Yes, zomer! Hét moment om lekker lange dagen buiten te zijn, tijd op of aan het water door te brengen en ’s avonds gezellig op een terrasje te zitten. Dus gaan we voor een outdoor-trip op zoek naar een plek waar dat allemaal kan. Het Emsland is met veel water, groen én leuke stadjes zo’n bestemming voor een lang weekend of korte vakantie. Groot pluspunt: het Emsland ligt net over de grens in Duitsland, dus je bent er lekker snel. Zo blijft er extra veel tijd om te kanoën, fietsen, suppen en heel erg te genieten.
De trein uit, de Ems op: kanoën in Lingen
Echt fijn: het Emsland is niet ver weg. Dus na een kort ritje met de trein blijft er nog genoeg tijd om in het Lingen het water op te gaan. Mijn bagage drop ik bij het hotel, de huurfiets haal ik bij het VVV op en ik ga met volle vaart naar het Kanucamp Lingen.
“De Ems is een relaxte rivier, dus het wordt een ontspannen tochtje,” legt een van de medewerkers me uit, “Maar er zijn twee stroomversnellingen op je route en het is handig om te weten wat je daar moet doen.” Aan de hand van een tekening legt hij het uit. “Na dann, viel Spaß!” en hij geeft mijn kano een zetje in de goede richting.
Plezier heb ik. Ik laat me leiden door de rustige stroomsnelheid van de Ems en geniet van het groen om me heen. Aan de waterkant kijken een paar grazende koeien me nieuwsgierig aan. Als ik de eerste stroomversnelling getrotseerd heb, leg ik mijn kano bij een klein strandje aan de kant voor een taart-pauze. Van zo’n kanotocht op de Ems kan je alleen maar zen worden. Bij de tweede stroomversnelling moet je uit de kano, zelf aan de waterkant lopen en je kano als een “hond uitlaten” (ik citeer hier de medewerker van het Kanu Camp 🙂 ). Als ik daarbij mijn peddel verlies, schrik ik eerst, maar moet dan hard lachen. Broek opstropen en de reddingsactie kan beginnen.
Een paar minuten peddel ik weer op de Ems. Vlak boven het water scheren libellen in alle maten en kleuren, aan de waterkant groeit en bloeit van alles. Bij Wachendorf stap ik uit, maak de kano schoon en rijd met de taxi terug naar het Kanu-Camp.
Tip: Vanuit Nederland kun je prima met de trein naar het Emsland, bijvoorbeeld naar Lingen, Geeste, Meppen, Haren of Papenburg. Om ter plekke mobiel te zijn, is een (huur)fiets dan wel erg handig. Er rijden nauwelijks tot geen bussen in de landelijke gebieden van het Emsland, zeker niet in de zomervakantie. Maar met een fiets ben je overal snel! Een fiets huren kan bijvoorbeeld bij de Hase-Ems-Radverleih (Duitstalige website).
Zeven creatieve gerechten bij Restaurant Sieben in Lingen
Na het kanoën fiets ik terug naar Lingen en slenter wat door de stad. De terrassen zijn vol, op een trapje op het marktplein eten mensen een ijsje en de sfeer zit er goed in. Je merkt dat Lingen een studentenstad is en het horeca-aanbod is voor een stad in een landelijke regio dan ook best groot. Ik kies voor Restaurant Sieben. De naam verraadt het al: op de kaart staan zeven gerechten. En de kaart is in dit geval een rechtopstaand bord met zeven handgeschreven kaartjes erop geprikt. Hier wordt namelijk met verse, regionale producten gekookt. En op is op, dus op deze manier blijft de ‘menukaart’ flexibel. Mijn zomerse salade met fruit, kaas van kaasboerderij Dennemann uit het Emsland en amandelen smaakt heerlijk. De huisgemaakte limonade ook. Een aanrader als je in Lingen bent!
Hoteltip voor Lingen: elke kamer in het Burghotel Lingen heeft een eigen thema, dat iets met het Emsland te maken heeft. Het ligt fijn centraal en is een goede uitvalsbasis voor je touren in het zuidelijke Emsland.
Langs, over en in het water: fietsen in Lingen en omgeving
In het Emsland is het water nooit ver weg. Of het nu een rivier, moeras, kanaal of meer is. Op mijn fietstocht van vandaag ga ik water in allerlei vormen tegenkomen. En spoiler alert: ik kan het natuurlijk niet laten ook even van de fiets af te stappen en ín het water te springen.
Maar we beginnen bij het begin, namelijk in Lingen. Deze middelgrote stad heeft flair – dat heb ik gisteravond al gemerkt. Behalve studentenstad is Lingen ook de stad van de Kivelinge. Vanaf de 14e eeuw beschermden deze ‘kleine vechters’, namelijk jonge, ongehuwde burgerzonen, de stad. De Kivelinge zijn – weliswaar in iets andere vorm – nog altijd actief en het is zelfs immaterieel UNESCO-erfgoed. Ze zijn verenigd in verschillende secties en een daarvan is de Schreckensteiner. Daarnaar is mijn fietsroute van vandaag vernoemd: de Schreckensteiner-Rundtour.
Ik fiets langs de Wacholderhain in Wachendorf, waar de eerste heide op de zandduintjes al paars kleurt. Daarna ga ik via een stukje van het Geestmoor naar het Dalum-Wietmarscher Moor. Wist je dat hoogveen met 3% van het aardoppervlakte 16 tot 24% van de CO2 vasthoudt? Dat lees ik op een van de informatieborden in dit hoogveengebied. En daarom is het zo belangrijk dat hoogveengebieden in tact blijven. Door turfwinning en verandering van de grondwaterstand, zijn veel hoogveengebieden verdwenen of niet nat genoeg meer. In het natuurpark Moor-Veenland, waar dit gebied onderdeel van is, wordt daarom hard aan regeneratie gewerkt. Dat is een jarenlang proces waarbij eerst door bekkens en/of het dempen van sloten wordt gezorgd dat het hoogveen weer nat genoeg wordt. Het veenmos zorgt ervoor dat de zuurgraad toeneemt, waardoor de bijzondere flora en fauna in het hoogveen terugkomt. Pas daarna leeft het hoogveen weer en – dit kan eeuwen duren – vindt turfvorming plaats.
Behalve interessant is het gebied ook gewoon mooi. Wat op het eerst een grote, kale vlakte lijkt, is van dichtbij een stuk veelzijdiger. Witte plukjes wolgras, bijna fluoriscerend veenmos, de eerste bloeiende heide en tussen al die plantjes zoemen allerlei insecten. Bij de uitzichtheuvel stap ik nog even af en fiets daarna via Wietmarschen naar de Lohner See. Perfect voor een verkoelende duik voordat ik de laatste kilometers terug naar Lingen fiets.
De fietsroute door de omgeving van Lingen in het kort
- Lengte: 52,9 km
- Hoogtemeters: 210 meter omhoog en omlaag
- Moeilijkheidsgraad: makkelijk
- Bereikbaar met het OV: ja, Lingen heeft een treinstation
- Bekijk de fietsroute in de omgeving van Lingen op Komoot
Dit is een van de zeven fietsroutes in de omgeving van Lingen. In de Emsland Routenplaner vind je veel tips voor fietsroutes, maar je kunt ook eenvoudig je eigen route plannen. Omdat het Emsland net als Nederland knooppunten heeft, kun je ook aan de hand hiervan fietsen.
Een dagje Dankernsee in het Emsland
De volgende dag stap ik met fiets en al in de trein naar het noordelijke Emsland. Bij een zomerse trip door het Emsland hoort de Dankernsee in Haren er sowieso bij. Het is het grootste zwemmeer van het Emsland en behalve lekker zwemmen, kun je hier nog veel meer actie beleven.
Je fiets meenemen in de trein? Met het Emsland-Touren-Ticket kunnen twee personen + fietsen een dag lang onbeperkt met de trein reizen voor €19,-. Je kunt reizen met de WestfalenBahn, met de RADexpress-bussen in het Emsland en de fietsenbus tussen Lingen en Nordhorn. Het ticket is geldig in het weekend en op feestdagen. Op de website kun je checken hoe alles precies zit. Houd er rekening mee dat de treinen op mooie, zomerse dagen vol kunnen zijn.
Relaxt suppen op de Dankernsee in het Emsland
Het is nog rustig op het water en dus besluit ik eerst een sup-board te huren. Lekker ontspannen peddelen op het heldere water. En dat water ziet er zó mooi uit, dat ik er af en toe ook in spring. Dit is echt de zomer in het Emsland op z’n best! De Dankernsee heeft meerdere zandstrandjes waar je ook even met de sup kunt aanleggen. Voor een rondje suppen heb je aan een uur genoeg, maar gewoon een beetje ronddobberen is ook heerlijk.
Tip: Wil je meer snelheid maken op het water? Dan kun je op de Dankernsee ook waterskiën of wakeboarden.
Klimmen en klauteren in de Hochseilgarten Dankernsee
Daarna is het tijd voor wat actie. Bij het recreatiepark Schloss Dankern hoort ook een klein klimpark: de Hochseilgarten. Dat bestaat uit een makkelijke en een moeilijke route. Voor de kleinsten is er ook een kinderroute. Ik begin met de makkelijke route en heb er zoveel lol in, dat ik de moeilijkere route er meteen achteraan doe. Het parcours bestaat uit wiebelige balken, touwnetten, bruggen en soms moet je van het ene naar het andere platform springen. De route eindigt met twee korte ziplines en dan sta je weer op de grond.
Overnachten in een wijnvat op de boerderij bij Ferienhof Meutstege
Op een steenworp afstand van de Dankernsee ligt Ferienhof Meutstege. Op de boerderij van de familie Meutstege kun je niet alleen dieren knuffelen, maar ook boerengolf spelen, schat zoeken in de het maisdoolhof, heerlijke taart eten in het boerderijcafé en… overnachten! Dat kan in de vakantiewoningen, op de mini-camping, maar ook in de wijnvaten. Drie stuks staan op een idyllisch veldje met fruitbomen. De zijn simpel, maar comfortabel ingericht met een tweepersoonsbed en twee bankjes. Je kunt zelfs nog een tafel uitklappen. Je wordt wakker met het geluid van de vogels en kunt daarna genieten van een heerlijk boerenontbijt met regionale producten.
Tip: Wie ’s avonds nog een hapje wilt eten, kan naar Gut Düneburg fietsen. In de oude turfschuur van het landgoed zit Restaurant Granero. Vegetariërs hebben de keuze uit salade of de (erg lekkere!) vegetarische burger.
Een maritiem rondje fietsen in Haren
Mijn zomerse tripje in het Emsland zit er helaas al bijna weer op. Voordat ik in de trein stap, fiets ik nog een rondje door de omgeving van Haren. Ook Haren ligt aan de Ems en in het oosten van de stad vertakt het Haren-Rütenbrockkanaal. Ooit was dit een belangrijk verkeersknooppunt. Daarvan getuigen de historische schepen die nu bij het Scheepvaartmuseum Haren horen. Ik fiets langs de sleepboot, het reddingsbootje, de typische Emspünte en vele andere schepen.
Daarna fiets ik via Emmeln naar het Tinner Loh. De reuzenbomen in dit bos zijn indrukwekkend en aan eentje hangt zelf een schommel. Als ik die uitgeprobeerd heb, besluit ik spontaan via een omweg langs de sluis in Hilter terug naar Haren te fietsen. Handig, die fietsknooppunten in het Emsland. Zo kun je steeds weer je route iets aanpassen en daarbij zeker weten dat je over fijne fietspaden rijdt. Na een pauze met Kaffee & Kuchen in Haren is het dan echt tijd om mijn fiets terug te brengen en zelf in de trein terug naar Nederland te stappen.
– Disclaimer: Voor de reis in het Emsland werd ik uitgenodigd door de Emsland Tourismus GmbH. Zoals je van me gewend bent, is het enthousiasme in dit artikel 100% dat van mij. –