Wandelen over de heide van Niedersfeld in het Sauerland

Niedersfelder Heide wandelen in het Sauerland

In het Sauerland kan je altijd prachtige wandelingen maken. Maar een heidewandeling, die maak je natuurlijk het liefst als de heide laat in de zomer in bloei staat. In Niedersfeld, vlakbij Winterberg, vind je een prachtig heide-landschap waar je goed kan wandelen. En dat is nog niet alles: je hebt onderweg een paar mooie uitzichten én er is een hut waar je kunt genieten van Kaffee & Kuchen.

De wandelroute ‘Der Goldene Pfad’ over de heide van Niedersfeld

  • Lengte: 5 kilometer
  • Hoogtemeters: 73 meter
  • Tijd: ongeveer 1,5 uur
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Hochheidehütte in Niedersfeld
  • Horeca: Hochheide Hütte vlakbij de parkeerplaats (aanrader: de cheesecake met blauwe bosbessen!)
  • De wandeling op een kaart: Bekijk hier de wandeling via Outdooractive (incl. GPX-bestand)

Wandelen over de heide van Niedersfeld

Als je de rondwandeling ‘Der Goldene Pfad’ met de klok mee loopt, wandel je eerst een stukje door het bos. Zodra je aan de bosrand aangekomen bent, zie je al de eerste paarse bloemetjes tevoorschijn komen. En het worden er steeds meer! Uiteindelijk kom je op de Hochheide terecht. Hier kan je echt niet meer om de heide heen. De Niedersfelder Hochheide is een glooiend landschap met hier en daar een lage boom of struik. Verder is het helemaal bezaaid met verschillende soorten heideplantjes (daarover later meer!). Blijf het centrale wandelpad volgen, maar sla ook zeker af en toe de zijpaadjes in. Waar je ook kijkt, er groeien bloeiende paarse heidestruikjes. Zo gaaf!

Tip: Voor deze wandeling volg je de markering van het Goldene Pfad. Hier verloopt ook het audiopad van de Rothaarsteig met de tien avonturenstations, inclusief het uitkijkpunt op de Clemensberg.

Uitzichtpunt Clemensberg

Vlak voordat je weer bij de parkeerplaats bent, verlaat je de heide. Maar niet te snel, hier staat je nog een letterlijk hoogtepunt te wachten. Op 836 meter hoogte heb je vanaf de Neuer Clemensberg een prachtig uitzicht over de heuvels van het Sauerland.

De Niedersfelder Hochheide: bijzondere natuur in het Sauerland

De grootste van de in Europa voorkomende zeldzame bergheidegebieden in Noordwest-Duitsland bevindt zich in Niedersfeld. In de nazomer wordt het weidse, boomloze landschap omgetoverd tot een roze tapijt van heidebloemen. De bergheide wordt gevormd door de struikheide en twee andere dwergstruiksoorten, de bosbes en veenbes. Daarnaast groeien op de heide bij Niedersfeld nog drie andere, veel zeldzamere dwergstruiksoorten: de kraaihei, de gewone dophei en de rijsbes, die zelfs direct langs het wandelpad te vinden is.

Schapen en geiten houden de heide netjes

Het afplaggen van heidegronden was eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de potstalcultuur. Doordat in de eerste helft van de 20e eeuw hiermee gestopt werd, zijn er veel heidevelden verdwenen. Ze zijn vaak natuurlijk of kunstmatig herbebost. De Niedersfelder Hochheide is behouden gebleven door de aankoop van grond, de aanwijzing van beschermde gebieden en zorgmaatregelen.

Elk jaar zwerft er een kudde schapen (‘Heideschnucken’) en geiten door het gebied. Zij zorgen ervoor dat het heidelandschap in stand blijft en niet dichtgroeit. Zo gebeurt het dat ook nu nog een weids, open heidelandschap zich aan de toeschouwer presenteert, dat wordt afgewisseld met individuele, verweerde dennen, sparren en jeneverbessen en dat een heel bijzondere charme heeft.

Zeldzame vogels op de heide bij Niedersfeld

Op de Niedersfelder Heide wonen een heleboel vogels, sommige daarvan zeldzaam. Hoor je een vogel? Dan is de kans groot dat het een boompieper of een koekoekoek is. Alle drie de vogelsoorten zijn in Noordrijn-Westfalen bijna niet meer te vinden. Ook de met uitsterven bedreigde klapekster vindt nog steeds voldoende voedsel en broedplaatsen op de bergheide. Vooral als je op een rustig moment gaat wandelen op de heide bij Niedersfeld, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg, zul je vogels zien.

Meer wandelen in het Sauerland

Het Sauerland staat niet voor niets bekend als een fantastisch wandelgebied in Duitsland. Glooiende heuvels, indrukwekkende rotsformaties, en schitterende meren maken deze regio op slechts een paar uur rijden van Nederland perfect voor een wandelvakantie in Duitsland. Een andere mooie wandeling is bijvoorbeeld de Schmalahtal-Rundwanderweg bij de Bruchhauser Steine. Wil je wél naar het Sauerland, maar niet per se wandelen? Bekijk dan eens de opties voor een outdoor-vakantie rondom de Hennesee bij Meschede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *