Het Osnabrücker Land is een ongelooflijk gevarieerd wandelgebied. Terwijl het Zuiden heuvelachtig en bebost is, is het noordelijke Osnabrücker Land juist heel erg vlak en vind je hier meer water. Met mijn liefde voor bergen kies ik vaak voor wandelingen met hoogteverschil, maar toen ik de TERRA.track Grasmoor in Achmer ontdekte, was ik ook verkocht voor het vlakkere Noorden. Dit beschermde natuurgebied in de buurt van Bramsche wordt kenmerkt door een mysterieus veenlandschap.
TERRA.track Grasmoor in het kort
- Lengte: 4,8 kilometer (rondwandeling)
- Hoogtemeters: 28 meter
- Tijd: 1,5 uur (er is veel te zien en lezen!)
- Moeilijkheidsgraad: makkelijk
- Start- en eindpunt: Parkplatz Friedhof Achmer (Fledderweg 6A, 49565 Bramsche)
Beschermd natuurgebied Grasmoor in Achmer
Het Grasmoor is een bijzondere plek aan de voet van het Wiehengebergte – een mozaïek van heidevelden, beboste duinen en duinvalleien waar zich moerassen, broekbossen en meren hebben gevormd. Als sinds 1937 is het Grasmoor in Achmer een natuurreservaat. De volgende stap werd gezet in 2000 met de oprichting van de Stichting Hof Hasemann, die natuurbeschermingsprojecten opzet – onder meer ook in het gebied van het Grasmoor. Sindsdien zijn grote delen van het heideveld ontdaan van storende boomgroei en opnieuw bevochtigd en zijn de omliggende gebieden uit intensief gebruik genomen. Tijdens een vakantie in het Osnabrücker Land is het zeker de moeite waard dit bijzondere stukje natuur te bezoeken.
Tip: meer informatie over dit interessante landschap vind je op de zeven informatieborden die langs het wandelpad staan.
Volg de groene pijltjes en informatieborden
Je start de wandeling op de parkeerplaats van de begraafplaats Achmer. Waar we van de TERRA.tracks gewend zijn dat we rood-witte bordjes of de kenmerkende rode T op een witte achtergrond volgen, is dat hier niet zo. De markering is een afbeelding van Hof Hasemann of een groene pijl. Op de parkeerplaats staat het eerste informatiebord waarop je meer te weten komt over Hof Hasemann. Voor de wandeling door het Grasmoor ga je hier links aan voorbij.
Op het laatste topje van het Wiehengebergte
Na een klein stukje over het asfalt ga je rechtsaf een landweggetje in. Aan de linkerkant van het pad staan perenbomen, die in het voorjaar mooi bloeien. Aan het einde van het pad buigt de TERRA.track Grasmoor links af door de weide. Let op: dit bordje is niet goed te zien. Deze wandeling heeft nauwelijks hoogtemeters en die zijn hier meteen gemaakt als je door de weide naar de heuvel loopt. Deze heuvel is het allerlaatste topje van het Wiehengebergte en draagt de naam Larberger Egge. Hier werden vroeger stenen gedolven om bruggen, gebouwen en muren te bouwen, maar ook om de grenzen van het land te markeren.
Het eerste deel van de wandeling brengt je langs velden, perenbomen en boerderijen Een afwisselend landschap
Langs een meertje en over de heide
Je loopt langs een bunker en een meertje en komt dan bij een heidegebied. Het is een nogal kaal, zanderig gebied, dat overigens ook weer haar eigen charme heeft. Ik kan me voorstellen dat het hier aan het eind van de zomer heel mooi paars kleurt. Naast de heide gedijt hier ook de jeneverbesstruik en voelt ook het heideblauwtje (vlinder) zich hier thuis.
Tip: houd je ook zo van heide? Iets ten noorden van dit gebied vind je de Wacholderhain van Merzen-Plaggenschale. Als eind augustus de heide bloeit, kan je hier een prachtige wandeling maken.
Het heidelandschap is nu nog wat kaal, maar kleurt aan het einde van de zomer mooi paars
Wandelen door het mysterieuze moeras
Vlak daarna krijg je voor het eerst moeras en veenlandschap te zien. Als je dat niet per se aantrekkelijk vindt klinken, ben je waarschijnlijk niet de enige. Zo dacht ik er ook over voordat ik de TERRA.track Grasmoor wandelde. Maar laat je door deze wandeling op andere gedachten brengen. Een smal pad, moerassige bossen, kleine meertjes en een botanische diversiteit die we bijna nergens anders hier te zien krijgen. Als de zon schijnt, ziet het Grasmoor er zelfs romantisch uit! Een klein paadje leidt van de eigenlijke TERRA.track Grasmoor naar rechts en dieper het veen in. Hier zorgt de bewegwijzering voor wat verwarring, want de pijl van het themapad wijst rechtdoor, wat ons verder zou leiden op de TERRA.track Grasmoor, maar ook in het genoemde kleine pad naar rechts. Dit kleine paadje is waarschijnlijk slechts bedoeld als een omweggetje (dat wel de moeite waard is!), want daarna zijn staan er geen bordjes meer.
Op de TERRA.track Grasmoor krijg je veel moeras te zien Zo met de zon is het Grasmoor eigenlijk best romantisch
Het laatste stukje van de TERRA.track Grasmoor
Na al deze diversiteit is het laatste stukje van de wandeling bijna een beetje saai. Over langere rechte stukken langs velden en langs het meertje, paseer je de laatste twee informatieborden en kom je weer op Fledderweg terecht, waar je geparkeerd staat.
De mooie, rustige plekjes nodigen uit tot een picknick Kleine slingerende paadjes op de TERRA.track Grasmoor
Meer wandelen in het Osnabrücker Land
Osnabrück ligt middenin natuur- en geopark TERRA.vita. Dat staat bekend om haar veelzijdigheid aan landschappen en bodem met bijzondere mineralen en fossielen. Om actieve reizigers kennis te laten maken met de highlights van het natuur- en geopark worden sinds 2018 verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet: de TERRA.tracks (wandelen) en TERRA.trails (fietsen). Ook deze TERRA.tracks kan ik je aanraden:
- Vlakbij Achmer ligt Wallenhorst, waar de TERRA.track Alte Bauernschaft je langs historische hoogtepunten en idyllische boerderijen voert.
- Houd je toch meer van een heuvelachtig landschap? De TERRA.track Freedenblüte in Bad Iburg is vooral de moeite waard als eind maart/begin april de holwortel in bloei staat, maar ook de rest van het jaar is deze 8 kilometer lange rondwandeling mooi vanwege de weidse uitzichten en het diverse bos.