Outdoor-tips voor een actieve vakantie in het Seenland Oder-Spree

Sunset sailing Scharmützelsee

Met meer dan 400 meertjes ligt het voor de hand dat het Seenland Oder-Spree dé plek is voor een actieve vakantie in Duitsland. Bekijk je deze regio in Brandenburg op een kaart, zul je overwegend groen en blauw zien. Zeilen, kanoën, roeien… Er zijn volop mogelijkheden om actief op het water te zijn. Maar ook als je meer van wandelen en fietsen houdt, is het Seenland Oder-Spree een goede vakantiebestemming. Op een steenworp afstand van Berlijn is dit prachtige outdoor-paradijs te vinden.

Op het water: zeilen, roeien en kanoën in het Seenland Oder-Spree

Meer dan 400 meren telt het Seenland Oder-Spree! Daarmee doet deze regio in Brandenburg zijn naam eer aan. Ook aan het tweede deel van de naam trouwens: want hier stromen onder meer de rivier de Oder en de Spree. Kortom: een waterrijke regio die zich uitstekend leent voor een actieve vakantie op het water.

Roeien op de Schermützelsee

‘Soms lijkt de Schermützelsee wel blauw, andere keren groen,’ vertelt de dame van het VVV. Als we bij het meer komen, blijkt dat wij een dag hebben getroffen dat die twee kleuren zich mixen. Lekker idyllisch: met een roeibootje een rondje over het heldere turquoise meer maken. Roeien in zo’n houten bootje gaat natuurlijk niet per se snel, dus je wordt er heerlijk zen van. Des te meer tijd blijft er over om van de rust op het water, de dorpjes aan de waterkant en een goed gesprek met je roeipartner te genieten.

Tip: een bootje huur je bijvoorbeeld bij Billy Moore voor €7,50 per uur. Als je daarna nog zin in iets zoets hebt, kan ik je de chocoladetaart van het hotel aan de andere kant van de weg aanraden.

Sunset sailing op de Scharmützelsee

Niet voor niets werd de Scharmützelsee al verschillende keren tot Duitsland mooiste meer verkozen. Natuurlijk kan je een stukje langs het meer wandelen, maar hier kan je ook een heel bijzondere activiteit doen: sunsait sailing. Tegen het vallen van de avond zeilt Steffen Lelewel met zijn zeilboot de haven uit, de zonsondergang tegemoet. Ik vond het een bijzondere ervaring.

Met de laatste felle zonnestralen stappen we op het schip. Niet veel later kleurt de lucht eerst paars, dan langzaam oranje. Wauw! Ik kijk mijn ogen uit. Vlak voordat de eerste sterren te zien zijn, legt de schipper weer aan. Wat mij betreft is er geen betere manier om een actieve vakantiedag in het Seenland Oder-Spree af te sluiten!

Natuurlijk is er tijd om met een koud drankje van veranderende kleuren aan de horizon te genieten, maar er je kan ook lekker aanpakken als je daar zin in hebt. Sturen, de touwen los en vastmaken, overstag gaan: iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen. Sunset sailing op de Scharmützelsee is een mooie manier om een dag in het Seenland Oder-Spree op het water af te sluiten.

Kanoën op de Spree in het Seenland Oder-Spree

Als je liever nog dichter bij het water bent, is een kanotocht echt iets voor jou. Heerlijk peddelen over de kabbelende Spree. Of je nou een paar kilometer wil varen of meerdere dagen onderweg wil zijn, in het Seenland Oder-Spree vind je veel kanotochten. Een mooie dagtocht is bijvoorbeeld van Neubrück naar Drahendorf. Omringd door groen kano je hier door het idyllische landschap van Brandenburg. Toen ik deze kano-tour maakte, had ik het water bijna voor mij alleen, ook al was het een prachtige zonnige dag. Onderweg kwam ik een stel tegen dat hier bijna wekelijks op het water te vinden is. Zij vertelden me dat ze dit een van mooiste kanotochten op de Spreek vinden. Als je mazzel hebt, kan je zelfs een bever of zee-adelaar spotten. Dat is me die dag niet gelukt, maar het was hoe dan ook een mooie tour.

Op het land: fietsen en wandelingen in het Seenland Oder-Spree

Wie denkt dat het Seenland Oder-Spree alleen geschikt is voor een vakantie vol watersport, heeft het mis. Er zijn ook mooie bossen om te wandelen en een uitgebreid fietsroutenetwerk. Op het land is er dus ook van alles te doen!

Fietsen op de Oder-Neiße-Radweg langs de grens met Polen

Deze langeafstandsfietroute Oder-Neiße-Radweg begint in Tsjechië en eindigt aan de Duitse Oostzeekust. Een groot deel van de fietstocht volgt de grens tussen Polen en Duitsland, waar de rivier de Oder stroomt. Als je op vakantie in het Seenland Oder-Spree bent, kan je ook prima een deel van de fietsroute als dagtocht maken. Ik fietste bijvoorbeeld het stuk van Neuzelle naar Franfurt (Oder), een gemoedelijke dagtocht van bijna 45 kilometer waar je altijd dichtbij het water bent en onderweg ook nog een aantal culturele hoogtepunten tegenkomt.

‘Zie ik je aan het einde van de dag voor een ijsje in Polen?’ vraag ik mijn bloggercollega grappend. We lachen en vervolgen beide onze eigen weg. Terwijl ik op de fiets stap, gaat zij eerst wandelen en daarna varen richting de eindbestemming. Na een dag vol avontuur ontmoeten we elkaar op de brug die Frankfurt (Oder) met haar Poolse zusterstad verbindt. Tijd voor een ijsje!

Wandelen in het Seenland Oder-Spree

Als je liever met beide voeten op de grond staat, kan je ook een wandeling in het Seenland Oder-Spree maken. Een mooi gebied hiervoor is bijvoorbeeld de Märkische Schweiz: Brandenburgs kleinste en oudste natuurpark. Maar klein betekent niet saai. Het gevarieerde landschap met kleine meertjes, rivieren, beekjes, idyllische wandelpaden, steile hellingen en droog grasland biedt habitat aan ongeveer 250 vogelsoorten

Andere outdoor-activiteiten in het Seenland Oder-Spree

Fietsen, zeilen, wandelen en… er is nog meer! Het Seenland Oder-Spree is echt een goede bestemming in Duitsland voor mensen die graag lekker veel buiten zijn op vakantie.

Picknicken in de kasteeltuin van Schloss Neuhardenberg

We houden het buitengevoel natuurlijk graag zo lang mogelijk vast, ook als we gaan eten. Daarvoor is een picknick perfect! Je kan je eigen picknickmand vullen en in een park gaan zitten, maar wat dacht je van een luxe picknick in een kasteeltuin? In de keuken van Kasteel Neuhardenberg bereiden ze op bestelling heerlijke hapjes voor. Rijk gevulde salades, huisgemaakt brood, smakelijke kaas en iets zoets, mmmm! Extra leuk: alles wordt prachtig verpakt in een mooie picknickmand.

Update 2021: Je kunt de picknickmand van mei tot en met september voor €25,- per persoon bestellen. Er zijn drie varianten: klassiek, vegetarisch en veganistisch. Denk eraan: je kunt het beste 24 uur van tevoren bestellen, zodat de picknickmand op tijd voor je klaar staat. Picknicken mag trouwens het hele jaar door in de tuin van Kasteel Neuhardenberg en het betreden van het gras is nadrukkelijk gewenst!

Bijzonder overnachten in het Seenland Oder-Spree op een boerderij

En bij zoveel buitenactiviteiten is het fijn als je aan het einde van de dag op je accommodatie tot rust kan komen. Dat gaatje op het Rüsterhof in Görzig zeker weten lukken want hier kun je genieten van een paar ongedwongen dagen landleven. Dit is een plek voor dierenliefhebbers, natuurfanaten en mensen die gewoon écht tot rust willen komen. Of je nou een beetje willen chillen in een hangmat, een plons wil nemen in het zwembad, wil helpen in de stal of nog een rondje wil wandelen met de ezel: op het Rüsterhof gaat iedereen zijn gang. Pluk in het oogstseizoen je tussendoortje van de fruitbomen want er zijn zoveel pruimen, perziken en appels dat de familie die hier woont er niet tegenop kan plukken. En ik zei het al: dit is een plek voor dierenliefhebbers. Behalve twee lieve ezels vind je er ook nog IJslandse paarden, konijnen cavia’s en katten. Het Rüsterhof ligt centraal in het Seenland Oder-Spree is daardoor een goede uitvalsbasis voor alle outdoor-activiteiten. Boederij-eigenaar Elke Melchert verhuurt je graag een kano, kan je fantastische tips voor de omgeving geven en is zelfs niet te beroerd om je ergens heen te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *