Een actieve stedentrip in Leipzig: bijzondere (outdoor-)tips

Tips voor stedentrip Leipzig

Tussen de gevestigde bestemmingen voor een stedentrip in Duitsland – zoals Berlijn en Hamburg – staat ook steeds vaker Leipzig. Deze stad in het oosten van Duitsland is dan ook een vette aanrader voor wie eens buiten de gebaande paden wil gaan! Gave street art, industrieterreinen die tot kunst & cultuur-hotspots zijn omgetoverd, bijzondere architectuur, hippe cafés en een mooie groene omgeving: de stad heeft het allemaal. Zodra je uit de trein stapt, kom je in de goede vibe van Leipzig. Mijn insider tips na een jaar wonen en studeren in Leipzig deel ik met je in dit artikel.

Bezienswaardigheden in Leipzig: tips buiten de gebaande paden

Een snelle Google-actie levert een lijstje met behoorlijk wat bezienswaardigheden in Leipzig op: het Völkerschlachtdenkmal, de Thomaskirche, de dierentuin, de panoramatoren en nog veel meer. Omdat je dat lijstje waarschijnlijk zelf ook al gevonden hebt, sla ik die hier even over. Er is namelijk nog veel meer te zien en doen in Leipzig. Toen ik een jaar in Leipzig studeerde, heb ik heel wat fiets- en wandelkilometers door de stad en omgeving afgelegd. Steeds ontdekte ik weer iets nieuws. Hier komen mijn Geheimtipps, zodat jij het maximale uit je stedentrip haalt!

Baumwollspinnerei Leipzig: van katoen naar kunst

21 juni 1884: in de gloednieuwe Baumwollspinnerei in Leipzig wordt de eerste katoen geproduceerd. Ruim 130 jaar later slenteren ik samen met een paar vrienden over het industrieterrein. Geen katoen, maar kunst wordt hier vandaag de dag gemaakt. Zo’n honderd kunstenaars wonen en werken hier, en twee keer per jaar gaan alle deuren open. Op een kraakheldere, maar ijskoude dag in het voorjaar was het zo ver: tijdens de Große Frühjahrsrundgang konden we op ontdekkingstocht in de Baumwollspinnerei.

In de Baumwollspinnerei bevinden zich elf galerijen, een groot kunstencentrum, honderd kunstenaars, een fietsenmaker, een goudsmid en nog veel meer. Ik vond het vooral erg bijzonder om de woon-werkruimtes van de kunstenaars te zien. Tussen de kunstwerken, verftubes en krantenknipels stond bijvoorbeeld opeens een bed. Met een tandenborstel op het nachtkastje. De kunstenaars staan hier op en gaan hier weer slapen. En tijdens de open dagen krijg je een uniek kijkje in het leven van de creatieve bewoners van de Baumwollspinnerei.

We liepen van kamer naar kamer, van schilderij naar foto-installatie, van beeldhouwkunst naar keramiekwerkplaats. Behalve dat het interessant is om naar de kunst te kijken, is ook het terrein erg bijzonder. Op het ruim 10 hectare grote industriegebied staan bijzondere gebouwen met mooie industriële details. Ik keek er mijn ogen uit. Zo gaaf! Na een paar uur waren we ondanks het voorjaarszonnetje erg koud geworden en warmden we op met chocolademelk in het café Die Versorger. Nog leuker vond ik trouwens de open dag later in het jaar, toen het wat warmer was. Toen kon je tussen het kunst kijken door een drankje en hapje bij een foodtruck halen en even chillen in het gras. Ook waren er kunstmanifestaties in de open lucht.

In 2021 is de Große Frühjahrsrundgang gepland op 1 en 2 mei. Houd de website van de Leipziger Baumwollspinnerei in de gaten voor actuele informatie en evenementen.

Oud in een nieuw jasje: de universiteit van Leipzig

Het lijkt niet erg voor de hand liggend om tijdens je stedentrip in Duitsland een universiteit te bezoeken, maar doe dat in Leipzig zeker wel! De Universität Leipzig is de op een-na-oudste uni van Duitsland. En dat betekent ook dat er behoorlijk wat bekende mensen gestudeerd hebben, zoals Johann Wolfgang Goethe, Friedrich Nietszche en Angela Merkel.

Dat op zich is natuurlijk geen reden om de universiteit binnen te wandelen, de architectuur is dat wél. In 2012 werd op de plek waar tot 1968 een zelfde soort gebouw stond een supermodern gebouw neergezet. Met een dikke knipoog naar het verleden want het lijkt duidelijk op het gebouw dat gebombardeerd werd, maar dan wel in een nieuw jasje. En wist je dat het gebouw zelfs een Nederlands tintje heeft? Het ontwerp is namelijk van de hand van de Nederlandse architect Erick van Egeraat. Als je nog niet genoeg hebt van dit sterke staaltje architectuur, kun je ook nog de Bibliotheca Albertina bezoeken. Zelden heb ik zo’n mooie universiteitsbibliotheek gezien. Het spel van koepels, glas, bogen, historische details en hypermoderne lijnen is onwijs erg indrukwekkend.

Street art en kunst kijken in een oude bahangfabriek bij het Tapetenwerk

Een behangfabriek klinkt misschien een beetje suffig, maar zelfs dat is cool in Leipzig. Het Tapetenwerk met zijn bakstenen gevels, productiehal, werkplaatsen en kantoorgebouwen is een typisch voorbeeld van de industriële architectuur uit de tijd van het Wilhelminium. De voormalige behangfabriek is nu een combinatie van co-working spaces, ateliers en tentoonstellingsruimtes. Het 4.400 vierkante meter grote terrein biedt ruimte voor nieuwe ideeën en huurders die willen helpen het Tapetenwerk te ontwikkelingen terwijl de charme van de industriële cultuur behouden blijft.

Ongeveer 20 kunstenaars zijn dagelijks aan het werk in de oude industriehallen. Hun werk wordt tentoongesteld in de galerijen van het Tapetenwerk zelf. De overige ruimtes worden opgevuld door designers en ambachtelijke bedrijven én co-working spaces in het Raumschiff. Twee keer per jaar vindt in het Tapetenwerkfest plaats, een festival dat bezoekers een kijkje achter de schermen biedt met nieuwe tentoonstellingen, muziek en een hapje & drankje. Ik vond het zelf een van de leukste evenementen in Leipzig omdat je een uniek kijkje achter de schermen krijgt en ter plekke in gesprek kunt gaan met de designers, kunstenaars, fotograferen en andere creatievelingen.

De hoogte in: plekken met het beste uitzicht in Leipzig

Vind jij het ook altijd zo leuk om tijdens je stedentrip een uitzichtpunt te bezoeken? Aan het begin van je bezoek is het leuk omdat je zo een mooi overzicht van de stad krijgt en aan het einde juist omdat je dan alle bezienswaardigheden nog eens van bovenaf ziet. Ook in Leipzig is het de moeite waard om het eens hogerop te zoeken.

Het klassieke uitzichtpunt: de Panoramatoren in het centrum van Leipzig

Als je een rondje door Leipzig hebt gewandeld, is de grote glimmende MDR-toren je vast niet ontgaan. Vroeger was dit een gebouw van de Universiteit Leipzig, nu is de televisie- en radio-omroep van Midden-Duitsland hier gevestigd. Op de 31e verdieping vind je een restaurant met dakterras. Toegang kost 3 euro, maar als je in het café iets bestelt, krijg je het geld weer terug. Op het dakterras heb je een 360º-uitzicht over heel Leipzig. Tip: als je een waar kleurspektakel wil zien, zorg dan dat je minstens een halfuur voor zonsondergang de toren beklimt. Dit is het moment dat de hemel zich paars, roze en oranje kleurt. Spectaculair!

Het buitengewone uitzichtpunt: de Fockeberg met zicht op de skyline

Voor een geheel gratis, maar prachtig uitzicht over Leipzig zit je op de Fockeberg goed. Tussen de wijken Connewitz en Südvorstadt in bevindt zich een enorme heuvel. Met een slingerend pad kom je op de top van de heuvel waar zich een groot grasveld omringd door bomen bevindt. Er zitten een paar open plekken, waardoor de bomen een soort natuurlijk venster vormen. Hierdoor heb je een fantastisch uitzicht op de skyline van Leipzig en het Völkerschlachtdenkmal. Deze plek is voornamelijk bekend bij de Leipzigers zelf en daarom extra leuk want echt heel druk wordt het hier nooit. Het voordeel van deze plek is bovendien dat er nauwelijks lichtvervuiling is, waardoor je met het ondergaan van de zon de kleuren van de lucht heel goed kan zien en daarna sterren kunt spotten. Een aanrader om je stedentrip in Leipzig op een bijzondere manier af te sluiten!

Het spannende uitzichtpunt: de kerktoren van de Thomaskirche

De Thomaskirche staat vooral bekend omdat Johann Sebastian Bach er ooit werkte, maar wist je ook dat je de kerktoren kan beklimmen? 232 traptreden brengen je naar het topje van de kerk en geven je een prachtig uitzicht over het centrum van Leipzig. Maar ook onderweg omhoog kom je allerlei spannende dingen tegen. Zo vind je bijvoorbeeld ‘graffiti’ van een voetartilerist uit de tijd van de Völkerschlacht en kan je de enorme klokken van dichtbij bekijken. Een rondleiding door de toren van de Thomaskirche is op dit moment alleen als groep te boeken, maar als je het de kerkbeheerder vriendelijk vraagt, neemt ‘ie je misschien ook wel individueel mee naar boven.

Outdoor-activiteiten in Leipzig

Leipzig is bij uitstek een bestemming voor een stedentrip in Duitsland waar je stadse avonturen met outdoor-activiteiten kunt combineren! In de stad is veel groen, je kunt er prima fietsen en voor de afwisseling kun je zelfs een rondje kanoën door Leipzig. Kortom: Leipzig is een stad voor mensen die graag lekker actief zijn!

Fietsend op zoek naar street art in Plagwitz en Lindenau

Plagwitz en Lindenau werden in de 19e eeuw typische voornamelijk bewoond door de arbeiders van de fabrieken aan de rand van de stad. Toen de industriële revolutie over zijn hoogtepunt was, werd er nog nauwelijks in deze wijken geïnvesteerd. Er kwam veel leeg te staan, gebouwen vervielen en het was zeker niet the place to be. Hoe anders is dat nu! Langzaam maar zeker worden de gebouwen gerenoveerd, vestigen zich kunstenaars en start-ups in de voormalige fabriekspanden en zijn de twee wijken een dé plek voor liefhebbers van kunst, design en street art geworden.

Je kunt natuurlijk de tram nemen en vervolgens lopend op ontdekkingstocht in de wijken Plagwitz en Lindenau gaan, maar veel leuker is het om een fiets te huren. Je kunt dan lekker veel zien terwijl je ook nog flexibel genoeg bent om af te stappen als je daar zin in hebt. Straten en plekken die je zeker niet mag overslaan als je van street art houdt, zijn de Giesserstraße, de Bermuda Dreieck, het voormalige station Leipzig-Plagwitz, het Kunstkraftwerk, het Tapetenwerk en de Karl-Heine-Straße.

Tip: Nog niet klaar met de street art? Ook in de zuidelijke wijken Südvorstadt en Connewitz zul je veel straatkunst ontdekken. Reden te meer om een hele dag een fiets te huren en een rondje door Leipzig te fietsen.

Reistip: Leipzig bereik je vanuit verschillende Nederlandse steden makkelijk met de trein, vaak met maar één overstap. Da’s nog eens ontspannen reizen! Je treinticket kun je o.a. via NSInternational.nl* boeken.

Kanoën over het Karl-Heine-Kanal in Leipzig

Leipzig kan je heel goed ontdekken te voet, met de fiets of… met de kano! Huur op een mooie dag een kano of kajak bij een van de vele aanbieders in de binnenstad en leer de stad vanaf het water kennen. Je kunt verschillende rondjes door de stad en de omgeving kanoën. Fanatiekelingen kunnen zelfs helemaal naar de Cospudener See peddelen! Maar ook met weinig inspanning kom je op de mooiste plekjes. Volg bijvoorbeeld dezelfde route als ik en ontdek de alternatieve kant van Leipzig vanaf het water.

Toen ik ’s ochtends zag dat het een zonnige zaterdag beloofde worden, belde ik bij de vriendin om de hoek aan: ‘Heb je zin om te kanoën?’ We waren het al langer van plan, maar het was er steeds niet van gekomen. Vandaag wel en een kwartiertje later stonden hadden we onze rugzak ingepakt met zonnebrandcrème, een kleine picknick en een waterdicht hoesje voor de telefoon. Op weg richting het water belde ik de Bootsverleih Herold: die hadden nog wel twee kano’s voor ons liggen.

Vanaf de verhuurder peddelden we over de Weiße Elster in de richting van het centrum. Je kunt ervoor kiezen helemaal door te gaan tot het einde van de Weiße Elster tot je daar rechts afslaat het Elsterfluttbett op. Dat is erg leuk omdat je dan door het Clara-Zetkin-Park peddelt, onder de Sachsenbrücke door en ook even kunt aanleggen voor een picknick in het park. In de zomer is het hier altijd gezellig druk met studenten die genieten van de zon, mensen die muziek spelen en zelfs mensen die bbq’en. Als je de hele tijd rechtdoor blijft kanoën, kom je vanzelf bij de Cospudener See uit. Het werd ons iets te rechttoe-rechtaan en dus draaiden we na een korte pauze om en ging weer de Weiße Elster op.

In plaats van naar de bootverhuurder terug te varen, sloegen we na een dikke kilometer af het Karl-Heine-Kanal op. De indrukwekkende gebouwen die je hier ziet, zijn de Buntgarnwerke. Dit gebouw met herkenbare baksteen-fassade en een gave brug van steen en glas over het water werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw, toen de textielhandel steeds belangrijker voor Leipzig werd. We voeren onder de brug door het kanaal op en dan door de wijken Plagwitz en Lindenau. Dit was mijn favoriete stukje! Ook vanaf het water krijg je de bijzondere sfeer van deze wijken heel goed mee, kun je street art zien en vanuit je kano zie je nog beter hoe groen het hier is. We peddelden door tot het einde van het kanaal, ongeveer ter hoogte van de Baumwollspinnerei, en keerden toen weer terug op weg naar de kanoverhuurder.

Een wandeling door het Auwald met de wiebelende Wackelturm

De stalen constructie onder ons wiebelde langzaam heen en weer. De ijskoude wind waaide dwars door onze winterjassen heen en kleine druppeltjes versierden ons haar alsof het pareltjes waren. Na een wandeling van een uur waren de Spaanse uitwisselingstudent en ik aangekomen bij Wackelturm Rosental: een uitzichttoren midden in het park Rosental. Dat onze handen bijna bevroren toen we foto’s maakten, merkten we bijna niet. Het uitzicht vanaf de toren is namelijk adembenemend: Leipzig, omringd door bomen, in de herfst met meest uitlopende kleuren. 

Het Park Rosental is en van de populairste historische parken in Leipzig. Augustus de Sterke, die vanaf 1694 over Saksen heerste, wilde op deze plaats een lustpaleis laten bouwen, maar dit werd door de stadsvoogden van Leipzig op slinkse wijze verhinderd en daardoor is het altijd een vrij toegankelijk park gebleven. Het is onderdeel van het veel grotere Leipziger Auwald, het bosgebied aan de rivier de Elster.

De snelste route vanaf de rand van het park aan de centrumzijde naar de uitzichttoren is 2,5 kilometer. Je wandelt vanaf de dierentuin in noord-westelijke richting bijna helemaal naar de andere kant van het park. Een verrassend leuke wandeling, zo bleek toen we op zoek gingen naar de toren. Plotseling zagen we giraffen met hun lange nekken boven het hek uitkijken. Aan de parkzijde heeft de Zoo Leipzig een speciaal uitzichtpunt gemaakt. Over slingerende bospaadjes vervolgden we onze weg tot we opeens een paadje omhoog zagen. We beklommen de heuvel en daar stond ‘ie dan goed verstopt tussen de bomen: de uitzichttoren. We klommen omhoog en ontdekten waarom deze toren zijn bijnaam Wackelturm (‘Wiebeltoren’) heeft gekregen… Maar dat ben je snel vergeten als je het uitzicht ziet hoor: de toren wordt omringd door een zee van bomen en in de verte zijn het Neue Rathaus en de televisietoren te zien.

Kulki, Cossi & Co: bezoek ook de groene en waterrijke omgeving van Leipzig

Als je een van de hierboven genoemde uitzichtpunten bezoekt, zul je zien dat er heel veel groen in en rondom Leipzig is. Als je op stedentrip naar Leipzig gaat, kun je dat perfect combineren met een paar dagen wandelen of fietsen in de omgeving.

Het was hier trouwens niet altijd zo groen. Sterker nog, een paar decennia terug bevonden zich hier de stinkende bruinkoolmijnen. De meeste mijnen zijn sinds het einde van de DDR om sociaal-politieke redenen en ten behoeve van het milieu gesloten. De meeste uitgegraven gebieden – ook wel restgaten genoemd – liepen onder water. Soms door regenwater, soms door instroom van vertakkingen van de Saale en de Elster, soms op een kunstmatige manier. Op die manier is het Leipziger Neuseenland ontstaan.

Een van de bekendste meren is de Cospudener See, door Leipzigers ook wel liefdevol Cossi genoemd. Deze ligt op ongeveer acht kilometer fietsen vanuit de binnenstad van Leipzig en ik kan je aanraden een fietstocht erheen te maken. Binnen tien minuten laat je de drukte van de stad achter je en fiets je al door het bos. Eerst door het dichtbegroeide Naturschutzgebiet Elster- und Pleiße-Auewald, waar je ook nog een tussenstop bij het Wildpark kunt maken, daarna door het Landschafstpark Cospuden. Allebei prachtig en heerlijk relaxed fietsen.

Eenmaal aangekomen bij het meer kun je neerploffen in het zand, een cocktail drinken bij de strandbar, een duik nemen in het frisse water of een SUP huren. Eenmaal op adem gekomen, is het de moeite waard een rondje om het meer te fietsen en ook de uitzichttoren helemaal aan het andere uiterste te bezoeken. Als je terug bent bij het noordelijke puntje van de Cospudener See, kun je -als je geen zin meer hebt om te fietsen – met fiets en al in de tram of bus stappen om weer terug naar het centrum te rijden.

De Cospudener See is niet het enige meertje dat zich op fietsafstand van het centrum bevindt! Iets oostelijker ligt Markkleeberger See (ongeveer 9 km). Dit is een goede bestemming voor een actief dagje weg want je kunt hier suppen, windsurfen, kanoën, een boottochtje maken of… gewoon lekker chillen op het strand. Veel kleiner, maar ook veel rustiger is het bij de Kulkwitzer See (ongeveer 10 km fietsen). Aan de ene kant van het meer ligt een camping, de rest wordt omzoomd door bos. Vanwege de bijzonder goede waterkwaliteit is dit meer heel geschikt om te zwemmen, maar er is bijvoorbeeld ook een mogelijkheid om te waterskiën.

Er is zó veel te zien en doen in de omgeving van Leipzig, dat dit artikel dubbel zo lang zou worden als ik ook daarvoor nog al mijn tips zou delen. Daarom verschijnt er binnenkort een artikel over outdoor-activiteiten in de omgeving van Leipzig op Duitsland Actief.

Lekker ontbijten, lunchen of koffie drinken? Dat kan bij deze hotspots in Leipzig!

Geen stedentrip zonder lekker eten natuurlijk en laat je dat nu in Leipzig heel goed kunnen doen. Cafés met een ongedwongen sfeer, restaurantjes waar je goed vega(n) kunt eten of geweldige plekken om te brunchen: je hebt ze in Leipzig in overvloed. Een paar van mijn favorieten:

  • Ontbijten of lekker koffie drinken kun je goed bij café süß + salzig in een zijstraatje van de Karl-Heine-Straße.
  • Het meest bijzondere ijs eet je bij Tonis Eisladen. Rabarber-marsepein-ijs of framboos-lavendel-ijs? Kan hier gewoon.
  • De allerlekkerste vegan döner ooit at ik bij de Vleischerei. Wees wel op tijd, want op is echt op hier.
  • Voor een goede kop koffie kun je bij de Brühbar in de wijk Lindenau terecht. Ze branden hier hun eigen bonen, supervers dus.
  • Oké, nog eentje voor Kaffee & Kuchen: Café Kater. Bonuspunten voor het servies!
  • Een cultcafé: zo kun je Café Puschkin op de Karl-Liebknecht-Straße – door de Leipzigers liefkozend Karli genoemd – wel noemen. Ontbijt, lunch, diner of alleen een drankje: er is echt altijd een reden om hierheen te gaan.

FAQ – Op stedentrip naar Leipzig

Hoe bereik je Leipzig?

Je kunt onwijs goed met de trein op stedentrip naar Leipzig. Je doet er vanuit Amsterdam ongeveer 7 uur over en hoeft alleen over te stappen in Hannover.

Wat is er te doen in Leipzig?

Heel. Erg. Veel. Slenteren door de historische binnenstad, een van de talloze musea bezoeken, wandelen door het Clara-Zetkin-Park of Park Rosental, kanoën over het Karl-Heine-Kanal… En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme diversiteit aan festivals en evenementen. In dit artikel deel ik een paar bijzondere insider tips voor Leipzig.

Wat is er in de omgeving van Leipzig te doen?

Ongeveer net zo veel als in de stad zelf. Leipzig wordt omringd door groen en daarom kun je heel goed een dagje gaan fietsen of wandelen. En bezoek zeker een van de vele meren van het Leipziger Neuseenland. Neem bijvoorbeeld een duik in de Cospudener See of ga suppen op de Markkleeberger See.

Is Leipzig net zo cool als Berlijn?

Als je het mij vraagt, is Leipzig zelfs cooler. Niet voor niets wordt het ook wel Hypezig genoemd. Het voordeel van Leipzig ten op zichten van Berlijn is dat je alles goed met de fiets of met maximaal een halfuur in de tram kunt bereiken.

Wanneer is de beste reistijd voor een stedentrip naar Leipzig?

Wanneer niet? 😀 Als je de Baumwollspinnerei in volle glorie wilt ontdekken, zou ik je bezoek zo timen dat je het weekend van de open dagen meepikt. Als je graag ook actief bent, zou ik vroeg in de zomer of juist in de nazomer gaan. Dan maak je wel nog de gezellige, zomerse vibe mee, maar is de temperatuur aangenaam om te fietsen of kanoën. En wie van kerstmarkten houdt, gaat natuurlijk het beste in november/december.

* Dit is een affiliate link. Als je via deze link een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *