Waarom ver weg reizen als het mooie net over de grens in Duitsland ligt? Zodra je de grens oversteekt, heb je heuvels, kastelen, schattige dorpjes en ontzettend veel mooie natuur. Samen met de gastvrijheid van de Duitsers zijn dit dé ingrediënten voor een fijne vakantie.

Mooie gebieden net over de grens

Ben je op zoek naar een mooi gebied voor een vakantie net over de grens in Duitsland? Bekijk dan eens de bestemmingen hieronder!

Münsterland

Kasteel Schloss Harkotten Münsterland net over de grens in Duitsland

Osnabrücker Land

Wandelen in het Zittertal in het Osnabrücker Land

Tecklenburger Land

Actieve vakantie in Tecklenburg en het Tecklenburger Land

Teutoburger Wald

Wandelen oostelijke Teutoburger Wald Duitsland

Emsland

Suppen Dankernsee Emsland zomervakantie

Ruhrgebied

Bauhaus architectuur city trip in het Ruhrgebied Duitsland

Mooie natuur net over de grens in Duitsland

Wat mij betreft dé reden om een reisje naar de grensregio’s te maken: de mooie natuur. In Duitsland kun je een hele dag in de natuur zijn en helemaal niemand tegenkomen. Dat geldt trouwens niet voor bekendere wandelingen zoals bij de Dörenther Klippen of de Canyon in Lengerich. Daar zul je het wandelpad, zeker in het hoogseizoen, met andere wandelaars delen. Maar een groot deel van de natuur(gebieden) net over de grens in Duitsland is nog vrij onbekend.

Direct naast de Duitse grens ligt bijvoorbeeld het Naturpark Hohe Mark met oude bossen en uitgestrekte veengebieden. Leuk om te combineren met een bezoek naar de wilde paarden in Dülmen. Of ga aan het einde van de zomer wandelen over de Westruper Heide in de buurt van Haltern am See. Je weet niet wat je ziet: zo ver je kunt kijken, bloeit de paarse heide. Als je juist iets noordelijker de grens oversteekt, kom je uit in het Tecklenburger Land. Rondom het stadje Tecklenburg kun je mooi wandelen op de Teutoschleifen. De bekendste is waarschijnlijk die bij de Dörenther Klippen, maar de andere zijn zeker ook de moeite waard. Mijn onbekendere favorieten zijn het Tecklenburger Bergpfad en de Sloopsteener Seenrunde.

Rijd je nog iets verder, bevind je je in het Osnabrücker Land. Wist je dat Osnabrück midden in een natuur- en geopark ligt? TERRA.vita is de naam van het park en voor buitenmensen is hier van alles te doen. Van wandelen op de TERRA.tracks (mijn favoriet is de TERRA.track Borgberg) tot fietsen op de TERRA.trails of meedoen aan een excursie, bijvoorbeeld over paddenstoelen of de spannende Silbersee-mijngang in.

Mooie plaatsen net over de grens in Duitsland

Wie op zoek is naar een uitvalsbasis voor een fijne vakantie, heeft in het grensgebied de keuze uit vele mooie plaatsen. Of je er nu een citytrip met een flinke dosis natuur van wilt maken of liever je tijd doorbrengt in een schattig vakwerkstadje.

  1. Tecklenburg, ook wel het noordelijkste bergstadje van Duitsland genoemd, is een prachtig plaats vol vakwerk. De mooie natuur ligt op een steenworp afstand en je kunt zelfs in Tecklenburg zelf beginnen met wandelen of fietsen.
  2. Over vakwerk gesproken: Bad Essen kan er ook wat van. De ontspannen sfeer van dit stadje in het Osnabrücker Land zorgt voor een instant-vakantiegevoel. Gelegen aan de bosrand is Bad Essen ook een goed startpunt voor boswandelingen.
  3. Zin in wat meer reuring? Bezoek dan Osnabrück. Het is een gezellige, kleine stad, waar alle highlights zich op loopafstand van elkaar bevinden. De horeca is een mooie mix van hip en traditioneel en er vinden regelmatige toffe evenementen zoals de nachtelijke vlooienmarkt en de cultuurnacht plaats.
  4. Het historisch centrum van Meppen heeft een interessante mix van bouwstijlen. Bovendien is Meppen een goede bestemming voor een actief weekend want in de omgeving kun je goed fietsen.