Slot Marienburg: sprookjeskasteel bij Hannover

Slot Marienburg in Duitsland

Stel je eens voor dat je een kasteel voor je verjaardag krijgt! Dat is precies wat koningin Marie in 1857 overkwam. Haar geliefde moet wel heel erg veel van haar gehouden hebben: Georg V van Hannover schonk haar het sprookjesachtige kasteel dat we nu als Schloss Marienburg kennen. Het mooie is: tegenwoordig kan je Slot Marienburg, dat in de buurt van Hannover ligt, gewoon bezoeken. En of dat een romantisch tripje wordt…

Een sprookjeskasteel als cadeau

Aanvankelijk was het cadeau niet meer dan een plek: een heuvel in de bossen ten zuiden van Hannover. Koningin Marie wilde graag een middeleeuwse bergburcht in gotische stijl. En zo geschiedde. Het resultaat is een sprookjeskasteel met vier vleugels, een ruime binnenplaats en eindeloos veel koninklijke vertrekken. Heel lang heeft ze van haar sprookjeskasteel overigens niet van kunnen genieten.

Nog voordat het kasteel echt klaar was, ging ze er in het voorjaar van 1865 met haar man Georg V en kinderen wonen. Enkele weken later moesten Georg V en de zoon in ballingschap in Oostenrijk. Georg V had meerdere keren een aanbod tot alliantie met Pruisen afgeslagen en wilde in plaats daarvan met Oostenrijk samenwerken. Daarop volgende een groot gevecht, dat Hannover niet kon winnen en Georg V zag zich genoodzaakt naar Oostenrijk te gaan.

Koningin Marie woonde toen een tijd lang in Schloss Herrenhausen in Hannover en ondertussen werd er doorgewerkt aan de binnenkant van Slot Marienburg. In 1866 verhuisde ze samen met dochter Mary en een bescheiden hofhouding naar de Marienburg. Het kasteel was toen nog altijd een bouwval. Een paar maanden van heen en weren -zowel van de familie als van de kroonjuwelen en andere schatten – volgden. Daaraan kwam in 1867 een einde toen koningin Marie, verscheurd tussen haar vaderland, haar verlangen naar haar echtgenoot en de politieke druk, de koning volgde in ballingschap in Oostenrijk. Haar prachtige kasteel zou ze nooit meer terugzien.

Slot Marienburg werd in ere hersteld

Daarna verzonk het kasteel in een diepe slaap, waarin het gelukkig crises en oorlogen overleefde tot 100 jaar later. Na de Tweede Wereldoorlog aarzelend een museum opgericht, maar de middelen om het kasteel goed op te knappen, waren er helaas niet. Dus zocht de eigenaar, Ernst August erfprins van Hannover, naar andere manieren om het kasteel te behouden. Daar kwamen Nicolaus und Tania von Schöning van het Rittergut Remeringhausen in Schaumburg in het spel. Je zou zeggen dat je aan een zo’n kasteel genoeg te doen hebt, maar ze gingen de uitdaging met Slot Marienburg aan. Het echtpaar blies het kasteel nieuw leven in met de missie om van Marienburg ‘het Neuschwanstein van het noorden’ te maken.

Over de vraag of dat wel of niet lukt, zal elke bezoeker een andere mening hebben. Feit is in ieder geval dat Slot Marienburg zeker een bezoek waard is als je in Duitsland op vakantie bent.

Originele bakvormen, boeken en schilderijen

Het bijzondere is dat alle kamers nog vol staan met originele meubels, boeken, servies en decoratie. Je kijkt je ogen uit! Een van de mooiste ruimtes is de bibliotheek. Deze knusse, ronde kamer is gevuld met boekenkasten met artistieke houtsnijwerkkunst. Mijn persoonlijke favoriet was echter de keuken. Of eigenlijk moet ik zeggen: keukens. Want voor elk klusje was een aparte ruimte: om de groente te wassen, om het vlees te snijden, om de borden af te wassen… En die hoeveelheid bakvormen! Daar zijn ze bij Heel Holland Bakt vast jaloers op. En anders ik wel 🙂

Slot Marienburg in Duitsland bezoeken

Je kan Slot Marienburg alleen met een rondleiding bezoeken. Dat is zeker de moeite waard omdat je dan alle verhalen over het koninklijk paar en het kasteel te horen krijgt. Behalve de klassieke rondleiding, kan je ook met een gids door de tuin lopen of de toren beklimmen. In de zomermaanden en vakantieperiodes is reserveren zeker aan te raden. Dat doe je door even te bellen. Het personeel spreekt ook Engels.

In de zomer verandert Slot Marienburg in een magische evenementenlocatie waar een aantal van de populairste events van de regio Hannover plaatsvinden. De bijzondere sfeer van het enige koninklijke kasteel van Noord-Duitsland geeft aan elk openlucht evenement een heel bijzondere flair. Geniet op warme zomeravonden van cabaret, acrobatiek, live hoorspelen en concerten op de romantische binnenplaats van het kasteel en laat je betoveren door kasteel Marienburg. De actuele kalender met evenementen vind je op de website van het kasteel (Duits en Engels).

Slot Marienburg in de buurt van Hannover bereiken

Slot Marienburg ligt in Pattensen, op ongeveer 3,5 uur rijden van Utrecht. Vanaf begin maart tot begin november rijden er dagelijks bussen van Hannover naar Slot Marienburg. Het is daarom een goed idee om je bezoek aan dit sprookjeskasteel te combineren met een citytrip naar Hannover. 

FAQ – Slot Marienburg in Duitsland

Kun je Slot Marienburg bezoeken?

Je kunt het kasteel van binnen bewonderen met een rondleiding. Als je nog meer wilt zien, kun je ook een beklimming van kerktoren of een rondleiding door de kasteeltuin boeken.

Wat kost de entree?

Een rondleiding door Slot Marienburg kost voor volwassenen €12,50 en voor kinderen 6-17 jaar €9,50 (prijzen 2021). Groepskorting mogelijk.

Hoe bereik je Schloss Marienburg?

Het kasteel is vanuit de richtingen Hannover, Hamburg, Berlijn en Kassel goed met de auto bereikbaar. Bij het kasteel zijn parkeerplaatsen. Van maart t/m november stopt buslijn 300 uit Hannover direct bij Slot Marienburg. Alternatief kun je met de trein naar station Nordstemmen en vanaf daar een 3 km lange wandeling naar het kasteel maken.

Wat is de beste tijd om het kasteel te bezoeken?

Schloss Marienburg wordt omringd door bos en daarom ziet het kasteel er op z’n allermooist uit als er bladeren aan de bomen zitten. Maar ook in de winter, zeker rond de kersttijd, is het kasteel een bezoek waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *