Wel een vakantie in de sneeuw, niet op de piste? In Duitsland kun je ook op sneeuwvakantie gaan zonder te skiën. Het met sneeuw bedekte landschap kun je bijvoorbeeld ook met winterwandelen, langlaufen, sneeuwschoenwandelen of rodelen ontdekken. Dat zijn leuke, alternatieve wintersportactiviteiten waarbij je ook nog alle tijd hebt om van het winterse landschap te genieten.

Alternatieve wintersport: wat dacht je van deze activiteiten?

Ook buiten de piste is in de winter van alles te beleven. En het leuke van deze activiteiten is: je hebt er meestal maar weinig bijzondere uitrusting voor nodig. Je kunt er dus direct mee beginnen! Bovendien kun je veel van deze activiteiten ook doen zonder gebruik te maken van de skiliften. Dat is beter voor de natuur en kost daarnaast een stuk minder. Heb je al eens gedacht aan deze alternatieve wintersport-mogelijkheden voor je sneeuwvakantie in Duitsland?

  1. Winterwandelen: Stap voor stap door de winterse natuur – winterwandelen is waarschijnlijk de meest relaxte en eenvoudige manier van wintersport. Alhoewel, je kunt het flink sportief maken in de bergen. Het fijne is dat je er nauwelijks extra uitrusting voor nodig hebt en dat je het bijna in elk wintersportgebied in Duitsland kunt doen.
  2. Sneeuwschoenwandelen: Ligt er een dikke laag poedersneeuw? Sneeuwschoenen zorgen ervoor dat je er gewoon overheen kunt wandelen. De routes kunnen daarom nog dieper de natuur ingaan. Een mooie ervaring!
  3. Langlaufen: Of je nu met loipe (klassiek) of zonder loipe (skating) wilt langlaufen, je hebt in Duitsland heel veel mogelijkheden. Korte routes, routes voor een dag of zelfs langeafstandsroutes: er is voor ieder wat wils. Zelf vind ik langlaufen zo leuk omdat je wel écht sportief bezig bent, maar ook tijd hebt om om je heen te kijken en te genieten.
  4. Rodelen: Dit is er een voor de waaghalzen. Met een sleetje van de berg af, soms wel kilometerslang en met mooie uitzichten. En ja, dat is óók voor volwassenen leuk!

Inspiratie voor een sneeuwvakantie in Duitsland

Hinterzarten Zwarte Woud wintervakantie

Zwarte Woud

Als het Zwarte Woud wit kleurt, kun je prachtig wandelen en langlaufen door het winter wonderland. Met meer dan 100 bergen van 1000+ meter zijn delen van het Zwarte Woud redelijk van sneeuw verzekerd. En met een wit laagje zien de dichte bossen er extra sprookjesachtig uit. Wat dacht je van een wintervakantie in het Zwarte Woud?

Schmutterweiher winterwandeling Roßhaupten Allgäu Zuid-Duitsland

Ostallgäu

Het Ostallgäu heeft hoge bergen, maar ook een zacht glooiend Alpenvoorland. Kortom: je kunt hier op verschillende hoogtes winterwandelen. Treed in de voetsporen van de Romeinen op de winterwandelroute naar de Auerberg of geniet van het uitzicht (en de Kaiserschmarrn!) bij de Buchenberg Alm in Halblech.

Winter vakantie Zwarte Woud tips

Overzicht winterbestemmingen

Van de met sneeuw bedekte toppen van de Alpen tot de glooiende heuvels van het Sauerland. Zowel ver weg als dichtbij kun je op sneeuwvakantie in Duitsland. Winterwandelen, langlaufen, rodelen: sneeuwliefhebbers kunnen in Duitsland hun hart ophalen. Binnenkort volgen hier meer inspiratie-artikelen voor een alternatieve wintersport in Duitsland.

Wintersport en duurzaamheid: hoe zit dat eigenlijk?

In bovenstaande tekst kwam het al naar voren: niet alle wintersport is even duurzaam. Maar hoe zit dat nou precies met wintersport en het milieu? En wat kun je zelf doen om duurzamer op wintersport in Duitsland te gaan? Even een paar stappen terug om te snappen waarom wintersport op de piste niet zo natuur- en milieuvriendelijk is. Om pistes aan te leggen, worden bossen gekapt. Het gebrek aan boomwortels zorgt ervoor dat de grond moeilijker bij elkaar gehouden wordt en er minder planten en bloemen kunnen groeien. Ach, dan groeit er toch gewoon wat anders? Lastig. Zeker als er gebruik wordt gemaakt van kunstsneeuw. Kunstsneeuw heeft een andere vorm: geen kristallen, maar bolletjes. Die zorgen voor meer druk op de ondergrond met als gevolg dat je er in de lente niet zo snel een idyllische, bloeiende alpenweide voor terug krijgt. Ook het gebruik van sneeuwkanonnen is alles behalve duurzaam. Ze gebruiken veel water en dat water moet ergens opgeslagen worden. Om bekkens te kunnen aanleggen, worden hele stukken natuur weggegraven. Ook de hoeveelheid stroom die nodig is voor kunstsneeuw is niet mis: er zijn schattingen dat alle sneeuwmachines in een winter zoveel stroom gebruiken als miljoenenstad München in een heel jaar. En dan hebben we het nog niet eens over de stroom van de skiliften gehad…

Dus wil je graag op een natuurvriendelijke sneeuwvakantie in Duitsland? Dan heb je misschien iets aan de volgende tips:

  • Doe voor alternatieve wintersport-activiteiten waarvoor geen pistes nodig zijn, zoals winterwandelen en sneeuwschoenwandelen.
  • Kies bewust je bestemming. Een sneeuwzeker gebied? Dat bestaat eigenlijk alleen in het hooggebergte. Gebieden in de middelgebergtes zijn niet echt sneeuwzeker. Wordt er 100% sneeuwgarantie geclaimd? Dan is er een kans dat er sneeuwkanonnen worden ingezet. Wil je zeker weten dat er sneeuw ligt in je vakantie? De beste kans heb je in de Alpen. Ook in de gebieden boven de 1000 meter (zoals het Zwarte Woud) heb je een goede kans op sneeuw. Als je de mogelijkheid hebt, kun je het beste kort van te voren je bestemming kiezen.
  • Blijf op de paden. Dit is in de winter misschien nog wel belangrijker dan in de zomer. Ga je er vanaf, maak je misschien wel de kwetsbare natuur onder de sneeuw kapot. En als dieren van je schrikken en vluchten, wordt hun overlevingskans opeens een stuk kleiner. Gelukkig zijn er steeds meer winterwandel- en sneeuwschoenwandel-paden in Duitsland.
  • Reis met de trein naar je wintersportbestemming in Duitsland. Steeds meer bestemmingen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.