Wandelen in Duitsland net over de grens (9 tips)

Wandelen in Duitsland net over de grens

Voor mooie wandelroutes hoef je echt niet ver te reizen. Net over de grens in Duitsland kun je prachtig wandelen. Je bent nog maar net het bord van ‘Willkommen in Deutschland’ gepasseerd, en je bevindt je al in een totaal ander landschap. Dit zijn de acht mooiste wandelingen in het grensgebied.

1. Wandeling bij de Dörenther Klippen

Een wandeling bij de Dörenther Klippen is voor mij hét voorbeeld van hoe verrassend wandelen in Duitsland kan zijn. Deze indrukwekkende rotsformaties liggen op ongeveer twee uur rijden vanaf Utrecht. Ze steken hoog uit boven het verder glooiende en lieflijke landschap van het Tecklenburger Land. Het is een spectaculair gezicht!

In de buurt van de Dörenther Klippen zijn meerdere routes. Als je het jezelf makkelijk wilt maken, kan ik je aanraden te parkeren op de Parkplatz Dörenther Klippen (Münsterstraße 420, 49479 Ibbenbüren) en vanaf daar de Teutoschleife Dörenther Klippen te wandelen. Dit is een rondwandeling van 10 kilometer lang die je meeneemt naar de hoogtepunten van de Dörenther Klippen, waaronder het Hockende Weib en de Draikaiserstuhl.

Praktische informatie

2. Kersenwandeling in Hagen am Teutoburger Wald

Het is weer eens wat anders: een kersenwandeling. In Hagen am Teutoburger Wald, een idyllisch vakwerkdorp in het Osnabrücker Land, staan niet maar een paar boompjes. Nee, het zijn er meer dan 2000, waarvan sommige eeuwenoud! In het voorjaar krijgen de kale taken langzaam groene knopjes die -als ze opeens uitkomen- zorgen voor een waar bloesemspektakel. Maar niet alleen in het voorjaar, ook in de zomer zijn de wandelingen in Hagen am Teutoburger Wald de moeite waard. Dan hangen er namelijk heerlijke kersen aan de bomen, die je onderweg kan plukken en proeven.

Er zijn drie gemarkeerde kersenwandelingen in Hagen am Teutoburger Wald, verschillend van 4 tot 10,5 kilometer. Als je een van deze wandelingen kiest, weet je zeker dat je langs een heleboel kersenbomen wandelt. Ook de TERRA.track Borgberg is een aanrader tijdens de bloei- of oogstperiode.

Praktische informatie

Download de GPX-bestanden via de website van Hagen a.T.W.:

Parkeren kan onder meer op Wanderparkplatz Rathaus (in het centrum).

3. Wandeling over de Westruper Heide in het Münsterland

Het is elk jaar weer een feest: knopjes die opeens uitkomen en de natuur in een spectaculaire paarse bloemenzee omtoveren. In Duitsland heb je een aantal plekken waar je mooi over de heide kunt wandelen, ook vlak over de grens. In het Münsterland kun je bijvoorbeeld wandelen over de Westruper Heide. Dit gebied bevindt zich op slechts twee uur rijden van Utrecht.

Kronkelende zandpaden vormen prachtige routes dwars over de Westruper Heide nodigen je uit lekker te wandelen en zo dit bijzondere natuurgebied te ontdekken. Er zijn vier bewegwijzerde themapaden, elk 3 tot 4 kilometer lang. Langs de paden staan hier en daar bordjes met informatie over een bijzonder natuurfenomeen en bij de ingangen van het gebied staan grotere informatieborden waarop je van alles kunt lezen over de fauna, flora en geschiedenis van het gebied.

4. Teutoschleifen in het Tecklenburger Land

Voor wandelaars kan een vakantie in Tecklenburg en omgeving alleen maar een succes worden. Het afwisselende landschap met glooiende heuvels, dichte bossen, prachtige vergezichten en spectaculaire highlights zoals de Canyon Lengerich maken het Tecklenburger Land tot een echt wandelparadijs.

En het fijne is: in de omgeving van Tecklenburg hoef je nooit lang naar een wandelroute te zoeken. De acht Teutoschleifen zijn tussen de 6,5 en de 13 kilometer lang en nemen je mee naar de mooiste plekjes van deze regio vlak over de grens in Duitsland.

Wist je bijvoorbeeld dat je net over de grens in Duitsland kunt wandelen langs een canyon? De Teutoschleife Canyon Blick maakt een lus door de heuvels van het Tecklenburger Land en eindigt met een gaaf uitzicht in de kloof gevuld met helder blauw water. En wat dacht je van het Tecklenburger Bergpfad? Deze rondwandeling doet door de hoogtemeters zijn naam eer aan. De wandeling begint en eindigt in het pittoreske Tecklenburg heb je ook nog de mogelijkheid het stadje te ontdekken en te genieten van Kaffee & Kuchen.

Praktische informatie

Alle GPX-bestanden zijn te vinden bij de desbetreffende Teutoschleife op de website van het Tecklenburger Land. Bij de Teutoschleifen die ik heb beschreven, staat het GPX-bestand en de parkeerlocatie in het artikel.

5. Wandeling in het Natuurpark Moor-Veenland

Wie écht wil wandelen net over de grens in Duitsland, zit goed in het Natuurpark Moor-Veenland. Dit internationale natuurpark ligt voor een deel in Drenthe en voor een deel in de Duitse regio’s het Emsland en de Grafschaft Bentheim. Ooit was dit het grootste samenhangende hoogveengebied van Midden Europa. Nu is het een van de weinige levende hoogveengebieden die er nog zijn.  De voedselarme bodem maakt het niet makkelijk voor dieren en planten, maar toch bloeien en broeden hier speciale veen-typische soorten. In het voorjaar zorgt het wolgras bijvoorbeeld voor een witte denken over het veen, heel gaaf om te zien! En in de late zomer kleurt het Natuurpark Moor-Veenland paars van de heide. Wie rustig gaat zitten tijdens de wandeling, zal onder meer de heikikker, unieke libellen en waterroofkevers te zien krijgen. Stel je eigen wandeling samen met het wandelknooppunten-netwerk of kies uit een van de vijftien gemarkeerde routes.

6. Wandelen in Bad Iburg: boomkroonpad en Freedenblüte

Het kuuroord Bad Iburg ligt aan de rand van het Teutoburger Wald. Het is daarom een goed startpunt voor wie wil wandelen net over de grens in Duitsland. In en net buiten het centrum van Bad Iburg beginnen een aantal gemarkeerde wandelroutes. Een van mijn persoonlijke lievelingsroutes is de  TERRA.track Freedenblüte. De rondwandeling neemt je acht kilometer mee langs de groene heuvels ten zuiden van het kuuroord. Hier bloeit in april de holwortel, een schattig wit en paars bloemetje, dat heuvel Freeden helemaal bedekt. Een spectaculair gezicht!

In Bad Iburg komen ook de twee ‘lussen’ van de langeafstandsroute Ahornweg bij elkaar. De grote lus (in het Duits große Schleife genoemd) is 60 km lang en brengt je door de glooiende heuvels naar onder meer het dorp Melle en het prachtige natuurgebied Borgloher Schweiz. Onderweg kun je lekker ontspannen in de kuuroorden Bad Laer en Bad Rothenfelde. De kleine klus is 40 km lang en gaat over de bergkam van het Teutoburgerwoud naar het vakwerk- en kersenstadje Hagen am Teutoburger Wald.

En ook in het kuuroord zelf kun je een bijzondere wandeling maken: over het Boomkroonpad Bad Iburg. Dit houten pad baant zich een weg tussen de boomtoppen door, een heel bijzondere ervaring!

Ga je wandelen net over de grens? Maak je reis dan met de trein. Steden zoals Osnabrück, Münster en Ibbenbüren zijn goed bereikbaar met de trein. Vanaf daar reis je dan verder met regionale bussen. Bekijk de voordelige opties voor treintickets op NSInternational.nl*.

7. Wandelen over de heide in het Osnabrücker Land: Wacholderhain

Iedereen kent waarschijnlijk wel het heidegebied op de Veluwe of de Lüneburger Heide, maar helaas kan het daar ook heel druk zijn. Bovendien kun je ook op de heide wandelen net over de grens in Duitsland: op de Wacholderhain in het Osnabrücker Land. Dit heidegebied is ook bij de veel inwoners van deze regio nog onbekend en daarom kun je er meestal in alle rust van de bloeiende heide genieten. Extra leuk: een deel van de wandeling kan je op je blote voeten maken want daarvoor is een speciaal blotevoetenpad aangelegd.

Praktische informatie

8. TERRA.tracks in natuurpark TERRA.vita

Het Osnabrücker Land is een ongelooflijk gevarieerd wandelgebied. Terwijl het zuiden heuvelachtig en bebost is, is het noordelijke Osnabrücker Land juist heel erg vlak en waterrijk. Hier bevinden zich bovendien geologische bijzonderheden zoals fossielen en aardlagen van miljoenen jaren oud die aan de oppervlakte komen, en natuurmonumenten zoals sporen van dinosauriërs. Niet voor niets heeft deze regio samen met omliggende regio’s onder de naam TERRA.vita het predicaat UNESCO-werelderfgoed gekregen.

Langs de hoogtepunten van het natuurpark TERRA.vita zijn in totaal 81 gemarkeerde wandelroutes uitgezet: de TERRA.tracks. De kortste is 2,9 km, de langste bijna 20 km. Sommige wandelroutes maken flink wat hoogtemeters, op sommige loop je helemaal vlak. Door het bos, langs dorpjes, aan de rand van een moeras, met uitzichttorens op de route of door een voormalig mijnbouwgebied: het is niet overdreven om te zeggen dat er voor elke wandelaar wel een TERRA.track te vinden is. Een aantal van mijn favorieten:

 • De TERRA.track Zittertal gaat door het meest idyllische stukje natuur van het Osnabrücker Land: het dal waar de beek de Zitter doorheen stroomt. Verheug je op glooiende heuvels en schitterende vakwerkboerderijen.
 • Ze zeggen dat er dwergen wonen op de Hüggel, een heuvel op klein kwartiertje rijden vanaf Osnabrück. Of je ze tegenkomt op de TERRA.track Hüggelrundweg vraag ik me af, maar je gaat zeker genieten van de prachtige natuur hier!
 • Vergis je niet: vlak is niet per se saai. Dat bewijst de TERRA.track Grasmoor in het noordelijke Osnabrücker Land wel. Het Grasmoor bij in de buurt van Bramsche is een berschermd natuurgebied en wordt kenmerkt door een mysterieus veenlandschap met smalle paadjes, moerassige bossen, kleine meertjes en een enorme botanische diversiteit.

9. Wandelen rond de Piesberg in Osnabrück

Denk je bij industrie gelijk aan grijze, saaie en lelijke terreinen? Dan kan de Piesberg in Osnabrück je hopelijk van het tegendeel bewijzen! Jarenlang werd dit gebied in het Osnabrücker Land gebruikt om delfstoffen te winnen en afval te storten. Dat laatste gebeurt sinds 2005 niet meer en daardoor is het gebied toegankelijk voor bezoekers geworden. De natuur heeft hier weer de overhand genomen en je kunt nu mooi wandelen rond de Piesberg in Osnabrück. Bezoek het Museum für Industriekultur, ga daarna lekker taart eten bij Hof Gösling en je maakt er gelijk een leuk dagje weg net over de grens in Duitsland van!

Bonustip: 3 mooie natuurgebieden net over de grens

Als je nu nog niet genoeg inspiratie om te wandelen in Duitsland net over de grens hebt, dan nog een allerlaatste bonustip. Of eigenlijk drie bonustips, namelijk drie natuurgebieden die net over de grens in Duitsland liggen.

 1. Dichte bossen, open landschappen, veengebieden en weides: het Naturpark Hohe Mark heeft het allemaal. Als de natuur in het voorjaar groen wordt, wordt het hier écht groen. En te midden van die overdaad aan groen vind je glinsterende meren en rivieren. Een prachtig gebied om te wandelen!
 2. Flamingo’s in Duitsland? Ja, deze roze vogels op hoge poten kun je echt in een natuurgebied net over de grens zien, namelijk in het Zwillbrocker Venn. De kolonie van ongeveer 40 vogels kun je bewonderen van maart tot en met eind mei.
 3. Ter hoogte van Roermond ligt net over de grens de Elmpter Schwalmbruch. Dit is onderdeel van het internationale grenspark Maas-Swalm-Nette waar de drie gelijknamige rivieren doorheen stromen. Een waterrijk gebied dus, dat erg geschikt is om te wandelen.

Dit artikel bevat een affiliate link, gekenmerkt met een *. Als je iets via die link bestelt, krijg ik een kleine commissie en jij betaalt natuurlijk niks extra’s. Bedankt!

2 reacties

  1. Author

   Leuk artikel, Neuerburg ziet er mooi uit. En, smaakte dat dagje in Duitsland naar meer? 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *