Wilhelmshaven: rauwe havenstad aan de Noordzee

Schip in de haven van Wilhelmshaven

Wilhelmshaven is een typische havenstad: op het eerste gezicht niet per se mooi, maar absoluut de moeite waard voor wie oog voor detail heeft. Als je goed kijkt, zijn die robuuste bruggen eigenlijk heel bijzonder, hebben straatkunstenaars de grijze straten bont versierd en heeft de zee bij elk licht een andere kleur. Zin in een bijzonder weekend aan zee? Uitwaaien in Wilhelmshaven is altijd een goed idee.

Wandelen langs schepen en staalconstructies

In Wilhelmshaven zijn alle bezienswaardigheden goed te voet te bereiken: alles wat je gezien moet hebben, concentreert zich rondom het centrum en de havens. Het icoon van de stad is de indrukwekkende Kaiser Wilhelm Brücke te zien. Ruim honderd jaar oud, bijna 160 meter lang en een goede 20 meter hoog. Hij kan draaiend geopend worden om schepen door te laten. Het is een ontzettend imposante staalconstructie! Steek die brug over en je komt op het Südstrand. Afhankelijk van het getijde heb je hier, aan de rand van de stad, een strook zand, waar je zelfs kunt gaan zwemmen. Wees niet gevreesd bij eb, want dan kun je gewoon lekker chillen in het gras of een typisch Noord-Duitse Strandkorb huren. Of lekker flaneren over de boulevard met gezellige restaurants, cafés en terrassen.

Als je in westelijke richting over de promenade wandelt, kom je bij het Deutsches Marinemuseum. Behalve een overzicht van de ontwikkeling van de Duitse Marine vanaf 1848 biedt dit museum een exclusief kijkje op diverse marineschepen. Heel gaaf! Vaanf hier kun je nog verder over het Schleuseninsel langs het Ems-Jade-kanaal lopen. Je moet dan wel een flinke slinger maken om weer terug in het centrum te komen. De andere optie is dat je in de andere richting naar de Banter See loopt. Je kunt over de Grodendamm, een smalle dam, weer richting het centrum lopen of een rondje om de havens en het meer maken.

Street art festival in Wilhelmshaven

  • Maritieme street art in Wilhelmshaven
  • Kunst in de openbare ruimte Wilhelmshaven
  • Street art Wilhelmshaven

Wie oog voor detail heeft, ontdekt op verschillende plekken street art in Wilhelmshaven. Aan de kust, in het centrum… Als je de moeite neemt, zie je steeds meer openbare kunstwerken. Een bijzondere vermelding verdient het street art festival in Wilhelmshaven. Elk jaar worden in het eerste weekend van augustus kunstenaars uit de hele wereld uitgenodigd om de straten van de havenstad op te fleuren. Het is natuurlijk leuk om te kijken als de kunstwerken klaar zijn, maar nóg bijzonderder vond ik om een dagje eerder te zijn. Dan kun je namelijk over de schouders van de kunstenaars meekijken terwijl ze aan het werk zijn. Elk jaar worden er niet alleen ongeveer dertig kunstwerken gemaakt, maar ook nog een reusachtig 3D-perspectiefkunstwerk gecreëerd. Een drooggevallen Ark van Noach of imponerende watervallen: het is elk jaar weer een verrassing wat het wordt. Het resultaat is altijd indrukwekkend! En misschien nog wel leuker: je kunt zelf onderdeel van het kunstwerk worden door erop te gaan staan en vanuit het juiste perspectief een foto te maken.

Ostfriesentee: thee met veel ceremonie

De boulevard van het Südstrand is in de zomer afgeladen met badgasten die een duik in zee nemen of in een Strandkorbgenieten van de zon. In de koudere maanden is het hier een stuk rustiger, maar evengoed leuk om hier te wandelen. Bovendien geniet je dan extra van een Oost-Friese Theeceremonie. In dit deel van Duitsland nemen ze de tijd voor thee. Eerst gaan er een paar ‘kluuntjes’ kandijsuiker in het porseleinen kopje. Hierover wordt loeisterke zwarte thee gegoten. Hoor je de suiker knisperen? Dan schep je een wolkje room in de thee. Niet roeren hoor! Zo geniet je extra van de verschillende smaken. Een plek waar je zo’n Ostfriesische Teeceremonie met uitzicht op zee kan doen, is het Teehäuschen am Südstrand.

#wilhelmshaven: de mooiste fotospots

Oké, je moet echt even de tijd nemen om de schoonheid van zo’n rauwe havenstad als Wilhelmshaven te ontdekken. Als je dat doet, zul je onwijs fotogenieke plekjes vinden. Zodat je snel de mooiste plekjes vindt, hebben de fotografen achter @igerswilhelmshaven hebben een speciale kaart met fotospots gemaakt. De plekken zijn ook te herkennen doordat het logo van het Instagramaccount daar op de straat is gesprayd. Natuurlijk zijn er twee rondom de Kaiser Wilhelm Brücke te vinden, maar er zijn ook meer verrassende plekken gekozen, zoals de Grodendamm, waar je op een smal stukje van de Jadeallee aan de ene kant uitzicht op de haven hebt en aan de andere kant op Banter See. Je vindt de kaart onder meer bij het VVV van Wilhelmshaven.

Zeilen vanuit Wilhelmshaven op de Jadeboezem en de Noordzee

Wil je je bezoek aan Wilhelmshaven een nog maritiemer tintje geven: ga dan zeilen! Vanuit Wilhelmshaven vaar je zo de Jadeboezem op, en 190 km² grote zeearm van de Duitse Noordzee. Je hebt hier al het gevoel midden op zee te zijn, terwijl je nog wel enigszins de beschutting van het land hebt. Daarna kan je zo de Waddenzee en de Noordzee op varen. Voel de wind in je haren en het zoute water in je gezicht als je over de golven racet. En geniet tussendoor van een hapje en een drankje Een unieke ervaring! Het schip waarmee ik een tocht maakte, biedt helaas geen tours meer aan. Op de website van Wilhelmshaven vind je verschillende aanbieders voor een- of meerdaagse zeiltochten. Zo’n beleving zul je niet snel vergeten en maakt je vakantie extra bijzonder!

Tip: Combineer Wilhelmshaven met een vakantie aan de Duitse Noordzee

Wilhelmshaven is goed bereikbaar met de trein vanuit Nederland. De reis duurt dan ongeveer 5 uur. Het is daarom zeker de moeite waard om Wilhelmshaven te combineren met een (korte) vakantie aan de Duitse Noordzeekust. Ook aan de Jadeboezem, op slechts 30 km afstand, ligt Dangast. Waar de Duitse vakantiegangers Dangast goed weten te vinden voor een vakantie aan de Noordzeekust, is deze badplaats bij de Nederlanders nog veel minder bekend. Het is een ontzettend charmant kunstenaarsdorp waar je zeker een dag kunt doorbrengen met kunst kijken en strandactiviteiten. Of rijd juist in oostelijke richting langs de Noordzeekust naar Schillig. Vanaf hier kun je een bijzondere wadlooptocht naar Minsener Oog, een vogeleiland in de Noordzee, maken. En wil je nog een stad bezoeken? Denk dan eens aan een stedentrip naar Bremen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *