Je wilt op fietsvakantie in Duitsland of gewoon lekker een dagje fietsen net over de grens? Goed idee! In ons buurland ligt minstens 100.000 kilometer aan fietspaden. Er zijn langeafstandsroutes om meerdere dagen te fietsen of korte dagtochten. Wie graag flink doortrapt, kan pittige tochten in de heuvels of bergen maken. Wie juist liever een ontspannen fietstocht maakt, zal mooie routes in het Noordwesten van Duitsland vinden of blij worden van een fietsroute langs de rivier. Of je nu een meerdaagse fietsroute of een dagtochtje in Duitsland zoekt, laat je inspireren voor jouw volgende vakantie!
Fietsen in Duitsland net over de grens
Lekker fietsen in Duitland zonder uren in de auto te zitten? Ook vlak over de grens kun je mooie fietstochten maken. Het grensgebied is met zijn afwisselend vlakke landschap en glooiende heuvels perfect voor ontspannen dag- of meerdaagse tochten.
Dagtochten vlak over de grens
Dat je echt niet ver hoeft te rijden om een mooie fietstocht in Duitsland te maken, bewijzen deze routes wel. Terwijl je helemaal in het Noorden vooral kilometers kan maken omdat je nauwelijks hoogtemeters maakt, zul je in de zuidelijkere regio’s zoals het Osnabrücker Land en het Münsterland af en toe flink moeten trappen.
Een rondje om de Dümmer See
Het is het op een na grootste meer van Nedersaksen en ligt in een mooi natuurgebied. Wil je een dagje fietsen vlak over de grens? Dan is de fietstocht om de Dümmer See een aanrader.
Düte-Tour in het Osnabrücker Land
Het zuidelijke Osnabrücker Land is flink heuvelachtig en daarom kan je er pittige fietstochten maken, de Düte-Tour bijvoorbeeld. Je inspanningen worden beloond met mooie uitzichten.
Meerdaagse fietsroutes vlak over de grens in Duitsland
De hele dag buiten zijn, genieten van het veranderende landschap, onderweg eens stoppen voor Kaffee & Kuchen, en ’s avonds tevreden in je bed ploffen. Om het de volgende dag gewoon weer precies zo te herhalen. Een meerdaagse fietstocht in Duitsland is een fijne manier van vakantie houden. De doorgewinterde fietser zal niet schrikken van een langeafstandsroute van 1000 kilometer, maar wie liever met een paar dagen begint, kan bijvoorbeeld de Grenzgängerroute Teuto-Ems fietsen.
Grenzgänggerroute Teuto-Ems
Met deze fietsroute ga je over oude, vergeten en meestal onzichtbare grenzen tussen het Osnabrücker Land, het Münsterland en Ostwesfalen-Lippe, maar ook grenzen tussen landgoederen en die tussen de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. De landschappen onderweg zijn lieflijk en voor liefhebbers van lekker eten is er bij de boerderijwinkels en cafés altijd wel iets lokaals te smullen.
Hase-Ems-Tour
De Hase-Ems-Tour is een meerdaagse fietsroute in Duitsland die de rivieren de Hase en de Ems volgt. Waar de Ems rechtoe rechtaan zijn weg vervolgt, maakt de Hase juist slingerend haar weg door het landschap. Over de Hase-Ems-Tour fiets je afwisselend door natuurreservaten, weilanden en bossen.Maar een ding blijft gelijk: het water is op deze fietsroute nooit ver weg! En voor deze fietstocht hoef je gelukkig ook niet ver te rijden: als je begint in het Emsland, bevind je je bijna letterlijk op slechts een steenworp afstand van de Duits-Nederlandse grens.
Friedensroute Osnabrück – Münster
Na jarenlange conflicten en oorlog werd halverwege de 17e eeuw onderhandeld over de vrede. Dat gebeurde in Osnabrück en Münster. In een tijd zonder WhatsApp of mobiele telefoon werd er natuurlijk behoorlijk wat heen en weer gereden. Zogenaamde vredesruiters zorgden te paard dat iedereen op de hoogte bleef. En in hun voetsporen kun je fietsen op de 163 kilometer lange Friedensroute Osnabrück – Münster. Onderweg leer je meer over de spannende geschiedenis, maar kom je ook mooie stadjes tegen en fiets je door afwisselende natuur.
Drie dagen in het Oldenburger Münsterland
Rustzoekers, kilometervreters, eerste-keer-bikepackers en genietfietsers opgelet: het Oldenburger Münsterland zou zomaar jouw regio kunnen zijn. Je fietst steeds door het groen, afwisselen door weilanden, bossen, hoogveengebieden en velden, en onderweg kom je leuke verrassingen tegen. Oké, ik verklap er alvast twee: het openluchtmuseum in Cloppenburg en het blotevoetenpark met boomtent in Harkebrügge.
Mountainbiken in de Harz
De Harz staat niet voor niets bekend als de beste mountainbike-regio in het noorden van Duitsland. Avontuurlijke paadjes, steile hellingen, dichte bossen, spannende singetrails, diverse bikeparks en mooie uitzichten maken het middelgebergte tot een waar MTB-paradijs.
De Harz staat niet voor niets bekend als de beste mountainbike-regio in het noorden van Duitsland. Avontuurlijke paadjes, steile hellingen, dichte bossen, spannende singetrails, diverse bikeparks en mooie uitzichten maken het middelgebergte tot een waar MTB-paradijs.
Fietstochten in het zuiden van Duitsland
Een fietsvakantie is een prima manier om het diverse landschap van Zuid-Duitsland te leren kennen. Het gaat precies snel genoeg om veel te kunnen zien, maar ook langzaam genoeg om nog bijzondere details te ontdekken. Of je nu een racefiets, stadsfiets, mountainbike of e-bike hebt, in Duitsland is er voor ieder type fietser een geschikte route.
Fietsroute van Ulm naar de Blautopf
Als je bij de Blautopf aankomt, geloof je je ogen niet. Het water is zó blauw! Je kunt er natuurlijk met de auto heen rijden, maar nog leuker is het om een mooie fietstocht van Ulm naar de Blautopf te maken. Ook het landschap onderweg is namelijk erg mooi.
Fietsen door het Alpenvoorland
Relaxed fietsen met uitzicht op de bergen: het kan in de omgeving van Füssen. Je trapt op je gemakje door het glooiende Alpenvoorland en hebt bijna constant zicht op de indrukwekkende bergen. Wat wil je nog meer?
Meerdaagse fietstochten in Duitsland
Oder-Neiße-Radweg
De Oder-Neiße-Radweg is een meerdaagse fietsroute van Tsjechië naar de Oostzeekust van Duitsland. Ik fietste de etappe van Neuzelle naar Frankfurt (Oder). Een heerlijk stuk fietsen langs de Oder met onderweg verschillende culturele highlights, zoals het Kloster Neuzelle en de in de DDR geplande stad Eisenhüttenstadt. Omdat je langs de rivier fietst, is de tocht lekker vlak en dus zonder veel moeite te fietsen. Deze etappe smaakte naar meer!
Schlossparkradrunde in de Ostallgäu
Kastelen en burchten, meren en beken, stadjes en idyllische landschappen, bergen en akkers: de Schlossparkradrunde in de Ostallgäu (Zuid-Duitsland) is super veelzijdig. Een geweldige fietstocht van 219 km – of zelfs iets meer als je net zoveel omwegen maakt naar hoogtepunten als ik. Niet voor niets is de meerdaagse fietsroute in de Allgäu door de Duitse fietsersbond gekwalificeerd met 5 sterren.
Duitse steden op de fiets ontdekken: tips voor dagtochten
Wie zegt dat je alleen maar actief in de natuur kan zijn? In Duitsland zijn er ook onwijs fietsvriendelijke steden. Zo is de fiets de beste manier om de street art in Hannover te ontdekken en fiets je in Potsdam van het ene naar het andere meer. Of snijd je liever een stukje af met de watertaxi?
Street art fietstocht in Hannover
Street art ontdekken in Hannover? Dat doe je het beste op de fiets. Zo trap je lekker door de stad en zie je het ene na het andere kunstwerk in de openlucht. Bekijk mijn street art fietstocht in Hannover voor meer tips en inspiratie.
Fietsen in Potsdam
Fietsen door de bosrijke omgeving vol met meren van Potsdam is sowieso al een feestje. Maar een ritje met de watertaxi maakt een fietstocht door de omgeving van Potsdam helemaal leuk. Zo kun je je route verlengen of juist inkorten als je net iets te lang op dat gezellige terrasje zat.
De regels over fietsen in Duitsland
De fietsregels zijn in Duitsland in grote lijnen hetzelfde als bij ons. Toch zijn er een paar kleine, maar belangrijke verschillen. Dit zijn regels om rekening mee te houden:
- Een fietshelm is in Duitsland alleen verplicht op de racefiets. Toch zie je veel meer mensen een helm dragen op de gewone fiets.
- Naast elkaar fietsen mag alleen op fietspaden die duidelijk afgescheiden zijn van het andere verkeer. Je kan een boete krijgen als je het andere verkeer hindert op een plek waar het niet uitdrukkelijk is toegestaan om naast elkaar te rijden.
- Als je bij een alcoholpromillage van 0,3 of meer een ongeluk krijgt, kan je daarvoor in de problemen komen. Fietsen met een promillage van 1,6 of meer, is een strafbaar feit.
- Je telefoon op de fiets gebruiken is, net als in Nederland, niet toegestaan. Hier wordt (vooral in de steden) streng op gecontroleerd.
- Luister je graag naar muziek onderweg? Dit is in principe toegestaan zolang je het verkeer om je heen nog maar kunt horen.
Maak je eigen route in Duitsland met een fietsrouteplanner
Wil je zelf een fietsroute in Duitsland samenstellen? Dan kun je gebruikmaken van een fietsroutenplanner. In Nederland zijn we goed bekend met de knooppunten, in Duitsland een stuk minder. Gelukkig zijn er andere manieren om zelf een route te plannen.
Fietsen in Duitsland met de knooppunten
Wie graag fietst, kent waarschijnlijk het systeem van knooppunten in Nederland. Heel handig om je eigen route te maken! In Duitsland zijn de knooppunten veel minder een begrip dan bij ons. In de grensregio’s, met name in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, wordt er langzaam ook een knooppuntennetwerk aangelegd. Met de Radroutenplaner van Noordrijn-Westfalen kan je online met behulp van de knooppunten je fietsroute samenstellen. Ook de andere Duitse deelstaten hebben een fietsrouteplanner, maar zonder knooppunten.
Fietsen met een app in Duitsland
Je route bepalen kan natuurlijk met een kaart. Inmiddels zijn er ook behoorlijk wat apps waarmee kan handig kan navigeren terwijl je in Duitsland aan het fietsen bent.
- Met Komoot kun je aan de hand van highlights zelf een route samenstellen. Fijn is dat je kunt kiezen of je over echte fietspaden wilt rijden of dat het je niet uitmaakt. In deze app kan je je gereden routes ook bijhouden en delen met anderen.
- In de gratis app van Route.nl vind je ruim 4900 fietsroutes, ook in Duitsland. De gekozen route is volgens een kaart of beschrijving te volgen, ook offline. Nadeel is de onoverzichtelijke lijst.
- Sommige regio’s in Duitsland hebben hun eigen app. Zo heeft het Emsland de Emsland App waarin je zowel met gemarkeerde fietsroutes kunt navigeren als je eigen tocht samenstellen. De deelstaat Nedersaksen heeft in de herfst van 2020 hun fiets-app Radnavi Nedersaksen gerelauncht. Omdat de app is verbonden met de toeristische website van de deelstaat, kun je onderweg meteen zien welke culturele, culinaire of andere hoogtepunten er langs je route liggen. En zo zijn er nog talloze voorbeelden! Vraag bij het lokale VVV na of bekijk de website van je bestemming om te checken of er een app is.
FAQ – Fietsen in Duitsland
Een fietshelm is in Duitsland alleen verplicht op de racefiets.
Geliefde meerdaagse fietsroutes in Duitsland zijn bijvoorbeeld de Weser-Radweg en de Elbe-Radweg. Ook vlak over de grens heb je mooie meerdaagse tochten, zoals de Grenzgänggerroute Teuto-Ems.
Ga na of jouw vakantiebestemming in Duitsland een eigen fietsrouteplanner heeft. Veel deelstaten en regio’s hebben hun eigen app waarmee je eenvoudig zelf een fietsroute kunt plannen. Ook met apps zoals Komoot en Outdooractive kun je zelf een fietsroute plannen.
In dit artikel staan affiliate-links (met * gekenmerkt). Als je iets bestelt via deze link, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Jou kost dat natuurlijk niks extra’s. Dankjewel!