Voorjaar in Füssen: tips voor een actieve bergvakantie

Fris groene weides bezaaid met paardenbloemen met daarachter besneeuwde bergtoppen. Zie je het al voor je? Dit is precies wat je te wachten staat als je in de lente naar Füssen gaat. Je hebt de keuze tussen het idyllische, glooiende Alpenvoorland en de eerste echte bergen van de Ammergauer Alpen. Fietsen, wandelen en wie al durft: lekker zwemmen in een van de vele meren. Het voorjaar is hét moment voor een actieve vakantie in Füssen im Allgäu.

Lente-wandelingen in Füssen

De temperatuur in het voorjaar is perfect om te wandelen. Hoog in de bergen kan nog sneeuw liggen, dus kies je routes met zorg uit. De lager gelegen delen van de Alpen en het Alpenvoorland zijn daarentegen prachtig groen en op de almweides bloeit van alles. Deze wandelroutes in de omgeving van Füssen zijn perfect voor een actieve vakantie in de lente.

1. Burgruinen-Hopfensee-Tour door het Alpenvoorland

Door de mist zie ik niet eens het meertje als ik in Hopfen am See aankom. Goed, dan neem ik meteen de bus naar Zell en wandel terug hierheen. Het is een goede beslissing: als ik een kwartiertje later uitstap, schijnt de zon. Door een weide vol gele paardenbloemen wandel ik richting de ruïnes van de burcht Eisenberg. Als ik me omdraai, zie ik nog net hoe de laatste witte flarden optrekken en plaatsmaken voor een ultieme, zonnige lentedag.

De route maakt eerst nog een kleine omweg langs de Schlossweiher, waar de eerste burcht al hoog boven het water uittorent. Tijd voor een klimmetje! De twee ruïnes, Eisenberg en Hohenfreyberg, liggen op iets meer dan 1000 meter hoogte. Het zijn echte blikvangers in het verder lieflijk glooiende Alpenvoorland. De burchten stammen uit de roerige 14e en 15e eeuw. Eisenberg werd gebouwd toen de Oberallgäu en Tirol met elkaar in strijd waren, Hohenfreyberg als herinnering aan het glorieuze ridderschap van Staufen. Beide burchten kregen het zwaar te verduren in de roerige 17e eeuw. Maar wat er van over is, is vandaag de dag vrij toegankelijk te zien. En dus loop ik vol bewondering tussen de stenen contouren van wat ooit machtige burchten moeten zijn geweest. Overigens is ook het uitzicht richting de Alpen fantastisch.

De eerste kilometers van de wandeling schiet ik dus niet echt op: er zijn gewoon teveel mooie plekjes. En als ik dan vlak na de Schlossbergalm ook nog word getrakteerd op een prachtig uitzicht over bloeiende weides, het Alpenvoorland en de Hopfensee, weet ik helemaal niet hoe ik ooit nog bij het eindpunt moet komen. Ik las nog een korte pauze in en stap dan stevig door. Hoogtemeters heeft de wandeling na de heuvels van de ruïnes nauwelijks nog. Aan het einde van de middag bereik ik weer de Hopfensee, nu in volle glorie in de zon te bewonderen.

Praktische informatie: de Burgruinen-Hopfensee-Tour in het kort

  • Lengte: 13,8 km
  • Hoogtemeters: 232 m omhoog, 334 m omlaag
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Bereikbaar met het OV: ja, tussen Füssen, Hopfen am See en Eisenberg/Zell rijdt bus 56.
  • Bekijk de wandelroute op Komoot

2. Zirmgrat-Runde: hoogtepunten in de Duitse én Oostenrijkse bergen

Als je de Burgruine Falkenstein ziet, denk je waarschijnlijk niet meteen aan het sprookjeskasteel Schloss Neuschwanstein. Het was de laatste droom van Koning Ludwig II: een kasteel bouwen op deze bijzondere plek, waar al een paar eeuwen een ruïne stond. Financieel zat het er helaas niet meer in: Ludwig II had al veel te veel geld voor zijn andere projecten uitgegeven. En toch is de Burgruine Falkenstein het bezoeken waard. Het is de hoogst gelegen burcht in Duitsland en het uitzicht van bovenaf is fantastisch: je kijkt 360 graden om je heen, naar het Alpenvoorland, de Ammergauer Alpen, de Allgäuer Alpen en de bergen in Oostenrijk.

Na de steile klim naar de Burgruine Falkenstein gaat de route via de Mariengrotte over de Zirmgrat naar de Salober Alm. Het is de moeite waard om een omweggetje te maken naar de Dreiseenblick en de Vierseenblick. Beide uitzichtpunten geven een prachtig kijkje op het Alpenvoorland met de glinsterende meren. Over de Zirmgrat loop je trouwens af en toe in Duitsland, af en toe in Oostenrijk. De Salober Alm ligt in Oostenrijk en met een passend ‘Grüß Gott’ word je dus begroet. De Kaiserschmarrn hier zijn een van de beste die ik ooit in de Alpen heb gegeten!

Daarna daal je weer flink af naar de Alatsee, een prachtig bergmeertje omgeven door bos. Voor een duik is het vandaag, heel vroeg in het voorjaar, nog nét iets te koud, maar pootje baden gaat al wel. Al snel zie ik dat er op de rotsen in het water allemaal kikkers zitten. Ze zijn totaal niet bang, maar als ik een foto probeer te maken, zwemmen ze toch gauw weg. Na een rondje om de Alatsee gaat de route verder bergafwaarts en terug naar de Weißensee.

Praktische informatie: de Zirmgrat-Runde in het kort

  • Lengte: 12,5 km
  • Hoogtemeters: 608 m omhoog en omlaag
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Bereikbaar met het OV: ja, vanaf Füssen kun je met bus 71 naar bushalte Weissensee-See rijden.
  • Bekijk de Zirmgrat-Runde op de website van Füssen

Meer tips voor een actieve voorjaarsvakantie in Füssen en omgeving vind je op de website van Füssen (informatie in het Duits).

3. Uniek in het voorjaar: wandelen door de lege Forggensee in Füssen

Terwijl ik in september nog onder de indruk van het enorme, blauwe meer was, werd ik in het voorjaar erna verrast: er was bijna geen meer te zien. Elk najaar wordt de Forggensee bijna helemaal drooggelegd om de regio te beschermen tegen overstromingen door smeltwater. Van het meer blijft dan niets over dan de kronkelende Lech. En je kunt dus wandelen over de bodem van de Forggensee! Een bizarre ervaring, vond ik het. Ik wandel over de kurkdroge bodem. Alleen door de piepkleine poppetjes aan de rand van het water kan ik inschatten hoe groot de droge vlakte eigenlijk is. Als ik me na twintig minuten aan de rand van het water omdraai, rijzen achter de bruine aarde de bergtoppen. Schloss Neuschwanstein schittert in de namiddagzon. Het voelt een beetje als wadlopen, maar dan met een coulisse van bergen.

Füssen kun je vanuit Nederland prima bereiken met de trein. De treinreis duurt ongeveer 10 à 11 uur en heeft 3 of 4 overstappen. Tickets voor deze de treinreis naar Füssen kun je bij NSInternational.nl* bestellen.

Voorjaars-fietsroutes door het idyllische Alpenvoorland bij Füssen

In het Alpenvoorland is het al vroeg in het jaar lente! Zo ver je kunt kijken zijn de glooiende weides bedekt met een zee van paardenbloemen. En met de hoogtemeters kun je het hier zo gek maken als je zelf wilt. Pak je een pittig klimmetje mee of houd je het vandaag bij een ontspannen fietstocht?

1. Bannwaldsee-Runde: neem je ook een frisse duik?

Niet een, niet twee, maar drie meren kom je tegen op deze fietsroute! En dan heb je ook nog eens continu uitzicht op de Ammergauer Alpen. Wat wil je nog meer? Ik begin ’s ochtends in Füssen en besluit de route met de klok mee te fietsen, zodat ik aan het einde van de fietstocht in de Bannwaldsee kan plonzen. Bijkomend voordeel: hierdoor heb ik de hele dag het mooiste zicht op de bergen, omdat de zon ‘met me mee’ draait. In Schwangau fiets ik een stuk langs de Forggensee, die zich langzaam maar gestaag begint te vullen met smeltwater uit de bergen. En dan komt mijn absolute lievelingsstuk van deze fietsroute: de Deutenhauser-Weg (later Forggenweg) slingert tussen de frisgroene weides vol paardenbloemen. Hier is het écht de moeite waard om even achterom te kijken, want achter het glooiende heuvellandschap torenen de besneeuwde Ammergauer Alpen uit.

Het tweede meertje op deze route, de Hergratsrieder See, nodigt uit voor een kleine fietspauze. Het is hier heerlijk stil. Dan brengt de route me nog een klein stukje in noordelijke richting naar Buching, waar ik de richting verander en juist weer op de bergen toe fiets. Het duurt dan niet lang meer voordat ik bij de naamgever van deze route ben: de Bannwaldsee. Het is een van de meren die over is gebleven uit een enorm meer dat hier na het Würm Glaciaal is ontstaan. Het ligt midden in een moerasachtig gebied, dat het thuis van verschillende beschermde dieren- en plantensoorten is. Je mag dus ook alleen op bepaalde plekken het meer in, zoals op het kiezelstrandje vlakbij de camping. Met een kleine 30 kilometer in de benen voelt een duik in de frisse Bannwaldsee extra goed! Ik dobber op mijn rug rond en kan ook hier niet genoeg van het uitzicht krijgen. Nog een keer wordt me duidelijk waarom ik zo blij word van Füssen en omgeving. Hier vind je alles: hoge bergen, glooiende heuvels, almweides, meren. Het is de perfecte omgeving voor een actieve voorjaarsvakantie!

Praktische informatie: de Bannwaldsee-Runde in het kort

  • Lengte: 28,1 km
  • Hoogtemeters: 181 m omhoog en omlaag
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
  • Bereikbaar met het OV: ja, de route start in het centrum van Füssen, ongeveer 5 minuten vanaf het station
  • Bekijk de Bannwaldsee-Runde op de website van Füssen

Geen eigen fiets bij je? Geen probleem. Ik huurde mijn fiets bij Easy Tours. Vanaf 15 mei kun je in hun Radstation aan de Forggensee terecht voor trekkingfietsen, e-bikes, mountainbikes, racefietsen en meer.

2. Fietsen van de Weißensee naar de Grüntensee

Ongeveer een kwartier nadat ik op de fiets ben gestapt, vraag ik me af wat ik mezelf heb aangedaan. Maar liefst 14% stijging is de klim tussen de Weißensee in Füssen en Zell. Nog twee minuten later, ben ik het weer vergeten. Wat is het hier prachtig! Dauwpareltjes schitteren op de met voorjaarsbloemen bedekte weides en in de verte zijn de contouren van de Ammergauer Alpen te zien. Fijne fietspaden brengen me verder langs de burchtruïnes (zie wandeltip hierboven), de Kögelweiher en dan via Nesselwang naar de Grüntensee. Aan het stuwmeer las ik een pauze in. Vanaf hier heb je mooi zicht op de berg Grünten, ook wel de bewaker van de Allgäu genoemd.

Wie veel energie heeft, kan in ongeveer 9 km om de Grüntensee fietsen. Zelf ga ik terug want ik wil nog een korte stop inlassen bij Feriendorf Reichenbach. Hier is in het voorjaar van 2022 een pumptrack geopend: een circuit voor fietsers, skaters en andere adrenaline-junkies. Alle geïnteresseerden mogen hier gebruik van maken, ook als je niet op het vakantiepark overnacht. Na wat trucs fiets ik weer op mijn gemak verder. Mijn lievelingsstuk komt dan vlak na Kappel. Je fietst hier op Pfronten toe, met rechts de Alpen en links de heuvels. De kerktoren van Pfronten komt steeds dichterbij en het fietspad slingert door het groene landschap. Ik kan niet anders dan nog even op een bankje genieten van dit uitzicht, voordat ik dan de laatste kilometers terug naar de Weißensee in Füssen trap.

Praktische informatie: de fietsroute Weißensee-Grüntensee in het kort

  • Lengte: 36,5 km
  • Hoogtemeters: 450 m omhoog en omlaag
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld (pittige passage tussen Weißensee en Zell)
  • Bereikbaar met het OV: ja, de route start in het centrum van Füssen, ongeveer 5 minuten vanaf het station
  • Bekijk de fietsroute Weißensee-Grüntensee op Komoot

Er zijn nog meer mooie fietsroutes in de omgeving van Füssen! Lees ook mijn reportage over de andere fietstochten door het Alpenvoorland bij Füssen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Emmentaler-Radweg waar je zeker even moet afstappen om de Allgäuer Bergkäse te proeven?

FAQ – Actieve voorjaarsvakantie in Füssen

Waar ligt Füssen?

Füssen im Allgäu ligt in Beieren, vlakbij de grens met Oostenrijk.

Kun je in Füssen op outdoor-vakantie met het openbaar vervoer?

Ja! Füssen is vanuit Nederland goed bereikbaar met de trein. Füssen kun je vanuit Nederland prima bereiken met de trein. De treinreis duurt ongeveer 10 à 11 uur en heeft 3 of 4 overstappen (check NSInternational.nl*). Ter plaatste kun je gebruikmaken van lokale treinen en bussen. Die rijden maandag t/m zaterdag overdag vrij regelmatig, ’s avonds minder. Als je toeristenbelasting betaalt, reis je met de Füssen Card of Königscard zelfs gratis met het OV.

Ligt er in het voorjaar nog sneeuw in de bergen bij Füssen?

Dat kan. Tot ongeveer begin juni kan er op de bergtoppen nog sneeuw liggen. Mooi om te zien, minder leuk als je niet goed voorbereid op pad gaat. Wil je echt geen sneeuw? Wandel en fiets dan in het Alpenvoorland. Bereid je anders goed voor, neem eventueel spikes en stokken mee, en vraag bij het VVV na waar je veilig in de bergen kunt wandelen/fietsen.

In welke meren in Füssen kun je in de lente zwemmen?

Het ‘zwemseizoen’ begint hier vanaf juni. Voor die tijd kun je wel zwemmen, maar het water is fris. De Hopfensee en de Bannwaldsee warmen als eerste op. Bekijk het overzicht van meren waar je kunt zwemmen in Füssen.

Disclaimer: Dit artikel schreef ik met ondersteuning van Füssen Tourismus und Marketing. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij. erder bevat dit affiliate links. Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niksDankjewel! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *