Je wilt op fietsvakantie in Duitsland of gewoon lekker een dagje fietsen net over de grens? Goed idee! In ons buurland ligt minstens 100.000 kilometer aan fietspaden. Er zijn langeafstandsroutes om meerdere dagen te fietsen of korte dagtochten. Wie graag flink doortrapt, kan pittige tochten in de heuvels of bergen maken. Wie juist liever een ontspannen fietstocht maakt, zal mooie routes in het Noordwesten van Duitsland vinden of blij worden van een fietsroute langs de rivier.

Fietsen in Duitsland net over de grens

Lekker fietsen in Duitland zonder uren in de auto te zitten? Ook vlak over de grens kun je mooie fietstochten maken. Het grensgebied is met zijn afwisselend vlakke landschap en glooiende heuvels perfect voor ontspannen dag- of meerdaagse tochten.

Dagtochten vlak over de grens

Dat je echt niet ver hoeft te rijden om een mooie fietstocht in Duitsland te maken, bewijzen deze routes wel. Terwijl je helemaal in het Noorden vooral kilometers kan maken omdat je nauwelijks hoogtemeters maakt, zul je in de zuidelijkere regio’s zoals het Osnabrücker Land en het Münsterland af en toe flink moeten trappen.

Meerdaagse fietsroutes vlak over de grens in Duitsland

De hele dag buiten zijn, genieten van het veranderende landschap, onderweg eens stoppen voor Kaffee & Kuchen, en ‘s avonds tevreden in je bed ploffen. Om het de volgende dag gewoon weer precies zo te herhalen. Een meerdaagse fietstocht in Duitsland is een fijne manier van vakantie houden. De doorgewinterde fietser zal niet schrikken van een langeafstandsroute van 1000 kilometer, maar wie liever met een paar dagen begint, kan bijvoorbeeld de Grenzgängerroute Teuto-Ems fietsen. Met deze fietsroute ga je over oude, vergeten en meestal onzichtbare grenzen tussen het Osnabrücker Land, het Münsterland en Ostwesfalen-Lippe, maar ook grenzen tussen landgoederen en die tussen de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Fietstochten in de rest van Duitsland

Een fietsvakantie is een prima manier om het diverse landschap van Duitsland te leren kennen. Het gaat precies snel genoeg om veel te kunnen zien, maar ook langzaam genoeg om nog bijzondere details te ontdekken. Of je nu een racefiets, stadsfiets, mountainbike of e-bike hebt, in Duitsland is er voor ieder type fietser een geschikte route.

Fietsen in de Duitse natuur

Duitsland heeft een ontzettend gevarieerd landschap. Je zult er dichte bossen, maar ook brede stranden vinden, hoge bergen en glooiende heuvels, indrukwekkende rotspartijen en meanderende rivieren. En waar je ook bent, er is bijna altijd een goede fietsinfrastructuur.

Dagtochten op de fiets in Duitse steden

Wie zegt dat je alleen maar actief in de natuur kan zijn? In Duitsland zijn er ook onwijs fietsvriendelijke steden. Zo is de fiets de beste manier om de street art in Hannover te ontdekken en fiets je in Potsdam van het ene naar het andere meer. Of snijd je liever een stukje af met de watertaxi?

Fietsen in Duitsland met de knooppunten

Wie graag fietst, kent waarschijnlijk het systeem van knooppunten in Nederland. Heel handig om je eigen route te maken! In Duitsland zijn de knooppunten nog niet echt een begrip. In de grensregio’s, met name in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, wordt er langzaam ook een knooppuntennetwerk aangelegd. Met de Radroutenplaner van Noordrijn-Westfalen kan je online met behulp van de knooppunten je fietsroute samenstellen. Ook de andere Duitse deelstaten hebben een fietsrouteplanner, maar zonder knooppunten.

De regels over fietsen in Duitsland

De fietsregels zijn in Duitsland in grote lijnen hetzelfde als bij ons. Toch zijn er een paar kleine, maar belangrijke verschillen. Dit zijn regels om rekening mee te houden:

  1. Een fietshelm is in Duitsland alleen verplicht op de racefiets. Toch zie je veel meer mensen een helm dragen op de gewone fiets.
  2. Naast elkaar fietsen mag alleen op fietspaden die duidelijk afgescheiden zijn van het andere verkeer. Je kan een boete krijgen als je het andere verkeer hindert op een plek waar het niet uitdrukkelijk is toegestaan om naast elkaar te rijden.
  3. Als je bij een alcoholpromillage van 0,3 of meer een ongeluk krijgt, kan je daarvoor in de problemen komen. Fietsen met een promillage van 1,6 of meer, is een strafbaar feit.
  4. Je telefoon op de fiets gebruiken is, net als in Nederland, niet toegestaan. Hier wordt (vooral in de steden) streng op gecontroleerd.
  5. Luister je graag naar muziek onderweg? Dit is in principe toegestaan zolang je het verkeer om je heen nog maar kunt horen.

Fietsen met een app in Duitsland

Je route bepalen kan natuurlijk met een kaart. Inmiddels zijn er ook behoorlijk wat apps waarmee kan handig kan navigeren terwijl je in Duitsland aan het fietsen bent.

  • Met Komoot kun je aan de hand van highlights zelf een route samenstellen. Fijn is dat je kunt kiezen of je over echte fietspaden wilt rijden of dat het je niet uitmaakt. In deze app kan je je gereden routes ook bijhouden en delen met anderen.
  • In de gratis app van Route.nl vind je ruim 4900 fietsroutes, ook in Duitsland. De gekozen route is volgens een kaart of beschrijving te volgen, ook offline. Nadeel is de onoverzichtelijke lijst.
  • Sommige regio’s in Duitsland hebben hun eigen app. Zo heeft het Emsland de Emsland App waarin je zowel met gemarkeerde fietsroutes kunt navigeren als je eigen tocht samenstellen. De deelstaat Nedersaksen heeft in de herfst van 2020 hun fiets-app Radnavi Nedersaksen gerelauncht. Omdat de app is verbonden met de toeristische website van de deelstaat, kun je onderweg meteen zien welke culturele, culinaire of andere hoogtepunten er langs je route liggen. En zo zijn er nog talloze voorbeelden! Vraag bij het lokale VVV na of bekijk de website van je bestemming om te checken of er een app is.