Wadlopen in Duitsland van Schillig naar Minsener Oog

Wadlopen Duitsland

Wadlopen in Duitsland is een onwijs bijzondere ervaring. Alleen het idee al dat je wandelt waar vlak ervoor nog de zee te zien was! Met haar 1300 lange Noordzee-kustlijn heeft Duitsland verschillende wadlooproutes te bieden. Voor een écht bijzondere ervaring kan je naar het beschermde vogeleiland Minsener Oog wadlopen. Dit slechts door vogels bewoonde eiland is maar een paar uur per dag lopend bereikbaar, wat de wadlooptocht ook een beetje spannend maakt.

Wadlopen voor beginners: naar Minsener Oog met Gerke Ennen

Eb en vloed blijft voor mij een interessant fenomeen, zeker omdat je daardoor een paar uur per dag over de zeebodem kan wandelen. Maar het is ook oppassen geblazen. Voordat je weet, is de zee weer terug. Omdat je als beginnend wadloper niet kan inschatten welke route je het best kan volgen en hoeveel tijd je hebt, kan je het best gaan wadlopen in Duitsland met een gids. En als je zo’n toffe gids als Gerke Ennen treft, is dat helemaal niet verkeerd. Gewapend met een schepnet en een klein schepje gaat hij in het wadloopseizoen bijna elke dag met een groep op pad. Onderweg graaft Gerke van alles uit het slik en moedigt de groep ook aan ook zelf met bijzondere vondsten naar hem toe te komen. Schelpen, zeediertjes, vogels, plantjes: hij kan over alles wat je onderweg zo tegenkomt wel iets vertellen. Maar hij houdt ook goed het tempo erin, want je wil immers wel nog je doel bereiken.

Bestemming: beschermd vogeleiland Minsener Oog

Gerke Ennen biedt wadlooptochten in Duitsland met verschillende bestemming aan. Een van de meest bijzondere: het beschermde vogeleiland Minsener Oog. Dit kleine eiland ten noorden van de Duitse Noordzeekust bestaat uit twee zandplaten. Het eiland is onbewoond, op een heleboel vogels na, en is beschermd natuurgebied. Daarom mag je het eiland ook alleen tijdens georganiseerde wadwandelingen bezoeken. Zodra je het strand aan de zuidzijde bereikt, staat de vogelwacht je al op te wachten. Hij of zij laat je buiten de broedperiode (vanaf augustus) een stuk van Minsener Oog zien, vertelt je over de vogels die hier leven en kan je met een beetje geluk ook nog een paar bijzondere exemplaren aanwijzen. Dit eiland mag je normaal niet bezoeken, maar de vogelwacht die daar woont, zal je een stuk van het eiland laten zien en met geluk een paar bijzondere vogels aanwijzen. Let kan je alleen het zuidstrand rondom het informatiebord bezoeken.

Met zonsondergang terug naar het vasteland

Als het water dan op haar allerlaagst is, loop je vanaf Minsener Oog weer terug naar Schillig. De zon gaat dan al langzaam onder en dit zorgt voor een fantastisch kleurenspel aan de hemel én in de reflectie op het naderende wateroppervlak. Je zou hier eindeloos naar kunnen blijven kijken. Maar na een snelle foto zal je toch echt door moeten wandelen. De zee rukt op en het is belangrijk om op tijd terug op het vasteland te zijn. De ondergaande zon, het geluid van de voetstappen in het water, het laagje zout dat je inmiddels op je lippen proeft… De sfeer tijdens het laatste uur is bijna magisch.

Het water komt steeds dichterbij. Dat merkt ook onze wadloopgids Gerke Ennen. Waar hij in het begin heel relaxed was, heeft hij in het afgelopen halfuur al een paar keer gezegd dat we een beetje moeten doorlopen. En dan stopt hij plotseling en wijst naar de zee. Eerst zie ik niks; ik word verblind door de ondergaande zon die de hemel oranje-paars kleurt. En dan zie ik het opeens: een zeehond! Alsof deze ervaring al niet bijzonder genoeg was…

Tip: Na het wadlopen lekker opwarmen? Strandtent 8 Grad Ost is nog tot in de late uurtjes open voor cocktails, warme drankjes, simpele gerechten en snacks.

Wadlopen in Duitsland
Wat een magisch gevoel als je zo je wadwandeling eindigt!

Praktische informatie over wadlopen naar Minsener Oog

De wadwandeling van Schillig naar Minsener Oog is een vrij makkelijke tour van circa 4,5 uur. Het startpunt is het café 8 Grad Ost, op de parkeerplaats van de camping, vlak aan het strand. Omdat de wandeling niet heel zwaar is, kan je hier wadlopen met het hele gezin. De begeleide wadlooptocht kost voor volwassenen 20 euro, voor kinderen 10. Op de website van Gerke Ennen kan je meer over deze en andere wadlooproutes lezen.

Kleding voor het wadlopen: dit trek je het beste aan

Het is belangrijk om voor het wadlopen de juiste kleding aan te trekken. Bedenk vooral dat de wind op zee vrij spel heeft en het daardoor een stuk koeler dan op het vasteland kan zijn. Kies daarom het liefst voor een korte broek van een sneldrogende stof, zoals een sportbroek. Qua bovenkleding kan je het best meerdere laagjes aantrekken, bijvoorbeeld een t-shirt met een trui en een winddicht jack. Hier geldt: beter te warm dan te koud. Wat betreft schoenen voor het wadlopen kies je voor hoge sneakers die goed om je voeten aansluiten met een paar hoge sokken erin. Hiermee bescherm je je voeten en enkels tegen schelpen in het slik. Als je meer advies over kleding voor het wadlopen in Duitsland wil hebben, vraag je wadloopgids. Hij of zij kan je de beste tips voor de specifieke tour geven.

FAQ – Wadlopen in Duitsland naar Minsener Oog

Is de wadlooptocht naar Minsener Oog geschikt voor beginners?

De wadlooptocht duurt ongeveer 4,5 uur en is volgens Gerke Ennen geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Het was mijn eerste wadlooptocht en ik vond het goed te doen. Je loopt veel over hard zand en weinig door slib. Bel even met Gerke Ennen als je zeker wilt weten of deze tocht iets voor jou is.

Wat trek ik aan als ik ga wadlopen in Duitsland?

Het beste is kleding die nat mag worden, die snel droogt en winddicht is. Begin liever met teveel laagjes, dan kun je later iets uittrekken als het toch te warm is. Wat betreft schoenen: hoge sneakers met hoge sokken erin. Vraag je wadloopgids om advies, hij of zij weet het beste wat je nodig hebt voor de specifieke wadlooptocht.

Wat moet ik meenemen op de wadlooptocht?

Zo min mogelijk. Alles wat je meeneemt, kan nat worden. Het is handig om een extra trui mee te nemen voor als je toch koud wordt. Koekjes en water zijn handig bij een wat langere wadlooptocht. Zelf had ik ook een camera bij me. Die had ik in een dry pack gedaan en er alleen uitgehaald als ik een foto wilde maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *