en laat me zien hoe je in surf-houding met een vloeiende beweging 180 in één keer 180 graden draait. Voorzichtig doe ik haar na. “Netjes hoor. En nu proberen om op je hoofd te staan?” vraagt Birgitt lachend. Dat bewaren we maar voor de volgende keer. Voor nu houden we het bij een relaxed rondje over het meer.

Bij de Warendorfer Wassersportverein kun je voor €10,- per uur een SUP-board huren. Het is ook mogelijk om mee te doen aan een workshop. De data hiervoor staan in de PDF onderaan de pagina.

– Disclaimer: Dit artikel is mogelijk dankzij het project ‘Grenzeloze Toeristische Innovatie 2’ in samenwerking met EUREGIO en de Münsterland e.V.. Zoals je van me gewend bent, is het enthousiasme dat je leest, 100% dat van mij. –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *