Blijf droog met de Vaude Luminum regenjas voor dames

Vaude Luminum regenjas dames review

We hebben natuurlijk het liefst een zonnige vakantie, maar ja, soms valt er ook een spatje regen. Fijn als je dan een goede regenjas bij je hebt! Zelf neem ik al ruim twee jaar de Vaude Luminum regenjas mee op outdoor-vakantie. En blij dat ik ermee ben. Waterdicht, winddicht en lichtgewicht: dat is een korte samenvatting van mijn review van de Vaude Luminum regenjas. Lees hier mijn uitgebreide review en ontdek of de regenjas ook iets voor jou is.

Review Vaude Luminum regenjas: water- én winddicht

Het allerbelangrijkste van een regenjas: hij houdt je droog. Dat doet de Vaude Luminum uitstekend. Hiervoor is gebruik gemaakt van het Ceplex Active membraam dat tegen een waterdruk van minimaal 10.000 mm bestand is. Het membraan is daarnaast 100% PTFE-vrij. De afgelopen twee jaar kon ik dit goed testen tijdens een aantal natte wandelingen door de regen en sneeuw. Nat werd ik nooit. En zelfs na twee jaar intensief gebruik functioneert de regenjas goed.

De waterbestendige ritsen en getapete naden zorgen ervoor dat je écht droog blijft. Ook niet onbelangrijk de jas heeft een goede capuchon. Die is niet afneembaar, maar kan wel opgerold in de kraag worden. Behalve waterdicht is het jack ook nog eens winddicht, waardoor ‘ie op stormachtige dagen de ergste kou tegenhoudt. Daarom neem ik het jack ook wel eens mee als het niet gaat regenen, maar ik wel lang op pad ben. Dan weet ik dat de Vaude Luminum ’s avonds ook de ergste kou tegenhoudt. Met een dikke trui eronder blijf je extra warm. Gelukkig betekent warm niet meteen zweterig. Door de dunne mesh-voering is de jas ademend en wordt het niet snel ‘plakkerig’, zelfs niet als je hard fietst.

Lichtgewicht en lekker praktisch

Twijfel je of je een regenjas mee moet nemen? Vanwege het gewicht hoef je het bij de Vaude Luminum regenjas niet te laten. Met zijn 412 gram is het regenjack lichtgewicht. Je kan de regenjas opvouwen tot een heel klein pakketje dat nauwelijks ruimte in je rugzak inneemt. Bij mij past ‘ie bijvoorbeeld zelfs nog in het nauwe shovel-in voorvak van de Osprey Kyte 46. Ofwel: als ik denk dat er ook maar een beetje regen gaat vallen, gaat de regenjas van Vaude mee.

En ook de andere functionaliteiten van de Vaude regenjas maken ‘m erg praktisch. Zo zit er een trekkoord in de tailleband en zijn de manchetten verstelbaar. Verder zitten er aan allebei de kanten een steekzak met ritssluiting. Het enige dat er in mijn mening ontbreekt – en dit is echt een kleinigheidje – is een binnenzak.

Goed zichtbaar in het donker

De Vaude Luminum regenjas is speciaal voor fietsers ontwikkeld en is daarom voorzien van reflecterende elementen aan alle kanten. Het reflecterende materiaal 3M Schotchlite is stijlvol geïntegreerd in de stof. Ze zijn zo aangebracht dat ze het menselijk silhouet benadrukken waardoor je echt goed zichtbaar bent als er licht op schijnt. Wel zo veilig als je in het donker op pad bent! En dat is dus niet alleen handig voor fietsers. Toen een wandeling toch een keer langer uitpakte, ik een stuk afstak en langs de weg ging lopen toen het ging schemeren, voelde het heel prettig dat ik goed zichtbaar was met dit regenjack.

Je kunt de Vaude Luminum regenjas o.a. bij Bever* en Bergzeit* kopen.

Duurzame regenjas: Vaude heeft aandacht voor mens en natuur

Ik koop graag outdoor-gear van Vaude. Het is namelijk niet alleen praktisch en stijlvol, maar Vaude heeft ook oog voor de natuur. Zo ook bij de Vaude Luminum regenjas. Veel textiel wordt afgewerkt met fluorkoolstoffen – ook wel PFC of PFOS genoemd – om het waterdicht, vlekbestendig en olieafstotend te maken. Dit is geen stof die altijd al op onze planeet was: het werd in de jaren 60 uitgevonden en inmiddels weten we dat deze stoffen schadelijk voor mens en natuur zijn. Hoewel PFC niet van nature voorkomt, is er PFC aangetroffen in het bloed van ijsberen, in het drinkwater in Duitsland en op vele andere plekken waar je het niet wilt hebben.

Dan maar geen coating? Dat is ook geen optie, want ook al zit er een waterproof membraam in het textiel, dan zou het bij hevige regen alsnog water absorberen. Tijd voor een andere oplossing, vond Vaude. Hun doel: in 2020 helemaal PFC-vrij produceren. In plaats daarvan gebruiken ze nu de Eco Finish: wél waterdicht, niet milieubelastend. De Vaude Vaude Lumimum regenjas trek je dus gewoon met een goed gevoel aan!

Wil je dieper in dit onderwerp duiken? Vaude is op hun website transparant over het onderwerp coating en duurzaamheid.

De Vaude Luminum regenjas is geschikt als…

  • …je niet laat tegenhouden door een spatje regen, maar ook weer niet drijfnat wilt zijn na een wandeling of fietstocht.
  • …je lichtgewicht wilt inpakken voor je outdoor-vakantie. Bijvoorbeeld zoals ik deed voor mijn vierdaagse kampeer- & wandeltrip naar de Vulkaaneifel.
  • …je wel eens in het donker wandelt en fietst. Want dan ben je goed zichtbaar met de reflecterende elementen!

[*Dit artikel bevat affiliate links. Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks!]  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *