SUP op het kanaal in Osnabrück

SUP in Osnabrück

Er vormen zich kleine rimpeltjes waar mijn board en peddel het water raken, verder is het een grote, spiegelende vlakte. Ik voel de eerste zonnestralen van de dag op mijn rug en ik hoor niets behalve vogels.

Al een heleboel keer ben ik over de Hase-Ems-Tour langs het kanaal van Osnabrück naar Bramsche gefietst. Deze keer beleefde ik het kanaal op een heel andere manier: vanaf het water! Verena van Stadtpaddler legde me kort uit waar ik op moest letten -altijd rechts blijven in verband met grote schepen!- en vervolgens dobberden we beide op een SUP-board op het Stichkanal in Osnabrück. Voor wie sportief, maar ook ontspannen onderweg wil zijn, is SUP op het kanaal in Osnabrück de perfecte activiteit.

Stand up paddling (SUP) op het kanaal in Osnabrück

Osnabrück is een onwijs leuke bestemming voor een actieve stedentrip in Duitsland. Je kunt er namelijk zowel in als net buiten de stad toffe outdoor-activiteiten doen. Suppen is er daar een van! Met een kleine twintig minuten fietsen vanuit de binnenstad sta je aan het Stichkanal, een zijkanaal dat de haven van Osnabrück verbindt met het Mittellandkanal. Het kanaal is 14,5 km lang, dus je kan een behoorlijke SUP-tour vanuit Osnabrück maken. Als je helemaal naar het begin van het kanaal in Bramsche-Pente wil peddelen, zal je na een aantal kilometer wel het bord uit het water moeten halen om langs de Hollager Sluis te komen. De meeste mensen suppen daarom van de brug bij de Alte Eversburg, waar ook Stadtpaddler gevestigd is, naar de sluis en weer terug. Je kan ook juist de andere kant op suppen, richting de haven, maar dit is een stuk industriëler en landschappelijk minder interessant.

Sup-tips voor beginners

Wanneer ik vertel dat ik heb gesupt op het kanaal in Osnabrück, is de eerste vraag bijna altijd: “En, ben je erin gevallen?” Het (misschien teleurstellende) antwoord is: nee en dat was ook bijna onmogelijk. Bij veel SUP-verhuurders kan je kiezen tussen een breder en stabieler board of juist een smaller maar instabieler board. Met een smal board kan je sneller suppen, maar heb je ook meer kans om in het water te plonzen. Mijn eerste tip voor beginnende supper is dus:

  • Als je voor het eerst gaat suppen of gewoon een ontspannen tour wil maken, kies dan een breder board. Hiermee omvallen is bijna onmogelijk. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk 😉

Verena liet mij zien hoe je het beste kunt starten:

  • Je legt het board in het water, hurkt ernaast en zet eerst je ene en dan je andere knie op het board. Je peddelt eerst een tijdje op je knieën voordat je gaat staan.

En als je er dan klaar voor bent…

  • …zet je eerst beide handen voor je op het board en verschuift dan langzaam je gewicht van je knieën naar je voeten. Ga een beetje door je knieën gebogen staan zodat je stabiel op het board staat.

‘Houden jullie van golven?’ vraagt de schipper door zijn luidspreker. Kennelijk zien we eruit als we wel van een uitdaging houden, want direct daarna begint hij kleine bochtjes over het kanaal te maken, zodat er golven ontstaan. ‘Stevig blijven staan en voor je uit kijken,’ raadt Verena me aan, ‘Je kan altijd weer op je knieën gaan zitten.’ Bij de eerste golf sta ik nog wat verkrampt, daarna zie ik de lol er van in en vind het bijna jammer dan het bootje al doorgevaren is.

  • Stabiel staan doe je door je voeten op op het midden van het board op schouderbreedte te zetten, je knieën licht gebogen, je rug recht.
  • De ene hand houdt je op bovenop de peddel, de andere er zo’n 40 cm onder. Je peddelt van zo ver mogelijk voor je tot ongeveer je voeten, alles erachter kost namelijk veel energie.

Boards huren, sup-yoga of een workshop bij Stadtpaddler

Bij Stadtpaddler kun je alleen board huren als je een ervaren stand up paddler bent of een workshop voor beginners bij hun hebt gevolgd. Die workshops worden in het seizoen, zo ongeveer van mei tot en met september, regelmatig plaats. In weken met mooi weer bieden de Stadtpaddler zelfs meerdere workshops aan. Die kosten €35,- voor 1,5 uur. Daarna kun je meedoen aan de Paddel-Treffs, waarbij met een groepje suppers een kleine tour wordt ondernomen. Die kosten €20,- per persoon en er bestaat de mogelijkheid met korting een 5- of 10-rittenkaart te kopen.

Is je dat allemaal nog te gewoontjes? Dan kan je ook op zaterdagochtend meedoen SUP-yoga. Zo begin je het weekend goed met asana’s op het water. Een heel nieuwe uitdaging! En als je dat nog niet sportief genoeg is, wordt er af en toe ook nog SUP-fitness aangeboden.

Ben je langer in Osnabrück en omgeving? Op Duitsland Actief vind je nog veel meer tips voor een actieve vakantie in het Osnabrücker Land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *