TERRA.track Alte Bauernschaft in Wallenhorst

TERRA.track Osnabrücker Land

Een korte, gemoedelijk tour door het idyllische landschap van het Osnabrücker Land: dat is de TERRA.track ‘Alte Bauernschaft’ in Wallenhorst. Acht kilometer wandel je afwisselend door het bos, door weidse velden en -helaas- ook een stuk over asfalt. Tijdens de wandeling kom je langs een paar historische highlights én zie je veel landelijk gelegen boerderijen.

De naam zegt het al: historische hoogtepunten

De TERRA.track Alte Bauernschaft begint bij de Alte Alexanderkirche in Wallenhorst. Dit is een van de oudste kerken van het bisdom Osnabrück. Volgens de legende werd de kerk al rond 800 door Karel de Grote gesticht. Hij kwam na de overwinning op Wittekind in Wallenhorst en zou de ‘heidense tempel’ die hier stond, verwoest hebben om er vervolgens een kerk neer te zetten. Hij bekroonde de kerk met een gouden hen als teken dat zij de andere kerken hier zou uitbroeden. En zo staat er nog altijd een gouden hen op het dak van de Alte Alexanderkirche.

Direct achter de kerk loopt een klein paadje, de Schleptrupper Kirchweg, waar ook de TERRA.track loopt. Over een houten vlonder word je naar de Hofstelle Hörnscher Hof geleid. Ook deze boerderij is een historisch hoogtepunt van deze wandeling in Wallenhorst want al meer dan 1000 jaar is hier een boerderij gevestigd.

Pedagogische landbouw en paardjes aaien

Daarna volg je de straat Hörnscher Hof naar rechts en steek je een langzaam kabbelend beekje over. Al snel zie je de volgende boerderij, met paarden, varkens, pony’s en kassen vol verse groente en fruit. Ook deze boerderij heeft een bijzonder verhaal. CSA Hof Pente is een zogenaamde solidaire boerderij. Dat betekent dat de producten niet verkocht worden, maar onder de leden verdeeld. Lid worden kan iedereen die een maandelijks bedrag betaalt en daarmee bijdraagt aan een gezond en veelzijdig landbouwsysteem. Als je meer over deze bijzondere boerderij wil weten, kan je het verhaal op de website lezen of een rondleiding aanvragen.

Vlakke wandeling aan de rand van het Wiehengebergte

Je loopt over het erf van CSA Hof Pente en gaat dan weer het bos in. Hier wandel je parallel aan de Schleptrupper Egge. Deze verhoging van het landschap is onderdeel van het Wiehengebergte, een laaggebergte dat onderdeel van natuur- en geopark TERRA.vita is. Echt heel hoog komen we tijdens deze wandeling in Wallenhorst overigens niet, dus deze wandeling is makkelijk te lopen. Als je het bos uitkomt, moet je helaas een stuk langs de Wallenhorster Straße lopen, waar ook auto’s rijden. Gelukkig is dit stuk snel voorbij en zodra je met een koud drankje in de Biergarten van Gasthaus Beckmann zit, ben je dat allang weer vergeten. Achter het Gasthaus gaat de TERRA.track Alte Bauernschaft verder over een wandelpad. Nog even loop je door de velden met kool en raapzaad, om vervolgens weer bij de Alte Alexanderkirche uit te komen.

TERRA.track Alte Bauernschaft in het kort

  • Lengte: 7,9 kilometer
  • Hoogtemeters: ca. 50 meter
  • Tijd: 2 uur
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Begin: Alte Alexanderkirche Wallenhorst (GPS: Im Alten Dorf 5-7, 49134 Wallenhorst)
  • Horeca: Gasthaus Beckmann (direct aan de route) of in Wallenhorst. In de zomer is Gelateria-Café Gianni een echte aanrader!

Wat is eigenlijk een TERRA.track?

Als je Osnabrück van boven zou bekijken, zou je zien dat het omringd wordt door groen. Osnabrück ligt namelijk middenin natuur- en geopark TERRA.vita. Dat staat bekend om haar veelzijdigheid aan landschappen en bodem met bijzondere mineralen en fossielen. Om actieve reizigers kennis te laten maken met de highlights van het natuur- en geopark worden sinds 2018 verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet: de TERRA.tracks (wandelen) en TERRA.trails (fietsen).

Een andere TERRA.track die ik je enorm kan aanraden, vooral in de lente, is de TERRA.track Freedenblüte. Deze begint in Bad Iburg in het Osnabrücker Land en maakt vanaf daar een rondje van acht kilometer langs de berg Freeden. Ongeveer twee weken per jaar, meestal begin april, bloeit hier de holwortel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *