Wandelen bij Porta Westfalica in het Weserbergland

Ken je het Weserbergland vooral van de fietsroutes langs de rivier de Weser? In dit gebied ten zuidwesten van Hannover kan je ook prachtig wandelen! Tijdens deze 11,5 kilometer lange wandeling kwamen we maar niet snel vooruit. Van een ver uitzicht tot een burcht met vakwerk: we keken onze uit op deze wandeling in de buurt van de stad Porta Westfalica.

Over het Weserbergland in Duitsland

Het Weserberglang is een middelgebergte ten zuidwesten van de stad Hannover. Het is het gebied van de rivier de Weser, van glooiende heuvels, van de gebroeders Grimm en van historische (vakwerk)steden. Het gebied is bij veel Nederlanders vooral bekend van de langeafstandsfietsroute Weserradweg. Maar wist je ook prachtig kan wandelen in het Weserbergland? De 225 kilometer lange Weserbergland-Weg, dat ook een van de Top Trails of Germany is, brengt je van het meest zuidelijke stadje in Hann. Münden tot de meest noordelijk gelegen stad, Porta Westfalica. Maar ook voor wie liever een dagje gaat wandelen in Duitsland, heeft het Weserbergland veel routes bieden.

De wandeling bij Porta Westfalica in het kort

  • Lengte: 11,5 kilometer
  • Hoogtemeters: 317 meter
  • Tijd: ongeveer 4 uur
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Start- en eindpunt: Wanderparkplatz Kaiserhof (L876, 32457 Porta Westfalica)
  • Horeca: in het bezoekerscentrum bij het Kaiser-Wilhelm-Denkmal
  • De wandeling op een kaart: Bekijk hier de wandeling via Outdooractive en download daar het gpx-bestand.

Wandelen langs vele bezienswaardigheden in het Weserbergland

Deze wandeling bevindt zich in het noordelijke Teutoburger Wald, een bergkam die voor een groot gedeelte ook beschermd natuurgebied is. Meestal een goed teken en dat geldt zeker voor deze wandeling. Op een kleine 12 kilometer wandel je behalve door mooie natuur ook langs een aantal bezienswaardigheden van het Weserbergland. Een absoluut hoogtepunt, zowel letterlijk als figuurlijk, is het Kaiser-Wilhelm-Denkmal. Maar ook de Wittekindsburg en het uitzichtpunt bij de Wilder Schmied zijn de moeite waard.

Door het bos naar het uitzichtpunt Wilder Schmied

Vanaf de wandelparkeerplaats is het even zoeken waar deze wandeling precies begint. Je gaat het eerste stuk over een asfaltweg. Als je goed kijkt, staan die met A1/A2 gemarkeerd. Na ongeveer 800 meter kom je bij een splitsing. Hier blijf je op de A1 die het bos in gaat. Je wandelt langs Gut Wedigenstein naar de vesting ‘Dehmer Burg’. Heel veel meer dan een paar stenen is hier niet meer van over en als er geen bord stond, zou je er misschien zelfs klakkeloos aan voorbij wandelen.

Vanaf hier is het nog iets meer dan een kilometer naar het restaurant Wilder Schmied. Loop hier niet zomaar voorbij, ook als je nog niet toe bent aan een drankje of hapje. Je hebt hier namelijk het eerste (en zeker niet laatste!) mooie uitzicht. De bomen vormen een soort kader om het glooiende landschap van het Weserbergland. In de verte stroomt de Weser rustig tussen de weilanden en bossen door. Het zegt waarschijnlijk alles dat wij veel langer dan gepland met onze meegenomen bananenbrood bleven zitten!

Over de Wittekindsweg naar de bijzondere Wittekindsburg

De wandeling gaat verder in oostelijke richting op de Wittekindsweg. Voordat je de burcht bereikt, kom je nog langs de Margaretenkapelle. De Margaretha-kapel wordt meestal gedateerd in het begin van de 13e eeuw. Of het op de funderingsmuren van het in 993 in Wittekindsburg gestichte klooster is gebouwd, zoals de volksmond beweert, is nog niet bewezen. Sinds 1819 zijn er vaak menselijke skeletdelen gevonden. Dit wijst op een begraafplaats die hier ooit heeft bestaan.

Vervolgens loop je langs de Wittekindsburg. En die mag er echt zijn! Deels gemaakt van steen en deels vakwerk. Geschat wordt dat de burcht ergens tussen de derde en eerste eeuw voor Christus is gebouwd. De oostelijke en noordelijke wallen zijn deels nog goed bewaard gebleven. De noordelijke wal ligt achter de kalksteenrots die hier de bergkam vormt. In de 19e eeuw is de burcht gerenoveerd tot restaurant. Er zijn verschillende, sprookjesachtige ruimtes, die voor evenementen gehuurd kunnen worden. Vanaf het terrein voor de burcht heb je weer een fantastisch uitzicht op het Weserbergland en de rivier de Weser. Niet gek dat hij ook paragliders dit plekje als startbaan gebruiken!

Via de Molketurm naar het Kaiser-Wilhelm-Denkmal

Op dit stukje van de wandeling kom je langs het ene na het andere bijzondere bouwwerk. Vlak na de Wittekindsburg brengt deze wandeling je namelijk bij de Molketurm. Vanaf het uitkijkplatform op 13,9 m hoogte kun je uitkijken over de omliggende heuvels, een deel van het Wezerdal en het zuidelijk deel van de Noord-Duitse laagvlakte. Overigens heb je dit uitzicht alleen als er niet al te veel blaadjes aan de bomen zitten, anders kijk je voornamelijk op boomtoppen.

Vanaf hier is nog een kleine kilometer door het bos naar de echte higlight van deze wandeling in het Weserbergland: het Kaiser-Wilhelm-Denkmal. Vlak voordat je het bos uitwandelt, vang je al een glimp op van dit indrukwekkende monument. Met zijn 268 meter is dit het op één na hoogste monument van Duitsland. Het werd opgericht door de Pruisische provincie Westfalen van 1892 tot 1896 en werd opgericht tegen de achtergrond van nationale ideeën in het Duitse Rijk. Trots kijkt keizer Wilhelm over de Weser, Porta Westfalica en het glooiende heuvels van het Weserbergland. Als bezoeker heb je dan wel een iets lager standpunt, het uitzicht is er niet minder om. In 2018 is er een mooi ringvormig terras rondom het monument aangelegd en is er ook een tentoonstellingsruimte met restaurant.

Na dit spectaculaire uitzicht wandel je nog ongeveer 1,5 kilometer in oostelijke richting langs de Goethe-Freilichtbühne terug naar de wandelparkeerplaats. Als je deze wandeling met een leuke stad wil combineren, kan je daarna nog naar Minden rijden (ongeveer 10 minuten). Het centrum van deze kleine stad is misschien niet zo bijzonder, maar wie de tijd neem om door de kleine straatjes te slenteren, ontdekt veel vakwerk en kleine winkeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *