Fietsen op de Oder-Neiße-Radweg van Neuzelle naar Frankfurt (Oder)

Oder-Neiße-Radweg Duitsland

Een ontspannen fietstocht door weidse landschappen met de rivier steeds op een steenworp afstand aan je rechterkant: dat is de Oder-Neiße-Radweg. Deze langeafstandsfietroute begint in Tsjechië en eindigt aan de Duitse Oostzeekust. Een groot deel van de fietstocht volgt de grens tussen Polen en Duitsland, waar de rivier de Oder stroomt. Je kan de langeafstandsroute in etappes fietsen, die ook heel geschikt als dagtochten zijn. Ik fietste het stuk van Neuzelle naar Franfurt (Oder) en kan je vertellen: dat smaakt naar meer.

De Oder-Neiße-Radweg: fietsen langs rivieren

De totale Oder-Neiße-Radweg is 628 kilometer lang. De route begint bij de bron van de rivier de Neiße in Nová Ves, Tsjechië. Het eindpunt van de meerdaagse fietstocht is Ahlbeck aan de Oostzeekust van Duitsland. De eerste paar honderd kilometer van de fietstocht gaan langs de Neiße tot die bij het dorp Ratzdorf met de Oder vermengt. Vanaf daar heb je steeds de Oder aan de je rechterzijde. Pas vlak voor de kust verlaat je de rivier. Doordat je steeds langs het water fietst én omdat de route erg goed is gemarkeerd, vind je makkelijk de weg.

Grenzen oversteken op de Oder-Neiße-Radweg

Behalve twee landen doorkruis je ook nog drie Duitse deelstaten: Saksen, Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern. Je steekt dus behoorlijk wat grenzen over. Onderweg kom je langs talloze interessante dorpen, steden en bezienswaardigheden. Dat maakt de Oder-Neiße-Radweg een leuke, afwisselende fietsroute. Meestal wordt die verdeeld in zes tot negen etappes. Bekijk bijvoorbeeld de Oder-Neiße-Radweg in negen etappes van Komoot. Heb je maar beperkt de tijd of wil je tijdens je reis verschillende activiteiten doen? Deze korte routes zijn ook prima als dagtochten te fietsen.

Fietsen door het Seenland Oder-Spree: groen en waterrijk

Op een uurtje met de trein van Berlijn ligt het Seenland Oder-Spree. Deze regio in het oosten van Duitsland staat bekend om haar honderden meren. Van de Oder-Neiße-Radweg gaan 187 kilometer door dit merengebied. Een van de dagfietstochten hier is de route van Neuzelle naar Frankfurt (Oder). Een heerlijk stuk fietsen langs de Oder met onderweg verschillende culturele highlights, zoals het Kloster Neuzelle en de in de DDR geplande stad Eisenhüttenstadt. Omdat je langs de rivier fietst, is de tocht lekker vlak en dus zonder veel moeite te fietsen. Ook het aantal kilometers is op een dag goed te doen. Trek toch een dag voor deze fietstocht uit want onderweg is er zoveel te zien en zijn er zoveel fijne picknickplekjes, dat je blij bent als je alle tijd van de wereld hebt.

De fietstocht van Neuzelle naar Frankfurt (Oder) in het kort

  • Startpunt: Kloster Neuzelle
  • Eindpunt: Frankfurt (Oder)
  • Lengte: 43,5 kilometer
  • Hoogtemeters: 61 meter omhoog, 60 meter omlaag
  • Fietstijd: 3 uur

Kloster Neuzelle in het ochtendlicht

Begin je net als ik je fietstocht ‘s ochtends vroeg, dan zie je Kloster Neuzelle op z’n mooist: in het ochtendlicht. Het Klooster van Neuzelle werd op 12 oktober 1268 door markgraaf Hendrik de Doorluchtige opgericht ter nagedachtenis van zijn twee dagen eerder overleden vrouw Agnes. Met zijn prachtige kerken, kloostertuinen, kloostergang en kunstschatten is Neuzelle een van de grootste barokke monumenten in Oost- en Noord-Duitsland. In het klooster wonen nog steeds monniken, die zeven keer per dag bidden. Tussen de gebeden door kan je Kloster Neuzelle bezoeken en dat kan ik je absoluut aanraden, want de barokke architectuur en de aangelegde tuinen zijn schitterend.

Langs het water naar de volgende culturele highlight: Eisenhüttenstadt

Vlak achter Kloster Neuzelle pik je de Oder-Neiß-Radweg op. Voor je het weet, laat je de bewoonde wereld achter je en fiets je midden in de natuur. Het fietspad is goed onderhouden en duidelijke markeringen wijzen je de weg. En toch hoef je de tocht slechts met een enkele andere fietser te delen. Na een paar kilometer fiets je over een brug naar Eisenhüttenstadt. Ook hier is het de moeite waard om even te stoppen want dit is de eerste zogenaamde Planstadt. Eisenhüttenstadt is planmatig gebouwd na de Tweede Wereldoorlog voor grootschalige ijzer- en staalproductie die de DDR dacht nodig te hebben. Dat betekent dat de stad niet vanuit een historische kern is ‘gegroeid’, maar de hele stad volgens een tekening gebouwd is. Bijzonder om te zien!

Picknicken aan de rivier en dieren spotten op de Oder-Neiße-Radweg

Als je Eisenhüttenstadt hebt bekeken, stap je weer op de fiets voor een fijn stuk langs het water. Tot het dorpje Brieskow-Finkenheerd gaat de Oder-Neiße-Radweg direct langs de rivier en vind je talloze plekjes om lekker te zitten of te picknicken. Pak dus zeker iets lekkers en een picknickkleedje in, zodat je extra van deze plekjes kan genieten. Als je mazzel hebt, spot je hier zelfs nog een paar dieren, zoals een vos of een visarend. Zelf had ik het geluk dat er een vos over het fietspad rende. Toen de fietser voor me en ik stopten, ging die op z’n gemakje aan de bosrand naar ons zitten kijken. Gaaf hoor! Toen ik mijn enthousiasme met de andere fietser deelde, vertelde hij me dat hij de complete Oder-Neiße-Radweg fietste. Hij was al een paar dagen onderweg en vond deze etappe een van de mooiste tot nu toe.

Van Frankfurt (Oder) met de brug naar Polen

Als je zo’n lang stuk door de natuur bent gefietst, vergeet je bijna dat er langs de Oder-Neiße-Radweg ook nog bezienswaardige steden liggen. Frankfurt (Oder) is echter zeker de moeite waard om even voor te stoppen. Tank nieuwe energie bij het Kartoffelhaus (met uitzicht op de Oder!), maak een boottocht over de Oder of beklim de 67-meter hoge toren van de Marienkirche. Vanaf daar heb je een weids uitzicht over de stad, de rivier en… Een bijzondere brug! Deze brug verbindt Frankfurt (Oder) met de zusterstad Słubice in Polen verbonden. Binnen een enkele minuten kan je hier de rivier én de grens oversteken, in Polen een ijsje voor een paar złoty kopen en van het uitzicht op Duitsland genieten. Een mooi einde van zo’n leuke fietstocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *