Teutoschleife Sloopsteener Seerunde: afwisselende wandeling bij de Niedringhaussee

Teutoschleife Sloopsteener Seenrunde

Een zeer afwisselende wandeling door het bos, langs een meer en zelfs een stukje over het strand: dat is de Teutoschleife Sloopsteener Seerunde. Wandel je een Teutoschleife, weet je eigenlijk zeker dat de wandeling de moeite waard is. Niet voor niets hebben deze wandelingen in de omgeving van Tecklenburg de onderscheiding ‘Premiumwanderwege’ gekregen. Deze rondwandeling bij de Niedringhaussee in Westerkappeln is ook zeker weer een voltreffer als je van een gevarieerd landschap met een paar culturele highlights houdt. Ik denk zelfs dat het mijn favoriete Teutoschleife tot nu toe is.

Het verhaal van de mysterieuze Sloopsteenen

Je begint de wandeling gelijk met een cultureel hoogtepunt: de Sloopsteenen. Wat op het eerste gezicht gewoon een hoopje stenen lijkt, heeft eigenlijk een bijzondere geschiedenis. Dit is het grootste hunebed van Westfalen en het is ruim 4000 jaar oud! Het wandelpad leidt je vervolgens langs het hunebed het bos in. Soms loop je door een dicht bos, soms juist wat meer aan de rand. Nadat je een spoor bent overgestoken ga je richting het Auenwald, waar ook het idylissche meer Niedringhaussee te vinden is.

Sloopsteenen Westerkappeln

Langs het water, over het strand

Voor je het weet, duikt daar dan ook al het meer tussen de bomen op! Het wandelpad vervolgt direct aan het water over idyllische oeverweggetjes en soms zelfs een stuk over het strand. De heldere blauw-groene Niedringhaussee wordt omringd door pijnbomen die het hele jaar door groen zijn. Daarom is deze Teutoschleife zelfs in de koudere maanden mooi. In regelmatige tussenpozen heb je mooie doorkijkjes naar het meer en als je mazzel hebt, is een van de Liegewellen vrij. Deze voor het Teutoburger Wald zo typische ligbanken maken een pauze wel heel aangenaam!

Door het bos naar het Doppelheuerhaus

Als je weer op bent weten te staan van de luie banken, vervolg je de wandeling door het bos. Daar staat je nog een culturele highlight te wachten. Aan de bosrand op een groot stuk land staat een idyllische boerderij: het Doppelheuerhaus. De wanden zijn van indrukwekkend, massief natuursteen, de raam- en deurkozijnen van rode baksteen. De kern bestaat uit een oude tweekoloms-constructie. Deze bouwvorm, waarbij de structureel belangrijke onderdelen niet in het buitenste metselwerk zijn opgenomen, maakte het mogelijk de buitenmuren te vernieuwen zonder noemenswaardige ingrepen in de constructie. Een knap staaltje bouwwerk dus! Wil je nog wat langer van dit fijne uitzicht genieten? Direct naast het wandelpad staan een tafel met banken.

Een Premiumwanderweg in het Tecklenburger Land

Na dit mooie pauzeplekje wandel je weer door het bos totdatat een langere veldpassage met mooie uitzichten voor afwisseling zorgt. Door de weinige hoogtemeters en makkelijk paden is de Teutoschleife Sloopsteener Seerunde een relaxte wandeling, die bovendien ook nog eens goed gemarkeerd is. De goede markeringen, het afwisselende landschap en bijzondere details maken deze rondwandeling in het Tecklenburger Land een ‘Premiumwanderweg’!

Tip: Wist je dat er daar nog een paar meer mooie wandelingen in deze regio zijn? Het Tecklenburger Land staat bekend als goede regio om te wandelen, maar ook om te fietsen. Maak er dus gelijk een vakantie in Tecklenburg en omgeving van!

Teutoschleife Sloopsteener Seerunde in het kort

 • Lengte: 6,7 kilometer
 • Hoogtemeters: 49 meter
 • Tijd: ongeveer 2 uur
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Start: Parkplatz am Sloopsteinweg in Westerkappeln
 • Reizen met het OV: Bus 11 uit Osnabrück, halte ‘Zu den Sloopsteenen’
 • Horeca: niet direct langs het wandelpad, maar wel in de nabijgelegen dorpen Lotte en Westerkappeln
 • Download hier de wandeling op een kaart via een website van de Teutoschleifen

Meer Teutoschleifen wandelen

In totaal zijn er acht Teutoschleifen en acht kleinere Teutoschleifchen. De volgende wandeltochten maakte ik ook en kan ik je aanraden:

 • Indrukwekkende rotsen en weidse uitzichten staan je tijdens de Teutoschleife Dörenther Klippen te wachten.
 • Oké, zo groot als de Grand Canyon is deze kloof in het Tecklenburger Land dan wel niet, maar bijzonder is de Canyon Lengerich zeker wel. De Teutoschleife Canyon Blick maakt een rondje om deze kloof met helder blauw water.
 • Het schattige dorpje Tecklenburg is zeker een bezoek waard. De Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad begint in het centrum en gaat daarna door de schitterende, heuvelachtige omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *