TERRA.track Zittertal in het Osnabrücker Land

Wandelen in het Zittertal in het Osnabrücker Land

Als je door het Zittertal in het Osnabrücker Land wandelt, kan je bijna niet geloven dat je maar op een uur rijden van de Nederlandse grens bent. De wandelpaden slingeren tussen de heuvels, hier en daar kijken koeien je nieuwsgierig van achter het hek aan en vakwerkboerderijen maken het idylliche plaatje helemaal af. Voor een instant vakantiegevoel hoef je alleen maar de TERRA.track Zittertal te wandelen!

TERRA.track Zittertal in het kort

Met een klimmetje naar het eerste uitzicht

De wandeling start op de wandelparkeerplaats Uphausen, waar een informatiebord van het Natur- en Geopark TERRA.vita staat. Vanaf hierleidt de ongeveer 800 meter lange toeweg naar de eigenlijke TERRA.track Zittertal. Dit stuk loop je op de terugweg dus nog een keer. En waarschijnlijk zullen de vriendelijke koeien in de weide naast het wandelpad je nieuwsgierig aankijken.

Bijna alle hoogtemeters van deze wandeling zitten in dit eerste stukje. Het uitzicht over het dorp Bissendorf en de heuvelachtige omgeving maken dit pittige begin gelijk weer goed. Daarna duik je het bos in en kom je op een splitsing terecht. Ik heb de wandeling ik beide richtingen gemaakt en het maakt niet uit welke kant je ‘m op maakt. Deze beschrijving volgt de TERRA.track Zittertal met de klok mee.

Afwisselende landschappen op de TERRA.track Zittertal

Na een stukje door een dicht bos gewandeld te hebben, kom je langs een boerderij met paarden en vervolgens sta je tussen de open velden. Dit is precies wat de TERRA.track Zittertal zo leuk maakt: ondanks dat de wandeling maar 7 kilometer lang is, zijn de landschappen erg afwisselend. In de lente staat het hier vol wilde bloemen, aan het einde van de zomer torenen de zonnebloemen boven de inmiddels verdroogde resten van de bloemen uit. Nadat je een stukje langs de bosrand hebt gelopen, ga je vervolgens echt het bos in. Het is een vrij dicht bos, waar op een zonnige dag wel prachtig het licht tussen de bladeren door valt.

Als je het bos weer uitwandelt, kom je op mijn persoonlijke lievelingsstuk van de wandeling. Je wandelt langs een boerderij een stukje omhoog en als je je dan omdraait, heb je zo’n heerlijk uitzicht. Je kijkt onder een boom door naar de heuvels in de verte en het pad slingert hier doorheen. Tussen de heuvels staan de typische vakwerkhuizen en het geheel doet erg idyllisch aan.

Kaffee & Kuchen bij Café Barth

Vervolgens maak je het rondje af en sta je weer op de driesplitsing. Als je bij de parkeerplaats Uphausen de auto hebt laten staan, moet je weer de blauwe bordjes van de Zuweg volgen. Loop je nog iets verder naar beneden, kom je uit bij Café Barth. Dit is een aanrader voor iedereen die van huisgemaakte taart houdt. Café Barth is gevestigd in een prachtige, oude boerderij in een idyllisch en heel groen deel van het Zittertal. In de tuin staan tafels en stoelen, zodat je bij mooi weer lekker buiten kunt zitten. In het rabarberseizoen is de rabarbertaart de lekkerste die ik ooit in het Osnabrücker Land heb gegeten, maar ook de kersentaart is heerlijk. Een kop koffie erbij en… mmm, wat een goede afsluiter van deze TERRA.track Zittertal!

Meer wandelen in het Osnabrücker Land

Als je net over de grens in Duitsland op vakantie wilt, kan ik je een actieve vakantie het Osnabrücker Land zeker aanraden. In het hart van het Osnabrücker Land ligt de stad Osnabrück, die omringd wordt door natuur- en geopark TERRA.vita. Daarmee is Osnabrück de enige grote stad in Duitsland die midden in een natuur- en geopark ligt. TERRA.vita staat bekend om haar veelzijdigheid aan landschappen en bodem met bijzondere mineralen en fossielen. Om actieve reizigers kennis te laten maken met de highlights van het natuur- en geopark worden sinds 2018 verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet: de TERRA.tracks (wandelen) en TERRA.trails (fietsen). Ook deze TERRA.tracks kan ik je aanraden:

  • In het noordelijke Osnabrücker Land neemt de TERRA.track Alte Bauernschaft je mee langs historische hoogtepunten en idyllische boerderijen.
  • Houd je toch meer van een heuvelachtig landschap? De TERRA.track Freedenblüte in Bad Iburg is vooral de moeite waard als eind maart/begin april de holwortel in bloei staat, maar ook de rest van het jaar is deze 8 kilometer lange rondwandeling mooi vanwege de weidse uitzichten en het diverse bos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *