Als we aan bestemmingen voor een outdoor-vakantie denken, gaan de gedachten vaak meteen naar de bergen. Smalle paadjes, spectaculaire uitzichten en de ene na de andere highlight zijn dan gegarandeerd. Maar wist je dat de middelgebergtes ook veel te bieden hebben? Als je gaat wandelen in een middelgebergte in Duitsland, kun je je zeker verheugen op mooie uitzichten. En vanwege de kleinere hoogteverschillen, kun je er meestal ook goed fietsen of mountainbiken. Een groot pluspunt is bovendien dat de middelgebergtes in Duitsland nog niet bij iedereen top of mind zijn. En dus kun je in sommige gebieden – ook tijdens het hoogseizoen – extra genieten van de rust en stilte in de natuur.

Naar welk middelgebergte in Duitsland ga jij op vakantie?

Of je nu wilt wandelen, fietsen of mountainbiken: de middelgebergtes zijn perfect voor een actieve vakantie in Duitsland. Klik hieronder op de bestemmingen om inspiratie op te doen! Er zijn natuurlijk nog veel meer middelgebergtes in Duitsland, maar hier lees je alleen over ervaringen uit eerste hand. Échte tips dus.

Harz

Wandelen Teufelsmauer Harz herfst

Sauerland

Uitzicht wandelroute Schwedensteig Sauerland

Eifel

Vulkaaneifel wandelen

Zwarte Woud

Winter wandeling Zwarte Woud Duitsland

Teutoburger Wald

Uitzicht in het bos in het Teutoburger Wald

Ode aan het middelgebergte in Duitsland: 5 redenen om te gaan

  1. Veel middelgebergtes in Duitsland zijn onontdekte parels. Geen massatoerisme dus, maar in alle rust genieten van de natuur!
  2. Voor een vakantie in een Duits middelgebergte hoef je niet ver te reizen. Het Sauerland, de Eifel en het Teutoburger Wald liggen allemaal op minder dan 5 uur rijden van Utrecht.
  3. Liefhebber van mooie uitzichten? Die ga je zeker hebben. Het heet niet voor niets een middelGEBERGTE.
  4. Minder hoogtemeters betekent makkelijker wandelen of fietsen. Dus je kunt meer kilometers afleggen en meer zien. Of meer relaxen 😉
  5. Veel middelgebergtes in Duitsland zijn verrassend goed bereisbaar met het openbaar vervoer. Zo reisde ik tijdens mijn outdoor-trip in de Harz uitsluitend met bus en trein, en zijn veel wandelingen in het Sauerland bereikbaar met wandelbussen.