Een actief weekend in Meppen en omgeving

Actief weekend weg in Meppen net over de grens in Duitsland

Zin in een actief weekendje weg net over de grens? Dan is Meppen, de fietshoofstad van het Emsland, dé plek voor jouw volgende tripje! Hier combineer je het relaxte landleven-gevoel met leuke activiteiten zoals fietsen en een excursie in een bijzonder natuurgebied. Plof tussendoor eens neer op een gezellig terras of bij een boerderijcafé en je zult ook nog eens verwend worden met streekgerechten of andere lekkernijen. Meppen in Duitsland is een verrassend leuke bestemming!

Meppen: bezienswaardigheden in het centrum

Op nog geen 30 kilometer rijden vanaf Emmen ligt in Duitsland de historische stad Meppen. Veel Nederlands komen erheen om te shoppen want Meppen heeft een groot aanbod aan winkels. Maar met alleen een rondje langs de winkels doe je Meppen eigenlijk tekort, want in het centrum is veel te zien!

Deze bezienswaardigheden in het centrum van Meppen mag je zeker niet missen:

  • Het historische straatje Im Sack is een overblijfsel van de vroegere vestingwerken in Meppen. Aan het einde van de straat staat het oudste herenhuis van Meppen. Het hout dateert uit het jaar 1561 en dat betekent dat het zelfs de 30-jarige oorlog heeft overleefd.
  • Al meer dan 500 jaar draaien de wieken van de Herrenmühle. Op de jaarlijkse Duitse Molendag (altijd op Pinkstermaandag) vindt hier een traditionele kunst- en ambachtsmarkt plaats.
  • Als je van het station naar het centrum van Meppen wandelt, zul je ‘m ongetwijfeld zien: de Höltingmühle. Die staat op de landtong tussen het riviertje de Hase en het Dortmund-Emskanaal.
  • Toen Meppen in 1360 een stad werd, kreeg het het recht om zich met wallen en grachten te vestigen. Dat is gebeurd en de overgebleven stervormige bastionversterking is vandaag de dag nog te zien rond de oude stad. Leuk om een wandelingetje rond de stad te maken!
  • Het is het een kenmerkend gebouw in het centrum van Meppen: het historische stadhuis. Vandaag de dag is hier een café gevestigd.

Naar Meppen in Duitsland met de trein of auto

Meppen is goed bereikbaar vanuit Nederland, zowel met de eigen auto als met het openbaar vervoer.

  • Met de trein: Je reist vanuit Nederland eerst met de IC naar Rheine in Duitsland en neemt daar de IC of WFB (regionale trein) naar Meppen.
  • Met de auto: Meppen ligt ter hoogte van Emmen en is goed bereikbaar via de B402 en B70. Parkeren kan in Meppen op een van de parkeerplaatsen of in de garages in het centrum. Bekijk de tarieven op de website van de Stadtwerke Meppen.

Fietsen in de omgeving van Meppen

Niet voor niets staat Meppen bekend als de fietshoofdstad van het Emsland. Er zijn behoorlijk wat fietsroutes die hier starten of langskomen. De regio Emsland is erg vlak en dat maakt het een fijn gebied voor een relaxte fietstocht. Meppen is een goede uitvalsbasis voor een of meerdere fietstochten van een dag(deel). Je kan een van de gemarkeerde routes fietsen of zelf een fietsroute uitstippelen met de Emsland-app. Dat laatste gaat heel eenvoudig en is een aanrader als je bijvoorbeeld de hoogtepunten van verschillende routes wilt combineren of zelf je begin- en eindpunt wilt bepalen.

1. Fietsen door de natuur rond Meppen: de Pünten-Tour

Ik fietste in de nazomer van 2020 de Pünten-Tour (67 km) van Meppen via Haren, een stukje door Nederland en weer terug. De naam verwijst naar de Pünte, een schip zonder motor dat door met mensenkracht of door een paard naar de overkant wordt getrokken. Je kan dit het beste vergelijken met een handmatig pontje.

Die ga je tijdens deze fietstocht niet tegenkomen, maar wel andere maritieme bezienswaardigheden: na een fietstocht langs de Ems kom je in de historische haven van Haren en even verderop langs het scheepvaartmuseum. Ook de Dankernsee, een prachtig blauw meer omringd door bos behoort tot de hoogtepunten van deze route. Een prins of prinses ga je hier overigens niet tegenkomen, want sinds 25 jaar bevindt zich hier een recreatiepark met vakantiewoningen, een speeltoestellen, een zwemparadijs en sportmogelijkheden. Vlak daarna ga je de grens over en fiets je een stukje door Nederland. Je fietst door het bijzondere Natuurpark Moor-Veenland, waarover je verderop in dit artikel meer kunt lezen.

Wil je de Pünten-Tour iets inkorten? Zelf vond ik vooral het stuk van Meppen naar Haren erg mooi. Je fietst langs de Ems, door het Borkener Paradies, steeds midden in het groen.

Tip voor onderweg: Ferienhof Meutstege met maisdoolhof en boerderijcafé

Zoek je een leuk plekje om te stoppen onderweg? Bij Ferienhof Meutstege kun je prima een pauze met Kaffee & Kuchen inlassen. De zelfgemaakte taarten zien er allemaal heerlijk uit. Zin in iets bijzonders? Probeer dan de boekweit-taart. Gerechten met boekweit zijn typisch voor deze regio want boekweit was lange tijd het enige pseudograan dat hier goed op het voedingstof-arme veen groeide. Stap na het hapje en drankje niet meteen weer op de fiets, maar neem de tijd voor alles wat je op de boerderij kan beleven: er is een maisdoolhoof, een kleine kinderboerderij, een speeltuin en boerengolf!

2. Fietsen van Meppen naar Haselünne op de Hase-Ems-Radweg

Een andere bezienswaardige stad in het Emsland is Haselünne. Vanuit Meppen bereik je Haselünne met een mooie fietstocht. Je fietst over de Hase-Ems-Tour, een langeafstandsroute die de rivieren de Hase en de Ems volgt door het Osnabrücker Land en het Emsland. Fiets je van Meppen naar Haselünne, pik je een van de mooiste stukjes van de meer dan 200 km lange route mee.

Van centrum tot centrum zijn het ongeveer 17,5 km. Je start in Meppen aan de Hase en volgt de bordjes met het kenmerkende blauw-groene fietsje, dat de markering van de Hase-Ems-Tour is. Je fiets over goed onderhouden paden en baant je slingerend een weg door het beschermde natuurgebied. Als je mazzel hebt, kun je hier een bever spotten.

Vlak voor je in Haselünne aankomt, verlaat je even het stroomgebied van de Hase en rijd je vervolgens de stad in. Haselünne is de oudste stad van het Emsland en van oorsprong een graan- en hanzestad. Bekend werd de stad vooral door de productie van de sterkedrank graanjenever, die naar plaatsen over de heel wereld geëxporteerd wordt. Ben je benieuwd naar het proces van de graanjenever-productie? Dan kun je in Haselünne een destilleerderij bezoeken. Maar ook de smalle, kronkelende straatjes en prachtige bakstenen gebouwen zijn een bezienswaardigheid op zich.

Verder lezen: meer tips voor mooie fietsroutes in het Emsland geeft Marcella op haar blog.

Tip: bezoek destilleerderij Rosche in Haselünne

Graanjenever? Dat klinkt misschien meer als iets dat je opa drinkt dan een hip drankje. Korn, zoals het in het Duits heet, is echter allang ook geliefd bij jongere generaties. Leuk dus dat je bij Edelkorn-Brennerei Rosche kan kijken hoe dit drankje gestookt wordt. Tarwe van eigen velden wordt gemengd met gerstemout en verhit. Na afkoeling wordt gist toegevoegd en ontstaat alcohol. De alcoholrijke substantie wordt vervolgens gedestilleerd en gestookt, en zo ontstaat een simpele, maar smaakvolle graanjenever.

‘Des te belangrijker is het dat de ingrediënten van hoge kwaliteit zijn, die proef je immers,’ vertelde meneer Rosche – pas de vijfde generatie sinds 1792 – tijdens een rondleiding door de stokerij. Met een goed gevoel voor humor en een scherpe oplettendheid neemt hij zijn gasten mee door de stokerij en de Korn-Academie, waar je door meneer Rosche misschien nog wel even op de proef wordt gesteld. Een kleine tasting rond het bezoek aan de jeneverstokerij in het Emsland af!

Tip: Lokaal en seizoensgebonden eten bij Jagdhaus Wiedehage in Haselünne

Nog lekker een hapje eten voordat je van Haselünne terug naar Meppen fietst? Om de hoek van destilleerderij Rosche is restaurant Jagdhaus Wiedehage gevestigd. De geschiedenis van het gebouw gaat helemaal terug naar de 17e eeuw en in het restaurant zijn nog veel historische details te zien. De menukaart is juist een mooie mix van klassieke en moderne gerechten, met zoveel mogelijk seizoensgebonden en regionale producten. Als je van paddenstoelen houdt, is het de moeite om aan het einde van de zomer te komen als cantharellen in het seizoen zijn en het Jagdhaus Wiedehage een speciale paddenstoelen-kaart heeft.

Internationaal Natuurpark Moor-Veenland

Wist je dat er in de buurt van Meppen (Duitsland) een internationaal natuurpark ligt? Tja, de natuur kent geen grenzen. Eens was dit het grootste aaneengesloten hoogveengebied van Midden-Europa. Nu strekt het natuurpark Natuurpark Moor-Veenland zich uit van Drenthe tot het Emsland. Bijna de helft is aangemerkt als beschermd natuurgebied of vogelgebied, en dat geeft wel aan hoe bijzonder Natuurpark Moor-Veenland is.

Op excursie met de Nederlandse ranger Erik Bloeming

Maar om erachter te komen hoe bijzonder het natuurgebied écht is, kan je het beste met de Nederlandse ranger Erik Bloeming op pad gaan. Ik ontmoet hem bij het huisje van Staatsbosbeheer, in het Nederlandse gedeelte van het Natuurpark Moor-Veenland. Er staan twee e-bikes klaar. ‘Je houdt van microavonturen, hè?’ vroeg Erik lachend toen ik hem ontmoette, ‘Dan weet ik waar we heengaan.’ Dat liet ik me geen twee keer zeggen en een paar minuten later fietsten we over het splinternieuwe fietspad in de Bufferzone Noordoost.

Het Bargerveen is een klein deel van het ooit 300.000 hectare grootte Boertangmoeras. Hier wordt het overgebleven stukje nu beschermd en weer tot leven gebracht. Door ingenieuze maatregelen zoals dijken en meertjes wordt het veen weer natgemaakt. Daardoor ontstaat een leefgebied voor 300 vogelsoorten, zo’n 40 soorten libellen, 30 soorten dagvlinders en bijna 900 nachtvlindersoorten. Wat betreft de biodiversiteit is het Bargerveen een pareltje.

En het is ook nog eens mooi om te zien! Zo aan het einde van de zomer bloeit de heide en als je goed kijkt, zijn er nog meer mooie plantjes te zien. ‘Zie je de druppeltjes op dit plantje? Als hier een libelle in vliegt, is ‘ie kansloos. Zo krijgt de zonnedauw extra eiwitten die hij uit het vrij voedingstofarme veengebied niet kan halen,’ vertelde Erik bij een groen plantje met rode ’tandjes’.

We fietsten nog een stuk door het Bargerveen en stappen af om een rondje te lopen. Opeens stond Erik stil. ‘Heb je die heuveltjes gezien?’ Ik moest eerlijk toegeven dat ik er zo aan voorbij was gelopen. Erik haalde een kant en klaar stuk turf uit het heuveltje. ‘Hier hebben duidelijk mensen gewoond. Dit turf is achtergelaten toen ze naar de stad trokken. Het ligt gewoon klaar om opgestookt te worden, maar de natuur neemt het nu langzaam terug,’ vertelde hij. Hij wees me op een eiken- en kastanjeboom: andere tekens dat hier mensen gewoond moeten hebben want die bomen groeien oorspronkelijk niet in het veengebied.

Zo wandelden en fietsten we nog een tijdje door het veengebied. Als de wolken niet steeds donkerder en dreigender waren geworden, hadden we waarschijnlijk nog de hele dag door kunnen gaan. Op elke hoek kan Erik wel een verhaal vertellen: over de natuur of de cultuur van Natuurpark Moor-Veenland. Die spannende verhalen vertelt hij tijdens zijn excursies.

Fietsroutes in Natuurpark Moor-Veenland

Is er geen excursie op de dag dat je het natuurpark wil bezoeken? Of ga je liever zelf op pad? In het Natuurpark Moor-Veenland zijn vele gemarkeerde fiets- en wandelroutes uitgestippeld. Zelf vind ik het gebied het meest geschikt voor een fietstocht waarbij je eventueel af en toe afstapt om een stukje te wandelen omdat het erg vlak is en je op deze manier veel van het park kunt zien. Bekijk de gemarkeerde fietsroutes in het Natuurpark Moor-Veenland of stel eenvoudig je eigen route samen met behulp van de knooppunten. Ook een knooppuntenkaart vind je op de website van het natuurpark.

Leer over natuur en geschiedenis in het Moormuseum

Aan de rand van het natuurpark Moor-Veenland ligt in het dorpje Geeste het Moormuseum. Een moerasmuseum? Ja zeker! Dat is veel spannender dan je nu misschien denkt. In het Moormuseum staat onder meer de grootste stoomploeg ter wereld. Verder ontdek je in twee hallen met in totaal 2500 m² expositieruimte grensstenen, historische machines en kaarten van vroeger en nu. Op een beeldende manier wordt een indruk gegeven van hoe de mensen vroeger en nu in dit bijzondere veenlandschap leefden. En alsof dat nog niet genoeg is, hoort er bij het museum ook nog een 30 hectare groot buitenterrein met een historische keuterboerderij (met dieren!), een stukje hersteld hoogveen en fruitbomen. Wel zo handig: alle informatie op de bordjes staat er ook in het Nederlands.

Tip: Bij het Moormuseum hoort een gezellig museumcafé. Voor de hapjes en drankjes worden uitsluitend regionale en biologische producten gebruikt, ook van het land dat bij het museum hoort. Het voor deze regio zo typische boekweit vind je ook op de kaart terug, onder meer in de boekweitpannenkoeken en het boekweitbier.

Tip voor een bijzonder diner: slow food bij Landgasthof Backers

Vlakbij het Natuurpark Moor-Veenland, bijna op de Duits-Nederlandse grens, is een bijzonder restaurant gevestigd: Landgasthof Backers. Als kok, gastronoom en lid van Slow Food Deutschland houdt chef-kok Helmut Backers van de culinaire pareltjes uit de regio. Hij zet ze dan op tafel als ze in het seizoen zijn. Ook houdt hij ervan in vergetelheid geraakte ingrediënten te gebruiken.

Kun je niet kiezen uit al het lekkers op de kaart? Laat je dan verrassen door het nieuwe menu. In mijn geval was dat de culinaire reis door Europa: elk van de vier gangen werd door een ander land geïnspireerd. En hé, proef ik daar nu geitenkaas? ‘We kiezen onze leveranciers heel zorgvuldig uit en zoeken het liefst hier in de omgeving,’ vertelt mevrouw Backers, ‘De geitenkaas komt van geitenboerderij Fehnland. Ben je daar al geweest?’ Dat kan ik alleen maar beamen. En de tarte met geitenkaas en een bonte mix van tomaatjes smaakt daardoor alleen maar lekkerder!

Bezoek boerderij Fehnland: geitenkaas met een Nederlands tintje

Zo vlak aan de Duits-Nederlandse grens is het niet gek dat er ook Nederlanders in de buurt van Meppen in Duitsland wonen. Een van hen is Loes Hektor. Zij woont samen met haar man en kinderen in het Duitse Twist, bijna letterlijk op een steenworp afstand van Nederland. Een paar jaar geleden was Loes nog huisvrouw en ging als hobby een paar schapen houden. Daarover vertelde ze toen ik op een zonnige ochtend Ziegenhof Fehnland bezocht. Loes: ‘Velen denken daarom dat ik daarna met het idee van de geitenboerderij kwam, maar dat was eigenlijk mijn man.’ Ze moest lachen. Beiden hadden nauwelijks verstand van het boerenleven toen ze begonnen, laat staan dat ze wisten hoe je geitenkaas maakt. ‘We namen elke dag een stapje om dichter bij de droom te komen. Steeds met het idee dat er een moment zou komen dat we moesten stoppen met onze plannen,’ vertelde Loes. Maar dat moment kwam niet en inmiddels houdt het Nederlandse stel bijna 300 geiten en maakt vijf verschillende soorten kaas. Die heerlijk smaakt: romig, zacht van smaak, maar wel met die typische geitenkaassmaak, mmm!

Geitenboerderij Fehnland is op zondag van 14 tot 17 uur open voor bezoekers. Je kunt een blik werpen in de stal. Vanaf het uitzichtplatform zie je hoe de geiten te eten te krijgen of gewoon lekker aan het relaxen zijn. Tenminste, als ze niet net toevallig buiten staan, want Loes en haar familie brengen de dieren graag even aan de frisse licht. Je kunt tijdens de openingstijden ook een kop koffie op het terras drinken. Kom je liever op een ander moment kaas kopen? In het koelkastje naast de stal liggen altijd stukken kaas die op vertrouwensbasis verkocht worden.

Tip: Eten bij het gezellige Gasthof Robben

Nog even een hapje eten voordat je weer naar Meppen rijdt? Op een steenworp afstand van de geitenboerderij vind je Gasthof Robben. Hier worden seizoensgerechten met een grote glimlach geserveerd. Ook kan je hier voor een lekker koud drankje of een stuk taart terecht als je tijdens je (fiets)tocht door het Emsland even een pauze wil nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *