Duitsland is een fantastisch land om te wandelen. Langeafstandsroutes, pittige bergtochten, ontspannen boswandelingetjes, stadswandelingen of een tour over het wad: het kan allemaal bij onze oosterburen. Het landschap in Duitsland is ook erg divers. Van het vlakke waddenlandschap aan de Noordzeekust tot de indrukwekkende bergen in Zuid-Duitsland, van de honderden meren in Mecklenburg-Vorpommern tot de heuvels in het grensgebied – wandelaars vinden in Duitsland een ruime keuzen aan wandelgebieden.

Wandelen in Duitsland net over de grens

Wist je dat je ook dichtbij mooi kan wandelen in Duitsland? Of je nu voor een hele wandelvakantie naar ons buurland wil of alleen een dagje wil gaan lopen, net over de grens in Duitsland kan je goed wandelen. Het landschap is hier nog eens erg divers ook. Maak flink wat hoogteverschillen in het heuvelachtige Tecklenburger Land of ga juist voor een ontspannen heidewandeling in het Osnabrücker Land. Ook dichtbij huis is het mooi!

Wandelen in het Osnabrücker Land

Osnabrück wordt aan de zuidoostelijke kant ingesloten door het Teutoburger Wald en het Wiehengebergte. Dit zijn eeuwenoude middelgebergtes die met hun heuvelruggen zorgen voor een spannend landschap dat wandelen in het Osnabrücker Land erg leuk maakt.

De Teutoschleifen bij Tecklenburg

Het Tecklenburger Land bevindt zich op ongeveer 70 kilometer van de Duits-Nederlandse grens en is daarom goed te bereizen voor een dagje of weekendje weg. Als je bij Tecklenburg wil gaan wandelen, zijn de acht Teutoschleifen een echte aanrader. Deze wandelroutes zijn tussen de 6,5 en de 13 kilometer lang en laten je allemaal een highlight van het Tecklenburger Land zien.

Aanrader: Wandelen in het Teutoburgerwoud in Duitsland

Niet ver van de Duits-Nederlandse grens ligt het Teutoburgerwoud (Teutoburger Wald). Toen 60 miljoen jaar geleden de Alpen ontstonden, ontstond ook dit mooie wandelgebied. De topjes van het Teutoburgerwoud, waarvan de hoogste 446 meter is, zijn misschien niet zo hoog als die van de Alpen, maar je kan hier zeker net zo goed wandelen. Dwars door het gebied loopt bijvoorbeeld de langeafstandsroute Hermannshöhen, die ook bij de Top Trails of Germany hoort. 165 kilometer lang loop je over de smalle, beboste bergkam. Onderweg kom je langs hoogtepunten zoals de Externsteine, de Canyon Lengerich en het Hermannsdenkmal. Maar ook als je een dagje in Duitsland wil gaan wandelen, vind je mooie routes in het Teutoburger Woud. Zo kun je in het oostelijke Teutoburger Wald, in de buurt van Dörentrup een prachtige heuvelachtige wandeling met mooie uitzichten maken.

De mooiste wandelgebieden in Duitsland

Weet je nog niet waar je wil gaan wandelen in Duitsland? Dan helpt je dit overzicht van mooie wandelgebieden in Duitsland hopelijk verder. Klik op een gebied om tips voor wandelroutes te zien.

Vulkaaneifel

Vulkaaneifel wandelen

Teutoburger Wald

Wandelen in het Teutoburgerwoud

Sauerland

Tips vakantie Sauerland rondom Hennesee

Osnabrücker Land

Wandelen in het Zittertal in het Osnabrücker Land

Tecklenburger Land

Actieve vakantie in Tecklenburg en het Tecklenburger Land

Weserbergland

Wandelen tijdens vakantie in het Teutoburger Wald

Münsterland

Wandelpad op de heide in het Münsterland

Altmühltal

Wandelen langs de Donau in het Altmühltal

Moezelvallei

Wandeling langs de Moezel in Cochem

Seizoensgebonden wandelingen in Duitsland

Elk seizoen heeft iets bijzonders. Waar je in het voorjaar kunt genieten van heel veel bloemen en vlinders, zijn in de herfst juist de gekleurde loofbomen prachtig. Daarom kan je veel wandelingen ook prima nog een keer maken. In een ander seizoen kan de omgeving er weer heel anders uitzien. Sommige wandelingen moet je echter op een bepaald moment maken. Dat geldt zeker voor de heidegebieden, die aan het einde van de zomer veranderen in een tapijt van paarse plantjes. Maar ook de bloei van de kersenbomen en de paars-witte holwortel zijn momenten om alvast in je agenda te noteren!

Wandelen langs de Donau in het Altmühltal

Bij wandelingen in het Zuiden van Duitsland denk je waarschijnlijk meteen aan de bergtoppen van de Alpen. Die zijn natuurlijk schitterend! Maar vlak voor je de bergen inrijdt, kom je nog door een heel mooi wandelgebied in Duitsland: het Altmühltal. Hier kan je bijvoorbeeld een mooie wandeling langs de Donau maken, met onderweg spectaculaire rotsen en culturele highlights zoals Kloster Weltenburg.

Wandelen in de Ammergauer Alpen bij Füssen

Zeg ik Füssen, denk je waarschijnlijk meteen aan Schloss Neuschwanstein. Het romantische kasteel dat de sprookjeskoning Lodewijk II van Beieren liet bouwen, is voor veel mensen dé reden om naar Zuid-Duitsland te reizen. En terwijl je wandelingen in de omgeving van Füssen maakt, is het slot steeds weer vanuit een andere hoek te bewonderen. Maar er is meer! De Ammergauer Alpen zijn fantastisch mooi en indrukwekkend. Hun ontoegankelijk lijkende ruigheid is verrassend goed bewandelbaar. In de omgeving van Füssen kun je mooi wandelen door de bergen, ook als je met het openbaar vervoer reist.

Meerdaagse wandeltochten in Duitsland

Heidschnuckenweg

Uitzicht op de glooiende heuvels met paarse heide, het lichte gekriebel van de heidestruikjes tegen je kuiten, de zoete geur van bos, het gemekker van schapen 🐑 De Heidschnuckenweg is méér dan gewoon een mooie heidewandeling. Ik maakte een meerdaagse wandeling op de Lüneburger Heide en ontdekte: dit is genieten, ontspannen, vertragen en je zintuigen gebruiken.

Heidschnuckenweg wandelen Lüneburger Heide

Huttentocht Allgäuer Hochalpen

Zijn het de lange wandeldagen, de zonsondergangen, de spelletjesavonden in de hut, de Kaiserschmarrn, het gebrek aan telefoonbereik of de stille ochtenden? Of vormen al deze dingen samen de magie van een huttentocht? Hoe dan ook, we kregen het er allemaal bij tijdens mijn huttentocht in de Allgäuer Alpen (artikel op mijn andere blog Alpen Actief).

Huttentocht Allgäuer Hochalpen Duitsland

Bijzonder wandelen: wadlopen in Duitsland

Is een ‘normale’ wandeling je toch iets te gewoon? Ga dan eens wadlopen! Het is een ervaring om nooit meer te vergeten: een wadlooptocht aan de Duitse Noordzeekust. Over de zeebodem lopen, waar je net nog de zee zag stromen, en zorgen dat je weer op tijd terug bent op het vasteland – wadlopen is erg spannend

Nog meer inspiratie voor een wandelvakantie in Duitsland

Wandelen langs de Donau, wadlopen aan de Noordzeekust, een kersenwandeling in het Osnabrücker Land: je hebt vast al wat inspiratie opgedaan. Maar er is nog meer!

Wandelen met een app in Duitsland

Een wandelkaart is natuurlijk altijd handig als je op pad gaat, zeker als je gaat wandelen in de bergen. Voor sommige wandelgebieden volstaat echter een digitale kaart, bijvoorbeeld in een app. Dit zijn handige apps als je in Duitsland gaat wandelen:

  • Met Komoot kun je aan de hand van highlights zelf een route samenstellen. In deze app kan je ook je gelopen routes bijhouden en delen met anderen. Op mijn Komoot-profiel vind je al mijn gelopen wandeltochten.
  • Ga je wandelen in de Alpen? Download dan Alpenverein Aktiv. Met deze app kun je routes plannen en navigeren. Daarnaast bevat de app ook een lijst met hutten.
  • Sommige wandelgebieden in Duitsland hebben hun eigen app gemaakt. Hierin vind je dat lokale wandelroutes en tips voor bezienswaardigheden op de route. Zo heeft de Eifel bijvoorbeel de Tour-App Eifel, waarin je beschrijvingen, hoogteprofielen, foto’s en routes van wandelingen vindt. Vraag bij het lokale VVV na of bekijk de website van je bestemming om te checken of er een specifieke app is.