Teutoschleife Canyon Blick: wandelen naar de canyon van het Tecklenburger Land

Teutoschleife Canyon Blick Lengerich

Als je denkt dat je indrukwekkende canyons alleen in Amerika kan vinden, heb je het mis. Het Tecklenburger Land, vlak over de grens in Duitsland, heeft haar eigen gave kloof: de Canyon Lengerich. Deze voormalige steengroeve is volgelopen met water, dat helder blauw kleurt. De Teutoschleife Canyon Blick neem je mee op een wandeling naar dit bijzondere natuurfenomeen.

De Teutoschleife Canyon Blick in het kort

De blauwe lagune van het Tecklenburger Land

Met zijn turquoise, kristalheldere water is de Canyon een natuurlijk pareltje van het Tecklenburger Land. Hier werd tot 1977 kalk gedolven, maar nu vinden veel zeldzame dier- en plantensoorten hier optimale omstandigheden om te leven. De oehoe, bijvoorbeeld, is bijvoorbeeld prima gecamoufleerd tegen de kale helling van de canyon. En ook hagedissen en vlinders kan je hier ontdekken. Verder staat het gebied rond de Canyon Lengerich bekend om zijn wilde orchideeën, die je vooral in de zomer aan zult treffen. Om deze prachtige plek te beschermen werd het in 1989 uitgeroepen tot natuurreservaat. Je kan daarom niet tot aan het water komen. Maar omdat er drie uitzichtspunten met een fantastisch zicht op de canyon zijn, is dat helemaal niet erg.

Wandelen door de heuvels van het Tecklenburger Land

Afhankelijk van in welke richting je de Teutoschleife Canyon Blick loopt, begin of eindig je met het uitzicht op de kloof. Als je het mooiste voor het laatst bewaren wil, loop je tegen de klok in en ga je eerst richting Leeden. Al na een paar honderd meter wordt je getrakteerd op een fantastisch uitzicht op de prachtig groene heuvels van het Tecklenburger Land. Bij helder weer kan je onwijs ver kijken! Na eerst een stuk te zijn afgedaald, wandel je vervolgens in een rap tempo via smalle bospaadjes omhoog de Leedener Berg op. Tussen de bomen door heb je een uitzicht op de omringende heuvels en ook vind je hier het zogenaamde Lusthäuschen. Van het huisje is niet meer dan de fundering te zien, maar het verhaal erachter is wel leuk. Er wordt gezegd dat een priester uit Leeden zich hier af en toe terugtrok om zijn preken te schrijven.

Koolzaadvelden die bijna licht lijken te geven

Als je de Leedener Berg weer afdaalt, kom je langs het Leedener Ehrenmal. Hiervoor ga verlaat je even de Teutoschleife Canyon Blick om met een houten trap de heuvel weer een stukje te beklimmen. Het gedenkteken voor de in de Tweede Wereldoorlog gestorven soldaten ligt ietwat verscholen in het bos. De rotsen erachter lenen zich goed voor een picknick, want hier schijnt de zon tussen de boomtoppen door. Daarna ga je nog een stuk het dal in. Voordat je dan weer gaat klimmen, kom je langs een enorm koolzaadveld. Als de koolzaadbloemen in bloei staan, lijkt het veld wel licht te geven. Zo gaaf! Het lijkt hier de Toscane wel!

Wandelbank met uitzicht op de heuvels en een vakwerkboerderij

Inmiddels ben je op het laagste punt van de wandeling aangekomen en zal je toch weer een paar meter omhoog moeten om bij de Canyon Blick te komen. Gelukkig zijn de laatste paar kilometer daar naartoe ook nog prachtig. Laat de eerste wandelbank, die ietwat raar geposititioneerd is met uitzicht op de snelweg, maar links liggen want de tweede biedt je een veel mooier uitzicht op het dal en de vakwerkboerderij Gut Staphorst. Heel idyllisch!

Daar is ‘ie dan: de Canyon Lengerich met het indrukwekkende turquoise water

Vanaf hier is het niet meer ver naar de plek waaraan deze Teutoschleife haar naam dankt: de Canyon Blick. Dit is een uitzichtpunt zuid-oostelijke zijde van de kloof. Je kijkt hier direct in de kloof en vanuit de hoogte op het helder turquoise water. In het echt is het nog zoveel indrukwekkender dan op de foto’s.

Tip: wie de canyon van alle kanten wil zien, kan ook nog het Teutoschleifchen Canyon Tour wandelen. Deze korte wandeling van 5,3 kilometer maakt een rondje om de dele kloof. Als je de Teutoschleife Canyon Blick loopt, kan je een deel afsnijden en daardoor maak je maar een paar extra kilometer, die zeker de moeite waard zijn om de Canyon Lengerich van alle kanten te bewonderen.

Door de sculpturen- en hortensia-tuin terug

Ook na dit hoogtepunt wordt de wandeling niet saai. Je loopt door het Alva-sculpturenpark, dat kunst en natuur dichter bij elkaar brengt. Verschillende kunstenaars tonen hun beelden gemaakt van materialen die in de omgeving te vinden zijn. Het park wordt voortdurend uitgebreid, zodat je bij elk bezoek iets nieuws kunt ontdekken. Het is vooral mooi in de late lente en zomer wanneer alles in volle bloei staat. Vlak voordat je weer op de parkeerplaats bent, loop je nog door de hortensia-tuin en langs een klein kapelletje uit de jaren 20.

Meer Teutoschleifen in het Tecklenburger Land wandelen

De zeven Teutoschleifen zijn rondwandelingen die allemaal een hoogtepunt van de Hermmansweg zien, een langeafstandswandeling die tot de Top Trails van Duitsland behoort. Deze goed gemarkeerde wandelingen zijn altijd de moeite waard.

  • Het Tecklenburger Land kan ook juist heel vlak zijn. Daarom is de Teutoschleifen Sloopsteener Seenrunde een makkelijke rondwandeling. Makkelijk betekent niet meteen saai, want deze wandeling is juist heel afwisselend, met stukken langs het meer, door het bos en zelfs een stukje over een strand.
  • Of wat dacht je van het Tecklenburger Bergpfad? Een fijne wandeling met afwisseling tussen bos, weidse uitzichten en schattige dorpjes.
  • Mijn lievelings-Teutoschleife tot nu toe: de wandeling rondom de Dörenther Klippen. Gekenmerkt wordt deze rondwandeling door bizarre rotsformaties en weidse uitzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *