TERRA.track Borgberg: kersenbloesem, uitzichten en veel groen

TERRA.track Borgberg wandelen

Hagen am Teutoburger Wald staat bekend om haar kersenbomen. In het voorjaar zorgen deze voor een waar bloesemspektakel en in de zomer kan je lekker kersen plukken tijdens je wandeling. Maar wanneer je ook in Hagen am Teutoburger Wald gaat wandelen, de TERRA.track Borgberg is zeker de moeite waard. Onderweg heb je prachtig uitzicht over de glooiende heuvels van het Osnabrücker Land met hier en daar een mooie vakwerk-boerderij.

TERRA.track Borgberg in het kort

  • Lengte: 6,7 kilometer (rondwandeling)
  • Hoogtemeters: 192 meter
  • Tijd: ongeveer 2 uur
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk/gemiddeld
  • Start- en eindpunt: wandelparkeerplaats ‘Borgberg’ ( Am Borgberg 20, 49170 Hagen) of in Hagen am Teutoburger Wald vanwaar je met de ‘Zuweg’ op de Track komt.
  • Bekijk de TERRA.track Borgberg op Outdooractive voor een handige kaart en het gpx-bestand.

Midden in het bos en de Almwiese

Je start de wandeling op de wandelparkeerplaats ‘Borgberg’. Hier sta je aan de rand van Hagen am Teutoburger Wald en ben je binnen de korste keren midden in de natuur. Al snel word je getrakteerd op een mooi uitzicht over het stadje in het Osnabrücker Land, met op de achtergrond de voor deze regio zo kenmerkende glooiende heuvels en op de voorgrond kersenbomen. Je bent de wandeling dan pas net begonnen, maar eigenlijk is de Almwiese een perfecte plek voor een picknick!

Tip: je kan ook op twee andere wandelparkeerplaatsen starten en door middel van een ‘Zuweg’ (aangegeven met blauwe TERRA.track-bordjes) op de TERRA.track komen.

De Duvensteine: een mysterieuze plek met een verhaal

Na een paar kilometer passeer je de Duvensteine. Als je niet oplet, loop je er misschien zomaar aan voorbij, maar het is de de moeite waard om even te stoppen. Dit is een zogenaamde ‘Kultplatz’, wat zich naar het Nederlands nog het beste als gebedshuis in de breedste zin van het woord laat vertalen. Hier aanbaden onze voorouders de Moeder-Goden. Du-ve is de duistere moeder die men opriep voor kinderzegeningen. Een mysterieuze plek dus, die er ook best mysterieus uitziet.

Damherten, wijn en kersenbloesem

Vlak daarna ga je even het bos uit en krijg je een prachtig uitzicht over de heuvels van het Osnabrücker Land én het Tecklenburger Land. Bij helder weer kan je hier heel ver kijken. En als de kersenbloesem bloeit, zie je ook nog eens overal kleine witte bloemetjes. Vooral het pad rondom de kwekerij ‘Schönhoff Gärten’ is schitterend en nodigt uit om even in het gras te gaan zitten en van de omgeving te genieten! Vlak voordat je het bos weer induikt, zie je aan je rechterhand wijnranken en als je mazzel hebt aan je linkerhand een paar damherten die bij de kwekerij horen.

Tip: wil je meer kersenbloesem zien? Maak dan een van de kersenwandelingen in Hagen am Teutoburger Wald. Deze zijn natuurlijk vooral de moeite waard als ze bomen in bloei staan (half/eind april) of er kersen aan de bomen hangen (eind juni/begin juli)!

Verschillende variaties van de TERRA.track Borgberg

Het laatste stuk van deze wandeling gaat weer voornamelijk door het bos. Als je genoeg hebt gewandeld, ben je eigenlijk binnen de kortste keren weer terug op de parkeerplaats. Heb je nog energie om meer te wandelen? Dan kan ik je de ‘Variante Almwiese’ aanraden. Deze variatie leidt je nog naar een prachtig uitzichtpunt, waar je ook heerlijk kan relaxen in een houten hutje, aan een picknicktafel of op een ligbank. Overigens zijn er op de TERRA.track Borgberg nog andere variaties mogelijk. Met de ‘Variante Teufelsquelle’ kom je langs een idyllisch beekje en met de ‘Variante Kammweg’ ga je dwars over de Borgberg heen en heb nog meer mooie uitzichten. Bekijk de route met alle variaties hier op Outdoor Active.

Meer wandelen in het Osnabrücker Land

Het Osnabrücker Land is een schitterend, afwisselend wandelgebied. Deze wandelingen kan ik je ook aanraden:

  • Nog zo’n botanisch hoogtepunt: de TERRA.track Freedenblüte in Bad Iburg is vooral de moeite waard als eind maart/begin april de holwortel in bloei staat, maar ook de rest van het jaar is deze 8 kilometer lange rondwandeling mooi vanwege de weidse uitzichten en het diverse bos.
  • In Wallenhorst, in het noordelijke Osnabrücker Land, brengt de TERRA.track Alte Bauernschaft je langs historische hoogtepunten en idyllische boerderijen.
  • Heel anders is weer de TERRA.track Grasmoor in Achmer. Deze rondwandeling gaat door een beschermd natuurgebied in de buurt van Bramsche, dat wordt kenmerkt door een mysterieus veenlandschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *